"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Karaoğlan'ın ardından../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
| Anket Sonuçlarını Göster: siz karaoglanın yönetimini nasıl buluyorsunuz? | |||
| türkiye'ye yararlı oldu | 37 | 62.71% | |
| hiç bir katkısı olmadı | 8 | 13.56% | |
| türkiye'ye zararlı oldu | 14 | 23.73% | |
| Oy Verenler: 59. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| 1957-1980 arasında, önce Ankara, sonra Zonguldak'tan Cumhuriyet Halk Partisi'nin Milletvekili oldu. 1960-61'de Kurucu Meclis üyeliği yaptı. 1961-65 yılları arasında Çalışma Bakanlığı yaptı. 1966'da, CHP Genel Sekreterliğine getirildi. 1971'de Partisinin askeri yönetimce oluşturulan hükümete katkıda bulunmasına karşı çıkarak bu görevinden ayrıldı. 1972 Mayısında CHP Genel Başkanlığına seçildi. 1974 yılında kurulan CHP-MSP koalisyonunun başbakanı oldu. Bu dönemde Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleşti 1977'de bir azınlık hükümeti kurdu fakat güvenoyu alamadı. 1978'de, Partisinin TBMM'de çoğunluğu bulunmamakla beraber, bazı bağımsız üyelerin ve küçük partilerin katkısıyla bir hükümet kurdu. Bu Başbakanlık dönemi 21 ay sürdü. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra, askeri yönetime karşı çıkışları nedeniyle üç kez hapse mahkum oldu Bülent Ecevit, yasaklı döneminde, eşi Rahşan Ecevit başkanlığında kurulan Demokratik Sol Partinin kuruluşuna katkıda bulundu. 1987'deki halkoylamasıyla, siyasal haklarına yeniden kavuşunca, DSP Genel Başkanlığına Bülent Ecevit seçildi. Kısa bir süre sonra yapılan genel seçimlerde Partisi iyi sonuç alamayınca bu görevden ayrıldı. Fakat 1989 başlarında, yerel yönetim seçimlerinin yaklaştığı bir sırada Genel Başkanlık boşalınca toplanan Olağanüstü Kurultay'da yeniden Genel Başkan seçildi. 1991 seçimlerinde de Zonguldak'tan milletvekili seçildi. 28 Şubat sürecinden sonra oluşan siyasal kaosta azınlık hükümeti kurma görevi verildi ve 70 milletvekili ile başbakan oldu. 18 Nisan 1999 yılında yapılan genel seçimlerde partisini birinci parti yaparken, MHP ve ANAP ile ortak hükümet kurdu ve bu hükümetin başbakanı oldu.. kısaca bülent ecevit'in yaşamı böyle.. masaya yatırmamız görüşündeyim.. cünkü türkiye siyasetine damgasını vurmuş bir kişi.. işte o damganın içindekilerinin tartışılması gerektiğini düşünüyorum.. kimdir bu karaoglan? __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Zamanının en iyi solcularından biri idi bence.. fakat son 1999 dönemindeki tavırları ve yaptığı koalisyon sola büyük ölçüde zarar verdi...Zaten halkın genelinin sola bakış açısı olumsuzdu ve onlara iyi bir koz verildi...İşte gördük solcuların yönetimini şeklinde eleştirilerde başladı...Ancak geçmişte takdire değer çalışmaşları olmuş sol adına... __________________
bir anka kuşu gibi anne ...bir anka kuşu gibi kendimi külümden yarattım... |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: antalya/ankara
| ecevit'in verdiği hatalı kararların çoğunun arkasında hep rahşan vardır.. onun dışında karaoğlan'ı severim, atatürk'den sonra onun kadar halkçı başka bir lider söyleyin bana?? dış ilişkilerimizin en iyi ve onurlu olduğu dönemleri söyleyin?? en eleştirildiği dönem olan son dsp hükümetinin yaptıklarını sayın?? türkiye cumhuriyeti'nin gördüğü en büyük 2.liderdir benim gözümde.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
|
| #4 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| Bülent Ecevit bence çok özel bir insan.. Gerçek manada başarılı bir politikacıydı. Sola katkıları oldu. daha doğrusu Türk solu altın çağını onunla yaşadı. Karaoğlanın komaya girmesiyle türk soluda komaya girdi.. __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Paris
| Bülent Ecevit'in sola ve Türkiye'ye çok büyük zararları olmuştur. Söylediği hiçbir şeyin tam olarak arkasında durmamış ve bir dediği bir dediğini tutmayan tavırlar sergilemiştir. Emekçiden yanayız derken MHP-ANAP koalisyonunu yapmıştır. Bu koalisyonun nedeni kuşkusuz iktidar hırsı ve koltuk sevdasıdır. Bu nedenle Bülen Ecevit sol partilerle koalisyon yapmamıştır. Ayrıca Kıbrıs Barış Harekatı'nı da "başarı" olarak nitelendiremeyiz. Kıbrıs şu an Türkiye için çok büyük bir yüktür. Milyonlarca dolar para Kıbrıs'a yardım için harcanıyor. __________________
