Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski28-06-05, 13:18  #1
petricli

Azad edilenler

Efendimiz (S.A.V) Hz.Osman (R.A.) tarafından verilen bir yemeğe katilmis, zengin ve varlıklı bir sahabî olan Hz.Osman'da, Peygamberimizin bu yemeğe gelene kadar attığı adım başına bir köle azâd ederek duyduğu memnuniyeti belirtmişti.

Aynı günlerde Peygamberimizi yemeğe davet etmek, Hz.Ali (R.A.) Efendimizin de içinden geçmiş, fakat bu cesaret sembolü sahabî, fakirliğinden duyduğu endişe sebebiyle, ilk ve son defa bir şeye cesaret edemeyip yemek vermekten vazgeçmiştir.

Peygamber kızı Hz.Fâtma, Hz.Ali Efendimizdeki durgunluğu anlamakta gecikmedi ve "Elimizde ne varsa onu ikram ederiz" diyerek, kendisini ikna etti. Bunun üzerine Hz.Ali, sırf Allah rızası için vereceği yemeğe davet etmek üzere Peygamberimize koştu. Davet, memnuniyetle kabul edilmişti.

Ertesi akşam Hz.Ali'nin evine doğru yola çıkan Efendimizin yürüyüşünde, âniden bir değişiklik göze çarptı. Kâinatın yaradılış sebebi olan Peygamberler Peygamberi âdetâ bir karış genişliğinde adımlar atıyor ve yolun bitmesini istemiyordu. Bu hâl, Hz. Ali Efendimizin evine varana kadar devam etti.

Sahabeler, bunun sebebini sorduğunda, Peygamberimiz şu cevabı verdi:
Yemek için yola çıktığım anda, Cebrail (A.S) gelerek "Ya Resulûllah, Cenab'ı Hak sadece kendi rızası için verilen bu davetten o kadar memnun kaldı ki, atacağınız her adım için ümmetinizden yüzbin kişiyi cehennemden azâd edeceğim, buyurdu" dedi. İşte bunun için adımlarımı sıklaştırdım.

Eski12-10-05, 19:18  #2
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

öykü güzeldi sayin Petricli.
Daha güzel yeri ise, her adim icin azad edilecek cehennemlik sayisi.
Adim basina 100.000 kisi kurtaracak. Iste burasi cok güzel.

Bir insanin yasami boyunca attigi her adim icin 100 bin kisi kurtariyorsa, sonucta ortaya cikacak cehennemden kurtulan sayisi herhalde hesap makinalarinin alamayacagi bir rakama ulasir ki, cehennem kapatilabilir de.

Cennetlikleri de bu sayi disinda tutarsak, tüm dünya insanlari simdiden kurtarmis durumdadir.

Bu durumda, sayin Spartaküs ve ben de kurtardik saniyorum.
Kisa bir hesap yaptim, bir aylik yürüyüste dahi, dünya nüfusu kurtuluyor .

saygilar.

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-10-05 19:21 .
canugur is offline  
Eski12-10-05, 19:19  #3
canugur

yanlis anlamayin, arada gerginlikleri önlemek icin espri yapiyorum o kadar.
saygilar
Eski12-10-05, 23:28  #4
petricli

Alıntı:
Sayın ilker şöyle demiş:

ne demek köle ben bunu anlayamıyorum.

kölelik diye bişey olabilirmi , işte oluyor malesef oluyor.

Hemde Zengin Hz Osman (R.A) hazretlerinin oluyor. Ve her Hz Muhammet in attığı adımla bir köle azat edeceğini söylüyor.

Burda köleler koyun gibi azad ediliyor alınıyor satılıyor. Bunu islamla nasıl bağdaştırıyorsunuz.

Ayrıca klasik hadislerde görüğümüz durumla karşılaşmaktayız. Aşırı derece abartı var sayın canuğurun dediği gibi cehennemlik kimse kalmayacak herkes kendini Alemlerin Evrenin kainatın peygamberi Hz Muhammede bağlamış durumda.

Sayın spartaküs sizde bu durumdan faydalanırsınız umarım

yanlis anlamayin, arada gerginlikleri önlemek icin espri yapiyorum o kadar.
saygilar

Sayın İlker,

Kölelik İslamın karşı olduğu ve zaman içerisinde tamamen ortadan kaldırdığı, toplumsal yanlışlardan biridir. İslama göre her insan, insan olmak açısından eşittir.

İçkinin bile hemen yasaklanmadığını, en koyu cehalet ve taassup içinde yaşayan araplara doğruları öğretmenin ve kabul ettirmenin kolay olmadığını, zamanla çözümlenecek şeyler olduğunu göz önüne aldığınızda köle kavramının yadırganacak bir tarafı kalmamaktadır.

İslam tarihini incelrseniz kölelik kavramını kaldırmak için, yapılan hatalara karşılık keffaret (fidye) olarak köle azat etme yönteminin sıkça uygulandığını görürsünüz. Bunun gibi ayrıca bir örnekte müslümanlara okuma yazma öğreten köle ve savaş esirlerinin özgür bırakılmasıdır.

İncelerseniz, değişik bahanelerle köle azat etme (özgür bırakma) sisteminin meyvelerini kısa zamanda verdiğini ve kölelik müessesesinin kalktığını görürsünüz.

Sayın Canugur,

Size kötü bir haberim var. Cehennemliklerin azat edilmesi olayı tüm ömrü boyunca değil, evinden davete gidinceye kadardır. :61

Saygılar,

Eski13-10-05, 10:47  #5
canugur

Alıntı:
Sayın Canugur,

Size kötü bir haberim var. Cehennemliklerin azat edilmesi olayı tüm ömrü boyunca değil, evinden davete gidinceye kadardır.
O halde sayin Petricli, adimlar bize yetmezse, ben de gecmem köprüden.
Dururum bu tarafta, Temel´in dedigi gibi:-)
Yine de öyküde gecen adim hikkayesi yoruma dayali oldugu icin cesitli tefsircilere basvurulabilir, sonucta ortaya cesit cesit meal cikarsa, sasirmam.
saygilar
Eski13-10-05, 11:00  #6
canugur

Tanri köleligi savas esirleri sistemiyle sinirlamak istedi, bu nedenle tüm olarak yasaklamadi.

Amaci devrim (niteligini) tasiyan düsturlar koyarak kökten kaldirmakti" seklindeki iddiânin da tutar bir yönü yoktur, çünkü Kur'ân'da kölelik, ne savas esirlerine münhasir bir kurulus olarak ele alinmistir ve ne de ortadan kaldirilmak amacina dayatilmistir.

Kur'ân'a göre Tanri, insanlardan bir kismini "efendi" ve bir kismini da "köle" seklinde tutmus olmakla övünür (K. Nahl Sûresi, âyet 75)

Seriâtçi'nin: "Islâm köleligi, insanlik haysiyetini çignetici bir kurulus olmaktan çikardi" seklindeki iddiâsina gelince, bu da yalandan ibarettir, zirâ Islâmî emirlere göre köleler, köle olmiyanlara oranla pek çok hususlarda asagi kilinmislardir.

Örnegin kölelerin ve câriyelerin ibâdet haklari ve hukukî sorumluluklari az olduktan gayri efendilerinin onlara karsi cezâi sorumluluklari da pek sinirlidir.

Cinayet isleyen birisine karsi kisas uygulandigi halde, cariyesini ya da kölesini öldüren kisiye uygulanmaz ceza vrilmez ve bu kisi kisas olarak öldürülemez.
Eski13-10-05, 11:09  #7
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005

Alıntı:
Kur'ân'a göre Tanri, insanlardan bir kismini "efendi" ve bir kismini da "köle" seklinde tutmus olmakla övünür (K. Nahl Sûresi, âyet 75)
Canuğur Tefsirinde bu ayet öyle açıklanmış olabilir.
HAlbu ki, sözünü ettiğiniz ayet ve sonraki 76. ayet beraber bir konuyu işlerler. Yapılan iki ayrı karşılaştırma da, insanlar arasında zaten zar olan kişiler örnek verilmiş ve bunların arasında kıyasla, yaptıkları işler sonucunda hangisinin daha faydalı olabileceği örnek veriliyor.

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline  
Eski13-10-05, 13:47  #8
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Sayın Petriçli !
Sitede açılan her dini konu neredeyse senin tarafından açılmış veya bazı konular dinsel alana tarafından çekilmiş.Bu nedenle merak edip,kullanıcı profiline baktım.Bilim,teknoloji,eski uygarlıklar,tarih ve bilinmeyenlerin ilgi alanın olduğunu öğrendim.Bu arada mesleğinin muhasebeci olması beni daha çok ilgilendirdi.Ülkemizin en önemli konularından birisi KAYIT DIŞI EKONOMİ .Yıllardır herkes bunu konuşur ve tartışır.Her gelen hükümet te kayıt dışı ekonomi ile başedemediğinden aynı taktikleri uygulayarak, VURUN ABALIYA misali yükü aynı kesimlerin üzerine bindirmeye devam eder.Tekel ürünleri ve yakıt'a(benzi,motorin gibi) sürekli zam yapılır.Senden mesleğin nedeniyle istirhamım bu konuların üstüne gitsen,kayıt dışı ekonomi ile ilgili başlıklar açıp çözümler üreterek Maliye Bakanı sayın UNAKITANA göndersek daha iyi olmazmı? İlk azad'lılardan ziyade,bu günün KAYIT DIŞI mağdurlarını azad edecek imkanlar arasak nasıl olur? Sana ,mesleğine ve mesleki tecrübelerine güveniyor,bu konuyu ele alacağına inanıyorum. Sevgi ve saygılarımla...
Türesin is offline  
Eski13-10-05, 14:08  #9
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005

Sayın Petriçli, sadece dini koularda değil diğer birçok konuları açan kişidir. TOplam mesaj sayısı da bunu gösteriyor.
Forum genelinde böyle bir yaygınlığı olunca bunun dini konulara da yansıması somn derece doğal diye düşünüyorum.

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline  
Eski13-10-05, 14:12  #10
dr che

dr che'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Konya

Meraktan soruyorum cariyeler de köle değil mi ?
köle ise kuran ile çelişir değil ise cariyelik nedir.
dr che is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 14:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)