Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski18-10-06, 20:54  #1
kelebek

kelebek'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Batsın bu töre dedikleri

Berdelin kurbanı çocuklar...

Diyarbakır’da ilköğretim okulu 8. sınıf öğrencisi 14 yaşındaki M.A, kız kardeşinin kaçtığı kişinin kız kardeşiyle 2 aile arasında barışın sağlanması için zorla evlendirildi.
Diyarbakır’da yaklaşık 7 ay önce dayısının oğlu ile zorla evlendirilmek istenen 17 yaşındaki A.A, başka bir köyde oturan sevdiği F.K’ye kaçtı. Bunun üzerine 2 aile arasında kız kaçırma nedeniyle husumet başladı. 2 aile arasında barış sağlanması için Ataç ailesi, Kaçar ailesinden kaçırdıkları kızlarına karşılık oğullarıyla evlendirmek için bir kız ve 10 bin YTL istedi. Bunun üzerine Kaçar ailesi de kız kaçırma olayının kan davasına dönüşmemesi için kızları H.K’yi (17) Ataç ailesine vermeye razı oldu.
Bunun üzerine bölgede berdel (karşılıklı kız alıp verme) olarak adlandırılan evlilik usülü ile 14 yaşındaki M.A. ve 17 yaşındaki H.K. rızaları dışında ailelerin isteği doğrultusunda imam nikahı ile evlendirildi

http://www.milliyet.com.tr/2006/10/18/son/sontur12.asp
Eski18-10-06, 20:57  #2
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

insanlarımız hala sapkınca töre geleneklerine uymaya calısıyor..
tek sorum egitimsizlikte.
töre cinayetleri ya da bunlara baglı gelişmelerin hepsi egitimsizliğin dogurdugu sancılardır...
olayı kınıyorum..

saygılarımla....

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline  
Eski18-10-06, 21:00  #3
kelebek

kelebek'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Söylediklerinize tamamiyle katılıyorum sayın A_EMRE bu çocukların okula gidip eğitim almaları gerekirken bu tür zihniyetlerin ve kahrolası törelerinin kurbanı oluyorlar
Eski18-10-06, 21:15  #4
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Eğitim şart...her soruna hazır paket çözüm. Nerde bir sorun var "eğitim şart" diyorsunuz sorun tespit ediliyor ve çözüm sunuluyor.

Afrikada kabileler var hiç bir eğitim yok. Okuma yazma, din felsefe, hiç ama hiç bir eğitim yok. Ne bir hırsızlık oluyor, ne bir cinayet, ne bir insan öldürme, ne taciz....

Demekki neymiş. Eğitim şart değilmiş. Cahiller doğuştan şuça meğilli değilmiş. Demekki neymiş toplumsal yapı değişince insanda değişiyormuş. Demekki neymiş bütün suçlar toplumun eseriymiş....

Başka bir toplumsal dizgede başka bir hayat mümkünmüş.
PAN is offline  
Eski18-10-06, 21:30  #5
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

sayın pan hiç mi saygınız yok?
afrika kabileleriyle töreyi bir tuttunuz.hiç mi bilginiz yok?
afrika kabilesinde namusu olmayanı öldür.babanı öldüreni öldür gibi gelenekler var da onlar yapmıyor mu?
onlar da son derece geleneklerine baglı..bazıları hala insan kurban ediyor,kendi kanlarını akıtıyor.bunlarda egitimsizlik..
yaptıgınız hiç bir yorum dogru değil.
artık laf atmayın dayanamıyorum.
biraz olsun kendi düşüncenizi yazın..
yeter artık saygısızlıgın bir sınırı var..
bir insan töre uyguluyorsa tabi ki egitimsiz oldugu içindir..

Elenorin is offline  
Eski18-10-06, 21:41  #6
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

size ilksellerin yaşamıyla ilgili kitap öneriyim ben. Siz fazla yamyam filmi izlemişsiniz. Sanıyorsunuzki cahiller şuç işlemeye daha eğilimli. Sadece umutsuz insanlar suça daha yatkın oluyor.

Bende size dayanamıyorum bu kadar kulaktan dolma bilgilerle günlük yaşantınızı nasıl idame ettirdiğinize bile şaşıyorum doğrusu.
PAN is offline  
Eski18-10-06, 21:53  #7
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

umutsuz insanların suca yatkınlıgını tabi ki ben de kabul ediyorum ama sizin anlamadıgınız konu burada töre tartışılıyor.
bu insanlar neden törelerine bu kadar baglılar soru bu..
soru sucu kim işler değil..
ısrarla söyleyim ben törenin uygulanmasını egitimsizliğe baglıyorum..

saygılar...

Elenorin is offline  
Eski18-10-06, 21:55  #8
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

töreye bağlılar çünkü içinde yaşadıkları toplumsal kuşatma bu...yapıyı değistirmezseniz eğitim tek başına hiç bir şeyi çözmez.
PAN is offline  
Eski18-10-06, 21:58  #9
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

bu kuşatmayı açmak eğitimle olur kanaatindeyim..
egitimli insan eline silah alıp yollara düşmez..
babamın kanı yerde kaldı demez,hukuka güvenir..
saygılarımla...

Elenorin is offline  
Eski18-10-06, 22:10  #10
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

Dünyanın bi çok yerinde çok daha eğitimsiz insanlar var ama töre cinayeti işlemiyorlar. Eğitimin düşük olduğu bazı yerlerde şuç oranları da inanilmaz düşük eğitim ve şuç arasında doğrudan bir bağlantı yok. Töreyi yaratan şey eğitim değil çevrelerini sarmayalan hayat hayatı değişitirmek lazım. Yanlış anlama öğretim verilmesin demiyorum ama sorunun nedeni eğitimsizlik değil. Dolayısıyla çözümüde değil. Küçük çoçuk istismarı istatistik olarak en çok üniversite mezunlarında görülüyor. Bilgisayarla işlenen şuçlarda öyle eğitim suçu önlemenin panzehiri değil. tam tersi gerçek sorunu gizlemenin bir aracı. Antoropolojiyle ilgili biriyim. İksel kabilelerde şuç oranı inanılmaz düşüktür. Yamyamlıkta ise yamyam kabile, kendisi dışındaki kabileyi insan kabul etmez. insan yemek yasaktır onlarda da. Birbirini yemez yani. Ancak diğer kabile hayvan kabul edilir. Etini yediği zaman o hayvanın ruhunun kendine geçtiğine ve böylece kendisi var oldukça onunda yaşayacağına inanır. Bu anlamıyla son derece insanidir. Uygar toplumda ise öldürmenin anlamı son derece aşağılıktır.

Sevgili emre herşeye itiraz etmek yerine bazen ne öğrenebilirim diye bakmalısın. Karşındaki sennin düşmanın olmayabilir ve senden daha bilgili olabilir.
PAN is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı