"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski01-11-06, 12:28  #1
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Oct 2006
İnançsız İnsan Neden 'Erdem'li Olur ?..

'İnanmak', algılamak değildir. Ben size, çaydanlık da kaynar su var!
dediğimde; Ya inanırsınız, ya da inanmazsınız. Dokunup eliniz yandıktan sonra,
suyun kaynar olduğunu algılarsınız! Bu 'inanmak' değildir. Dolayısı ile,
'inanmak' la duyu' lar (görmek, duymak, işitmek gibi) arasında, bağ kurmak,
ya da ilişkilendirmeye çalışmak anlamsızdır! "ben gördüğüme inanırım!" Hayır!
sen gördüğünü algılarsın! inanmak, başka bir şeydir.

İnsan, her hangi bir şeye neden inanır? Ya da neden inanmaz?
Felsefeden, sosyolojiden, psikolojiye, çok farklı boyutlarıyla, çok farklı zeminlerde,
çok farklı nedenler tartışılabilir. Tartışılmayacak olan; 'inanmak' gönüllü kabul'dür.
Zorla, "inanma" nında zorla "inkar" ında hiç bir önemi ve değeri yoktur. Ahlaki
açıdan da yoktur, hukuki açıdan da yoktur.

* * *
'İnanmak'la ilgili bu tespitlerden sonra, cevabını gerçekten bilemediğim bir soru
ile, merak ettiğim bir konuyu değerlendirmenize sunacağım.
Hayat, doğumla ölüm arasında geçen zamandan ibaret ise, Ölüm ile her şey
bitip tükeniyorsa! Yaptığı 'iylik'leri takdir edip ödüllendirecek, yaptığı 'kötülük'leri
yargılayıp cezalandıracak bir güç, kudret yoksa! İNSAN NEDEN 'ERDEM'Lİ OLSUN ?

Üç günlük dünya da! "Keyfince yaşamak!" yerine, neden fedekarlık yapsın?
Neden 'adil' olsun, neden dürüst olsun?
Hayatı, doğumla ölüm arsında geçen kısacık! zamana sıkıştırılmış, "doyumsuz" insan;
Ölüme de çare! yokken, yaşayacağı tramvalardan nasıl kurtulur?

Bilgilendirirseniz gerçekten sevinirim. Saygılarımla.

NOT: İçinizde, yaptığı işlerden hiçbir ücret almayan! yaptığı hiçbir iş'ten hiç bir karşılık
beklemeyen (para, mal, şöhret, saygı, itibar) hiç bir şey talep etmeden, tenezzül
etmeden yaşayanlar varsa! Onları tenzih ederim. Onlar sorularımın muhatabı değildir!
mderin is offline  
Eski01-11-06, 12:32  #2
anibal
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
İNSAN NEDEN 'ERDEM'Lİ OLSUN ?
Erdem dediğin şey, genlerinde kazılıdır da ondan.

Her neyse, peki şunu sorayım, insanın öz oğlunu öldürtmesi veya kardeşini boğdurması bir erdem midir?
anibal is offline  
Eski01-11-06, 12:39  #3
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

sayın anibal, dört dakikada sunumu nasıl okudunuz?! ve nasıl
cevapladınız?! takdir etmemek mümkün değil! Yaptığınız alıntı,
soruyu bağlamından kopararak yapılmış. tekrar değerlendireceğinizi umuyorum.
mderin is offline  
Eski01-11-06, 13:08  #4
anibal
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Merak etmeyin, sorularınıza kısa ve öz bir cevaptır, bir giriş cümlesi. Mesele, sizin önce benim sorularıma vereceğiniz cevaplarda..

Çünkü, siz aslında soru filan sormuyor, bir tür değerlendirme yapıyorsunuz. Konunun omurgasını da "ERDEM" dediğiniz şey oluyor. Soru gibi görünen yazınız, aslında bir tez içeriyor. Tezinizi ortaya koyduğunuza göre, biz de sorgulayalım ki, doğruyu bulabilelim..

Evet, nedir erdem, buna bir cevap vermek için, şu iki örnek çok iyi bir inceleme konsudur:

1. Kanuni'nin oğlunu boğdurup öldürtmesi.
2. Fatih'in kardeşini boğdurması ve kardeş katline caiz olarak fetva çıkartması..

Bu iki olayla, sizin söyleviniz arasında güzel bağlantılar mevcut. Erdemsiz davranışları cezalandıracak bir kudret yoksa, erdemli olmak neden gerekiyor, buna cevabı bulmanın yolu sanırım buradan geçiyor..
anibal is offline  
Eski01-11-06, 14:01  #5
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Alıntı:
'İnanmak'la ilgili bu tespitlerden sonra, cevabını gerçekten bilemediğim bir soru
ile, merak ettiğim bir konuyu değerlendirmenize sunacağım.
Hayat, doğumla ölüm arasında geçen zamandan ibaret ise, Ölüm ile her şey
bitip tükeniyorsa! Yaptığı 'iylik'leri takdir edip ödüllendirecek, yaptığı 'kötülük'leri
yargılayıp cezalandıracak bir güç, kudret yoksa! İNSAN NEDEN 'ERDEM'Lİ OLSUN ?
Mistik bir öngörüden cikilan yolda karsimiza gelen bölye bir soru da kacinilmaz sakat olacaktir.
Yasam yalnizca buysa, neden erdemli olalim sorusu sorulamaz.
Bu sorunun dogru yaniti icin, ciddi bir yasam birikimi ve bilgisine sahip olmak gerek.

