Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Edebi tartışmalar ve kitap tanıtımları

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Bugüne kadar yazarlar bizi eleştirdi şimdi sıra bizde / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm.

Konu Araçları
Eski12-10-06, 17:18  #1
zafercan

zafercan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Bugüne kadar yazarlar bizi eleştirdi şimdi sıra bizde

Sizce büyük ustalarımız hariç yazarlarımızın yazarlık gibi insanın yaşayış tarzını dahi etkileyebilecek olan bu göreve gereken değeri ve önemi gösteriyormu yoksa...???
cevaplarınızla bu konuyu tartışalım...

zafercan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-10-06 18:05 .
zafercan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-10-06, 22:22  #2
memetmex

memetmex'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Sanatsal yapıtlar başta bireysel bir uğraşının ürünü, toplumun değerlendirilmesine uygun olarak süreç içersinde kollektif ve daha sonrasında anonim hale gelebilir.

Ancak hiç bir durumda sanat bir görev değildir, sanatçıda görevli.. Doğal olarakta yazarların işlerine verdiği uğraş bir görevden dolayı değil, içsel bir çaba ve ihtiyaç sonucudur.

Bu söylediklerim gerçek sanat için geçerlidir, sanat taklidi belli bir amaç uğruna yapılan propoganda malzemeleri için değil...
Bir şey daha var bütün yapıtlardan başka.
memetmex is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-10-06, 10:18  #3
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: yerküre

Sanat kendini ifade ediş biçimi,varoluş biçimidir.Dolayısıyla sanatçi memur değildir.Özel yaşantısı,inançları,yaşam tarzı,içselleştirdikleri bizi bağlamaz.Fakat beni bazen ilgilendiriyor çünkü mesleğim sosyolojiBilmem kim alkol alıyormuş,öteki Mevleviymiş,beriki aldatılmış,en önemlisi de Picasso'nun beş karısı varmış.Ama tabloları muhteşem ne yapmalı şimdi?Tabii ki böyle şeylere takılmadan sanat eylemine bakmalı.
Eski15-10-06, 16:12  #4
burakcan
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Oct 2006
sanat sanat için midir?

sanat yılardan beri bu iki kavram arasında süre geldi. sanat sanat için mi yoksa toplum için mi olmalıdır? sanatı sanat için yaparsan bunun kendinden baska neye faydası olabilir ki? sanatı toplum için yapmalı ve toplumu ileriki kuşaklara taşımalıyız. sanat toplumdan gelir ve topluma geri dönmelidir. ya sizce?
burakcan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-10-06, 17:27  #5
noname
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Emeklerinin karşılığını gerçketen hakederek alıyorlarsa gösteriyordur.

bir de bence sanat sanatt için olmalı.Eğer toplum için birşeyler gerekiyorsa bu sanat değil başka bir isimle anılmalı..Sanat süslüdür ama toplum buna göre değildir..

noname Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-10-06 18:14 .
noname is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-10-06, 10:15  #6
lamira
Forumdan Uzaklaştırılmış

lamira'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

- Çok güzel yazmışsın.İnanılmaz güzel.
- Teşekkür ederim.
- Hayır teşekkür etme bana. Sen şairsen teşekkür etme bana.
- Neden?
- Ben bu dünyada ki milyarlarca insandan biriyim. Bir adam ya da bir kadınım. Milyarlarca dertten birine ya da bir kaçına sahibim. Param yoktur, param vardır ama huzurum yoktur, karım beni sevmez, ben kocamı sevmem, aşksızımdır, aşktan yanmaktayımdır, çocuğum hastadır. Hepsini boş ver bu dünyada yaşamak zaten ağırdır. Sen yazarsın ben okurum. Olmadığım bir yere götürürsün beni, tatmadığım bir duyguyu tatmış kadar olurum, ya da gömdüğüm bir acıyı çıkarırsın yerinden ya da sevindirirsin beni saf bir çocuk gibi.
- Sen yaz şair sadece yaz. Teşekkür etme bana ben etmeliyim sana teşekkür.

Bu konudaki düşüncelerimi anlatır belki bu kısa yazım.
lamira is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-12-06, 21:35  #7
Günışığı

Günışığı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
Sayın burakcan şöyle demiş:

sanat yılardan beri bu iki kavram arasında süre geldi. sanat sanat için mi yoksa toplum için mi olmalıdır? sanatı sanat için yaparsan bunun kendinden baska neye faydası olabilir ki? sanatı toplum için yapmalı ve toplumu ileriki kuşaklara taşımalıyız. sanat toplumdan gelir ve topluma geri dönmelidir. ya sizce?
Sanatın kendisine özgü bir disiplini vardır. Bu doğrudur. Ancak, ''Sanat, sanat içindir.'' ilkesi de yanlıştır. Sanat eseri, bir toplumun sosyal gerçeklerini ve ideal edindiği değerleri, öğreticiliğe kaçmadan yansıtmalıdır. Eser, içinde yaşadığımız kargaşaya son vermelidir. Bu düzen duygusunu içimizde de uyandırarak bizi önce kendimizle sonra da toplumla barıştıran organik bir bütün olmalıdır.
Eski30-12-06, 17:13  #8
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Alıntı:
Sayın burakcan şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sanat sanat içindir diyenler bence sanatın tanımıyla çelişiyorlar
İsterseniz bu düşüncemi bir örnekle açıklayayım:

