Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Suç oranları %60 arttı. / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski16-11-06, 14:12  #1
yinyang

yinyang'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Suç oranları %60 arttı.

http://www.ntvmsnbc.com/news/390774.asp
Herkesin bu haberi okumasını istiyorum..Türkiye neden bu duruma düştü? Bunların tek sorumluları, suç işleyip bu suç oranlarının artmasını sağlayanlarmı? Bence bu sorunda başka suçlularda aramak gerekiyor.

Yaşam koşulları normal sınırların hergeçen gün dahada altına düştükçe, suç oranlarıda artıyor. Son yıllardaki artışlara bakarak şunu söylemeliyimki, ben bundan bir 20 yıl sonra Türkiye'yi düşünmek bile istemiyorum. Biz yaşadığımız koşullarda zorlanırken bizim çocuklarımızın yaşayacağı koşullar pek parlak görünmüyor. Ben artık gelecekten bir ışık görmek istiyorum her geçen gün dahada gerilemek değil...

yinyang Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-11-06 14:14 .
yinyang is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-11-06, 14:59  #2
tuqu
Admin

tuqu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

haberi okurken aklıma şu geldi..
acaba görsel ve yazılı basında yer alan hırsızlık, kapkaç vb. haberler, suça eğilimli insanlarda bu suçu işlemeye yönelik bir teşvik hissi yaratıyor mudur ?
Eski16-11-06, 15:05  #3
spartaküs

Giriş Tarihi: Sep 2006

sosyal patlama gelecek bu gidişle
çünkü önlem yok
bizi koruyan polis onlarca kişinin önünde bir kaç kişi tarafından öldüresiye dövlüyorsa işimiz zor
bu hükümetinde hiç bir şey yapacağı yok
ancak parkta içki içen ve ya el ele tutuşan aşıklarla uğraşır
saygılar,
spartaküs is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-11-06, 15:39  #4
cek

Giriş Tarihi: Mar 2006

Fekalet senaryosu 1:
Simdi bu 9 aylik rakami alip seneye dokelim: Yilda yaklasik 800.000 vaka.

Her vakanin da en az 5-10 lu gruplar halinde islendigini, ve bu gruplarin bu suclari yilda 3er kez tekrar isledigini (Kapkac, gasp, dolandiriciliktan saliverilerek) dusunun. Demek ki dolayli yollarla da olsa suclara dahil en az 1-3 milyon insan var. Suclularin surekli saliverildigini her 15 senede bir bu kadar sayida yeni yetisen suclularin oldugunu dusunun , simdikilerin de 50%sini emekli edin:

30 sene sonra 3-7 milyonluk suclu potansiyeli! Her 10 insandan biri suca dahil olmus olacak, digerlerinin bir kismi ise dogal olarak! suca maruz kalacak..

Cok abarttim belki ama felaket senaryosu adi uzerinde..Tamamen kaos, madmax filmlerini aratmayan bir Türkiye mi bekliyor bizi??

Saygilar
cek is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-11-06, 17:49  #5
Ekabir

Bu konuya bende uzun zamandır kafa yoruyorum. O kadar çok sebep buldumki şaşarsınız. En büyük sebep ise görsel medya geliyor. TV, Sinema, İnternet başı çeken etmenler. Bilindiği gibi insan eğitim ve sosyal çevre şartlarıyla oluşan davranışlar gösterir. Eğitim'i artık çıkarıyorum. fen bilimleri haricinde insanca yaşam alışkanlığı verilen bir dal yok. Böyle olunca doğal olarak yaşam, güçlülerin hüküm sürebileçeği bir yaşam modeline uygun davranışlar sergileme noktasına geliyor. Kanunların yeterli caydırıcılığı da olmayınca bu gidişi engelleme imkanı da kalmıyor. İnsanlar arası diyaloglar, arkadaşlıklar menfeatler bazında kalıyor. "Doğru" lar her bireye göre değişken hale geliyor. Gelecekle ilgili beklentiler yerini günü yaşama halini alınca isteklerin, ihtiyaçların karşılanması legal yollardan uzun zaman aldığı, yorucu, riskli ve yeterli olmadığı düşünüldüğünden illegal yollardan, en kolayda güç kullanarak ulaşılmaya çalışılıyor. Orman kanunları işlemeye başlıyor. Ben şimdilik bu sonuçlara ulaştım. Neler yapılabilir bilmiyorum. Öncelikle kendimizi güvene alacak şartları aramamız gerekecek galiba.
Saygılar.
Ekabir is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-11-06, 19:54  #6
Elenorin
Admin

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

ekonomi o kadar geriye gitti ki...
fakir o kadar fakirleşti ki!!
bu suç oranları ımf bagımlısı bu ülke de daha da artacak görüşündeyim..
olayları pılise yıkmayı ya da güvenliğe yıkmayı dogru bulmuyorum.o boyutta vardır ancak bu insan psikolojisinde günümüz şartlarında tamamen etkisi olan ekonomik boyutlarla ilgili diye düşünüyorum...
kimseye para ödenmiyor..
aclık aşırı sayıda artış gösteriyor..
ara sıra arkadaşlarımı da alıp ankara sokaklarında(genellikle fakir semtlerde)dolaşmaya cıkarım,ben hiç bu kadar sürünen insanlar görmedim..cocugunu doyurmak isteyen bu insan ne yapacak?
bu dışa bagımlılıkla hiç bir şey ileri gitmeyecek malesef..ben bu suc oranlarını tamamiyle siyasilere atıyorum(sadece akp degil)..

saygılarımla...

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-11-06, 20:08  #7
sosyologgg

sosyologgg'nın Avatarı

Ülke / Şehir: yerküre

Arkadaşlar hepinize katılmakla birlikte birde şu açıdan bakmanızı öneriyorum.Adalet sistemi işlemeyince herkes kendi adaletini kendi sağlamaya çalışıyor.Yanlış ahlak anlayışı,ekonomi,anomi,göç,sınıfsal uçurumlarda tabii ki oldukça etkilidir.
Eski17-11-06, 16:35  #8
Ekabir

Toplumlarda Adalet kanunlarla temin edilmeye çalışıldığını biliyoruz. Mevcut kanunlar toplumun bireylerini tatmin etmekten uzak olması yetmiyormuş gibi bir de yıllar süren davalar, arkasından sık sık çıkarılan "af" lar kanımca toplumun, kanunların adaletini yeterli görmeyerek kendi adaletini kendi sağlamaya çalışması, yeni bir anlayışın doğmasına en büyük sebep zaten. Böyle bir anlayış "güç kullanma" yı zorunlu kılmaya başlayınca, kişilerin sadece adalet açısından değil, diğer arzu istek ve ihtiyaçların temini ve giderilmesi aşamasında da güç kullanmaya yönelim başlıyor. Böylece sorunlar zincirleme güce dayalı ahlak anlayışı, çıkara dayalı ilişkiler oluşmaya başlıyor. En fazla meyilli olan kesim ise ekonomik olarak en düşük düzeye sahip kesim oluyor. Hem çok şey isteme ve ihtiyaçları olduğu için, hem de kaybedecekleri fazla bir değerleri olmadığı için. Şu anda bana göre gidişat bu merkezde. İnsanlar bilimide umursamadıkları, herşeyi kendilerinin "zaten" bildiklerini düşünmeleri de bu ortamın oluşmasında katalizör olarak görev yapıyor maalesef.
Ekabir is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-11-06, 18:03  #9
NİLSU

NİLSU'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: Ankara

Bunun için tek bir neden aramak doğru değil.Ama bir millet vekilinin<görüntüde>aldığı maaşla bir öğretmenin aldığı maaş arasındaki şaşılası farkı hepimiz biliyoruz!Bizim okulumuzda branş öğretmenleri ek bir işe başladılar;pazarcılık!Onların utanacağı bir şey göremiyorum olayda!Kimin utanması gerektiğini ise hepimiz söyleyebiliriz!Bizim mahaalleye hırsız girmiş!Ne çalmış biliyor musunuz?Ekmek ve biraz da peynir!Çoğu şeyin parayla satın alındığı ülkemize sanırım artık at gözlüğüyle bakmamamız gerek sanırım!Bu konu hakkında yorumlarını yazan herkese teşekkür ediyorum!
NİLSU is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-01-07, 19:39  #10
osi

Sorunun sebebi eşitsizliklerin gitgide artması kaynakların eşit dağıtılmaması zaten bu nüfus artışıyla yakında kimseye yetmeyecek olmasıdır.
osi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 22:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)