Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Programınız nedir?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski03-11-06, 20:00  #1
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın Balıkçı Filozof şöyle demiş:

İdeolojiler sayfalarca, günlerce tartışılsa bile, siyasal anlamda her ideoloji yada siyaset, programı ile somutlaşmaya çalışır.
Yazıyaz'da daha çok var olan programlarn tartışmaları yapıldı, yapılıyor aslında.

Bu başlık altında tartışmaların karışmasını engellemek amacıyla, kendisine ait programı olan arkadaşları tartışmaya davet etmek istiyorum.

Tartışma programınız olabilir yada programın kendisi olabilir.

BF...
degerli bf...
program derken yönetim şekliden mi,sosyal yaşam düzenlemelerinden mi yoksa hepsi birlikte mi degerlendirecegiz??
yani uygulayacagımız bütün politikaları aktaracak mıyız buraya?
saygılar..

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-11-06, 04:58  #2
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Balıkçı Filozof'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Programınız nedir?

İdeolojiler sayfalarca, günlerce tartışılsa bile, siyasal anlamda her ideoloji yada siyaset, programı ile somutlaşmaya çalışır.
Yazıyaz'da daha çok var olan programlarn tartışmaları yapıldı, yapılıyor aslında.

Bu başlık altında tartışmaların karışmasını engellemek amacıyla, kendisine ait programı olan arkadaşları tartışmaya davet etmek istiyorum.

Tartışma programınız olabilir yada programın kendisi olabilir.

BF...
Eski04-11-06, 10:39  #3
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Aklımdan geçen bir partinin programı gibi bir şeydi. Ancak bu noktada serbest olmak daha makul. Sn Elenorin, bahsettiğin içeriğe uygun her tür biçimde olabilir.

BF...
Eski04-11-06, 12:25  #4
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Tam olarak nasıl konumlandırılabilir, bilmiyorum ama şöyle özetleyebilirim:

* Emekçi üstünden alınan tüm vergiler kaldırılacak, vergiler işverenden alınacak (Elbette bunu gerçekleştirmek için de sıkı bir maliye politikası ve kayıt içi sistem gerekli, farkındayım) Böylelikle, hem işçi maliyetleri azalacak hem de emekçinin kazandığı miktar artacak.

* Kapitalizmin yıkıcı etkilerinden halkı koruyacak yasal tedbirler alınmalı. Örneğin, çalışma saatleri ve koşulları yeniden düzenlenmeli. İnsanlar çalışmak için yaşamak yerine yaşamak için hayatlarının bir bölümlerinde çalışmalı.

* Zarar eden tüm devlet kurumları özelleştirilmeli ya da bedelsiz olarak devredilmeli. Bu atıl kurumlara ödenecek tutarlar sosyal adaleti tesis etmede kullanılmalı. Tüm ek kaynaklar eğitim, sağlık ve adalet hizmetlerine kullanılmalı.

* Bilim ve araştırmayı teşvik üzerine bir eğitim yapılandırması olmalı. Dinin kaderci ve dogmatik anlayışı özendirilmemeli. Böylelikle medyanın da gerçekleştirdiği magazinsel ve dinsel uyutma politikasının talepkarı konumuna düşülmekten kurtulmalı.

* Yine kapitalizmin yıkıcı etkilerinden olan tüketim toplumu düzeni değiştirilmeli. Sermaye'nin sürekli "senin iyi hissetmen için aslında buna ihtiyacın var" diyemeyeceği bir ülke olmalıyız. Bunun tam olarak nasıl sağlanacağını bilmiyorum ama sanırım yine kapsamlı bir eğitimle olacak.

Biz aslında siyasette de hep kısa vadeyi, ("90 gün içinde ülkeyi kalkındıracağım") düşündüğümüzden ancak uzun vadede verim alınabilecek eğitim sistemine pek önem veremiyoruz. Aslında toplumsal bir kalkınmanın en önemli ayağı sağlıklı bir eğitim sistemidir.
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-11-06, 15:15  #5
bbucak

Giriş Tarihi: Oct 2006
...

İlk olarak bir problemi dile getirmek istiyorum.

Yapılan programların kağıt üzerinde kalması ve siyasetçilerin program dışında çaresizce mevcut düzeni sürdürmeleri sıkça eleştirilir. Bunun nedeni siyasetçilerin, halkı kandırma arzularından ziyade, ülkenin uluslararası antlaşmalar ile elinin, kolunun bağlanmış olması. Bunu kırmak için radikal kararlar almak, olası uluslararası baskılara göğüs gerebilmek lazım gelir. Ne varki buna kimse cesaret edemiyor. Dolayısıyla, Türkiye'nin sosyal sorunlarından evvel; iktisadi ve hukuki sorunlarını çözecek çözümler bulunmadan, eyleme geçirilmeden evvel bizim radikal değişimler yaşamamız oldukça güçtür diye düşünüyorum.

