"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi
| Ateizm biliyorsunuz ki tanrıtanımazlıktır. Ahiret inancı yoktur. Benim algıladığım dünya ise, ateizmden faklıdır. Yani fiziki ölümden sonra, ruh gerçek yapısına erişir. Ruh ölümsüzdür. Geçmişte yaşadıklarını hatırlar, sorgular, deneyimleri gerçektir. Ama aterizmde ahiret inancı yoktur. Yani yaşadıklarımız birer yanılsamadır ve eğer bir gün ölecek ve tüm benliğimizi yitireceksek, yaşamanın ne anlamı vardır. Mesela hafıza kaybı geçiren bir insan geçmişte ne tarz işlere -büyük veya küçük- imza atmış olursa olsun, tüm deneyimleri sıfırlanır. Ama ateizmde sonuç, yokoluştur. Ben bir müslümanım, bu konuda sizlerin de fikrini almak isterim. Sorumu yinelemek istiyorum: "Hangisi daha kötü; Cehennem mi, Hiçlik mi?" __________________
SAYGILAR ------------ Yarın elbet bizim, elbet bizimdir! Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK) |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: antalya/ankara
| mükayese edilemezler.. hiçliği az çok tahmin edebiliriz.. (yani esas önemli olan bilincin yokluğunu) neden derseniz: doğumdan önceki yokoluşumuzla ölümden sonraki yokoluşumuz arasında genel hatlarıyla herhangibir fark yoktur bence.. kabullenmesi zor tabii ki, ancak illa ki yaşama bir anlam yüklemek istiyorsanız tek çözüm ahiret inancı değil.. insanlar şu kısacık hayata tahmin bile edemeyeceğiniz anlamlar sığdırabilirler.. tahmini örnekler verilebilir, yada bizzat ateistlerin kendilerine sormayı deneyebilirsiniz.. cehennem ise bir masaldır, tasvirlerden ibarettir.. şimdi ben birisine inanıyor, diğerine inanmıyorum.. neden ikisini mükayese edeyim?? bu soruda mantık aramak imkansız.. bu arada ateistlere göre yaşadıklarımız birer yanılsama değildir.. en azından benim için öyle değil, ki ben tam olarak ateist de değilim.. ve ayrıca deneyimler de sıfırlanmazlar, nesilden nesile aktarılırlar.. insanlık, bugün geldiği seviyeyi buna borçludur şüphesiz.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006 Ülke / Şehir: izmir-adana-sakarya
| Cehennemde acı vardır, hiçlikte ise adı üstünde ne acı vardır ne de mutluluk.Eğer ki varlığınız yoksa (rur veya beden)hiçbir şeyin farkında olamazsınız.Yani hiçliğin kötü bir tarafı yoktur. Sizin kastınız insanın hangisini DÜŞÜNMESİ ise "Cehennem mi, hiçlik mi?" diye o insanın bakış açısına göre değişir.Kimi insanın hiçliği düşünmesi kimi insanınsa ahireti düşünmesi onu iyiliğe (ya da sadece eyleme) yönlendirir.Ama neyi düşünürse düşünsün, iyilik yapıyorsa, sonu bence önemli değil. Saygılar... __________________
Sevgi denince öznesinden hemen ayır; Tanrı gibi binlerce tanımı vardır ve hepsi de inandırıcıdır... |
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi
| Alıntı:
| #5 | |
| Evet yaşadığımız sürece her şeyin bir anlamı vardır. Hiçliği düşündüğümde kendimi daha özgür hissediyorum.Özgürlük düşüncesi kendimi iyi hissetmemi sağlıyor.Bunun ise kimseye bir zararı yok. Ahireti düşündüğümde ise kendimi hiçliği düşündüğümde olduğum kadar özgür hissetmiyorum.Tabii bunlar benim düşüncelerim. Ben kendimi böyle iyi hissediyorum ve yaşıyorum.Siz ise öyle.O zaman ne mutlu ki bize hepimiz kendimizi iyi hissediyoruz.Önemli olan da bu bence. Saygılar... __________________
Sevgi denince öznesinden hemen ayır; Tanrı gibi binlerce tanımı vardır ve hepsi de inandırıcıdır... |
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Paris
| Cehennem daha kötüdür. Hiçlik, adı üstünde bir kimsenin bir "hiç" olmasıdır, yani varolmamasıdır. Varolmayan kişi düşünemez, acı çekemez, mutlu olamaz. Oysa cehennemde düşünmenize, haraket edebilmenize rağmen hiç mutlu olamaz, bilakis açı çekersiniz. Açı çekmek yerine bir "hiç" olmayı tercih ederim. __________________
Afyon Garı'ndaki küçük kızı anımsa, hani, Trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; Varto Depremi'ni düşün, yardım olarak Batı'dan Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni. Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-03-07 13:11 . |
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Hiçlik yokluktur,yokolmaktır.Var olan hiçbirsey yok olmaz.Dolayısıyla hiçlik diye bir kavramı düşünemiyorum.Yoku ve hiçliği kabul etmek ikinci bir varlık arayışıdır.Gelelim kıyasa.Hiçlige tercih ederim cehennemi.Eminimki sonunda cenneti hakederiz(!) Varlığının farkında olan insan sorumluluk almaktan çekinmez,o halde hiçlik te bir kaçıştan başka ne olabilirki.Özgürlükle kıyaslanmıs.Bir alaka kuramadım.Şatey hiçliği yeğliyorsan özgürlük diye birşey olurmu... |
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: antalya/ankara
| arkadaşın demek istediği varlık sırasında hissedilen özgürlük.. yani ahiret inancı olmayan bir insan öteki dünya için yaşamaz, kendisine dayatılan kurallar ve cennet cehennem gibi kavramlar yoktur.. bu da insanı özgür kılar.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Cehennem varmı bilmiyoruz. Varolduğuna tam olarak inanıyormuyum onuda bilmiyorum çünkü çoğu zaman tamamen yokolduğumuzu düşünmüşümdür.Kalbim durduktan sonra herşey bitmiştir ve bu noktada ceza mantığıyla ortaya çıkan cehennem çekici gelmiştir. |
| #10 | |
| Sn. simya, benim anlatmak istediğimi Sn. orkhun yazmış.Teşekkür ediyorum. Kendimi bir dinin kurallarına göre yaşamak zorunda hissetmiyorum.Zorunlu olarak (tabii ki severek, isteyerek yapan arkadaşlara sözüm yok) bir şey yapmam gerekmiyor.İçimden geldiği gibi ve kendi kurallarıma göre (özgürlüğüm çerçevesinde) yaşıyorum.Mutluyum.Hiçliği düşünmek beni rahatsız etmiyor, amaçsız yaşamama neden olmuyor.Aksine hiçlik benim amaç edinmemi sağlıyor. Siz öyle mutlusunuz hayatta bense böyle.Bakış açılarımız çok farklı ve birbirimizi anlamamız zor.Kabul ediyorum.Ama biraz çaba sarfedince insan, o kadar da zor olmadığını anlıyor. Saygıyar... __________________
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|