"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anket Sonuçlarını Göster: Türkçe'yi ne kadar biliyorsunuz ?
Ana dilim gibi9 60.00%
Çok iyi3 20.00%
Fena değil2 13.33%
Okuduğumu anlarım ama iyi konuşamam1 6.67%
Etrafımdakilerle anlaşacak kadar konuşuyorum ama yazamıyorum0 0%
Kem küm...0 0%
Oy Verenler: 15. Bu ankete oy veremezsiniz

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski14-11-06, 22:56  #1
bekirsami

bekirsami'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Türkçe'yi ne kadar biliyorsunuz?

Kaç dil bildiğimizle ilgili anketi görünce aklıma bu soru geldi birden.
Ana dilini doğru dürüst konuşamayan ve yazamayan birisinin, bir yabancı dili konuşması ve yazması mümkün müdür?
Bugün Türkiye'de Türkçe ikinci, hatta üçüncü plana atılan neredeyse yabancı bir dil haline gelmiştir. Erkeklerin en fazla 500, kadınalrın 300 kelimeyle konuştuğu bir ülkede hiç bir sorun doğru düzgün tartışılamaz. Aynen bu forumda olduğu gibi.
O yüzden Türkçe seviyemizi test etmekte fayda olduğunu düşündüm.
bekirsami is offline  
Eski14-11-06, 23:57  #2
analiz

analiz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Ana dilim gibi,çünkü ana dilim :-)
analiz is offline  
Eski15-11-06, 09:16  #3
yinyang

yinyang'nın Avatarı

Ben iyi bildiğime inanıyorum ama ana dilim gibi demek bana tuhaf geldi.
Zaten ana dilim türkçe:D

Konuştuğumuz dilin içeriklerini bilen bilmeyenlerden az bana göre...Heleki son zamanlarda yabancı kelime özentileri almış başını gidiyor. Yabancı bazı kelimelerin Türkçe karşıtlarını kullanmak yerine yabancıları dilimize sokuyoruz. Bunun sebebi sanırım kulağa daha hoş geliyor olması, ama ben bunun karşısındayım dilimizin özünü kaybetmememiz lazım...
Eski15-11-06, 13:53  #4
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın bekirsami şöyle demiş:

Kaç dil bildiğimizle ilgili anketi görünce aklıma bu soru geldi birden.
Ana dilini doğru dürüst konuşamayan ve yazamayan birisinin, bir yabancı dili konuşması ve yazması mümkün müdür?
Bugün Türkiye'de Türkçe ikinci, hatta üçüncü plana atılan neredeyse yabancı bir dil haline gelmiştir. Erkeklerin en fazla 500, kadınalrın 300 kelimeyle konuştuğu bir ülkede hiç bir sorun doğru düzgün tartışılamaz. Aynen bu forumda olduğu gibi.
O yüzden Türkçe seviyemizi test etmekte fayda olduğunu düşündüm.
Sn.bekirsami,anlamlı cevaplar gelmeye başlamış zaten!Kendini ifade edemeyen bir halkın dilini tam anlamıyla nasıl kullanacağınıda merak ediyorum doğrusu.Dil kültürlerin temel taşıdır.Emperyalizm sömürmeye başlamadan önce hazırlık olarak bu yönde saldırıyla başlar işe.Kültürleri parçalama yolunun başlangıcı budur.Kendi dayattığı kültür başka bir yaşam tarzının kendisidir.Bu nedenle yozlaşmaya başlayan dillerin durup dururken bu hale gelmediğini düşünüyorum.Getirenlerin amacının ne olduğuna bakmakta fayda vardır.
Anadolu is offline  
Eski15-11-06, 15:06  #5
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Alıntı:
Sayın madlen şöyle demiş:

Ben iyi bildiğime inanıyorum ama ana dilim gibi demek bana tuhaf geldi.
Zaten ana dilim türkçe:D

Konuştuğumuz dilin içeriklerini bilen bilmeyenlerden az bana göre...Heleki son zamanlarda yabancı kelime özentileri almış başını gidiyor. Yabancı bazı kelimelerin Türkçe karşıtlarını kullanmak yerine yabancıları dilimize sokuyoruz. Bunun sebebi sanırım kulağa daha hoş geliyor olması, ama ben bunun karşısındayım dilimizin özünü kaybetmememiz lazım...
Türkçe benim ana dilim. Ana dilimin dilbilimsel özelliklerini bilmezsem diğer yabancı dillerde sistematik çalışmalar yapamam. Kendini bilmeyen başkalarını öğrenemez demişler.

"Linguistic purism" (Dilbilimsel saflaştırma) dediğimiz bir kavram vardır. Bu kavram bir dilin kökensel özelliklerini koruyarak yeni kelimeleri olduğu gibi almaktansa o dilin özellikleri içerisinde "transformation" yani bir nevi değişim yaparak dile kazandırmaktır. Bunun en güzel örneklerinden biri "bilgisayar" kelimesidir konuyu açıklamak için.

Ne yazık ki bazı çevreler "entellektüellik" adına gerçekten dilimizi katletmekteler.

Muhafazakar veya tutucu kelimeleri yerine "konservatif", etkili yerine "efektif", doğrulama yerine "konfirmasyon", geçici yerine "temporal" gibi çok bilimsel ifadeler kullanılarak "ben bilgiliyim" mesajları veriliyor. (Bu kelimelerin aynı cümle içinde kullanılmasına bizzat şahitlik ettiğim için buraya örnek olarak verdim)

Günlük hayatta dert anlatmaya ve kendini ifade etmeye yeten 300-500 kelime sayısını artırabilmek ve sözcük dağarcığını geliştirip zenginleştirebilmek için yapılması gereken en önemli işlerden biri kitap okumaktır. Özellikle edebi alanda.

Kullandığımız ana dilimizi geliştirmek de köreltmek de yine bizim elimizde.

Doğru kullanmak veya yanlışa devam etmek... gibi...

Sevgilerle..
il_bilge is offline  
Eski16-11-06, 09:02  #6
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Ülke / Şehir: izmir

Bence bu ankette ilk seçenekteki 'gibi' edatı bazılarımızın ikinci seçeneği işaretlemesine neden olmuş
ursulamel is offline  
Eski31-12-06, 12:42  #7
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Anadilim gibi diye bir şık olması biraz garip olmuş çünkü hepimizin anadili değil mi ?
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 17:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)