Naçizhane olarak inancım şudur, kendi programlarımız, politikalarımızı oluşturmak ve hayata geçirebilmek için "bilgi üreten" bir toplum olmamız gerekmektedir. Türkiye'yi ürün pazarlanan değil, ürün pazarlayan bir konuma getirmek için; gerek tarım gerek madencilik alanında, ham ürün değil zenginleştirilmiş ürün üreten ve pazarlayan bir ülke konumuna getirmemiz lazım. Soru bunu nasıl başaracağımız ise, sanırım ilk etapda yıpratılmış devlet kurumlarını güçlendirmek ve karma ekonomi politikalarını benimsemek gerekiyor.
bbucak is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-11-06, 10:47  #6
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Güzel, fikirler düşmeye başladı. Ele alınacak çok şey var iki üç yorumda bile. Ancak sanırım konu pek ilgi çekmedi. Biraz daha bekleyelim.
BF...
Eski05-11-06, 13:06  #7
Anadolu
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın Balıkçı Filozof şöyle demiş:

Güzel, fikirler düşmeye başladı. Ele alınacak çok şey var iki üç yorumda bile. Ancak sanırım konu pek ilgi çekmedi. Biraz daha bekleyelim.
BF...
Konu ilgi çekmedi değil Sn.Balıkçı Filozof.Program yapmak kolay yanı gibi duruyor.Ancak bunu yaparken herşeyi yukardan aşağımı kuracağız.Örgütlülük herşeyden önce bir ihtiyaçtır.Bu ihtiyaç ortaya çıkmadan yapılacak herşeyin ayakları yerde olmayacaktır.Programımız bu gelin buna mı diyeceğiz.Bunu söylerken zaten var olan zeminde hareket etmiş olmayacak mıyız?İlk yapmamız gereken program yerine hayatı başka bir faza aktarmamızdır.Fazı yaratamadığımız müddetçe programlarımız anlamlı olacak mı?Hegomonyanın dayattıklarını kıramadığımız müddetçe,ki bunu nasıl yapacağımızı bile bilmiyoruz programın yaşama şansı ne olabilir?İdeolojik bir netlik bile yok.Kapitalizm şu an alternatifsiz duruyor ve insanlara kapitalizm dışında başka bir yaşam olmayacağı inandırılıyor.Ve insanlar başka bir dünyanın olmayacağına inanıyorlar.Kapitalizm şimdi refah ve mutlulukta vaat ediyor.Vaat ederken bunu dünyanın başka başka yerlerinde ve aynı anda yapabiliyor.İnsanları toplumsal ve kültürel tüm ilişkilerinden koparmaya,soyutlamaya çalışıyor.Var olan üretim ilişkileride bunu destekler hale geldi.Başarmış gibi istediklerini.Kapitalizm hem iktidar,hem muhalefet.Kendisine karşı oluşabilecek tüm muhalefetleri önce kendisi örgütlüyor.Böylece kendi denetimi dışında muhalefet oluşmasını engelliyor ve onları kontrol edebiliyor.Bundan da zarar falan görmüyor.Kapitalizm şu an tüm boşlukları kendisi dolduruyor.Boşluk bırakmamış durumda.İşte asıl meselemiz bu boşlukları yaratmak.Bu boşluklar nasıl yaratılabilir?Bunu ancak onun silahlarıyla,kapitalizmin silahlarıyla başarmak mümkün.Saygılar.
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-11-06, 14:21  #8
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Sn. Anadolu, düşüncelerinizi sadece program değil, programın kendisini de tartışmaya açmak istemiştim. Program denen şeyi güzel biçimde tartışmısınız. İlgiden kastım, daha çok gündelik ve çok çatışma üretmeyen bri konu olmasına yönelikti. Programı düşünmek yerine yazılmamış ama kafalarda var olan donelerle prorgam adına taraf olmak her zaman daha kolaydır, diye düşünüyorrum.

BF...
Eski05-11-06, 14:26  #9
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

aslında yapmamız gereken yeni kurulmuş bir ülkeye bir program hazırlamak gibi bir şey mi olacak?
yani olan tüm programların dışında kendimizin kafasındakileri mi yazacagız?
ya da şimdi ki türkiye için(içinde bulundugu duruma göre) mi program üretecegiz?
hangisi olacakk?
takdir edersiniz ki sayın bf..
bu iki ayrı olay için ayrı programlar gereklidir..
saygılarımla..

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..

Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-11-06 14:29 .
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-11-06, 14:35  #10
Anadolu
Ayrıldı

Sn.Balıkçı Filozof ve Sn.Emre bunu biraz daha somutlayabilir misiniz?Aslında tartışmak veya varmak istediğimiz yeri koyabilir misiniz?Oradan devam etmekte yarar var?Sizlere sevgi ve saygılar.
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı