Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Aşk

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski14-11-06, 06:38  #1
changeable

changeable'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: ankara
Aşk

konuya Arthur Schopenhauer ı anarak başlamak isterim. o ki "aşkın metafiziği" gibi bir şahaseri yazmıştır.

aşk insanları üremeye yönelten, bazı iddialara göre gen kalitesini arttırmaya yönelik işlevlere sahip olan duygulardan ibarettir.

cinsel haz türün çoğalmasını sağlayan birincil iticidir.

aşk da bireyleri birbirlerine yaklaştırarak üremeyi arttırır. bunun yanında aşkın gen kalitesini sağlama işlevi olduğuna dair iddialar da mevcuttur. buna örnek verebileceğim , bireylerin aşık olmalarında koltukaltlarından yayılan ve bağışıklık sistemi hakında bilinçaltına bilgi gönderen moleküllerin (feromon) etkin olduğunu ve kişilerin aşık olurken birbirinin eksiğini tamamlayan bağışıklık sistemlerine yöneldiklerini gösteren bir çalışma vardır.

ayrıca bu aşk mevzuu insanların gündemini lüzumlu olduğunda daha fazla işgal ediyor kanaatindeyim.

üzerinde çok fazla şey yazılabilir ama sanırın konuya giriş olarak bu kadarı yeterli. zaten genelde mantıklı argümanlardan çok duyguların ifadelerini içeren bol sayıda cevap geliyor bu konuya. gelenler etrafında derinleştirilebilir.
changeable is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-01-07, 23:07  #2
hüzünçiçeğ

Giriş Tarihi: Jan 2007

dünyada mutlaka yaşanması gereken bence aşktır saygılar..
hüzünçiçeğ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-01-07, 02:15  #3
enkas

enkas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006

Alıntı:
Sayın changeable şöyle demiş:

Mesajı Göster
konuya Arthur Schopenhauer ı anarak başlamak isterim. o ki "aşkın metafiziği" gibi bir şahaseri yazmıştır.

aşk insanları üremeye yönelten, bazı iddialara göre gen kalitesini arttırmaya yönelik işlevlere sahip olan duygulardan ibarettir.

cinsel haz türün çoğalmasını sağlayan birincil iticidir.

aşk da bireyleri birbirlerine yaklaştırarak üremeyi arttırır. bunun yanında aşkın gen kalitesini sağlama işlevi olduğuna dair iddialar da mevcuttur. buna örnek verebileceğim , bireylerin aşık olmalarında koltukaltlarından yayılan ve bağışıklık sistemi hakında bilinçaltına bilgi gönderen moleküllerin (feromon) etkin olduğunu ve kişilerin aşık olurken birbirinin eksiğini tamamlayan bağışıklık sistemlerine yöneldiklerini gösteren bir çalışma vardır.

ayrıca bu aşk mevzuu insanların gündemini lüzumlu olduğunda daha fazla işgal ediyor kanaatindeyim.

üzerinde çok fazla şey yazılabilir ama sanırın konuya giriş olarak bu kadarı yeterli. zaten genelde mantıklı argümanlardan çok duyguların ifadelerini içeren bol sayıda cevap geliyor bu konuya. gelenler etrafında derinleştirilebilir.
Aşk imiş alemde her ne var,
İlim bir kıl ü kal imiş ancak..(Fuzuli)

Sevgiliden bir parça sevgi alıp bana verenler,
Buna karşılık canımı alıp sevgiliye verdiler. (fuzuli)

SEVGİLER..

enkas Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-01-07 02:28 .
enkas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-02-07, 17:38  #4
kartanesi

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: istanbul

Aşkın çeşitleri vardır: insan aşkı, para aşkı, mevkii aşkı, vs.çoğaltabilirsiniz benim bahsettiyim aşk iki kişi arasında olan ve ömür boyu süren aşk
aşk üzerine söyleyecek o kadar çok şey varki ben sadece küçük birşey söyleyeceyim

insanlar arasındaki en renkli, en zevkli, en zengin bir duygu çağlayanıdır aşk.
Sevginin, en yoğun ve en coşkun bir şelale gibi çağlamasını anlatan aşk, insanları birbirine bağlayan, birbirine yaklaştıran bir sihir insanları neredeyse gözü kapalı cezbeden bu sırlar yumağı...
Aşk, şefkatla beslenen, sabırla ve azimle yürütülecek uzun bir meşakketli yoldur. Bu meşakkatli yolu göze alamayan aşka ulaşamaz... sevgiyi ve aşkı bulmanız dileyiyle
Eski01-03-07, 04:57  #5
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

aşk, hayatta başka bir işle uğraşmak istemeyen ya da uğraşamayan kişilerin yöneldiği ve genellikle bu tarz kişilerin gündeminden düşmeyen konudur.
Aşk, günümüzde olduğu gibi gezip tozmak, eğlencesine veya birkaç aylığına çıkmak anlamında kullanılıyorsa baştan saçmalıktır.
Aşk değil, sevgi kalıcıdır. Aşkı insanlar kendileri abartırlar, bunun sonucunda da en fazla kendileri zarar görürler. Biraz akıllıca baktıklarında abartılacak bir kavram olmadığını anlayabilirler bence.
Hayal aleminde gezdiğimizi düşündüğümüz için aşk bu hallere geldi ya.
Eski01-03-07, 16:48  #6
giz
İnançlar ve Dinler

giz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: şarap şişesi..

Aslında hep böle sakin bir aşk hayal etmiştim ama sonraları kişilik yavaş yavaş oturunca sakini beni sıkar diye düşündüm,biraz inişli çıkışlı olmasına karar verdim, kavga etmeyi, bağırıp çağırmasını bilicek bir aşk,sonra huzurla dokunabilicek bi aşk, karışık gelebilir ilk başlarda ancak düşündükçe insanı içine çekiyor.Öyle işte pek anlatamadım böyle anlatınca bile heyecan basıyor insanı...

saygılar..
giz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 21:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)