"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Şiddet ve Kadın üzerine/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Şiddet ve Kadın üzerine Şiddet egemen gücün ve ideolojinin kendi üstünlüğünü ve gücünü korumada gösterdiği tepkisel bir tavırdır.Egemen gücün en önemlisi toplumsal dayanağı Aile ile başlıyor.Şiddetin meşruluğu egemen güç,sistem içinde Devlet Babada sembolleşirken onun en küçük çekirdeği ailede ise evin reisi.Baba yada abilerde şekilleniyor.Egemen güç için her zaman bir otorite gerekir.Şiddet kimi zaman Devlet kimi zaman koca,Baba ve abi olarak çıkar.karşımıza... Sistem coğu kez şiddetin,dayağın meşruluğu temelinde eğitir insanı ''Kızını dövmeyen dizini döver'' ile çıkar karşımıza Dayak yiyen kadın için mutlaka bir sebep aranır.Toplumsal yaşantımızda şiddet o denli içselleştirmişiz ki dayağın mutlaka haklılık yönünün olduğunu düşünürüz.Okula başlayan küçük çocuklarımızı bile teslim ederken hocam,eti senin kemiği benim diyerek daha küçüçük beyinlere ve bedenlere bunun gerekliliğini vurgulayak başlarız eğitime.TVlerde izlediğimiz ,gazetelerde okuduğumuz haberlerin coğu şiddete yöneliktir.İşkencede insanlar öldürülür,gözaltında kaybedilir.Bilmem hangi apartmanın kaçıncı katında çıkan çatışmada hangi insanlar öldürülür.Yine mahale sakinleri dışarıya taşınan cesetlere yuh çekerler.Öldürülenleri alkışlarlar...Şiddet artık dışarıya sokağa taşmıştır. Ya namusa yönelik şiddete ne demeli Okullarda okula geç gelen,erkek arkadaşlarının elini tutan,yanağından öpen vb.gibi tüm sevgi biçimlerinin onları ''kızlık muayenesine'' kadar oradanda intiharlara götüreceğini hiçkimse bilmez mi?Diğer töre cinayetleri,tecavüze uğrayan masum kadınların aile bireyleri tarafından öldürülmesi... Gündelik yaşamızda şiddet içselleşmiştir.Bizim farkına ve olumsuzluklarına bakmadan kabullerek devam eden gelenekselleşen bu tavırla hergün karşıya geldiğimiz olaylardan da kimi kez gururla bahsederiz ki.Kızlara laf atan taciz eden delikanlının ardından 'o delikanlıdır,olsun o kadar'' dediğimiz taciz yada tecavüze uğrayan kadın için mutlaka fingirdemiştir,kuyruğunu sallayan dişi köpektir,kadın kısmının gece vekti işi ne var'' demek çifte standartlı namus anlayışımızn ürünü değilmi?Dolayısıyla;kadın erkeğin elinin kiriyse şiddet,taciz,tecavüz kadın için kaçınılmaz olur... Egemen gücün gösterdiği bu tavır aileden çıkmış,toplumsallaşmıştır.Yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir haklılık temelinde meşrulaştırılmıştır.Sistem kendi devamlılığını kutsal saydığı aile ile tamamlar.Aile devletin candamarıdır.Bu nedenle evde dayak yiyen kadına,dayak yiyen çocuğa karşı olmak,aile içi şiddete karşı olmak.toplumsal şiddetin karşısında olmak gerekir. Hergün bir biçimiyle karşılaştığımız,meşrulaştırılmış şiddete karşı olmak insanlığın onuruyla yaşaması için bir gerekliliktir.Sizinde şiddet konusu üzerine düşüncelerinizi almak istiyorum. |
|
| #2 | |
Dergi Felsefe Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| Sn. juji yine bana söz bırakmamışsınız.Ama ne kadar güzel benim gibi düşünenlerin olması ama tabii bu benim gibi düşünmeyenler için söylenmiş bir söz değildir.Foucault şiddeti ve cinselliği; söylem ve iktidar bağlamında ele almıştır.Bu da aslında mahrem alanımızın kamu tarafından belirlendiğini anlatır bize.Tarihimizi okuduğumuzda da benzer sonuçlarla karşılaşırız.Örneğin kominizmde monogami yoktur.İşte tam da bu örneğin yansımasını burada görebiliriz.Koministlere göre hiçbir üstyapı kalmayacğından dolayısıyla da bir iktidar mekanizması olmayacağından özgür eş seçimi ve benzer konular rahatça hayata geçirilebilecekti.Fakat Lenin,Stalin ve Mao olmasaydı.Ya da kominizm bu kadar ütopya olmasaydı.Bir dönem Rusya ve Çin'de uygulanan bir politika vardı aslında onun bir adı da vardı ama hatırlayamıyorum.Tüm kadınlar çocuklarını dünyaya getirdikten hemen sonra ellerinden alınıyor ve yetiştirme yurtlarında yetişmeye çalışıyorlardı.Herneyse arkadaşlar sizlerden özür dilerim.Kafam epey karışık ve dolu.Konu kaymış olabilir.Saygılar... __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| malesef söylenenler doğru, benim sadece çevremdekileri baz alarak yaptığım değerlendirmeye göre şiddet görmeyen kadın sayısı %15 civarı bir oran bu tabi benim gözlemlerime göre, bu dünyada güçlü herzaman gücünü baskı aracı olarak kulllanıyor erkek de kadından fiziksel olarak güçlü olduğuna göre bunu kullanıyor ve konuşarak kabul ettiremediği durumları kaba kuvvetle kabullettirmeye çalışıyor. bu bilinçin beyinlerine birşekilde yerleştirilmesi gerekiyor. ama dayak yiyip karakola başvuran kadınlar için yapılan şey kocasıyla barıştırıp evine geri göndermeye çalışmak oluyor. bazen sırf buyüzden erkeklerden nefret ediyorum. tabi bu şiddetin sadece 1 yanı, kadınları eksik insan sayarak konuşup fikir üretmesine bile izin yok bazı yerlerde, kız çocuklarımız kimsenin eli eline değmeden evlensin alın karası olmasın fakat erkek çocuklar yürklendirilir hertürlü şey için bu çifte standart, 1. ve 2. sınıf insanı yaratıyor toplumda. açıkçası düzeleceğine dair umudumu kaybetmiş gibiyim __________________
ILIK VE SAKİN OLMALI TIPKI MEVLANA GİBİ... |
|
| #4 | |
Dergi Felsefe Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| Kadına yönelik şiddet konusunda daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler için www.amnesty.org.tr adresini kesinlikle öneririm.Orada kadına yönelik şiddet sayacı başlığı altında korkunç istatistikler var.Fakat eğer okuyacaklarınıza hazırsanız.... __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: DİYARBEKİR
| Kadına yönelik şiddeti anlatabilmek için, öncelikle şiddet kavramını doğru tanımlamak gerekmektedir.Kadına yönelik şiddeti “Cinsiyete dayalı ve kadınlarda fiziksel, cinsel, psikolojik herhangi bir zarar ve üzücü sonuç doğurmaya yönelik özel yaşamda veya kamu yaşamında gerçekleşebilen her türlü davranış, tehdit, baskı veya özgürlüğün keyfi biçimde engellenmesi” olarak tanımlamaktadır. Bu tanım daha da genişletilebilir. Kadına yönelik şiddeti “Cinsiyete dayalı, politik hedefler güden ve kadınlarda fiziksel, cinsel, psikolojik herhangi bir zarar ve üzüntü sonucu doğurmaya, kadını aşağılamaya, küçümsemeye, şiddetin sorumluluğunu kadına yüklemeye, kadının çalışmasını engellemeye, ev işlerinden sorumlu tutmaya, hareketlerine her ne sebeple olursa olsun sınır koymaya, aile yönetiminde söz hakkını engellemeye yönelik her türlü davranış, tehdit, baskı, taciz, tecavüz ve özgürlüğünün engellenmesi “ olarak tanımlarsak şiddet kavramını tek başına fiziki boyuttan kurtarıp sorunu açma ve çözüm arama konusunda ileri adım atmış oluruz. sevgili juji_21 konuyu iyi belirlemişsin daha yazacak o kadar çok şey varki ama yazmaya korkuyorum içimden geçen o kadar derin duygular varki nerden başlasam ... bir feminist arkadaşım vardı derdiki tanrı erkeği boş vaktini geçirmek için yaratmış kadını ise onunla eğlensin diye yaratmış "ben de diyorum ki kadının dünya ya gelme sebebi sömürülme ezilme horlanma bunu en sağcısından en solcusuna,en eğitimlisinden en eğitimsizine kadar her kes yapıyor ve biz sadece dinliyoruz......Kötü hemde çok kötü.... ![]() __________________
"""Ve Cellat Uyandı Yatağında Bir gece,Tanrım dedi !!! Bune Zor Bilmece ...Öldükçe Çoğalıyor Alanlar ...Ben Tükenmekteyin Öldürdükçe....""" |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: izmir
| BEN BİR KADINIM BU ÜLKEDE...maalesef..maalesef diyorum çünki kadın olmak bu ülkede şanssızlık.ve bütün islam ülkelerinde..korunmamız gerekiyor..hani vardır ya sit alanlar,ormanlar...aynen öyle.bizden filazof bile çıkmamış..tabii ki önce insan olmak gerekir..filazof olmak için..insan yerine konmamışız ki. |
|
| #7 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Arkadaşlar öyle güzel ifadeleriniz var ki,kendimi sorgulamaya başladım.Tesbitler balyoz gibi.Ancak çözüm önerilerinizi açmanızı istesem daha anlamlı olacak yazdıklarınız.Gerçekten bu işi yapmalısınız.Saygılar. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #8 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: May 2006
| Alıntı:
| |
|
| #9 | |
Kayıtlı Okur
Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: Devrimin olduğu her yer
| cahil bir halk olduğumuzdan kadınları hep arka plana ittik oysa ki öyle olmamalıdır kadınlardan daha çok faydalanmanın yolunu aramalıyız onlara güvenmeliyiz önem vermeliyiz şiddet konusuna gelince el kaldıranların eli kırılsın diyorum kendinden güçsüz ve aciz birine nasıl el kaldırabilir bir erkek anlamak mümkün değil umut ediyorum en kısa zamanda bu geri kalmışlığımızın göstergesiş durumu tamamen ortadan kaldırmış oluruz KADINA UZANAN ELLER KIRILSIN ... |
|
| #10 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Alıntı:
Erkek egemenliği doğuran neden cehalet değildir. Hiç bir eğitim almamış ama anaerkil yaşam süren bir çok toplum yaşamış ve halen yaşamaktadır. İstatistik olarak karısını döven üniversite mezunu erkeklerin oranı, okumaya yazmayı bilmeyen erkeklerden yüksektir. Erkek egemenlik eğitim müfredatında da yoğun olarak sürdürülmekte ve aile içinde de baba ve ana motifleriyle hen gün yeniden yaratılmaktadır. Erkek egemenlik sadece kapitalizme maedilecek bir şeyde değildir. Kölelikten feodalizme oradan yaşanan sosyalizmelere kadar erkek egemenlik, erkek erkinin iktidar aracı olarak sürdürülmüştür. Erkek egemenliğin ortadan kalkışı kadınların uzun soluklu örgütlenmeleri ve mücadeleleri sonucu kazanılabilir. Biz erkekler kendi cinsimize, erkten doğan ayrıcalıklarımıza ihanet ettiğimiz müddetçe (içimizdeki erkeği ve erki öldürdüğümüzde) daha çok insan ve özgür olacağız. Kendi özgürlüğümüz için kadınların bu haklı mücadelesine destek olmalıyız. | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|