| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Orhan Veli Kanık/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Oct 2006
| İstedim ki son dönem edebiyatımızın önemli kırılma noktalarından biri olan Garip Hareketi hakkında bildiklerimizi paylaşalım. Sizce Garip Hareketi edebiyatımızda ne yapmak istemiştir? Sizce Garip Hareketi hedefine ulaşabilmiş midir? Sizce Garip Hareketi'nin yazar ve şairlerimiz tarafından bu kadar çok eleştirilmesinin sebebi nedir? Görüşlerinizi bekliyorum. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Arkadaşlar bugünün anlam ve önemini biliyor musunuz? Bugün Orhan Veli Kanık belediyenin açtığı bir çukura düşüp ölmüştür. Kendisini saygıyla anıyoruz. ANLATAMIYORUM Ağlasam sesimi duyar mısınız, Mısralarımda; Dokunabilir misiniz, Göz yaşlarıma, ellerinizle? Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu Bu derde düşmeden önce. Bir yer var, biliyorum; Her şeyi söylemek mümkün; Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum; Anlatamıyorum. GİDERAYAK Handan, hamamdan geçtik Gün ışığındaki hissemize razıydık Saadetinden geçtik Ümidine razıydık Hiçbirini bulamadık Kendimize hüzünler icad ettik Avunamadık Yoksa biz... Biz bu dünyadan değil miydik? AYRILIŞ Bakakalırım giden geminin ardından; Atamam kendimi denize, dünya güzel; Serde erkeklik var, ağlayamam. BEKLİYORUM Bekliyorum Öyle bir havada gel ki, Vazgeçmek mümkün olmasın! İŞ OLSUN DİYE Bütün güzel kadınlar zannettiler ki Aşk üzerine yazdığım her şiir Kendileri için yazılmıştır... Bense daima üzüntüsünü çektim, Onları iş olsun diye yaptığımı bilmenin. ÖLÜME YAKIN Akşamüstüne doğru, kış vakti; Bir hasta odasının penceresinde; Yalnız bende değil yalnızlık hali; Deniz de karanlık, gökyüzü de; Bir acayip, kuşların hali. Bakma fakirmişim, kimsesizmişim; - Akşamüstüne doğru, kış vakti - Benim de sevdalar geçti basımdan. Şöhretmiş, kadınmış, para hırsıymış; Zamanla anlıyor insan dünyayı. Ölürüz diye mi üzülüyoruz? Ne ettik, ne gördük su fani dünyada Kötülükten gayri? Ölünce kirlerimizden temizlenir, Ölünce biz de iyi adam oluruz; Şöhretmiş, kadınmış, para hırsıymış, Hepsini unuturuz. Orhan Veli Kanık __________________
beni -af- sız hapset, o soğuk ve karanlık gözlerine. sonsuza kadar, kalmak olsun cezam… |
|
| #3 | |
Onay bekleyen
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Güzel Havalar Beni bu güzel havalar mahvetti, Böyle havada istifa ettim Evkaftaki memuriyetimden. Tütüne böyle havada alıştım, Böyle havada aşık oldum. Eve ekmekle tuz götürmeyi; Böyle havalarda unuttum. Şiir yazma hastalığım; Hep böyle havalarda nüksetti. Beni bu güzel havalar mahvetti tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-12-06 16:14 . |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Ave Merıa Rüzgar tersine esiyor... Niçin? Eski günler geri mi gelecek? Kımıldıyor kozasında böcek Bildiği hayata doğmak için. Neden içimize doldu vehim? Ah ümit, ümit yollar boyunca Düşünmez miydi aksam olunca Hacer'in kollarında İbrahim Ve gemisinde Kleopatra? Neden yine kaynaştı havalar? Saadet mi getiriyor rüzgar Dolarak erguvan atlaslara? Elimize değen kimin eli? Kimdir bu muammalarla gelen? O mu helezonlara yükselen, Saba ellerinin en güzeli? Sesler mi çözülüyor derinde, Nedir durup dinlediklerimiz, Şarki mi söylüyor semiramis Babil’in asma bahçelerinde? Omzundan örtüler kaydı yere. Kim bu, kim? alnımızdaki yazı: Gözlerinde günahının hazzı Gülüyor saz benizli bakire. Orhan Veli Kanık |
|
| #5 | |
| |
|
| #6 | ||
Admin ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: istanbuL
| Alıntı:
| #7 | |
| |
|
| #8 | |
| |
|
| #9 | |
| |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: antalya
| ne atom bombası, ne londra konferansı, bir elimde cımbız bir elimde ayna umrumda mı dünya |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|