Ben size geliyorum gel burakcan kardeş ben sanatçıyım senin resmini yapacağım diyorum siz de kabul ediyorsunuz...
Eve gidiyoruz ben resmi bitirdim ve size teşekkür edip gidebilirsiniz dedim
Siz de önce biraz şaşırdınız sonra doğal olarak resmi görmek istediniz ben de sanat sanat içindir deyip size resmi göstermedim

Şimdi bu sanat mı olur hobi mi ?

Senin toplumun sanatçının yaptığı eserden anlamıyorsa o, onun bir işine yaramıyorsa ozaman o hobiyi geçemez bence...

Ayrıca bir öğretmen nasıl halkının çocuklarını eğitir, bir bakkal nasıl halkı için çalışırsa sanatçı da öyle olmalı bence...

barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-12-06 10:01 .
barış is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-12-06, 23:52  #9
lamira
Forumdan Uzaklaştırılmış

lamira'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Alıntı:
Sayın baris_akar şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sanat sanat içindir diyenler bence sanatın tanımıyla çelişiyorlar
İsterseniz bu düşüncemi bir örnekle açıklayayım:

Ben size geliyorum gel burakcan kardeş ben sanatçıyım senin resmini yapacağım diyorum siz de kabul ediyorsunuz...
Eve gidiyoruz ben resmi bitirdim ve size teşekkür edip gidebilirsiniz dedim
Siz de önce biraz şaşırdınız sonra doğal olarak resmi görmek istediniz ben de sanat sanat içindir deyip size resmi göstermedim

Şimdi bu sanat mı olur hobi mi ?

Senin toplumun sanatçının yaptığı eserden anlamıyorsa o, onun bir işine yaramıyorsa ozaman o habiyi geçemez bence...

Ayrıca bir öğretmen nasıll halkının çocuklarını eğitir, bir bakkal nasıl halkı için çalışırsa sanatçı da öyle olmalı bence...
Resmini yaptığınız insana neden resmini göstermeyesiniz ve bunun sanat için sanatla ne ilgisi var doğrusu anlayamadım sayın Barış Akar?

İkinci bir nokta ise bence sanatçı memur değildir. Sayın memetmex gerçekten üstte açıklamış konuyu gerekli açıklıkla. Sanatçı bireysel çaba ve istekle eserlerini üretir sanmıyorum ki gerçek bir sanatçı ben halkımı aydınlatacağım onlarda bana hakkettiğim ilgiyi ve değeri verecektir gibisinden bir düşünceyle yola çıksın. Gerçek bir sanatçının bence kendi dışında hiç bir şeye ihtiyacı ve talebi yoktur özgürlüğü ve özgünlüğünü koruyabilmesi için.
lamira is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-12-06, 10:16  #10
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Sanat sanat için olunca toplum önemsizdir sanatçının gözünde
Böyle olunca da sanatta topluma gerek kalmaz ozaman niye benim eserimi görsünler ki?

Ben memur benzetmesini pek sevemedim orda söylemek istediğim:
Herkes toplum için bir şeyler yaparken sanatçının da toplumun yararına işler yapmasının gereği... Yoksa bir sanatçıya maaş verip ona istediğimiz eserleri yaptırmak gibi bir görev kastetmemiştim

Sayım Memetmex'in bazı düşüncelerine katılamıyorum:

Alıntı:
Sanatsal yapıtlar başta bireysel bir uğraşının ürünü, toplumun değerlendirilmesine uygun olarak süreç içersinde kollektif ve daha sonrasında anonim hale gelebilir.
Sanatsal yapıtlar sadece başta değil başından sonuna kadar bireysel bir uğraşın ürünüdür ve toplumun değerlendirmesinden çok eleştirmenlerin değerlendirmesine uygun olarak süreç içinde bir hale gelebilir bence

Sanatçıya görev verilemeyeceği konusunda ben de aynı düşünüyorum ama toplumdan bağımsız bir sanatçının yaptığı sanat değil de hobi olabileceğini düşünüyorum sonuçta toplum eserden uzak tutulursa burda toplumsallık olmaz diye düşünüyorum

Ayrıca sanatçıları ikiye ayırmak da benim aklıma pek yatmadı

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı