"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Atatürk'ü dogma haline getirmek...

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski24-11-06, 23:25  #1
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Atatürk'ü dogma haline getirmek...

Atatürk bu topraklarda siyasal açıdan yeni bir dönem başlatmıştır. Demokrasinin temellerini atmış, Türk insanını laiklikle tanıştırmıştır. Basitçe durum böyle.

Oysa ki, birileri sürekli olarak onu tartışılması imkansız, söylediği her söz dini bir dogma olan biri gibi görmemizi istiyor. Fotoğrafları dört bir yana asılıyor, asmayana yan gözle bakılıyor. Bu açıdan bir sembol olmuş durumda. Her kesim "Atatürk asıl, benimdir" diyor. Herkes Atatürk'ün bir sözünü bir ayetmiş gibi kendi görüşüne destek bulmak için kullanmaya çalışıyor. Sağ kesim bir taraftan, sol kesim bir taraftan...

Sonuç itibariyle "tartışılamayan" bir dogma haline geliyor. Onun izinden gitmek, tüm yaptıklarını harfiyen uygulamak gibi algılanıyor.

Oysa ki, bizzat kendisi ne demiş: "Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar."

Bu kadar basit. Tek yol akıl ve bilimdir. Atatürkçülük budur. Onun arkasına sığınarak tabular inşa etmek değil. Zaten hangi kalıplaşmış fikir her çağa hitap edebilir ki, akıl ve bilim dışında?

Saygılarımla...
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski24-11-06, 23:31  #2
sonakıncı

sonakıncı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2005
Ülke / Şehir: KAF DAĞI

Alıntı:
Sayın turker şöyle demiş:

Atatürk bu topraklarda siyasal açıdan yeni bir dönem başlatmıştır. Demokrasinin temellerini atmış, Türk insanını laiklikle tanıştırmıştır. Basitçe durum böyle.

Oysa ki, birileri sürekli olarak onu tartışılması imkansız, söylediği her söz dini bir dogma olan biri gibi görmemizi istiyor. Fotoğrafları dört bir yana asılıyor, asmayana yan gözle bakılıyor. Bu açıdan bir sembol olmuş durumda. Her kesim "Atatürk asıl, benimdir" diyor. Herkes Atatürk'ün bir sözünü bir ayetmiş gibi kendi görüşüne destek bulmak için kullanmaya çalışıyor. Sağ kesim bir taraftan, sol kesim bir taraftan...

Sonuç itibariyle "tartışılamayan" bir dogma haline geliyor. Onun izinden gitmek, tüm yaptıklarını harfiyen uygulamak gibi algılanıyor.

Oysa ki, bizzat kendisi ne demiş: "Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında, belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Benim Türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar."

Bu kadar basit. Tek yol akıl ve bilimdir. Atatürkçülük budur. Onun arkasına sığınarak tabular inşa etmek değil. Zaten hangi kalıplaşmış fikir her çağa hitap edebilir ki, akıl ve bilim dışında?

Saygılarımla...

Yazdıklarına katılıyorum dostum... Kimileri nerdeyse peygamber seviyesine çıkarıyor Atatürkü. O da bir insandı ve doğruları-yanlışları vardı...
Tabi ki kalan KUR'AN-I KERİM'in bize öğütledikleridir!!!
sonakıncı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-11-06, 00:00  #3
yazarkedi

yazarkedi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Atatürk bu memleket için en doğrusu ne ise onu yapmıştır. Daha "iyisi" (neye göre olduğu tartışılır elbette) o günün şartlarında mümkün değildir. Dünya üzerindeki birçok milletin örnek aldığı ve varlığını borçu hissettiği bir lider vardır. Türk milletinin de bugüne kadar örnek aldığı ve alacağı lider odur. İzlenecek yol onun bize açtığı yoldur. Aksi varlığımıza ihanet, yokoluşumuza doğru adımdır. Mantıksızdır.

Laikliği yeniden yorumlayalım... Demokrasiyi yeniden yorumlayalım... Amerika'yı yeniden mi keşfedeceksiniz? "Biz bu kavramları kabul etmek istemiyoruz" demeye utananlar, bu tip laf oyunlarına muhtaç olurlar.
Eski25-11-06, 00:01  #4
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın turker şöyle demiş:

Saygılarımla...
Sayın Turker size kesinlikle katılıyorum..
Ataturk bir dogma haline geldi gerçekten.
Onun aslı fikirlerinin dışında olan bir tarzda ona mal etmeye calışılan fikirler ve insanı buna zorlayan sığ düşünceler hakim Türkiye'ye.

Onu şeriatcısı da,sagcısı da,solcusu da paylaşamaz halde.Ancak aslında hepsi farklı bir Atatürk tanımlıyor ve adeta onun bıratıgı izlerden geriye dogru yöneliyor.
Atatürk bu cumhuriyetin devrimcisidir.Ancak onun zamanı coktan geçmiştir.Zaman onun bagımsızlık alevinin örnek alması gereken gençlerin zamanıdır.
Yeni dikilecek beyinler yaratma zamanıdır.Kişiye duyulan özlem ancak böyle giderilebilir.Onu hatırlamak yeni fikirleri yok etmek,asmak,öldürmek degildir.
Yeni fikirleri destekleyip daha büyük ihtilaller hazırlamaktır.

Atatürk uzun zaman önce devrimci sıfatıyla ayrıldı bu topraklardan.Artık ona olan baglılıgımızı onu tabulaştırark degil yeni fikirler ve yeni alevler geliştirerek segilemeliyiz..

Tıpkı denizler,mahirler gibi..
Tıpkı fikirlerini insanlık ugruna bir şeyler yapmak için canı pahasına savunanlar gibi..
Tıpkı yeni nesilleri yetiştirme zamanını anlamak gibi..

Saygılarımla..

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-11-06, 00:13  #5
MK DEVRİM

MK DEVRİM'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2006

İlk önce Atatürkü gerçek anlamda öğrenelim.neler yapmış?Neleri yapmak
istemiş bu ülkenin geçmişi ve geleceği ile ilgili görüşleri nelermiş?
Bunları öğrenmeden bilmeden safsatalar ile Atatürke karşı durmak
ona karşı tavır almak basitliğin belirtilerinden başka bir şey değil.
Atatürkün kurmuş olduğu ekonomik sistemleri anlamadan,o sistemlerin
bu ülkeye katkılarını bilmeden,atatürkün eğitim sisteminini araştırma
dan onu yararlarını göz ardı etmek ve bunu dogmacıkla suçlamak
basitliğin dik alası.
Sayın akıncı sanada sözüm sen Peygamberine inanırsın,bende Atatürke
Atatürkü eleştirmek için onun seviyesine bir erişin ondan sonra dogmacılığı
konuşun oturduğunuz yerden bir şeyler oluşturmadan mangalda kül bırak
mamaktır dogmacılık.Bu gün kendini yıkamasından basiretsiz kişiler bile kalkar
en büyük dehalar için atıp tutar.Ama önce icraat.Şopeni eleştirenin
tek bir nota bilgisi dahi olmazsa kim dinler onu.Nazımı eleştirenin
tek bir dörtlüğü dahi tanınmıyorsa eleştirse ne yazar?
Bırakın Türkiye cumhuriyetini kurup onun devrimlerini hayata geçirmeyi
10 kişiyi örgütleyip bi sokakta yürüyünde göreyim cesaretinizi.
Dogmacılıkmış,sizin yaptığınız dolmacılık bile değil.
MK DEVRİM is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-11-06, 00:15  #6
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Elbette bir insandı...Ama yurtta sulh Dünya'da sulh diyebilecek kadar bir insandı!Ortalama bir liderin bunu söylemeyeceğini düşünürsek,değeri burdan ortaya çıkıyor.

Sadece fikir üretip onların arkasında kalmadı,bunu Türkiye gibi zor koşullarda yerine getirmişti.Dünya'da nasıl Nietzche,Marx,Lenin,Hitler vb birçok önder örnek alınıyorsa,Atatürk'ün de alınması normaldir.

Dünya'daki insanlarla Türk insanını yegane ortak aynı düşünceye sahip olduğu konu Atatürk'ün büyüklüğüdür.Dünya'da toplumla bu kadar özdeşleşen başka bir insan yoktur.Sevmişiz ama ideolojilerini hayata geçirememişiz o ayrı.

Artık sadece Türklerin değil,Dünya'nın bile dirayeti ve zekası karşısında pes etmiş insana eleştirilerde bulunmak çok prim yapıyor.Bazı entellerimiz öylesine farklı olması çabası içindedirler ki Atatürk'e bu adam gibi hitaplarda bulunabiliyorlar.Sonra da T.V lerde düşünce özgürlüğü kalıbının arkasına sığınılması,kişinin vahim durumunu gözler önüne sermektedir.
Vurulup düşenler gülüm, darda kalmasın ay canım
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-11-06, 00:20  #7
bekirsami

bekirsami'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Yani şimdi sizin mantığınıza göre, örneğin Stalin'i eleştirmek için onun gibi eli kanlı acımasız bir diktatör mü olmak gerekiyor sayın MK DEVRİM?
Eski25-11-06, 00:26  #8
yazarkedi

yazarkedi'nın Avatarı

Yenilik elbette şart ama...

Alıntı:
Sayın Elenorin şöyle demiş:

Atatürk uzun zaman önce devrimci sıfatıyla ayrıldı bu topraklardan.Artık ona olan baglılıgımızı onu tabulaştırark degil yeni fikirler ve yeni alevler geliştirerek segilemeliyiz..
Ben sizin iyi niyetinizin farkındayım. Ancak herkes sizin kadar yiyi niyetli değil, maalesef.

Diyorlar ki "Atatürk devrimciydi, niye onun devrimciliğini devam ettirmiyorsunuz?"
-Bunu diyenler kimler?
-Dinciler!
-Neden diyorlar, bahsettikleri devrim ne devrimi?
-Din devrimi.
-Peki Atatürk'ün devrimciliğinin devamı bu mudur?
-Elbette hayır!

Devrimcilik elbette devam ettirilmelidir. Ama Atatürk'ün açtığı yolda... Atatürk'ün yaptığı devrime "karşı devrim", Atatürk devrimciliğinin bir devamı değildir, olamaz! Öncelikle Atatürk devrimciliğinin yozlaştırılmaması, içinin boşaltılmaması gerekiyor. Yoksa elbette yeni fikirler, yeni devrimler gerekiyor.
Eski25-11-06, 00:33  #9
MK DEVRİM

MK DEVRİM'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2006

Alıntı:
Sayın bekirsami şöyle demiş:

Yani şimdi sizin mantığınıza göre, örneğin Stalin'i eleştirmek için onun gibi eli kanlı acımasız bir diktatör mü olmak gerekiyor sayın MK DEVRİM?
Sana göre benim tüm yazdıklarım bu demekse?Ne diyebilirimki?
hepsinden bunu anladı isen,sadece tekrar oku derim.
saygılarımla
MK DEVRİM is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-11-06, 00:40  #10
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Alıntı:
Diyorlar ki "Atatürk devrimciydi, niye onun devrimciliğini devam ettirmiyorsunuz?"
-Bunu diyenler kimler?
-Dinciler!
İşte bu da Atatürk'ü putlaştırmanın örneği değil de nedir? Fikirlerini ayet gibi yorumlamak, sakız gibi uzatmak değil midir?

Bakın, Atatürk ne demiş? "Bilim ve Akıl" demiş. Bu kadar basit.

Bilim ve Akıl yolundan gittikten sonra Atatürkçüsünüz demiş. Ne kadar doğru, ne kadar dogmalardan ve kalıplaştırıcı düşünce tarzından uzak bir söz.

Bu benimsendikten sonra ortada ne bunu suistimal edebilecek dinci ne de fikir özgürlüğünü Kemalizm adına kısıtlayabilecek insan kalabilir.
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)