Örneginizden yola cikarak bir ip ucu veriyorum:

Ahmet´in yasami, dogumu ve ölümü arasindadir.
Ama yasam, dogum ve ölüm arasinda SINIRLI degildir???

Insan yasaminin sonundaki beklenti, ölüm korkusu ve bunun karsiti ölümsüzlük isteginden baska bir sey degildir.
Böylece aslinda hayata bagli da kakliyoruz?
Yeryüzünde bu duyguyu sömüren biricik kurumsal yapi, dinlerdir.
Hoca is offline  
Eski01-11-06, 15:42  #6
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Erdemli olmak için birinden korkmak, kortuğun için erdemli ahlaklı iyi olmak gerekmiyor. Tam tersi eğer korkudan ve cennete dair bir rüşvetten dolayı iyi, ahlaklı, erdemli oluyorsak, inanın bu en büyük erdemsizlik olacaktır.

Ben iyiysem, erdimliysem bunu korkudan değil, insan olduğum için yapıyorum. Ve bunun, allah korkusu, cennet vadi için erdemli olmaktan daha dürüst bir tavır olduğunu düşünüyorum.
PAN is offline  
Eski01-11-06, 15:46  #7
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Eğer bir açılım getirecekse, hay hay! Benim sorularım cevap bekleyedursun, ben sizin
sorularınızı yanıtlayayım.

Ben hayatın, ölümün ötesinde ebedi ve sonsuz olduğuna inanıyorum. Ben, yapılan zerre
kadar iyliğinde, yapılan zerre kadar kötülüğünde, karşılıksız kalmıyacağına inanıyorum.
Mutlak (İlahi) adalete....İnanıyorum. Dolayısı ile hiç haksızlık, hukuksuzluk, zülüm, vahşet
benim adalet duygumu törpüleyemez, zayıflatamaz. Rencide eder sadece. Benim için
sorun yok! Hayat, doğumla ölüm arsına sıkışmış kısacık bir zaman dilimi değil !

Benim inancım bana, haksızlığa, hukuksuzluğa, zülme, adaletsizliğe bütün gücümle karşı
durmamı emrediyor. Kanuni, Fatih, yada babam, oğlum! Hiç farketmez. Bahsettiğiniz
olaylar cinayettir, failleri de canidir. Ve kesin inancım odur ki; Her cani, işlediği cinayetin
hesabını mutlaka verecektir.

Yani 'erdem'li olmanın benim açımdan her yararı hem de ANLAMI var.
mderin is offline  
Eski01-11-06, 15:52  #8
armes

Giriş Tarihi: Apr 2006

Alıntı:
Sayın mderin şöyle demiş:

........Ölüme de çare! yokken, yaşayacağı tramvalardan nasıl kurtulur?

Bilgilendirirseniz gerçekten sevinirim. Saygılarımla.

NOT: İçinizde, yaptığı işlerden hiçbir ücret almayan! yaptığı hiçbir iş'ten hiç bir karşılık
beklemeyen (para, mal, şöhret, saygı, itibar) hiç bir şey talep etmeden, tenezzül
etmeden yaşayanlar varsa! Onları tenzih ederim. Onlar sorularımın muhatabı değildir!

Sayın mderin,

İnançlılığı rüşvete bagladığınızın farkındamısınız. Umarım inançlı insanlar bu duruma kızmazlar.

İnançsız insanların iyiniyetli, yardımsever ve bunları kimseden korkmadan yapabilecegini hayal edemiyorsunuz demekki.

Erdemli olmak için inanın sadece inançlıların tekelinde degil. Bu insanın doğasında ki kaldıki bunu içinden geldigi için degilde sadece inançı emrediyor diye yapıyorsa gerçekten kendisine yararı olmayacaktır.

Kimseden korkmadan erdemli olmak daha onur verici degilmidir?

Armes
armes is offline  
Eski01-11-06, 15:52  #9
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Bir insan inancindan oturu iyilik yapiyorsa bu bana gore erdem falan degil, cikarciliktir.

Dolayisiyla yegane erdem, inanciszlarin ya da inancindan oturu degil de insanliklarindan oturu erdemli olanlarindir.
Antioksidan is offline  
Eski01-11-06, 15:54  #10
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın mderin şöyle demiş:

Benim inancım bana, haksızlığa, hukuksuzluğa, zülme, adaletsizliğe bütün gücümle karşı
durmamı emrediyor. Kanuni, Fatih, yada babam, oğlum! Hiç farketmez. Bahsettiğiniz
olaylar cinayettir, failleri de canidir. Ve kesin inancım odur ki; Her cani, işlediği cinayetin
hesabını mutlaka verecektir.

Yani 'erdem'li olmanın benim açımdan her yararı hem de ANLAMI var.
Biz tanrıtanımazlar ise haksızlığa bir emir komuta veya dişardan gelen bir güç yada telkinle değil..bunun sonucunda bir cennette, ödülde ummadan sadece ve sadece insan olmanın haksızlığa başkaldırmak olduğunu bildiğimiz için karşı koyuyoruz...bizi erdemli kılanda sadece budur.
PAN is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı