Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Bir enternasyonalin ulusal konulara çok eğilmesi doğru mudur?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski14-11-06, 23:14  #1
analiz

analiz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli
Bir enternasyonalin ulusalcılığı?

Öncelikle belirteyim,ben bir sosyalistim...

Bu yazım sosyalist/komünist kimliği ulusalcılığa çevirenlere ve o malum konudan başka hiçbir konuda ete süte karışmayanlara yöneliktir...

Evet arkadaşlar,ezilen toplumlara sahip çıkmam her sosyalist/komünistin başlıca görevidir...

Ancak görüyorumki bazı kişiler,enternasyonel kimliklerini ulusal sorunlarını çözmekten başka birşey için kullanmıyorlar...

Mesela,

Kürt-Türk halkı sorununda,Kürt halkının yenen haklarını hepimiz savunuyoruz ancak bazı enternasyonal(!) arkadaşlar nedense bu olay dısındaki hiçbir konuda Dünya Halklarının mutlulugunu sağlayacak fikir,proje ve çözümler üretmiyorlar...

Eğer bu ideolojiyi benimsemişsek sadece Kürt-Türk olayı için değil,tüm dünya için benimseyelim...

Acaba bu arkadaşların bu kadar nasyonel ifadeleri enternasyonellikle nasıl bağdaşabiliyor?

analiz Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-11-06 23:21 .
analiz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-11-06, 02:06  #2
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Güzel bir konuya değinmişsiniz,müsaadenizle sizle birkaç bildiğim konuyu paylaşayım.Özellikle seçmedim bu konuyu,yani Kürt arkadaşlar yanlış anlamasın lütfen.Sadece güncel olduğu için ve toplumumuza yakın bir konu olduğu için ifade etmek istedim.

Selim Çürükkaya PKK oluşumuyla ilgili tüm bildiklerini kaleme almış,o yüzden bu kitabın yayımına ve Türkiye'ye sokulmasına engel olmak için Pkk çok çalışmış.Şöyle anlatıyor Apo'nun ayetleri aldı kitabında;

Saime Aşkın adlı kadın bir militan Apo'nun diktatörlüğüne açıkça itiraz ediyor.İşkence ve baskılara rağmen boyun eğmiyor ve kurşuna dizilirken bağırıyor:''Yaşasın Hayri'lerin,Mazlum'ların,Kemal'lerin PKK'sı!Kahrolsun Apocu alçaklar!Sizin sonunuz faşizmdir!

Bu kitapta en çok dikkat çekilmeye çalışılan nokta ise Apo'nun Tanrılaştırılmaya çalışılmasıdır ve onun mutlak otoritesine kesinlikle boyun eğilmesine taban hazırlamaya çalışan söylemlerdir.

Mesela bir bağlılık yemini;

Kanımla,canımla seninleyim ey başkan!Sen ister dopru ol,ister yanlış yap,senin yüceliğine,doğruluna kayıtsız koşulsuz inanmışım.Sana tereddütsüz güveniyorum!!
Vurulup düşenler gülüm, darda kalmasın ay canım
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-11-06, 15:24  #3
Redmoon

Redmoon'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Ankara

Alıntı:
Sayın analiz şöyle demiş:

Bu yazım sosyalist/komünist kimliği ulusalcılığa çevirenlere ve o malum konudan başka hiçbir konuda ete süte karışmayanlara yöneliktir...

Evet arkadaşlar,ezilen toplumlara sahip çıkmam her sosyalist/komünistin başlıca görevidir...

Ancak görüyorumki bazı kişiler,enternasyonel kimliklerini ulusal sorunlarını çözmekten başka birşey için kullanmıyorlar...

Mesela,

Kürt-Türk halkı sorununda,Kürt halkının yenen haklarını hepimiz savunuyoruz ancak bazı enternasyonal(!) arkadaşlar nedense bu olay dısındaki hiçbir konuda Dünya Halklarının mutlulugunu sağlayacak fikir,proje ve çözümler üretmiyorlar...

Eğer bu ideolojiyi benimsemişsek sadece Kürt-Türk olayı için değil,tüm dünya için benimseyelim...

Acaba bu arkadaşların bu kadar nasyonel ifadeleri enternasyonellikle nasıl bağdaşabiliyor?
BağdaşmıyorSosyalistim deyip Kürt sorunu komusunda resmi ideolojini söyledikleri dışında bir şey söyleyemeyenlerin sosyalistliği kadar onların sosyalistliği de.
Redmoon is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-11-06, 18:09  #4
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın analiz şöyle demiş:

Mesela,

Öncelikle ben de belirtmeliyim ben de sosyalistim.Evet burnumuzun dibinde gelişen şovenizme sessiz kalırsak enternasyonal oluruz.Önce evininizin önünü süpüreceksiniz.Kürt meselesinde bu ülke sosyalistleri sınıfta kalmıştır.Taraf olmaktan çekinmişlerdir.Kimse onlara PKK'yı destekleyin dememiştir.Doğrusuda budur.Ancak gelişen şovenizmede taraf olamamışlardır.Sadece seyretmişlerdir.Bunun adıda enternasyonalizm olmuştur.Buna çözüm üretemeyen zaten enternasyonaliz dememelidir.Bunun asıl cevabı bu ülkede solunun rüzgarla kendini ifade etmeye alışkın olmasıdır.Ama kimse kendi rüzgarını yaratmaya çalışmamaktadır.Kürt halkı şoven bir baskı altındadır.Bu baskıda kırılmalıdır.Bu görev gene de yüreği ve beyni barıştan,kardeşlikten yana atanlarındır.Sosyalistlerin değil.

Anadolu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-11-06 18:12 .
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-11-06, 21:04  #5
Kitap Tozu

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Paris

Ulusal konulara eğilmek herhangi bir ideolojinin tekelinde değildir. Kürt sorunu Türkiye için çok önemlidir ve sonuna kadar konuşulmalı, tartışılmalıdır. Ancak kendi iç sorunlarımızı hallederken, Türkiye dışındaki olayları da düşünmeli ve sessiz kalmamalıyız. Fakat tabii ki şu an gündemde olan sorun "Kürt sorunu" olduğu için, kişiler tarafından bu sorun diğer konulardan biraz daha ön planda tutuluyor.
Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni.
Kitap Tozu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-11-06, 23:58  #6
Rahmetov

Giriş Tarihi: Nov 2006

Sosyalist-komünist bir kişinin kendi yaşadığı coğrafyanın sorunlarına uzak kalması mümkün değildir.Tersi oluyorsa problem var demektir.
Rahmetov is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-11-06, 05:50  #7
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

cok cok önemli önemli bir konuya değinmişsin sayın analiz yoldaş, ama benim değerlendirmem farklı yönden olacak;
Türkiye'de sol akımın etkisiz kalmasındaki önemli etkenlerden biri nedir sizce? Bana göre sosyalistlerin t.c. vatandaşı oldukarını unutup kendilerini marksist ideolojiye bağlamalarıdır, marksizm-leninizm eenternasyonalliği söyler, fakat biz t.c. vatandaşları olarak elbette öncelikle türkiye sorunlarını konuşmalıyız, uluslararası sorunların ikinci planda kalması son derece doğaldır HATTA GEREKLİDİR, ÖYLE OLMALIDIR. üniversitelerde sosyalistlere olumlu gözle bakılmamasının en büyük nedeni nedir biliyor musun? sosyalistlerin enternasyonalliğe gereğinden fazla vurgu yapmalarıdır, cidden böyledir. Ben kendi üyesi bulunduğum grupla ilgili ne kadar eleştiri aldıysam hemen hemen hepsi bununla ilgiliydi, dışarıdan olanlar diyorlar ki siz niye sovyetlere, yabancı sosyalistlere o kadar vurgu yapıyorsunuz, onun yerine kemalizm'in de emperyalist [/b]karşıtı olmasından bahsetmiyorsunuz? evet bütün eleştiriler bu yöndeydi, ve ben bunları iki yıldan beri(aktif oarak katılmaya başladığım ilk zamanlardan itibaren bunları sosyalistlere özellikle de tkp'lilere anlattım fakat onlar da tıpkı senin gibi düşünüyorlar. sonuç ortadadır, yıllardan beri sosyalistler aynı yöntemle politika yapmışlardır ve bir arpa boyu yol gidilmiş midir? daha da önemlisi sosyalistliğin diğer kişiler üzerinde inandırıcılığı kalmış mıdır? Sovyetler birliği'nin kuruluşunda da, türkiye'nin istiklal savaşı'nda da enternasyonallikten cok ulusalcılık savunulmuştur, dahası 68 kuşaığının bu kadar etkili olmasının sebeplerinden biri de ulusalcı olmalarıdır(uluslararası sorunlarla, diğer ülkelerle ilgilenmeleri yerine kendi ülkelerine eğilmeleridir). Bundan sonra sosyalistler siyaset yapma yöntemlerini değiştirmek zorundadırlar bana göre, ulusalcı bir çizgide sosyalist politika yapmak zorundadırlar, tıpkı 60 ve 70lerde olduu gibi, o dönemlerdeki güçlü akımların yaratılabilmesi için bu şarttır bence.
bu demek değildir ki enternasyonal konulara değinmeyelim. tabiki filistin halkı da ırak halkının direnişleri de desteklenecektir, fakat günlük propagandalarımızı bunların direnişlerine dayadırmaya ve türkiye sorunları yerine ırak'tan, filistin'den bahsetmeye devam edersek biz daha uzun yıllar cılız kalmaya devam edeceğiz, artık kendimize gelmemiz ve hangi ülkede yaşadığımızı hatırlamamız gerkiyor yoldaşlar, dilerim bunu hatırlarız ve bundan sonra buna göre davranırız.

doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-11-06 02:08 .
esitlik is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-11-06, 01:11  #8
Selcuk

Selcuk'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Çoğu arkadaş soruyu farklı bir şekilde algılamış, bense kararsız kaldım ,soruyu biraz daha fazla örnekle açar mısınız sayın analiz?
Eski29-11-06, 19:09  #9
onur0226

Ülke / Şehir: ankara

komünizm bir ideoloji olarak dünyaya nasıl baktığınla alakalıdır.dünya olaylarını sürekli kendi ideolojine göre yorumlayarak onu besler,geliştirir,uygulamaya yönelik tecrübeler edinir ve bunları en yakınındaki sorunsala uygulamaya çalışırsın veya soruna yönelik tepki geliştirirsin.bunu kullanarak toplumla ilişkine yön verirsin vs..

hareket her zaman içten dışa doğrudur.yani giderek etki alanını genişletirsin.öncelikle seni direk etkileyen konunun çözümü için çalışmalısın.bu açıdan bakıldığında bence dünya sorunsalı ile ilgilenmek iki açıdan yarar sağlar.birincisi bahsettiğim gibi tecrübe ve donanım,ikincisi bu tecrübe ve donanımı kullanabileceğin sınıra kadar olan hareket alanını ,yakın çevreni(burada kastetiğim kontrol edebildiğin bölgedir.)etkileyebilecek dış unsurların analizi.

dolayısıyla olaya global açıdan bakmak farklı coğrafyalardaki insanların birbirinden direk etkilenebileceği durumlarda söz konusudur.
geriye kalansa bakış açını geliştirebilecek ,beyin cimnastiği yapmanı sağlayacak bir çaba olmaktan öteye gitmez.

nerede yaşadığı fark etmez , tüm emekçiler kardeştir denilebilir.ama bu sadece bir moral değerdir ve böyle düşünülmesi bahsettiklerimden fazla bir kazanıma yol açmaz.
onur0226 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-12-06, 05:33  #10
Selcuk

Selcuk'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

aslında bu durum, malum konuyu yakından bilmemizden, neredeyse onunla yatıp onunla kalkıyor olmamızdan (en azından forumda) diğer halklar ve yaşananlar hakkında bu kadar detaylı bilgiye sahip olamamamızdan kaynaklanıyor diye düşünüyorum, bir de tabi malum konunun yurt sorunu olma faktörü de var..

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)