Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Edebi tartışmalar ve kitap tanıtımları

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Her şiir yazan şair olmuyor... / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm.

Konu Araçları
Eski20-10-06, 20:06  #1
yazıyazar
Onay bekleyen
Yazar Adayı

yazıyazar'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Her şiir yazan şair olmuyor...

Bu sadece bizim ülkemizde mi geçerlidir bilmiyorum ama, eli biraz kalem tutup da,her hissî yoğunluk yaşayan, uyaklı cümleleri altalta dizip tesadüfen ya da biraz çabalayarak aralarına birkaç imge yerleştirip ben şiir yazdım yanılsamasına düşüyor. Ben de bu örnekleri gördüğüm anda daralıyorum.
Bu bölümdeki her örnek için bu geçerli değil, ancak burada da öyle çok örneğine rastladım ki fikrimi ifade etmek zorunda hissettim kendimi.
İnsanlar tabii ki yazmalı. Hatta konuşmaktan çok yazmalı. Ama önce kendi için yazmalı. Kendi için yazdığını da her yere uluorta saçmamalı diye düşünüyorum. Bu kastettiğim yazılar daha çok bir günlükte bulunması uygun düşen ya da derste, işte sıkılıp önündeki kağıdın bir köşesine çiziktirilmiş hissi veren yazılar.
Bu görüş ergenlik çılgınlığı dönemini atlattığım dönem oluşmaya başladı, zira ergenlikte ben de aynen böyle şeyler yazıp herkesle paylaşmak isterdim. Sonradan ayıldım ki bu gerçek şiiri küçültmek oluyor. Hastalığım geçti, bu minval üzere yazanlara da acil şifalar diliyorum.
yazıyazar is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-10-06, 20:16  #2
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Ben zaten "abi abla ilham geldi" diyip. Devrik cümleden ibaret düz yazıların şiir diye sunulmasına öteden beri sinir olmuşumdur. Rica ediyorum devrik cümleli düz yazılarınızı alt alta yazıp şiir diye bize sunmayınız. Ne olur gizli kalsınlar.
PAN is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-10-06, 17:18  #3
lamira
Forumdan Uzaklaştırılmış

lamira'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Bir çok insan şiirin düz yazıya göre daha kolay yazıldığını sandığı için şiir yazıyor. Oysa sadece bir dizede bir dünya kurmaktır şiir bana göre. Ama her şiir yazanın kendini şair zannettiğini sanmıyorum. her düz yazı yazanında kendini yazar zannetmediği gibi. İnsanlar yazabilirler yazmakta özgürdürler adına şiir, yazı dediklerinde gelecek haklı eleştirilere göğüs gerdikten sonra elbette yazabilirler.
lamira is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-10-06, 13:26  #4
break_ozyy
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Ülke / Şehir: beyoğlu istanbul

bazı insanlar içini bir başkasına değil kaleme bile dökemiyorlar. tabi bu büyük bir eksiklik. ve kesinlikle şiir yazmak çok zordur her ne kadar kolay şiirlerde bazen okusamda... şiirler şimdi oldu bitti geldi gibi kısa cümlelerle yazılmaya başlandı. bu hiç hoş değil

şiirde herşey anlatılmalıdır
break_ozyy is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-10-06, 01:06  #5
karabaglı
Forumdan Uzaklaştırılmış

karabaglı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

şiirde devrik çümle bence öneli bir etken..bir tür stil yada tarz..
Tabi herkez beğenmek zorunda değil....
karabaglı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-10-06, 06:44  #6
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın lamira şöyle demiş:

Bir çok insan şiirin düz yazıya göre daha kolay yazıldığını sandığı için şiir yazıyor. Oysa sadece bir dizede bir dünya kurmaktır şiir bana göre. Ama her şiir yazanın kendini şair zannettiğini sanmıyorum. her düz yazı yazanında kendini yazar zannetmediği gibi. İnsanlar yazabilirler yazmakta özgürdürler adına şiir, yazı dediklerinde gelecek haklı eleştirilere göğüs gerdikten sonra elbette yazabilirler.
Haklisiniz; siir, yazarin beyninden ve ruhundan yola cikip, kendinden baska gönüllerde yeserebilen bir cicek gibidir.
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-10-06, 00:12  #7
gölge

gölge'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın yazıyazar şöyle demiş:

Bu sadece bizim ülkemizde mi geçerlidir bilmiyorum ama, eli biraz kalem tutup da,her hissî yoğunluk yaşayan, uyaklı cümleleri altalta dizip tesadüfen ya da biraz çabalayarak aralarına birkaç imge yerleştirip ben şiir yazdım yanılsamasına düşüyor. Ben de bu örnekleri gördüğüm anda daralıyorum.
Bu bölümdeki her örnek için bu geçerli değil, ancak burada da öyle çok örneğine rastladım ki fikrimi ifade etmek zorunda hissettim kendimi.
İnsanlar tabii ki yazmalı. Hatta konuşmaktan çok yazmalı. Ama önce kendi için yazmalı. Kendi için yazdığını da her yere uluorta saçmamalı diye düşünüyorum. Bu kastettiğim yazılar daha çok bir günlükte bulunması uygun düşen ya da derste, işte sıkılıp önündeki kağıdın bir köşesine çiziktirilmiş hissi veren yazılar.
Bu görüş ergenlik çılgınlığı dönemini atlattığım dönem oluşmaya başladı, zira ergenlikte ben de aynen böyle şeyler yazıp herkesle paylaşmak isterdim. Sonradan ayıldım ki bu gerçek şiiri küçültmek oluyor. Hastalığım geçti, bu minval üzere yazanlara da acil şifalar diliyorum.
Gerçekten şiir olup olmadığının ölçüsünü kim belirleyecek peki?
Tabiki özenli yazılmalı ama buraya yazanlar zaten amatörler. Kim ne isterse yazsın. Eleştiriler açık açık yapılsın ki okuyanların da bir katkısı olsun. Yeri geldiğide "bu olmamış" da denebilmeli bence. Kimse şairlik iddiasıyla yola çıkmıyor. Birşeyler yazmış paylaşıyor.
gölge is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-10-06, 10:39  #8
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

"Şairlik en kanlı zanaat
Şairim diyebilmen için
Yüreğini yiyeceksin,
yedireceksin dizelere..."

(Kimdi bunu söyleyen, Ahmet Arif mi, Hasan Hüseyin mi, Nazım Hikmet mi...)
il_bilge is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-10-06, 12:46  #9
Horozigo

Horozigo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Alıntı:
Sayın karabaglı şöyle demiş:

şiirde devrik çümle bence öneli bir etken..bir tür stil yada tarz..
Tabi herkez beğenmek zorunda değil....

Bencede,ben her zaman devrık cumleler kullanırım.

Hatta gunluk konusma dılım de devrık cumlelerle doludur.

Benım yazdıgım şiir duzyazı ornekleri tabıkıde bol sayıda devrık cumle içerecektir.
Eski04-11-06, 02:07  #10
boran59
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Nov 2006

görüşlerinize aynen katılıyorum.
boran59 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı