Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski28-11-06, 01:20  #1
jitane

jitane'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
İnsanlar doğarken eşit midir?

Sizce insanlar doğarken eşit midir ki ,ahiret gününde eşit şekilde bir sınava sokuluyorlar?
Eski28-11-06, 02:06  #2
ORCA
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Nov 2006

Elbette eşittir..
ORCA is offline  
Eski28-11-06, 03:04  #3
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Evet, kent varoslarinda egitimsiz yetismis, telefon calan fakir ve ac bir genc ile, varsil müftünün ilahiyatci agir basli karni tok cocugu ayni köprüden gececeklerse, adalet bunun neresinde?
üstelik, kildan ince kilictan da keskinmis.
Hoca is offline  
Eski28-11-06, 07:52  #4
özedönüş

Bazı konularda önyargınızı anlamıyorum.Örneğin; İslamın neresinde şu aile ayrıcalıklıdır tabiri geçiyor.

Şu dünya itibariyle bir kısım insanın fakir, diğerlerinin zengin olması gelir dağılımındaki adaletsizliktendir.Ömer b.Abdulaziz döneminde ,zekat verilecek kimse bulumamıştır.Çünkü; tüm işler, adaletli bir şekilde dağıtılmaktaydı.Bu dünyadaki yanlışlıklarımızı kadere bağlamanın hiçbir elle tutulur gerekçesi yoktur.

Diğer dünyadaki hesaba gelince ne kadar mal az ise hesabı o kadar az olur.Ama mal elde etmeme olarak anlaşılmamalıdır.Bu duruma bakılırsa zengin ve varlıklı insanların fakirlerden hesaplarının daha çok olacağı hemen anlaşılır.
özedönüş is offline  
Eski28-11-06, 08:28  #5
M.Dayf
Uzaklaştırıldı

M.Dayf'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Bence bütün insanlar doğarkende doğduktan sonra da Allah katında eşittirler.. sizce eşitlik malladır belki ama bence asıl eşitlik noktası takvadır ve buda gene biz insanlara bağlıdır..sen zengin olupta fakiride gözetmezsen ve hep bencil olursan ,asıl adaletsizlik orda başlar yani beşerde, yani bu eşitsizliğin suçlusu gene biz insanlarız..hem bir imtihan meydanında ne eşitliğinden söz ediyorsunuz..akıl var nizam var , çok çalışanla çalışmayan, aklını kullananla kullanmayan bir olamaz, her talebe koşullarına göre imtihana tabi tutulur ve başarısına göre not verilir..

saygılar..
M.Dayf is offline  
Eski28-11-06, 12:53  #6
esselam

esselam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: İSTANBUL

Alıntı:
Sayın jitane şöyle demiş:

Sizce insanlar doğarken eşit midir ki ,ahiret gününde eşit şekilde bir sınava sokuluyorlar?
Her ne kadar soru cümlesi sınava sokuluyorlar şeklinde isede biz denileni anladık.
Ahiret dünyadki amellerin karşılık yeridir yapıp götürdüklerinin elinle hazır ettiklerinin yeridir.
Eşitlik neye göredir? kimi zengindir kimi fakir kimi cömert kimi cimri kimi zayıf kimi güçlü kimi beceriklidir kimi beceriksiz .Kimi acımasızdır gaddardır kimi merhametli affedici.
Herşey zıddı ile vardır yada zıtlar bize göre vardır yani merhametsizde merhamet olmayışı onu merhametsiz kılar .
Herkez nasibince bişeylerden aldı veya nasibince dağıtıldı ortaya birsürü değişik şikayetleri yakınmaları olan veya hayatından memnun olan insanlar çıktı .
Fakir zenginliğin kıymetini bildi merhametsiz ,neler kaybettiğini anladı ,cimri sarfetmenin güzelliğini bildi ,hasta şifayı buldu sağlığın kıymetini anladı.
Herkezde aynı şey mevcut olsa idi ,zenginlik,beceri,cömertlik,merhamet
bazı şeylerin kıymeti hiç anlaşılamıyacaktı.
Bilmem anlatabildikmi?
Yada anlaşılabildikmi?
Eski28-11-06, 13:27  #7
umbrasword

umbrasword'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Hiçbirşey basit ve birkaç cümleyle açıklanacak kadar sade değildir. Hayatın bir imtihan olduğunu belirtmiş olan Yüce Yaratıcı'nın yaptıklarına ve sonsuz bir ilmin ortaya koyduklarına karşı ' insanları eşit yaratmış mı, neden fakirler var?' gibi sorular sormak pek mantıklı gelmiyor bana.

Açıkça söylemem gerekirse evrim meselesi ve diğer bazı konular kafamı birhayli karıştırmakta. Benim dünyaya bakış açıma göre kimse kendini ' ben müslümanım, kurtuldum, ben ateistim doğru yoldayım' diyerek rahata kavuşamaz. Her zaman kafasında soru işaretleri vardır, hep bir çelişki içerisinde düşünür, anlamaya çalışır ve içini korkular sarar. Bu sitede bu tarz tartışmaların ve her türlü platformdaki ateşli tartışmalar benim düşüncemi haklı çıkarıyor diye düşünüyorum
teşekkürler.
Eski28-11-06, 13:58  #8
jitane

jitane'nın Avatarı

arkadaşlar arabistan'da yada birçoğunuzuz aile yapısında olduğu gibi (dini bütün bir aile yapısı) bir ortamda doğan çocuk ile ateist bir anne babanın oğlu olarak doğan çocuğun allaha yaklaşmasındaki şansları eşitmidir?yada çok zengin bir ailenin çocuğu ile fakir ve hasta bir ailenin çocuğu arasında allaha isyan etme şansı daha yüksek olan hangisidir?bildiğimiz gibi allaha isyan etmek büyük günahlardandır.yada avrupa yada 15 yıl önce sovyetlerde doğan bir çocuğun müslüman olma şansı ile yine arabistan'da doğan çocuğun müslüman olma şansı eşit midir?insanlar doğacakları aileyi,ülkeyi,fiziki yapılarını belirleyemez.ancak bu özellikler hayatlarının gidişatına yön verir.
Eski28-11-06, 15:36  #9
esmahusna
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Sn. jitane,

Bu sorunuza, Cat Stewens gibi Kufur icerisinde doruk noktaya ulasmis bir insani ornek vererek yazima baslamayi dusundum. Bulundugu cahiliye ortamindan, kendisine verilen Kur'an'i hasta yataginda okuduktan sonra, gercekten guzel bir Musluman olarak, Allah'in izniyle kurtulmustur...
Umarim, bu sizi de dusundurur!

Insanlarin, Islami konularda yanlisa suruklenmesinin en onemli nedeni ''dusunmeme''leridir. Oysa, Allah, insana ''akil'' vererek diger canlilardan farklilastirmistir...

Insanlar, Allah katinda esittirler... Dunyalik degerlerin Allah katinda bir degeri yoktur. Bu nedenle, olaylara dunyalik bakmamak gerekir.

Mesela, bir inancsizin butun planlari olene kadardir ve olumle sonlanir. Oysa, bir Musluman bilir ki ve buna gore yasar ki, hayat olumden sonra da devam eder. Kur'an'da da belirtilir ki, ''asil hayat'' oldukten sonraki ''sonsuz'' hayattir...

Simdi, bu onbilgilerle, sorunuza bakarsak; Her insan, Allah'i bulabilecek kapasitede yaratilmistir. Asil sorun, insanin bu kapasitesini kullanmasi ile dogrudan ilgilidir... Allah'i bulan ve icindeki inanci derinlestirmeye calisan birisi, iletisim teknolojilerinin ust duzeyde oldugu bu cagda istedigi bilgiye ulasma imkanina sahiptir...

Hesabin ise, insanlarin kapasitelerine ve bulunduklari sartlara gore yapilacagindan endiseniz olmasin! Bizim ve sizin Rabbiniz olan Allah, gercekten cok merhametli ve adaletlidir...

Bu konuda da biraz dusunmek yeterlidir...
esmahusna is offline  
Eski28-11-06, 17:24  #10
jitane

jitane'nın Avatarı

sn esmahusna kişleri örnek vermenin bizleri kısır tartışmaların içine sokacağını düşünüyorum.müslüman bir ülkede yaşayıp ilahiyat bitirmiş turan dursun örneğide var karşımızda.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)