| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Yılmaz Odabaşı/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Yılmaz Odabaşı biz faillerini kalplerinde taşıyanlar biz allahın üvey çocukları,arkasızlar biz hayata tenha bir ırmak gibi katılanlar her yerinden sökülüp,her şeye katlananlar... biz sökük düğmeliler,şezlongsuzlar,şarapsızlar biz kozalarından kovulmuş ipek böcekleri biz meçhul ve kara kişiler yolcular,mazlumlar,çardaksızlar biz güneşte çekmiş serin kır kahveleri... biz ışıkla sözün tılsımında ve sabrın yankısında saklananlar biz sesinden başka sokağı düşünden başka vatanı olmayanlar... biz yağmurlarda şemsiyesiz yıkananlar yakılanlar,yakınanlar biz lanetli kişiler,ötekiler biz türkü söyleyenler! biz sürgünler,kefensizler biz aylak günlerin upuzun şarkıları biz biat etmeyenler! bütün namlular bize göredir bize göredir çarmıhlar,mezarlıklar bize göre yalnızlıklar biz şehre duyurulan bir kara haber biz bütün ölmüşler,gömülmemişler biz yazgısında gül bitmeyenler o seslerin içinde sestik bir zaman yankısı boğuldu,suflesi yalan biz de o düşlerin içinde düştük bir zaman yanıtını çaldırmış sorularız biz! Yılmaz Odabaşı __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: DİYARBEKİR
| Yılmaz Odabaşı ya ben bayıılırım yılmaz odabaşına hele ferdide bei bir başka etkiler sayın anadolu.... ![]() __________________
"""Ve Cellat Uyandı Yatağında Bir gece,Tanrım dedi !!! Bune Zor Bilmece ...Öldükçe Çoğalıyor Alanlar ...Ben Tükenmekteyin Öldürdükçe....""" |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Eger allahin üvey cocuklari olsaydi, bir sürü evlenmis bosanmis karilari olurdu... __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
|
| #4 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Müzelerden çıkarıp Denizlere sürelim kalyonları Öleceklerse denizlerde ölsünler... Kafeslerden ormanlara Salalım aslanları Göğü silkeleyelim yağdıralım Altın yıldızları,gümüş ayları Öleceksek insan gibi ölelim Gelecekse getirelim yazları Neden özenle saklamak Kurşun geçirmez ayrılıkları Neyi kaçırıyoruz,kimden, Neden yalnız bizimdir sanıyoruz Boydan boya uzayan sokakları Neden bir kırık çıkrık gibi içimiz Dönüyor döndükçe kapanıyor kendine Öleceksek insan gibi ölelim Gelecekse getirelim yazları... Afşar Timuçin |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| YILMAZ ODABAŞI HAYATI 1961 yılında Diyarbakır'da doğdu. İlköğretimini Diyarbakır Erdil, Ankara, Kayseri ve Gaziantep'te, ortaöğretimini de Diyarbakır'da Diyarbakır Lisesi'nde tamamladı. Sonraki yıllarda önce 'siyasal' nedenlerle, sonra da düşünce suçları kapsamında bir çok kez yargılandı. Tabela ressamlığı, otobüs şirketinde yazıhane katipliği, ilaç firmalarında tıbbi mümessillik ve kitapçılık yaptı.1985-93 yılları arasında Diyarbakır'da 8 yıl gazetecilik yaptı. Bu dönemi anlatan 'Güneydoğuda Gazeteci Olmak' adında bir kitabı da vardır.1993 yılında siyasi baskılar nedeniyle Ankara'ya yerleşti. '81'den bugüne Yeni Olgu, Oluşum, Edebiyat 81, Yamaç, Yarın, Nitelik, Dönem Sanat Rehberi, Gökyüzü, Yugoslavya'da yayınlanan Tan ve Birlik Gazeteleri ile Çevren dergisi, Yeni Düşün, Broy, Parantez, Çağdaş Türk Dili, Temmuz, Cumhuriyet Dergi, Yazılı Günler, Yeni Yaprak, Varlık, Kedi Şiir, İnsan, Evrensel Kültür, İblis, Şairin Atölyesi, Gösteri, Edebiyat ve Eleştiri, İzlek ve Yine Hişt Gibi dergilerde şiirleri ve şiir konulu yazıları yer aldı. Bir kitabı Almanya'nın Köln şehrinde, bir kitabı da Irak'ın Dohuk kentinde yayınlandı. Bir çok şiiri değişik dillere çevrildi. 1987 yılında Temmuz dergisinin okur oylarıyla düzenlediği yarışmada birincilik ödülünü aldı ve yılın en beğenilen şairi seçildi.1989 Tayad Şiir yarışmasında ikincilik,1990 Cahit Sıtkı Tarancı şiir ödülü,1992 Petrol-İş Sendikası IV. şiir yarışmasında ikincilik ödülleri aldı. Bir çok şiiri Grup Kızılırmak, Grup Yorum, Danimarka'nın ünlü müzik topluluğu Sawage Rose ve Onur Akın tarafından bestelendi ve şiirleriyle birçok kasete ad verdi. İlk şiir kitabı 1985 yılında yayımlanan Odabaşı'nın bugüne kadar 22 şiir kitabı yayınlandı. Şairin resmi web sitesi: www.yilmazodabasi.com ESERLERİ Yurtsuz Şiirler (1987) Reşo, Talan İklimi (1987) Aynı Göğün Ezgisi (1988) Feride (1990) Her Ömür Kendi Gençliğinden Vurulur (1992) Günlerin Çarmıhında (1994) Cehennem Bileti (1995) Aşk Bize Küstü (1997) Siste Kalabalıklar (1979-1984 şiirleri) [u]wwwAntoloji.com YENİLGİM BİR GÜL OLACAK BENİM Töresine [/center]efkarına bu şehrin ömrünü yatırırsın şarkısına,insanına bulvarına,sokağına ömrünü... üşürsün mitinginde yağmurunda; öfkeni susuşlara Bedenini açlıklara yatırısın bağırırsında içinin sokaklarına oturur ağlarsın sonra kendi çığlıklarına... * sen upuzun kulaçlarda boğuşurken okyanuslarla bakarsın yenilmişsin bir damlaya (gör ki kışkırtıcıdır, hayat yenilgiyle yeniden katılırsın ve alışırsın böyle de yaşamaya ...) * yenil ! günlerin cehennemine daha çok daha ! yenil ! - gin bir gül olacak senin... ey düşünmenin d' si (d beni ağartıyor) ey cezaların c'si (c beni ağrıtıyor) bu ağrılar balçığa karılınca bir gül oluyor... * yenin ! beni daha çok daha çok yenin ! verin bütün şu infazları daha çok,daha çok ayrılıkları bütün ranzaları,parmaklıkları özlemim bir gül olacak benim... * sonra her yerde ne kadar akşamsa ranzamda da o kadar akşam olur ben uyur kalırım herşey unutulur. uyanırım hayat yeniden kurulur. uyanırım sanki süpürülmüştür içimin sokakları kalbimde dalgalar durulur. (ama kalbimdeki suların serinliği yine de bağışlayamaz günahlarımızın büyük cehennemini !) * büyüyünce hayatla büyülenince çocuklar daha çok yenilmesinler diye yenil !sen yenil ! o günlerin duvağı aralanınca kara yüzlü kitaplarınız sayfa sayfa solacak / y e n i n y e n i l g i m b i r g ü l o l a c a k ! / En sevdiğim şiirlerinde biriydi.Yılmaz Odabaşı şiirlerini okumamış olanlara tavsiye ederim. juji_21 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 21-10-06 14:12 . |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: antalya
