Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Küba

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Konu Araçları
Eski19-11-06, 13:39  #1
Doras

Doras'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Küba

Küba...
Küçük adadaki büyük insanların ülkesi!...

. Toprak sahibi olmayan yoksul köylüye toprak verilmesi, toprak sahiplerine tazminat
· İşçi ücretlerinin yükseltilmesi ve iş saatlerinin düşürülmesi;
· Eğitim, sağlık, ve sosyal alana ağırlık verilmesi;
· Kadın ve erkek eşitliği, cinsiyet ayrımına son;
· Ülke iç kaynaklarına sahip çıkılması, belirli sanayi kollarının millileştirilmesi;
· Amerikan emperyalizmine karşı koyacak hükümetlerin iktidara gelmesi;
· Latin Amerika ülkelerinin ve Küba’nın bağımsızlığının savunulması.

İşte özetle bu değerler üzerine kurulu bir Sosyalist-Cumhuriyet olan Küba 1959 dan beri her türlü ablukaya,saldıraya rağmen dimdik ayakta...
ve size Küba hakkında birkaç bilgi..

Sağlık hizmetlerinin ücretsiz olmasının yanında, kalitesi de önemli. Küba'nın önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalıklardan ötürü bebek ölümlerinde binde 6 ile dünyada en iyi ortalamayı yakalamış olması, çarpıcı bir gösterge. Bu oran dünyanın en gelişmiş ülkesi sayılan ABD'de bile binde 12 düzeyinde. Türkiye'de ise, doğu ile batı bölgeleri arasında belirgin bir fark olmakla birlikte, bu oran binde 80
En çok kadın temsilciye sahip parlamentolar sıralamasında, Küba’nın Amerika Kıtasında birinci, dünya sıralamasında ise yedinci sırada olduğu açıklandı.
Prensa Latina ajansının yaptığı açıklamada, meclisindeki kadın temsilci sayısını 2004 yılında geçen yıllara göre % 6 artıran Küba Dünya sıralamasında en üstlerde yerini aldı.

11 milyon nüfuslu Küba da 6 bakanlık, 30 dan fazla bakan yardımcılığı kadınların elinde.

Kübalı kadınlar, kadınların geleneksel olarak da önemli yer tuttuğu eğitim, sağlık vb. işler dışında sivil havacılık, ziraat, inşaat, taşımacılık, iletişim, haberleşme gibi sektörlerde yoğun bir şekilde yer alıyorlar. İstatistik bilgiler erkeklerin çalıştığı alanlarda kadınların etkinliğinin arttığını gösteriyor.
Ülkedeki savcıların % 71’i kadın, adli alanda çalışan yöneticilerin %60’dan fazlası yine kadın ve bunların yarısından fazlası Yüksek mahkemelerde görev yapıyorlar.
Toplumsal yaşamın bütün alanlarında cinsiyet ayrımına karşı alınan 1. ve 2. ulusal meclis kararlarının uygulanması sonucu Kübalı kadınlar eğitimin her kademesinde erkekleri geçmiş durumda.
2004 yılındaki teknik öğretim ve meslek okul mevzunlarının % 41,5’ini kadınlar oluşturuyor. Bunların % 63’ü üniversite eğitimi alıyor. İstatistik sonuçlar Küba’da kadınların, en iyi işlere eriştiklerini gösteriyor. Teknik işlerde çalışanların ve teknik meslek sahibi kişilerin üçte ikisini kadınlar oluşturuyor.

Küba'da amerikan doları döviz olarak kabul edilmez. IMF'ye borcu olmayan nadir ülkelerden biridir. Eğitim ilkokuldan üniversite dahil her yerde ücretsizdir.

İşsiz olmak zordur Kübada…evet hemde gerçekten zor!!!
Eğer bir işiniz yoksa,çalarsınız kapısını devletin…Size bir iş verir; baktınız ki hiç size göre değil o iş;gel vatandaşım der devlet…
bir iş daha,e onu da mı beğenmedin hadi bir iş daha!!!
Toplam 7 kez beğenmeme hakkınız var,e tamam da hadi diyelim ki yine beğenmedin?
E o zaman vatandaş mı suçlu demek?
Hayır işte,devlet diyor ki “gel vatandaşım,ben seni yeterince eğitememişim,sana bir beceri kazandıramamışım” ,ve vatandaşı üniversitede yapabileceği-istediği bir bölüme alıyor…
Üstelik tüm bu süreçlerde aç açıkta kalmıyorsunuz…
Kübada herzaman çatınız da var üstünüzde aşınız önünüzde…

Üniversite dedim de,benim öss’yi kazanıncaya kadar ne buhranlar atlattığımı,ne çileler çektiğimi düşünürken Küba’nın eğitim politikalarını görünce isyan etmemek elde değil!!!
Ne öss var ne de başka bir sınav! Üstelik avrupa veya amerikada olduğu gibi tonla paraya hiç gerek yok!!!
Çünkü yıllar boyunca ilkokulda,lisede gördüğün eğitim ile hayatta ne istediğini bilen insanlar yetişiyor;gidiyor üniversiteye…Benim notlarım bunlar,başarılı olduğum dersler şunlar…Hayalim de “bu” diyorsunuz;inceleniyor…E tabii biraz ikna yeteneğinizin de kuvvetli olması gerek;birşeyi gerçekten isteyenlere için bu o kadar da zor değil gerçi…

Yakında Küba ile ilgili size daha çok bilgi ulaştırmayı düşünüyorum…

Ernesto Che Guevara

Doras Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-11-06 13:44 .
Doras is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-11-06, 13:43  #2
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Bildiğim ve gözlemlediğimi kadarıyla kalp cerrahisi hariç,diğer her sağlık sorunlarını bulduğu çözümlerle Dünya'nın en başarılı ülkesidir.Bunun en önemli örneği,Küba'nın Afrika'dan binlerce insanı toplayıp onlara ücretsiz sağlık hizmeti vermesidir.

Halihazırda hiçbir Dünya ülkesi bunu yapamamıştır veya yapmamıştır.Ekonomisi bu kadar kısıtlı bir ülkenin böyle girişimlerde bulunması çok önemli.
Vurulup düşenler gülüm, darda kalmasın ay canım
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-11-06, 13:49  #3
Doras

Doras'nın Avatarı

Çernobil faciasından sonra kübada tedavi olan birçok insan gibi...
Pakistandaki depremin ardından bölgeye binlerce doktorun gönderilmesi...

Bunlar saymakla bitmez,kapitalist ülkelerin liderleri hazinelerindeki parayı sayadursun Küba "insanlığın" ne demek olduğunu hatırlatıyor bize!

Ernesto Che Guevara
Eski19-11-06, 14:09  #4
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Sayın Doras elinize emeğinize ve emekçi anlayışınıza sağlık..
Bu yazıyı görüp yüzü kızarmayan Ülke yöneticilerine yazıklar olsun.
Gelişmişlik parayla,malla,mülkle olmaz..
Gelişmişlik böyle olur.Gelişmilik egitimle,sağlıkla,demokrasi ile olur.
Kim ne derse desin dünyanın en gelişmiş ve en mükemmel ülkesi KÜBA'dır.

Bütün bu insanlıga hizmetleri,İlk önce gelenin para değilde insan oldugunu hatırlatanlara,insanı ve özgürlüklerini her şeyin üzerinde tutan KÜBA'ya sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Son olarak bütün bunları tek bir cümleye sığdıran FİDEL CASTRO'nun sözleriyle noktalamk istiyorum yazımı..

''Ülkem insanlara maddesel zenginlikler sunmakta yoksul olabilir;ancak onlara eşitlik ruhunu ve insanlık onurunu yaşatamayacakk kadar yoksul değildir.''

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..

Elenorin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-11-06 14:23 .
Elenorin is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-11-06, 15:55  #5
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Küba, sosyalizmin zaferidir. En önemli nokta da, dünyada sosyalist sistemin çöküşünden sonra, sosyalist bir ülke olarak varlığını sürdürebilmesi. Bu yönden de, dikkatle izlenmesi gerekiyor.
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-11-06, 16:29  #6
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Ancak Küba kapitalizme geçiş sinaylleri veriyor.Artık birçok yatırım yurtdışına açılmıştır.Sınırlıda olsa başlanmıştır.Zaten Castro salt bir sosyalizmin ülkesine çıkar sağlamayacağını görmüştür.Che'den şöyle anlamlı bir söz,kendimi ifadeye yardımcı olacaktır.

Dünyanın sizi değiştirmesine izin verin böylece sizde onu değiştirebilirsiniz.

(Let the world can change you so you can change the world)
Vurulup düşenler gülüm, darda kalmasın ay canım
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-11-06, 19:36  #7
Doras

Doras'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Nostrum şöyle demiş:

Ancak Küba kapitalizme geçiş sinaylleri veriyor.Artık birçok yatırım yurtdışına açılmıştır.Sınırlıda olsa başlanmıştır.Zaten Castro salt bir sosyalizmin ülkesine çıkar sağlamayacağını görmüştür.Che'den şöyle anlamlı bir söz,kendimi ifadeye yardımcı olacaktır.

Küba çok zor bir dönem atlattı,çok yaralandı...

Şimdi bu yaralarını sarıyor,bilirsiniz bütün ilaçlar aslında insan bedeni için birer zehirdir;ama dozunda alındığında sağlık verir...

Castro hangi ilacı ne zaman alması gerektiğini bilen bir lider,Küba halkı da bunun farkında...

küçük bir örnek,yabancı otel kurulmasına izin veriliyor fakat;yalnız kârın %50 si Küba'ya verilmek şartıyla...

Ernesto Che Guevara
Eski21-11-06, 13:12  #8
blogcu

blogcu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006

Alıntı:
Sayın Nostrum şöyle demiş:

Merhaba;

Che'nin sözünün ingilizcesinde ufak bir hata olmuş, doğrusu şöyle :

""Let the world change you and you can change the world" Che Guevara"

Bu kadar ambargo ve kısıtlı kaynaklara rağmen Küba'nın yaptıklarını çok olumlu buluyorum.

İlk mesajım, herkese selamlar...
Eski25-11-06, 03:53  #9
jitane

jitane'nın Avatarı

paranın saltanıtını sona erdirmiş,insanlığa onurunu yeniden kazandırmış o küçük ama yüreği bir o kadar büyük ülke, bırakamayacağım sevdiklerim olmasa yanında olmayı çok ama çok isterdim...
jitane is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 17:37  #10
charon
Kültür-Sanat

charon'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Küba da istanbul gibi büyük şehirlerde görebileceğimiz gibi lüks arabalar(ferrari mesela)göremezmişiz,Küba da çok gösterişli 4 katlı villalar göremezmişiz,eminim Küba da 12 yaşındaki çocugun elinde N92 cep telefonu da yoktur(gördüm inanamadım)..
Ve Küba da kırtasiye dükkanıda görülemezmiş(devlet bütün kırtasiye ihtiyaçlarını dağıtıyor)parası olmadığı için tedavi olamıyan insanda görülemezmiş.Bütün toprakları kendine aitmiş Küba nın.Satmamış başka ülkelere nedense?Başka ülkelerden amcalar gelmiyormuş oraya sizi kurtarcam ben diye,ve hiç bir ülke emir veremiyormuş Küba ya şunları şunları yapacaksın diye."Ben zengin adamı severim"diyen de yokmuş şapkasını sallayıp kaçan amcalarda.Ve en garip i İMF'ye borcu yokmuş Küba'nın.
Doğru olabilirmi bunların hepsi?..Paranın değil insanın öenmli oldugu bir yer olabılırmi..

Varsa sormak lazım kim daha zengin diye?

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 21:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)