Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Köy Enstitüleri

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski30-10-06, 19:50  #1
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Köy Enstitüleri

Eğitimci arkadaşların,bu konuda özellikle düşüncelerini belirtmelerini istesem yanlış anlaşılmam umarım.Doğuş ve kapatılış sebepleri neydi size göre?Kapatılmasalardı günümüze yansıması nasıl olurdu?Bu anlamda ülkede yaşadığımız süreçlere katkısı olabilir miydi?Saygılar.
Eski30-10-06, 23:39  #2
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

köy enstitüleri türkiye'nin her yerini kalkındırmak amaçlı kurulan merkezlerdir..
kısaca yaralarından şöyle bahsedebiliriz..
KÖY ENSTİTÜLERİ’nin başardıklarını şöyle özetleyebiliriz:
-
Yüzyıllardır biriken feodal toplumun üretim ve yaşam biçimini
ortadan kaldırmaya başlamıştır.
-
Bilimsel ve felsefi anlamda laik eğitim başlamıştır.
-
Feodal toprak rejiminin değişimi toprak ağalarının kendilerinin
ortadan kaldırılma tehdidinin hissetmelerine neden
olmuştur.
-
Sanayi için eğitilmiş, nitelikli iş gücü oluşmaya başlamıştır
- Sanat, edebiyat, bilim teknoloji de olumlu beklentiler oluşmuştur.
-
Atatürk’ün özlediği demokratik toplum ve kültür için kurumsal alt yapı
oluşmaya başlamıştır.
-
Ataerkil toplumdan çekirdek aile toplumuna dönüş belirtilerini vermeye
başlamıştır.
-
Ezberci değil, analitik düşünen- sorgulayan birey yetiştiren demokratik
ve üretici eğitim başlamıştır.
Bu bağlamda yukarıda yer alan özellikler statükoyu rahatsız etmeye
başlamıştır.
Köy Enstitülerini kuranlarda yıkanlarda statükolarını korumak ve
güçlendirmek için hareket etmişlerdir.
Bu emellerini gizlemek için de “ Köy Enstitü”lerinin üzerinden politika
yapmışlardır.
Görüldüğü gibi, demokratik kültürden, bilim ve bilimsel düşünceden yana
olmayan her birey ve kurum “ Köy Enstitü”lerinin ortadan kaldırılmasında
birinci derecede sorumluluk sahibidir.

Bu gün önemli olan ; Köy Enstitüsü ruhunun yeniden kazanabilmektir.
http://www.cumok.org/html/cumok/istanbul/koyenstitu.htm

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-10-06, 20:03  #3
Doras

Doras'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Nice sanatçılar,yazarlar köy enstitülerinden çıkmıştır...

Olaya bu yönden baktığımızda;

Bir Yaşar Kemal daha yetişebilir mi şu andaki eğitim sistemimizle sizce?

Ama işte burda yine "halkın düşünme"sine tahammülü olmayan "düşünemeyen"lerin bir ülkenin geleceğini nasıl akılsızca mahvettiğini görüyoruz...

Yaşar Kemal'in "filler ve karıncalar" adlı eserini okursanız köy enstitülerinin neden kapandığını da anlarsınız...

Kısa olduğu kadar "derin" bir kitap...

Ernesto Che Guevara
Doras is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-10-06, 21:33  #4
Salah
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: May 2006

Değerli Anadolu, bir türlü iyileşmeyen bir yaranın daha kabuğunu kaldırmışsınız!

Nostalji dışında neye yarar bu kabuk kaldırmalar!

Dünkülere ağlamaktan, yarın yapılacakları tasarlamaya vakit kalmıyor. Oysa bizim vaktimiz yok!..

Düne ait bir kurumdur ve tarih sayfalarındaki onurlu yerinde rahat bırakılmalıdır!

Bugünün ihtiyaçlarını karşılayamaz, çünkü ortalıkta köy kalmamıştır; Ataköy, Kadıköy gibi köylerin de bu kuruma ihtiyaçları yoktur. (Bu günün köylerinde horoz ve ezan sesiyle uyanılmıyor!)

Bu toprakların yetiştirdiği en çağdaş kadroların; dişin tırnak hayata geçirdiği cumhuriyet devriminin, kendi devinimi içinde yaratılan bir "hizmet başı eğitim kurumu"ydu Köy Enstitüleri.

Bu yönelme şekli, elbette dönemin etraflı bir panoramik fotoğrafının verilmesiyle anlatılabilir.

Devrimci cumhuriyetin kesintiye uğratılışını, kendi evlatlarını fareye benzeterek yemeye başlamasını da açığa çıkaran; bir karşıdevrimci girişimi ele veren temel göstergelerden biridir Köy Enstitüleri!

Düşünce ve sanat alanlarında evrensel insanlık değerleriyle buluşma çizgisinin samimi arayışını başlatan, kültürel gelişim ve oluşumları hiç bir hazımsızlığa meydan vermeden hümanizm yoluna sokan kurumdu.

Laik ve insan merkezli bir eğitim! Toplumla barışık ve evrensel dayanakları netleştirmiş bir öngörü! Ufka doğru bir bakış ve ufuklu bir bakış!

Halkevleri, Halk Partisi ve Köy Enstitüleri birlikte ele alınırsa; henüz köküne kibrit suyu dökülememiş kadroların ne yapmaya çalıştığı ancak (daha net) anlaşılabilir.

Konu biraz daha ilerleyince, onları da yazabilmeyi umarım!
Salah is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-11-06, 11:40  #5
mekurnaz

mekurnaz'nın Avatarı

Anodolunun gelişmesi için çok faydalı olan bu kurum emperyalizme hizmet veren insanlar tarafından solcu yuvası diye kapattırıldı.Ülkemiz için çok büyük bir kayıptır............
Eski01-11-06, 16:26  #6
Anadolu
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın Salah şöyle demiş:

Değerli Anadolu, bir türlü iyileşmeyen bir yaranın daha kabuğunu kaldırmışsınız!

Nostalji dışında neye yarar bu kabuk kaldırmalar!

Dünkülere ağlamaktan, yarın yapılacakları tasarlamaya vakit kalmıyor. Oysa bizim vaktimiz yok!..

Düne ait bir kurumdur ve tarih sayfalarındaki onurlu yerinde rahat bırakılmalıdır!

Bugünün ihtiyaçlarını karşılayamaz, çünkü ortalıkta köy kalmamıştır; Ataköy, Kadıköy gibi köylerin de bu kuruma ihtiyaçları yoktur. (Bu günün köylerinde horoz ve ezan sesiyle uyanılmıyor!)

Bu toprakların yetiştirdiği en çağdaş kadroların; dişin tırnak hayata geçirdiği cumhuriyet devriminin, kendi devinimi içinde yaratılan bir "hizmet başı eğitim kurumu"ydu Köy Enstitüleri.

Bu yönelme şekli, elbette dönemin etraflı bir panoramik fotoğrafının verilmesiyle anlatılabilir.

Devrimci cumhuriyetin kesintiye uğratılışını, kendi evlatlarını fareye benzeterek yemeye başlamasını da açığa çıkaran; bir karşıdevrimci girişimi ele veren temel göstergelerden biridir Köy Enstitüleri!

Düşünce ve sanat alanlarında evrensel insanlık değerleriyle buluşma çizgisinin samimi arayışını başlatan, kültürel gelişim ve oluşumları hiç bir hazımsızlığa meydan vermeden hümanizm yoluna sokan kurumdu.

Laik ve insan merkezli bir eğitim! Toplumla barışık ve evrensel dayanakları netleştirmiş bir öngörü! Ufka doğru bir bakış ve ufuklu bir bakış!

Halkevleri, Halk Partisi ve Köy Enstitüleri birlikte ele alınırsa; henüz köküne kibrit suyu dökülememiş kadroların ne yapmaya çalıştığı ancak (daha net) anlaşılabilir.

Konu biraz daha ilerleyince, onları da yazabilmeyi umarım!
Sn.Salah aslında bu konuları belkide unutturmamak gerekiyor.Bunu yaparken amaç geçmişe öykünme değil,tarihe şerh düşmek olmalı.Gençlik bugünlere nasıl gelindiğini bilmeli.Aslında mesele eğitim konusunun dışına çıkıyor.
Gericiliğin tersi devrimciliktir.Gericilik yalnızca onun karşısında yenilir ve çaresiz kalır.Ülke tarihimizde gericilerin en korktukları kurumların başındadır Köy Enstitüleri.Köy Enstitüleri M.Kemal'in halkçılık,devrimcilik ve devletçilik ilkelerinin tamamlayıcısı durumundaydı.Köylünün aydın olabileceğini gösteren ve somutlayan bir uygulamanın,günümüzde aydın geçinenlerle arasındaki farkıda vurgulamak gerekmektedir.Ancak gericiliğin burda da galip geldiğini gördük.Aslında M.Kemal'in ölümünden hemen sonra yaşananlar pusuda bekleyen gericiliğin ülkemizde ne derece köklü olduğununda bir göstergesiydi.
Asıl derdim eğitim gibi bir konuda kendi ülke gerçeklerimize göre bir proje üretebiliyorsak,bunu hayatın tüm alanlarına taşıyabilecek potansiyelimiz olduğunu anlatmaktı.
Bu arada size göre İnönü'nün Tonguç ve Yücel'e dolayısıyla Köy Enstitüleri'ne sahip çıkmamasının nedenleri nelerdir?Saygılar.
Eski01-11-06, 23:15  #7
Salah
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: May 2006

Başkalarının izinden gidenlerin kendi izi olmaz!

Önünde iz kalmayan ve yürümek zorunda olanın savrulması kaçınılmazdır!

Ya "ışık yanana", ya da "köpek ürene" doğru gideceği ise sır olmasa gerek!

Savaş meydanlarının muzaffer komutanı İnönü'nün bana göre sorunu budur! İnançlı bir insandır ve Gazi Paşa'nın inançlı izleyicisidir. Hepsi o kadar!

Bu sitemli bakışı yadırgayanlar olabilir ama I. Meclis özlemcileriyle mazlum(!) Kürtçülerin tarihi süreçte tekrarlanagelen oyunları bir yandan, dünya konjoktürü diğer yandan olmak üzere bir ufuksuzluğa O'nu mahkum etti sanki denebilir!

Mustafa Kemal'den sonra Hint Kongre kardeşliğinin bozulmasıyla başlayan süreç, evrensel dayanak arayışlarının bitirilmesi ve kapitalizmin tek yanlı değerlerine kilitlenme sonucunu yaratırken O, sadece bir milli şefi, bir milli seyirciyi oynuyordu!

İçinden geldiği kültürün ve farklı disiplinin ağaları ile egemenlerin patronu da aynı çizgide buluşuyorlardı da ondan bu insanlara kıyıldı diye düşünüyorum...
Salah is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 22:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)