| KUŞLARIM VURULDU kuşlar mıydı, ben miydim ölen gerçekten bozgunum her sabah yeni bir kuşu yitirmekten… kuşlarım vuruldu kurak bir nehirle kaldım alacakaranlıkta bu yetim şarkısıyla döndüm dolaştım kendime vardım dağlarım kurşunlandı, ayazlarda yıkandım kuşlarım vuruldu çoktan kimsesiz kaldım... kuşlarım vuruldu, ömrüm paslandı, yiten yılları andım ki rüzgârlar kadar çok karşılandım çok uğurlandım hızla dökerken yapraklarını kalbim gidip bir şarkının notasında saklandım ama kuşlarım… kuşlarım vuruldu çoktan kimsesiz kaldım... kuşlarım vuruldu, kalbim dağlandı, o ah aşklara yandım yas tutan bir dünyanın kalabalığında gelenler gittiler gölgemle kaldım çek git yolumdan kalbim artık uslandım kuşlarım… kuşlarım vuruldu çoktan kimsesiz kaldım… |
|
| #7 | |
| NEYİ ANLATIYORUM BEN BİR OZAN ÇIRAĞI BİLE... şimdi öfkemde dolandı gün allı-mor neydi az önce o zifiri karanlık ağarmadan ortalık selam civan dost bozkır mı uyanan güne dönmüş çorak toprak seslerle hele yokla kendini bahçesi olurmuş acılar ülkesinin tomurcuksuz, çiçeksiz çocukları oyuncaksız, şekersiz önceleri böyle değildi insan bir ala geyik seker ormanda mağrur, atik acılar yürür insanlarla yollarda insan, ilkyaza vuran öfkeye gül sunan doğruya dost, eğriye düşman sevda olmalı karanın karanlığında pusatsızı sevda olmalı bir uçtan bir uca ağlamak sız ve haber haber olmalı ölümün sesi toktur çocuklar duymamalı bak civan dost mevzilinmiş acı bilenir toprağın avuçlarında birşeyler demelisin artık neyi anlatır duvaklı güzellikler neyi anlatıyorum ben bir ozan çırağı bile olamazken |
|
| #8 | |
| SANA YAĞMUR DİYORUM (gidersen hani sığınaklarım? eksilir, zarar kalırım kalırım! yeni günün tenine dağılır yaralarım sana yağmur diyorum…) uzun boylu umuttun tadında unutuldun nerde büyük uçurumların kış suların, yaz uykuların? sana yağmur diyorum ıslaklığım bundan yağ da ıslanalım, ama uslanmayalım uslanmayalım! gün, vursun yükünü gecenin hırkasına yol, vursun sesini uzaklığın pasına sesime kibrit çaksan tutuşacağım sargısızım, çoğalırım; çoğaldıkça arsızım sana yağmur diyorum… en haklı aşk, alkışsız sürebilendir ve en haklı kavganın öznesi ölmemek için dövüşürken de ölebilendir… o an işte o an ey bizi ayrı takvimlere düşüren zaman yere bir bahar dalı düşmüş gibi mi olur sıradağlar mı tutuşur bağrının orta yerinde? yeter kan sıçratmayın sabahın seherine boğulursunuz boğulursunuz! |
|
| #9 | |
| VAR GİT ARTIK buralarda gece uzun gün ışığı yakındır var git artık bakma ardına ölüme fazla sokulma ama düşün ki mevsim rüzgarlarının savurduğu bir orman insan sev onu, sokul, konuştur doludur fazla üstüne varma hep susmak susmak... yetmiyor bazen işte bu yüzden bütün ışıkları yanmalı yeryüzünün ozanlar her şeyi anlatmalı var git artık acıyı aşındırma tut ve at sevdaya uzayan çağlayana |
|
| #10 | |
| YÜZÜN BENDE SOLACAK bu aşkın nüshası şarkılarda aslı bende kalacak bizi hasret saracak bulutlar çıldıracak ayrılık başımı döndürüyor kavuşmayı özlettin intiharlar kuşandım bu aşkı sen kirlettin geçtim borandan, kardan yitirdim bahçeleri ellerini tutmazsam yatamam geceleri… bu aşkın nüshası rüzgârlarda kahrı bende duracak sende ihanet canım bende matem olacak bu aşkın efkârı şarkılarda yüzün bende solacak bizi zaman yenecek ve anılar kalacak geçtim borandan, kardan yitirdim bahçeleri ellerini tutmazsam yakarım geceleri! |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|