Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İnsanlar neden yalan söyler?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski20-11-06, 16:03  #1
yinyang

yinyang'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
İnsanlar neden yalan söyler?

Başlık konuyu açıklıyor sanırım...İnsanlar neden yalan söylerler? Bazen kendilerini bezen karşı taraftakini düşünerek yalan söylenir ve yalanların boyutları vardır elbette. Büyük yıkıcı yalanlar ve beyaz yalanlar. Söylenen yalanın günün birinde mutlaka açığa çıkacağı düşünülürse böyle bir şeyin yapılması mantıksız değilmi? Sonuçta sürdürülen yalanlar ilerde daha büyük yaralar açacaktır şüpesiz..Ben yalanın değilde dürüstlüğün herzaman kazandıracağını düşünüyorum.Dürüstlük erdemliliktir bence.

Yalansız dürüst bir dünya dileğiyle..
Eski20-11-06, 17:12  #2
marimari

Giriş Tarihi: Sep 2006

Tabiki idrakimce bazan köşeye sıkışırız ya ne söyleyecegimizi bilmeyiz.işte o zaman devreye ego girer ve derki şunu söyle bu beyaz yalan senin hayrına ne olabilirki....çocuklugumda ennem bizden sık sık yumurta alan bir komşum vardı o komşu gelirse yumurta yok de demişti. Gerçektende yine geldi komşumuz yumurta istedi ben de dedimki annem yumurta yok de dedim o yüzden teyzecim yumurta veremem size annem beni döver bu arada annem çok asabi bir insan korkuyorum ama korkmama ragmen söyledim işte.bizler yalanla dogmuyoruz yalan söyleme genimiz yok bizim yalanı ögreniyoruz.milletcede bunu başarıyoruz.bu da nesliden nesile aktarılıyor.bize aktarılan bizim aracılıgımız ile çocuklarımıza geçiyor.ama çocuklarımı yetişdirirken. yalan söylediklerini hissettigimde çıkar dilini derdim sonra bir parmak alır bakar aaa sen yalan söyledin derdim.bir oyundu çocuklarla oynadıgım.onun açısını çok çekmişlerdir. banada kızmışlardır ya anne arkadaşlarımızın diline baksımız geliyor aç bakalım dilini derlermiş bir gün oglum ana okulunda arkadaşınını diline elini sürmüş ve sen yalan söyledin demiş tabiki ögretmeni çok kızmış yalanı dile elini sürererk anlayamazsın demiş.işte diyorum ya çok büyük hatalar yapıyoruz ebeveyn olarak.ama Bazan karşıdaki kişinin hayrına ise ufak tefek yalanlar olur diye düşünüyorum.Bana sorarsanız. yalan söylemeyi beceremem çünkü göz temasım vardır bireylerle daha çok gözlerimle konuştugum için beçeriksizim bu konuda.abartma yalana girermi bilmiyorum.ama abartma huyum vardır kendimi bildim bileli..sevgiler narimari
marimari is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-11-06, 18:00  #3
YAZGI

YAZGI'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Hepimizin hayatında buna başvurdugu olmuştur.Bazen haklı yalanlar,bazense haksız yalanlar(!)

Bir çocuğa, neden yalan söyledin diye soru yöneltipte,ondan söyle bir cevap alırsanız:çünki annem döver-kızar-yalan söylersem dilim uzar-gözümün biri kör olur-Allah cehenneme atar..v.s gibi sözler sarfediyorsa emin olun-ki o çocuk en kısa zamanda yalan söyleyecektir.Zira korkacak annesi olmayacak,diger mantık dışı durumlarından olmayacagını tecrübeleri sonucu kavrayacaktır.Bir kez yalan söyleyince dili uzamıyorsa........
YAZGI is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-11-06, 18:35  #4
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Yalan, eksik insanların baş vurduğu bir kaçış yöntemi ,aracıdır.
Eski21-11-06, 03:20  #5
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

herkes yalandan nefret eder ama herkes yalan söyler...

bence yalan söylemek;
insanların hayatta kalması ve sosyal prestiji için kesinilkle zorunlu bir olaydır...
kesinlikle yalan söylemeyi savunmuyorum ama yukardaki nedenler için gerekli demekle yetinmeyip zorunlu diyorum...

kutsal kıtaplarda ''sizi ölüme götürcekse bile doğruyu söyleyin'' gibi sozler yazıyor ama bu bana fazla ınandırıcı gelmıyor... sonucta insanları, çıkarlarını dusunuyor diye suçlayamazsınız...

gene kutsal kıtaplarda''bir evliligi kurtarmak amacıyla yalan soylenmesi'' hoş karşılanabilir diyor... tabii bu bi çelişki yaratıyor o da ayrı bir mesele ama burda vermek ıstedıgı mesaj -konumuz geregi- bizi ilgilendiriyor:

insanlar birilerinin bu kendi de olsa çıkarlarını korumak için yalan söylemesi gereğini-bana göre zorunlulugunu-oraya cıkarıyor
sonucta bi yalan soyleyerk evliligini tehlikeye atıyorsun sonra da gene yalan soyleyerek evliligini kurtarıyorsun...

uzun lafın kısası:
insanlar yalan soylemek zorunda kalıyorsa daha onceden yalan soylediği içindir... sonra bi daha yalan soyluyor ve bu ardı ardına sıralanıyor... sonunda da kısır bir döngü oluşuyor...

bence:
yalan soylememek için boşuna uğraşmayın çünkü bi kere söylediniz...
saygılar...

barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 21-11-06 03:28 .
barış is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-11-06, 18:20  #6
NİLSU

NİLSU'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Ankara

İnsanlar önce çevresine ayak uydurmaya çalışıyor bence!Bunun yorumunu size bırakıyorum...Ama benim rastladığım yalanların çoğu ya sıyrılmak için söylenmiş yalanlar ya da beğenilmek için!
NİLSU is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-12-06, 13:03  #7
realist

realist'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Ankara

İnsanların söyledikleri yalanların çoğundaki amaç; küçük düşme kaygısıdır.Bir de suç işledikleri zaman işin içinden çıkmak için yalan söylerler.Bu nedenle Nilsu ya katılıyorum.
realist is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-12-06, 21:39  #8
o bilmiyor

o bilmiyor'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın baris_akar şöyle demiş:

herkes yalandan nefret eder ama herkes yalan söyler...

bence yalan söylemek;
insanların hayatta kalması ve sosyal prestiji için kesinilkle zorunlu bir olaydır...

sayın barış_akar,

yalan söylemeyi zorunlu bir eylem haline getirmeniz açıkçası beni çok şaşırttı.yalancılığın en büyük nedeni nedir diye size bir soru yöneltsem tahminimce ayakta kalabilmek diyeceksiniz diye düşünüyorum yanılıyor muyum?ama bizler biliyoruz ki Yalancılığın en büyük nedeni güvensizlik. Kişiler zayıf yönlerini gizlemek için yalana başvururlar. bazı yalanların iyi niyetle söylendiği kanısınada varmışsınız yazınızın bir bölümünde tabi bunu örnekle açıklamışsınız. peki hiç düşündünüz mü?küçük yalanlar bile hakkımızda, biz farkına varmasak da, olumsuz fikirler bırakabiliyor. Hele çok basit bir konuda söylenmiş yalanlar, ciddi konularda söylenebilecek yalanların boyutları hakkında bize fikir verebilir.

ortaya farklı bir kuram çıkıyor mesela ona bakarsanız size yöneltilen Nasılsın? sorusu kendisini iyi hissetmediği halde “İyiyim” cevabını veren de, berbat bir yemeğe “Çok lezzetli” diyen de yalancı.. Bütün bu tavırlar ikiyüzlülükten kaynaklanıyor. yani diyeceğim şudur ki, toplumumuzda yalan o kadar sıradanlaştı ki söylenenlerin hangisi yalan, hangisi doğru bunu bile ayırt edemez hale geldik.:x1:

il_bilge Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-12-06 22:26 .
o bilmiyor is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-12-06, 23:53  #9
maxim

maxim'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: i s t a n b u l

Ben kendime çıkar sağlamak için yalan söylemem..Yalnızca sevdiklerimi üzmemek için bazen ufak yalanlar söylerim.Mesela,bir sınavdan düşük not aldığımda,eğer bir dahaki sınavda notumu yükselteceğimi ve durumumu düzelteceğime inanıyorsam,aileme sınavımın iyi geçtiğini söylerim...
Çıkar amaçlı yalanlaraaa HAAYIIRRR! :P
maxim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-12-06, 02:07  #10
barış

Alıntı:
Sayın o bilmiyor şöyle demiş:

sayın barış_akar,

yalan söylemeyi zorunlu bir eylem haline getirmeniz açıkçası beni çok şaşırttı.yalancılığın en büyük nedeni nedir diye size bir soru yöneltsem tahminimce ayakta kalabilmek diyeceksiniz diye düşünüyorum yanılıyor muyum?ama bizler biliyoruz ki Yalancılığın en büyük nedeni güvensizlik. Kişiler zayıf yönlerini gizlemek için yalana başvururlar. bazı yalanların iyi niyetle söylendiği kanısınada varmışsınız yazınızın bir bölümünde tabi bunu örnekle açıklamışsınız. peki hiç düşündünüz mü?küçük yalanlar bile hakkımızda, biz farkına varmasak da, olumsuz fikirler bırakabiliyor. Hele çok basit bir konuda söylenmiş yalanlar, ciddi konularda söylenebilecek yalanların boyutları hakkında bize fikir verebilir.

ortaya farklı bir kuram çıkıyor mesela ona bakarsanız size yöneltilen Nasılsın? sorusu kendisini iyi hissetmediği halde “İyiyim” cevabını veren de, berbat bir yemeğe “Çok lezzetli” diyen de yalancı.. Bütün bu tavırlar ikiyüzlülükten kaynaklanıyor. yani diyeceğim şudur ki, toplumumuzda yalan o kadar sıradanlaştı ki söylenenlerin hangisi yalan, hangisi doğru bunu bile ayırt edemez hale geldik.:x1:
sayın ''o bilmiyor''

siz de diğerleri gibi beni anlamışsınız ama yanlış...

yalan söylemeyi zorunlu bir hale getiren ben değilim, beni de dünyaya getiren ve dünyada yaşamamı sağlayan toplumdur...

bana yalancılığın en büyük nedeni ne diye sorsanız size birden fazla cevap veririm çünkü yalanın bence birden fazla tanımı var...

ayrıca bence küçük yalan diye bi şey yok. bize küçük gelen yalan vardır...

nasılsın sorusana iyiyim diye cevap vermek bence yalan değil nezaket gereğidir...
sonuçta karşındaki senin nasıl olduğunu gerçekten merak ediyor mu ya da ediyorsa ne kadar ediyor...
onun için genelde, özzellikle de sizden büyüklere böyle bir soru sorduğunuzda eyvallah cevabını alırsınız...
yani oturup düşünseniz ''nasılsın'' sorusuna yüzlerce cevap verirsiniz ama ''eyvallah'' cevabını birinden duymasanız hayatta akıl edemezsiniz...

bi de düşünsenize yolda biri sizi görüyor ve size nasıl olduğunuzu soruyor,
siz de doğruyu söylemeye başlarsanız karşınızdakini borçlu çıkarmış olmaz mısınız, bir daha size selam verir mi; zaten onun derdi ona yetmiyor mu...
böyle uzattıkça uzatırım ve iş, içinden çıkılmaz bir hal alır...

ayrıca bu fenomen sadece ''nasılsın'' sorusunda yok ki...

o yüzden doğrulukla uyuşmayan her şey yalan olmamalı...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 21:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)