| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Castro:''atatürk....''/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| 1997.. yer habitat toplantısı.. castro Yeni Yüzyıl gazetesinde Jale Özgentürk ile yaptığı söyleşide özetle şunları söyledi.. ''onun yaptıklarını başaramazdım,asıl devrimci atatürktür.Bu kadar büyük bir devrim yaptım ama Atatürk’ün yaptıklarını başaramazdım.'' başta oldugu zaman süreci içinde Castro dünyaya bir olguyu ispat etti. ABD Emperyalizminin burnunun dibinde bir minik adada bu süper gücün binbir entrikasına karşı boyun eğmedi. Tam bağımsız olarak Küba varlığını sürdürdü. Sürdürüyor. Küba halkı aç kaldı, susuz kaldı. Ama sömürge olmadı. Fidel Castro bu bağımsızlıkçı tavrını sadece kronik karşıtı ABD emperyalizmine karşı değil, tüm egemenlere karşı sürdürdü. Bu tavrını gün geldi sosyalist olduğu halde S.S.C.B’ye, gün geldi Başkan Mao’nun Çin Halk Cumhuriyeti’ne gösterdi. Halkı bir çok şeyden mahrum kaldı. Ama ulusal onuru ayaklar altına alınmadı. Küba halkı parya muamelesi görmedi. Fidel Castro’yu Fidel Castro yapanda bu onurlu tavrı oldu. O’na sadece dostları değil, karşıtları da saygı ile bakmak zorunda kaldı.. bugun bir sosyalist liderin,özgürlük temsilcisi bir devrimcinin atatürk hakkında söyledikleri gerçekten gurur verici.. saygılarımla.... __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-04-07 19:47 . |
|
| |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Ellerine sağlık sevgili emre....Keşke şuandaki yöneticilerde de bir parça onur olsaydı.... __________________
bir anka kuşu gibi anne ...bir anka kuşu gibi kendimi külümden yarattım... |
|
| #3 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Devrimci günümüzde en çok yalnış kullanılan kelimelerden biri. Devrimci; var olan düzeni zor yoluyla yıkıp yerine yenisini getirmek isteyen insandır. Bu eylemin gerçekleştirilmesine devrim adı verilir. Devrimcilik her zaman ilericilik yada aydınlanma anlamına gelmez. İranda, şeriat yanlılarının şahı (mutlakiyeti) devirmeleride bir devrimdir. Sovyetlerde koministlerin iktidarı ele alışıda bir devrimdir. Bazen askerlerinde iktidarı zorla aldığı görülür bunlarda birer devrimdir. Ancak genel olarak askerlerce yapılan devrimlere darbe denilmektedir. Bazen devrimler yıktıkları sistemden çok daha geri noktalara düşebilirler. Yada bazen devrimi bir başka devrim (karşı devrim izler). Kendisine devrimciyim diyene nasil bir devrim diye sormakta fayda vardır. Konu itibariyle Castro ve arkadaşları kübada bir sosyalist devrim yapmışlardır. Bir halk hareketiyle iktidarı ele almışladır. Mustafa Kemal ve arkadaşlarıda bir devrim yapmışlardır. yapılan devrim tamamlanmamış bir burjuva devrimidir. Esas olarak mutlakiyeti yıkıp. Yerine militarist yapıda yeni bir diktatörlük kurmuşlardır. castrodan farklı olarak kurulan sistem kapitalizmdir. Her kapitalizm gibi burjuvalar ve devrimi yapan kadro için bir demokrasi geri kalan yığınlar için bir diktatörlük kurulmuştur. Castro'nun ve Mustafa Kemal'in ortak tek yanı kurulu düzeni zor yoluyla yıkmış olmalarıdır. Kemalizm iktidarı ele aldığı andan itibaren bütün devrimci yanını yitirmiştir. Kemalizm, siyaset ve toplumsal siyaset karşıtlığı üzerine temellenen devlet ve asker merkezci bir yönetim zihniyeti ve örgütlenmesidir. Böyle olduğu oranda cumhuriyetin resmi ideolojisi Kemalizm, modernleşmeci olmaktan çok modernleşmeyi engelleyen bir ideolojiye dönüşmüştür. PAN Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-10-06 19:56 . |
|
| #4 | |