Afyon Garı'ndaki küçük kızı anımsa, hani, Trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; Varto Depremi'ni düşün, yardım olarak Batı'dan Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni. Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-03-07 20:57 . |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
Ehven-i şer mantığının Neticesi galiba.Ne günlere kaldık Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-03-07 20:58 . | |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Ecevitin tek iyi meziyeti dürüst olması idi,Ama sadece dürüstlük devlet adamı olmıya ve lider olmıya yetmiyor.Atatürkün, cesaretinin %10 una bilgi ve zekasının %10 una,ileri görüş ve karar verme yatilerinin%10 una sahip olmuş olsaydı.Siayasete atıldığı yıllar itibarı ile ülke yararına bir çok başarıları olabilirdi.Ama ne yazıkki sadece dürüstlüğü vardı? Şu anda ölümle mücadele ettiği için başka bir şey yazmak istemiyorum. saygılarımla |
|
| #8 | |
Onay bekleyen
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Oct 2006
| geçmişteki tüm liderleri saygıyla selamlıyorum hepsi bir şekilde birşeyler yapmaya çalıştılar doğru veya yanlış ama hiçbiri günümüz hükümeti kadar tehlikeli olmamıştı ve bu kadar sağlam örgütlenmemişti Bülent ECEVİT kendisi dürüstlüğü ile ön plana çıkan parti lideridir. Ama toplumumuz ataerk toplum olduğu için rahşan hanımın desteğini hep yanlış buldular ve ECEVİT'i bu konuda karaladılar ama kimse rahşan hanımda süslü püslü son derece şık kıyafetler pırlantalar görmemiştir ve göremezde kendilerine ait mal varlığını araştırın ciddiye alınacak pek birşey bulamazsınız üstlerine çok fazla gidildi çok fazla oyunlar oynandı ama bir şekilde halkın kalbinde yer tuttu herkez bir siyasetçiden şikayetçi olabilir ama ecevitten olacaklarını sanmıyorum bence tam olarak olmasada türkiyede solu iktidar olarak temsil edebilen tek partidir. CHP'yi es geçtiğimi zannetmeyin CHP Deniz BAYKAL yüzünden hiçbir yere gelemedi gelemezde sevgili ECEVİT'e geçmiş olsun acil şifalar ümidiyle saygılarımla, __________________
korktukça_tutsak_vazgeçtikçe_özgürsün |
|
| #9 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: May 2006
| "Solculuk kim, Ecevit kim?" diyesim geliyor şöyle bol nağmeli tarafından! Toplumsal olarak katedilmiş mesafeler düşünüldüğünde, insanımızın kafası bu kadar bir solculuğa basıyorsa eğer, diyecek çok da fazla bir şey kalmıyor demektir. Bu biraz şuna benziyor: "Siz ne çok biliyor ve nedenli güzel anlatıyor olursanız olun; karşınızdaki söylediklerinizden ne anladıysa okadar bilgilisiniz ve de onun anladıklarını söylemişsiniz!" demektir. Bir başka anlatımla: "Hakim karşısında söylediklerinizden ne anlaşılmışsa cezanızı o tayin edecek!" demektir. Halkımız solculuktan ve solcudan eğer Ecevit'i ve yaptıklarını anlıyorsa solculuk halk katında bu demektir. Samimi solcuların önce bunu değiştirmeleri gerek yani! Bir devrimci işçi hareketinin egemenlerin iktidarını kimi tercihlere zorlaması ve giderek iktidarı terke zorlanması, solcuların önünde duran görevdir. |
|
| #10 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| Bülent Ecevit'in sola katkıları tartışılır. Ölümünden sonra uzun uzun da tartışılacaktır. Ancak kendisi için sık sık kullanılan ''Halkçı Ecevit'' kendisinin siyaset anlayıyla oldukça özdeşleşmekteydi. Bülent Ecevit'in siyasi geçmişinin , geçmiş ve yakın geçmiş olarak ikiye ayrılmasının kendisi için yapılacak değerlendirmeler için yerinde olacaktır. Ecevit solun toplumsal dinamiklerinin en güçlü olduğu dönemde siyaset hayatındaydı . Aynı zamanda solun yitip gidişini de gördü. Geçmişte bu farklı dinamiklere yeterince öncülük edemediği,sosyalist bir kimlik taşımadığı ve bu potansiyeli güce çeviremediği bu doğrultuda solun güç kaybetmesinde istemeden etkili olduğu bir gerçek. Ancak dürüstlüğü ve kırsal bölgelerdeki kitleler üzerindeki etkinliği Türkiye siyasetinde yıllardır bir adım ilerleyemeyen Merkez Sol'un ders alması için önemli bir örnek. Ecevit kendisi için sık sık kullanıldığı gibi Halkçıydı , halkına yabancı değildi. Karaoğlan , Türkiye siyasetinde yanlışıyla doğrusuyla önemli ve kesinlikle irdelenmesi gereken bir kişi. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|