"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İçine kapanık insan daha çok düşünen insan mıdır?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski13-11-06, 19:40  #1
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: antalya/ankara
İçine kapanık insan daha çok düşünen insan mıdır?

evet psikolojiyle ilgilenen arkadaşlar.. öyle midir?? değil midir?? değilse tam olarak nedir?? buyrun..
Eski13-11-06, 21:13  #2
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: izmir

İçine kapanık olup gerçekten çok düşündüğünü bildiğim insanlar var.Ama herkes için geçerli olmasa gerek yada şöyle demeliyim içine kapanık insanlar her sorunu yada sevinci kendi içlerinde yaşadıkları için tabiki herşeyi daha fazla düşünüyorlardır.Ben bu tarz bir yaşamın (yani çok düşünmenin) insanlar için yararlı olmadığı görüşündeyim.İçine kapanık insanlar deprosyana bir adım daha yakındırlar.
ursulamel is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-11-06, 14:03  #3
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: yerküre

Çok içine kapanık insanların şizoid eğilimleri olabilir yalnızca.Kendilerini ifade edemedikleri ya da etmedikleri için bu eğilimi gösterirler.Süperegoları baskındır.Bu yüzden duygusaldırlar zaten.Bu onların çok düşündüğü anlamına gelmez.Fakat tam tersi bir durum söz konusu olduğunda da yani idleri gelişkin insanlarda psikopat(burada teknik terim olarak kullanıyorum asla argo tabir değil) ya da sadist olurlar.O yüzden toplum için en makbul olanı sosyalleşebilen insandır.Yalnızlık ya da içe kapanıklık tercih de edilebilir.Ama sürekli olduğunda sakıncalı olabilir kanaatindeyim.
Eski14-11-06, 16:46  #4
erdi

erdi'nın Avatarı

Bu iki arkadaşın tam tersine düşünen insanlar zamanla içine kapalıdır.Bunlar bir yerde patlamaktadır ve çok yüksek mertebelere gegliyorlar genellemek gerekirse. örneğin;B.ecevit A.hitler Mussolin ve daha bir çok tarihe damga vurmuş insanların çocukluklarına bakılınca içine kapalı bir çocukluklaarının olduğu görülecektir.
erdi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-11-06, 01:39  #5
marimari

Alıntı:
Sayın sosyologgg şöyle demiş:

Çok içine kapanık insanların şizoid eğilimleri olabilir yalnızca.Kendilerini ifade edemedikleri ya da etmedikleri için bu eğilimi gösterirler.Süperegoları baskındır.Bu yüzden duygusaldırlar zaten.Bu onların çok düşündüğü anlamına gelmez.Fakat tam tersi bir durum söz konusu olduğunda da yani idleri gelişkin insanlarda psikopat(burada teknik terim olarak kullanıyorum asla argo tabir değil) ya da sadist olurlar.O yüzden toplum için en makbul olanı sosyalleşebilen insandır.Yalnızlık ya da içe kapanıklık tercih de edilebilir.Ama sürekli olduğunda sakıncalı olabilir kanaatindeyim.
Bence yanlış sayın sosyologg düşünüyorsunuz.egitimli olabilirsiniz ya da bu konuda masterlik düzeyinde olabilirsiniz.ama bir gerçek var insanların gen ile gelen mizacları..insan yapısı çok zor degişebilir. Benim 2 oglum var ben ve eşim sosoyal insanlar grubundayızdır şahsım olarak bende hiperaktifim hemde en uçta olanı nasıl anlatayım 48 yaşında olmama ragmen bazan hoplaya hoplaya bakkala gittigim olur. evlatlarımız işse aksine hipoaktif.agır çocuklar küçükken yaramaz... afacanlardı...gençlik çagına geldikçe dahada duruldular genelde ev ortamını severler.özellikle büyük oglum sizlarin veya toplumun damgası ile a sosoyal bir genç. ben onu a sosyal kabul etmedim hiç bir zaman.....Ona sordugum bir soru vardı....neden degişmiyorsun yavrum niye daha sosyal olmuyorsun diye sormuştum aldıgım yanıttan utandım ve düşündüm haklıydı aslında....bana dediki. sizler sosoyalligi nasıl algılıyorsunuz annecim bara gidip diskoya gidip içki içmekmi veya bir sevgili 2 sevgili kızlarla gönül eylemekmi ne bileyim yada agzına geleni konuşmakmı bak anne ben bir bardak süt üm ve beni böyle kabul et ben asla bir cola olamam veya meyve suyu ben böyleyim. .....Şimdi 2 çocugumda toplumda damga yerler ya agır abilerden onlarla gurur duydum hep....taşkın degiller saygılı sevecenler evimize gelen misafirlerle konuşurlar arkadaşları var ikisininde sinamaya giderler tavla gibi oyunları oynarlar....kahveye asla gitmezler kahve ortamını sevmezler sıgara ...içki kullanmazlar... kız arkadaşları var ama sevgili konusunda daha farklı düşünürler temiz seviyeli arkadaşlık....hiçbir zaman psikopat davranışları olmadı. okullarıda başarılı. küçük oglum çok iyi bir üniversitetde egitim görüyor.sizce sosyallik nedir içe kapanıklıgım sınır ne peki? Yani kısacası çocuklarım akıllı ve herşeye konuşan tiplerden degillerdir.egoya gelince herkesin egosu yokmu...mesela ben hiperaktifligimi yeni keşfetmiş durumdayım..telaşımı....benim egom onlardan fazla bence.....Bu sosyalligin ölçüsünü koyalım bence......A sosoyaller ne yapar sosoyaller ne yapar......mesela ben halkın içinde sırsan insanlardan oldugum için benim yaşadıgım toplumda sosyal insan entel insendır bara gider kehveye gider.içki içer karı kız peşindedir. A sosoyal insanda bunların hiç birni yapmayandır. en azından benim çevremde budur dolayisi ile bende böyle algılamak zorunlulugu dogmuştur...
marimari is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-11-06, 16:26  #6
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Hayır sn. marimari sizin sosyalliğin içini nasıl doldurduğunuz önemlidir.Benim sosyallikten kastım asla bu değildir.Saygılar...
Eski15-11-06, 17:07  #7
doğançay

doğançay'nın Avatarı

İçe kapanmak alışkanlık ya da yaşam biçimi haline gelirse kişinin önce kendisi , sonra da yakınındakiler için risk oluşturma oranı yüksektir.
Sosyal insanın tepkilerini görece anlayabilir ya da anlamaya çalışabilirsiniz.
İçe kapanık insanın tavrı kemikleşir ve uzun yıllar içinde davranış biçimi haline gelirse birikimlerinin nerede patlayacağını bilemezsiniz.
İnsanlar bilip de riskini gördüklerinden çok , ne olduğunu bilmedikleri durumlardan korkarlar.
İçe kapanıklık karakter özelliği de olmasına karşın, karakter özelliğini taşıyan ve çevresinde taşıyabilecek daha küçükler için özendirici tanımlarla desteklenmemelidir.
Sakin olup,az konuşmak başka bir şeydir.
İçe kapanık olmak başka bir şeydir.
Birinci tip davranış kişiye özeldir.Normaldir.Zaman zaman herkesin gerek duyduğu bir durumdur.Kişinin dinlenmesine,araştırma yapmasına,kendini geliştirmesine katkısı olur.
İkinci tip davranış biçimi potansiyel depersifliği beraberinde getirir ve geliştirir.Birinci aşamadaki bir davranış bozukluğu sayılabilir.

Tanımları örneklerken birbirine karıştırmamak gerekir.
doğançay
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-11-06, 19:08  #8
marimari

Tmamda arkadaşlar sizc sosoyal insanı nasıl tanımlarsınız Yani sosoyal sözcügünün altına yazdıgınız ve imzaladıgınız düşünceler nelerdir.... Asosyal insan için neler yazarsınız.....
Mesela Sosyal insan...Benim anlayışıma göre...
Araştırıcıdır...entelnektüeldir.esprilidir...biraz da gevezedir...kendini ifaede etmeyi bilir..Kendini ifade etmesi asıl önemli olan budur....zaten toplumca kendimizi ifede edemedigimizden dolayı tioid hastası olmuşuz...İşte kısaca budur benim idrakimce a sosyal insan ise kendini ifade edemeyen insandır....önemli olan sos yallikten ne anladıgımızdır.....Sevgili sosyologg arkadaşım sizde bize açıklayın isterseniz bizim dilimizden bırakın şizofren veya ego takıntılarını...sıradan insanlara anlatılan örnekler veriniz sevgiler marimari
marimari is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-11-06, 23:21  #9
lamira
Forumdan Uzaklaştırılmış

lamira'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

İçe kapanık insan çok düşünen insandır diye bir kaide olduğunu sanmıyorum mutlaka çok düşünenleri de vardır. dışa dönük insanların hiç düşünmediğinin saçma olması gibi. Kimi düşünür ifade edemez ya da etmenin kendince yollarını bulmuştur kimi de o kadar çok düşünür ki kendinden ve düşündüklerinden kaçmak için olanca gücüyle dışa döner.
lamira is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-11-06, 04:31  #10
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Sn. mari mari benim o kavramların yerine koyabileceğim herhangi bir halk deyimi yok.Ben zaten elimden geldiği kadar jargon kullanmamaya dikkat ediyorum ve kullandığım kelimelerde çok anlaşılmayacak tarzda değil.Ayrıca orkhun psikolojiyle ilgilenen arkadaşlar buyursun demiş.Psikolojide bir bilim olduğuna göre bir kaç kavram kullanmak da sakınca görmedim.Konuya dönecek olursak benimde sosyal insan kavramım sizinkiyle benzer doğrultudadır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)