Yazıyaz Forum RSS beslemesi
Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Yeni Üyelerimizin Dikkatine!

Geri Dön Yazıyaz Forum > Felsefe > Toplum Felsefesi

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Neden hiç kadın filozof yok? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Toplum, toplumsal sorunlar, toplum ve felsefe, insan-toplum ilişkileri...

Konu Araçları
Eski11-11-06, 13:31  #1
yinyang

yinyang'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Neden hiç kadın filozof yok?

Felsefe tarihine şöyle bir bakarsak, felsefeye katkıda bulunmuş bütün filozoflar erkek.Hiç kadın filozof ismi okumadım ben şuana kadar yada varda benmi bilmiyorum?

Bu konu hakkındaki görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar...

saygılar...
Eski11-11-06, 13:49  #2
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Sn.madlen aslında yazmak istedim ama konuyu gene ıskalayacağız.Merkeze kadını almakta yarar var.Konuyu filozofluk boyutunda ele almak gene başka yerlere gitmemizi sağlayacak.Bence başlığınızı ve konunun içeriğini genele taşırsanız daha iyi olacak gibi.Saygılarımla.
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-11-06, 13:52  #3
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005

Neden kadin filozof yok.
(var da, neden yeterince degil demek gerek)
Onu, fiziksel savas gücünü kullanarak, metaya(birikime) sahip olan, mirasi kadinin klanina birakmak istemeyen ve 15 bin yil oldugu sanilan anaerkil toplum üzerine oturan, son 7 bin yillik erkek egemen toplum savunucularina sorarsaniz, garip garip cevaplar gelecektir emin olun
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-11-06, 13:57  #4
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: izmir

evet sayın aksana size katılıyorum var ama yeterince değil..Zaten her zaman kadınların yapacak daha çok şeyi olduğundan felsefe üzerine düşünmeye zamanları kalmıyor sanırım :D
ursulamel is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-11-06, 14:05  #5
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın ursulamel şöyle demiş:

evet sayın aksana size katılıyorum var ama yeterince değil..Zaten her zaman kadınların yapacak daha çok şeyi olduğundan felsefe üzerine düşünmeye zamanları kalmıyor sanırım :D
Yalnizca kadinin dogurganligi bu konuda dezavanaj deseniz haklisiniz.
ama ev isleri vb gibi görevler ise engeleyen, yine yukaridaki saptamaya girer.
Yani kadinin özgür olmayisi ile tam ilisklidir sorun.
saygiyla
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-11-06, 14:44  #6
Anadolu
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın ursulamel şöyle demiş:

Kadının nasıl bu hale geldiğinin çözüm üretme açısından pek faydası yoktur.Ütü yapmasınlar,yemek yapmasınlar,bulaşık yıkamasınlar,hatta çocukta yapmasınlar.Bedava çalışmayı bıraksınlar.Çünkü kurtuluşları sadece kendi ellerinde.Yüzyıllardan beri devam eden bu düzeni sadece eylemlilik yıkabilir.Gerisi koca bir yalandır.Kendi içinde bile farklı farklı kadın tiplerinin olduğu bir dünyada ve ülkede yaşarken,nasıl bu hale geldik sorusu yerine,sistemi parçalamakla işe başlayabilirler.Evet evdeki işleri yapmamakla başlayabilirler bu işe.Sonra işyerindeki cinsiyet ayrımcılığına,eşit işe eşit ücret talebiyle,sendikalarda yönetimlere aktif olarak katılarak,kendi örgütlülüklerini yaratarak,hayatın her alanında taraf olarak başlayabilirler bu işe.Erkeklerden fayda yoktur onlara.Onlara da inanmasınlar.
Eski11-11-06, 15:18  #7
MeRHaM FoRaL

kadınların evdeki işleri yapmamaları gerektiği kısmına katılmıyorum, evdeki işleri köle mantığında yapmamaları gerektiğini söylediğinizi varsayıyorum.

sayın anadolu ilk mesajında çok önemli bir ifade sunmuş. konu filizofluk konusu değil, egemen sınıflar içinde kadın olmak sorunu.

kadının kadınlığını kullanmayı bırakması, insanlığını ön plana çıkarması ve erkek egemen dünyada erkek kodlarını öğrenmek yerine kadına has bir sistem geliştirmesi gerekmektedir.

mevcut sistemin yokedilemezliğinin tek ilacı karşıtını üreterek kaynaşmalarını ve yeni bir sentezinin çıkmasını sağlamaktır.
Eski11-11-06, 15:31  #8
Elenorin
Admin

Elenorin'nın Avatarı

kadınların sosyal yaşamdaki yeri cok önemli..
erkek egemenliğinin aslında ne kadar anormal bir anlayış oldugunu şimdi verecegim örnek size ne kadar şaşırtıcı gelecekse işte erkek egemenliği de o kadar şaşırtıcıdır..

batı sumatra adası...
tamamen kadınların hakim oldugu bir bölge.erkekler evlendikten sonra kadının evine taşınıyor.erkeğin evlilik teklifi hakkı yok,bu hak sadece kadınların..erkekler çalışamıyor ve mülk edinemiyor,kadına ait yine bu haklar..kadının bir de boşanma yetkisi var..kadın eger boşanırsa erkek cocuguyla beraber annesinin evine yerleşiyor,ya da erkek sıgınma evlerine..

aslında bu gülünçlüğün içinde bir dram yatıyor.her konu da eşit olması gereken kadınların cektiği eziyeti ters bir bakış açısıyla aktardım..sadece batı sumatra da bu gelenek var oysa ki dünyanın bir cok yerinde kadınlar hep işkence gördü ne yazık ki..

saygılarımla...

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-11-06, 15:33  #9
lamira
Uzaklaştırıldı

lamira'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Sayın merham;söylediğiniz her kelime ye katılıyorum. Bir kadın olarak hepsinin altına imzamı atarım. örneğin yazın alanın da kadınının kabul edilmede, örneğin kadın olduğu için okunduğu şaibesinden kurtulmanın yolu; ya kendini saklamak ya da düşünsel alanda olduğu gibi adeta kadınlığından soyunup erkekleşmesimidir? Bu konuda daha ayrıntı rica ediyorum sizden.
lamira is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-11-06, 15:39  #10
Anadolu
Ayrıldı

Kadınların ev işlerini yapmasının değiştirilemez olduğuna inanmıyorum.Bu kutsal görevleri kim yüklemiştir kadına.Bunu değiştirmeyi baz almayan her düşünce kadınlar adına kazanım olmayacaktır.Bu parçalanmalıdır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 02:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)