| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Burjuva demokrasisiyle demokratik-sosyalist bir devrim yapılabilir mi?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Arkadaşlar ben öyle düşünüyorum ki burjuva demokrasisiyle demokratik bir devrim yapılamaz çünkü kapitalist sistemde herşey burjuva egemenliğini korumak için kullanılır yani asker,polis ,medya vs hep burjuva egemenliği içindir. Asıl sormak istediğim şu:kan dökmeden devrim yapılır mı?............ __________________
Bir İsyancının İzlenimleri......... |
|
| #2 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Kan dökmeden yapılan devrimler var ancak. Sosyalist bir devrim yapılabilir mi dersen. Önce şunu hatırlatmak isterim; Artık bir ülke yada akım eskiden olduğu gibi bütünüyle yada kısmen yalıtık ve kendi başına değil. Sermaye kendini birleştirirken sınıfları ve halkları da birleştiriyor. Her hangi bir avrupa ülkesinde sosyalizmin bir devrimci duruma gelmesi demek zaten bu akımın dünya çapında bir harekete enternasyonel bir zemine oturması demektir. Bu tür nitelik kazanmış bir devrimci durumda bir, birkaç ülkede yada bölgede kansız bir halk hareketiyle bir sosyalist devrim teorik olarak olasıdır. Silahlı bir ordunun yada polisin başına gelebilecek en kötü şey, silahsız milyonların (hatta kendi çocuklarının yada kendi arkadaşlarının da içinde bulunduğu) haklı sloganlarla üzerine doğru geliyor oluşudur. Böylesi bir meşruiyet, kitlesellik kazanmış bir hareket bir devrimi kansız gerçekleştirebilir. PAN Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-10-06 11:37 . |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| "demokratik devrim-sosyalist devrim", bu konularda formülasyonlara gitmek doğru bir yöntem değil |
|
| #4 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Alıntı:
neden değil anlatırmısınız?? | |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Teorik tartışmalara başlamadan önce, tarihte tek bir örneğinin bile olmadığını söylemek gerekir. Geçmişte yalnız Şili'de seçim kazanıldı. Çok özel bir durumdu. "Unitad Popular" deneyimi. Onun yakın hedefi de, zaten sosyalizmi kurmak değil, halkın geniş bir cephe halinde hükümet olmasıydı. Bırakmadılar. Emperyalizm halkın adeta taptığı bir lider olan Salvador Allende'yi kanla devirdi. Bunun dışında, geniş emekçi kitlelerin, bırakın siyasi bilince sahip olmayı, temel eğitimden bile yoksun oluşu, karnını ancak doyurduğu ve emperyalist medyanın akıllara durgunluk veren ideolojik bombardımanı altında olduğu düşünülürse, seçim almak zaten hayal. Eğer seçimle iktidara gelinecek olursa, bu ancak eski sosyalist ülkelerde gerçekleşebilir diye düşünüyorum ben. Çünkü halkın belirli bir sosyalizm deneyimi ve birikimi var. Tabii bu kuşaklar giderek yaşlanıyor. Gençlik, o dönemi yaşamamış veya anımsamıyor. Bunun dışında, başta dini inançları yeniden aşılamak olmak üzere, olağanüstü bir ideolojik bombardıman var orada da. yorum2006 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-10-06 16:56 . |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Alıntı:
| |
|
| #7 | |||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Alıntı:
Değişiklik derken, benim yorumumdaki, emekçilerin bilinç ve eğitim düzeyini mi kastettiniz acaba? Toplumların çoğu için değişen birşey yok. Kafa gücü ile çalışmanın daha ağırlıklı olduğu daha gelişmiş toplumlarda, emekçilerin donanımı daha iyi gibi, ama yalnızca kendi branşları ve ilgili konularda. "Tek tip insan" yaratılmış durumda. Bence bunların durumu da son derece vahim. Kısaca ben, burjuva demokrasisi içinde, seçimlerle siyasal erkin el değiştirebileceğine ve sosyalizmin kurulabileceğine kesinlikle inanmıyorum. Bu kanaatım da, sizin "durağan" olarak tanımladığınız, klasik Marxist teori nedeniyle değil. Gözlemlerime dayanıyor. | ||
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Günümüzde de Chavez ve Morales iktidara geldiler fakat;işler biraz yavaş ilerliyor ne yazıkki... Örneğin Morales toprak reformu yapmaya çalışırken zengin toprak sahipleri silahlanıyor;bunun karşısında Morales kesin bir yaptırım uygulayamıyor çünkü ülkede burjuva demokrasisi var... Chavez biraz daha halk desteğini ve askeri avantajını arkasına alıp daha hızlı ilerliyor gibi gözüküyor... Fakat;tabii ki hala sosyalizmden çok uzaktalar... Ne yazıkki yabancı sermaye güney amerikayı parsellemiş durumda... (bu arada güney amerikaya bakınca Türkiye'nin 20 yıl sonrasını görüyorum sanki;üzülerek...) __________________
"Zafere kadar durmak yok!!!" Ernesto Che Guevara |
|
| #9 | ||
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Alıntı:
| #10 | |
Siyaset ![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: İzmir
| Bir kere Türkiye burjuvazisinin kişiliğine ve buna mukabilen Türkiye devletinin yapılanmasına aykırı. Ortak hitap edilen alanlara, çok daha 'soft' bir çerçeve çizebiliriz. Eşitlik özgürlüğü savunan, parasız eğitim sağlık vaad eden, patronların değil işçi ve emekçilerin yönetiminde, refah ve bolluk sistemi olan bir rejim neden seçimle iktidara gelmesin ki? Neden toplumsal basınçla değil de toplumsal onayla gelmesin? Mantık olarak hayli cezbedici. Günün anlam ve önemi açısından ise durum pek öyle değil. Bahsettiğimiz sol, sokaklara hakim olmadan yukarda saydığımız 'soft' çerçeveyi maalesef çizemez. 15-16 Haziran olayları bu açıdan konuya ikili cevap sunuyor. AP ve CHP, Türkiye İşçi Sınıfı'nın yükselen örgütlenmesi DİSK'i "çanına ot tıkayarak" burjuvazinin temennisini yerine getirdi, ardından eylemlikler ardı ardına patladı. Diğer taraftan sokaklara hakim olamayan sol, bu hareketi ancak eyleme geçtikten sonra fark edebildi. İlk cevabın sizi, ikincisinin Türkiye solunu ilgilendirdiğini düşünüyorum. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|