| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Sosyalizm = Komünizm mi?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Bazılarına göre bu iki kavramlar birbirinin yabancısı değil Bazılarına göre kelimesi kelimesine kadar ayrı bazılarına göre ise hiç alakası, yok herkez istediği gibi yorumlayabilir miki ? sizce_ ne dir bu işin doğrusu?? __________________
Silkin doğrul artık günü geldi kavganın Mehmet olup dağlar da destanlar yazmanın... |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Paris
| Öncelikle söylemeliyim ki, sosyalizm=komünizm değildir! Kapitalizm, sürekli devrimler sonucunda yıkılmaya başladığında bir geçiş dönemi başlar ve bu geçiş dönemi sonucunda bizim komünist toplum dediğimiz kavrama ulaşılır. Marksizme göre komünizmin alt ve üst evreleri vardır. Komünizmin alt evresi sosyalizmdir. Komünizmin üst evresini tanımlamak için yine komünizm kavramı kullanılmıştır. Komünizm kelimesi hem komünist düzenin tamamını anlatmak için, hem de komünizmin üst evresini anlatmak için kullanılmıştır. Kısaca buna değindikten sonra, biraz da ayrıntılara girmek istiyorum. Kapitalizm yıkılma sürecine girdiğinde bir geçiş dönemine girdiğini söylemiştim. Bu sürecin ilk aşaması sosyalizm olarak karşımız çıkar. Sosyalizmde sınıflar ve devlet sönümlenmişlerse de bıraktıkları kalıcı izler ve sorunlar henüz sıfıra indirgenememiştir. Sosyalist toplumda insanın insanı sömürmesi son bulacak ve işçi demokrasisi uygulaması Dünya üzerinde gelişmeye başlayacaktır. Toplumun sosyalist aşamadan komünizme geçmesi ancak üretici güçlerin sürekli gelişmesi ve önemli atılımlar yapmasıyla gerçekleşecektir. Sosyalizmde insanlar kendi emekleri sonucunda çalıştıkları kadar para alacaklardır. Çünkü üretici güçlerin sağladığı refah düzeyi henüz çok değildir. Öte yandan sosyalist aşama geçilerek komünizme ulaşıldığında artık çalışma bir zorunluluk olmaktan çıkıp bir keyfiyete dönüşecektir. Çünkü komünizmde üretici güçlerin bolluk seviyesi çok gelişmiş olduğundan herkesin emeğine göre para kazanma ilkesi son bulacak ve kişilerin emek seviyelerine bakılmaksızın herkes ihtiyacına göre toplumdan alacaktır. Artık sosyalizmde ki orantılılık ilkesi komünizmde son bulmuştur. Çünkü komünizmde üretken, ortak, planlı ve prensipli bir üretim tarzı vardır. Bu üretim tarzı nedeniyle de toplumun refah düzeyi birden bire yükselir. Sonuçta, sosyalizm komünizme eş bir düzen değil, sadece komünizme giden ve sürekli gelişmekte bir aşamadır. Sosyalizm kavramı Stalin'e göre değişse de sosyalizmin özü anlattığım şekildedir. __________________
Afyon Garı'ndaki küçük kızı anımsa, hani, Trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; Varto Depremi'ni düşün, yardım olarak Batı'dan Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni. Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-03-07 22:41 . |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Ankara
| Kitap Tozu çok iyi bir şekilde açıklamış olayı. Şunu da belirteyim: Hitler'in ve Nazilerin sosyalizmle hiçbir ilgileri yoktur. __________________
Eşitlik olmadan özgürlük, özgürlük olmadan eşitlik olmaz! |
|
| #4 | ||
| Alıntı:
Sosyalis(yizm) bir süreç = kominizm bir sonuç oluyor __________________
Silkin doğrul artık günü geldi kavganın Mehmet olup dağlar da destanlar yazmanın... Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-03-07 22:44 . | |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
| #6 | ||
| Alıntı:
ya da bazıları bunların başka şeyler olduğunu düşünüyor !!! veya sadece sosyalizm'in yeterli olduğu savunuluyor !!! bunun açıklaması olabilirmi?? __________________
Silkin doğrul artık günü geldi kavganın Mehmet olup dağlar da destanlar yazmanın... | |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Bazı sosyalistler komünizmin bir ütopya olduğunu düşünmektedirler. Yani sosyalizmin ötesine geçilemeyeceğini savunarak, sosyalizmin son nokta olduğu düşünmektedirler. Bu nedenle de böyle bir ayrım vardır. İlk önce sosyalizme geçilip sonra komünizme ulaşılacağından, her komünist aslında bir sosyalist olarak tanımlanabilir. Ama her sosyalist bir komünist değildir. Tabii ki "sosyalizm" kavramı -daha öncede belirttiğim gibi- Stalinist ideoloji de daha farklıdır. __________________
Afyon Garı'ndaki küçük kızı anımsa, hani, Trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; Varto Depremi'ni düşün, yardım olarak Batı'dan Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni. | |
|
| #8 | |
| Bu her ne kadar bir geçiş evreside olsa (sosyalizm),ne kadar evrenselliğe doğru da gitse bir ülkede yaşanabilen bir düzen olmalıdır bence yani insanlar sosyalizmi yaşarken (sizin belirtiğiniz dünyanın her yerinde kapitalist sistemin yıkılması) pek mümkün olmadığı için büyük ihtimalle o milletlerden devrimciler çıkacak ve bu seferde sosyalizmi yıkacaklardır. Bence bu görüşün dünyayı sarması için öncelikle sosyalizm insanları doyuracak güçte olmalıdır. Aslında sosyalizm zor ama güzel bir yol!!! __________________
Silkin doğrul artık günü geldi kavganın Mehmet olup dağlar da destanlar yazmanın... |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Sosyalizm/komünizm gayet yerinde ve sizin tabirinizle "doyurucu" sistemlerdir. Komünizm sınırsız, sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız, bürokrasisiz ve devletsiz bir sistemdir. İnsanlar sosyalizmi gördükleri zaman ondan vazgeçmek istemeyeceklerdir. Sosyalizmi yıkmaya yeltenecek olanlar bir avuç sömürü grubu olacaktır. Bu kişilere de halk gereken cevabı verecektir. __________________
Afyon Garı'ndaki küçük kızı anımsa, hani, Trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; Varto Depremi'ni düşün, yardım olarak Batı'dan Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni. | |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
bİrde mücadele güzel ama bence bu sistemi bu ülkede hakkıyla uygulayacak bir akım(parti) yok var da ben mi bilmiyorum?? __________________
Silkin doğrul artık günü geldi kavganın Mehmet olup dağlar da destanlar yazmanın... | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|