| böyle abest bir yanıtın birileri tarafından geldiğini bilemeyecegim için şimdi castro'nun şu sözünü de ekleme geregi duyuyorum... “Küba’da bu kadar büyük bir devrim yaptım ama Atatürk’ün Türkiye’de yaptıklarını başaramadım. Atatürk, harf devrimi gibi bir takım reformlar yaptı. Ben böyle bir düzen değişikliği yapamazdım,türkiye'yi idare etme şekli,başındayken yaptıgı devrimleri yapmaya kimsenin gücünün yetecegini sanmıyorum.türkiye halkı cok şanslı çünkü tarihin en büyük devrimcilerinden biri o topraklarda doğmuştur” saygılarım tüm gerçek devrimcilere.... __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-10-06 17:41 . |
|
| |
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Sevgili emre hani bir söz vardır sen ne kadar anlatırsan anlat senin anlattığın karşındakinin anladığı kadardır...Şimdi de sn pan ,o hayatını atatürk ün yanlışlarını bulmaya adamış....Ne söylersen söyle fikirleri değişmeyecek....Kendisi beni dogmatik kafa olmakla suçlamıştı...Herşey ortada sanırım.... Atatürk en büyük devrimcilerden biridir..İster kabul edilsin ister edilmesin..... __________________
bir anka kuşu gibi anne ...bir anka kuşu gibi kendimi külümden yarattım... |
|
| #6 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
| Yukardada dedigim gibi humeynide bir devrimcidir. Leninde, castroda, mustfa kemalde. Tek başına devrimcilik hiç bir seyi anlatmaz. Nasıl bir devrim hangi sınıf için bir devrim diye sormalıyız. birde tabi temel kavramları bilmek gerekir. sınıf nedir. Kapitalizm nedir. Sosyalizm nedir. Cumhuriyet nedir. Demokrasi nedir gibi. Türkiye 1923 ten beri bir cumhuriyettir ancak halen bir demokrasi değildir. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Ankara
| Sn. PAN, Atatürk sosyalist değildir; fakat Humeyni'nin aksine ilerici bir devrimcidir. __________________
Eşitlik olmadan özgürlük, özgürlük olmadan eşitlik olmaz! |
|
| #8 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
| katılıyorum. |
|
| #9 | |
Ayrıldı
Giriş Tarihi: Jul 2006
| Fidel Castro devrimcidir. Doğru. Ama nasıl devrimcidir? Latin Amerika başta olmak üzere Küba devrimciliği Faconcu, yani önder devrimciliine dayanır. Halk önderliği, önder cephe tartışmaları burdan gelir. Bu bağlamda Castro'nun Atatürk devrimlerine 'hayranlığı' a) BirAtatürk'ün yaptıklarının kısmi de olsa devrimciliğine bağlı ( ki radikalizm ile devrimciliğin karıştırılmasın adeğinmiyorum) b) Önder devrimciliği ( İlk çıkışı Rus Narodnik devrimciliği) ile çelişmemesidir. Sn A-EMRE, Casto Atatürk'Ü övdü diye Atatürk'ü sosyalist yaptınız. Şuan hemen elimin altında yok, ancak yüksek lisans tezimde, Atatürk'ün CHP kurulması sırasında , ünlü bir Konya konuşmasını, konumun içeriği nedeni ile kullanmıştım. Ve bunu daha önceki bir kaç konuda değinmiştim. Özetle Atatürk diyor ki, [CHP] için neden sınıfları dikkate almıyro diyortlar, Türki milletinde sınıf yoktur. Doktor vardır, avıkat vardır, köylü vardır, işçi vardır. Bizde Avrupa'daki gibi sınıf olmadığı için, sınıf partisi kurulmasına gerek yoktur. Şimdi bu cümleyi kuran bir Atatürk'ü , sosyalist ilan etmek, çok zorlama bir durum olur, diye düşünüyorum. BF... __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
atatürk sosyalist sözünü yazılarımda hiç gördünüz mü? devrimcidir dogru ama sosyalist olup olmadıgı tartışılır.. bir sentezdir onunki.avrupanın doguuyla batısını harmanladıgı bir sentezdir onun devrimi.. yanlış anlamışsınız beni.. saygılarımla... __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. | |
|
| |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|