Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kürtler Kıbrıslı Türklerden farklı mı? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski28-11-06, 09:57  #1
stran

stran'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: DİYARBEKİR
Kürtler Kıbrıslı Türklerden farklı mı?

Kuzey Kıbrıs üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini hararetle savunan Türkiye, iş kendi Kürt vatandaşlarına gelince aynı duyarlılığı göstermiyor. Türkiye'deki Kürtler, Kıbrıslı Türklere verilmesi istenen hakların hiçbirine sahip değil; Kürtleri savunanlar da bölücülükle suçlanıyor.

Türkiye, Avrupa Birliği'nin siyasi ve ekonomik tecrit altındaki Kıbrıslı Türklere adaletsiz muamele yaptığından yana yakıla şikâyet ediyor. Peki o zaman Türkiye'nin kendi vatandaşlarının büyük bir kesimine, yani Kürtlere, türk olmayan insanlar için talep ettiği bu hakların aynısını vermesi gerekmez mi?

Kuzey Kıbrıs'la Türkiye'nin 15-20 milyon Kürt vatandaşın yaşadığı güneydoğusu arasında birçok benzerlik var. Coğrafi benzerlik söz konusu; her ikisi de hassas bölgelerde yer alıyor.
Biri Suriye kıyısına yakınken, diğeri İran, Irak ve Suriye sınırında.

Her ikisi de nispeten izole ve yoksul durumda, her ne kadar Türkiye'de yaşayan Kürtler Kıbrıslı Türklerden çok daha yoksul olsa da. Her iki örnekte de yoksulluk, kimliklerini ve siyasi statülerini kuşatan çözülmemiş siyasi meseleler ve güvenlik sorunlarıyla bağlantılı.

Fakat daha çarpıcı olan, farklılıklar. Türkiye AB'yle üyelik müzakerelerinde Kıbrıslı Türklerin hak taleplerini epey yüksek sesle savunuyor. Fakat ülkede kim Kürtlerin haklarını savunursa, bölücülük ve hatta terörizmle suçlanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.

Türkiye Kıbrıs'a yönelik, iki halk arasında siyasi eşitliği öngören iki bölgeli, iki toplumlu çözüm önerisine uluslararası destek beklerken kendi Kürt vatandaşları için tam zıddını istiyor.
Birçok Türk, Kürtlerin kendilerine Türk yerine Türkiye'nin Kürt vatandaşları denmesi, okullarda veya medyada Kürtçenin kullanılması gibi herhangi bir ulusal tanınma isteğini Türk ulusuna ve topraklarına saldırı olarak algılıyor.

Her iki azınlık grubunun haklarına saygı gösterilmeksizin bu iki bölgede siyasi bir çözüm umudu nasıl olabilir?

Ayrıca bu iki stratejik bölgede yaşayan iki farklı halk var bakalaım bu defa ne diyeceksibiz yada nasıl yorulmar yapılacak...

Saygılar...
Stran...

stran Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-11-06 10:03 .
stran is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-06, 11:00  #2
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Kürtler için elbette değişik isteyecek.Çünkü sistem ulusal çıkarlara uygun kurulmuştur.Bunun karşısında olan en önemli ulus ta Kürtlerdir.Onların hakkını vermeyecektir.Bir de bu ulusal laik sistemin karşısında da en büyük güç müslümanlardır.Onların da hakkını vermeyecektir.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-06, 11:08  #3
stran

stran'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın mesut30 şöyle demiş:

Kürtler için elbette değişik isteyecek.Çünkü sistem ulusal çıkarlara uygun kurulmuştur.Bunun karşısında olan en önemli ulus ta Kürtlerdir.Onların hakkını vermeyecektir.Bir de bu ulusal laik sistemin karşısında da en büyük güç müslümanlardır.Onların da hakkını vermeyecektir.
O zaman şunu söyleyebiliriz bu sistem nasıl ki türkiyede yaşayan kürtlerin haklarında kısıtlamalara gidiyorsa bugun kıbrıstaki türklerinde bugun ki şartlarda yaşamaları gayet normal oylemi sn mesut30 ?

Yani bugun türkiyede kürtlerin baskı ve söümürüyle karşılatığı konusunda hem fikiriz öylemi ?
Eski28-11-06, 11:22  #4
flager45

flager45'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

sayın stran

neye dayanarak bunları yazıyorsunuz lütfen açıklar mısınız?

saygılarımla
flager45 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-06, 11:28  #5
stran

stran'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın flager45 şöyle demiş:

sayın stran

saygılarımla
Sn flager45 .;bakın ben sadece bu iki halk arasında benzer farkların olduğunu söylüyorum ve bu farkların çözümü aşamasında neler yapılabilir sizce de öyle değilmi ve biz bunlara nasıl bakıyoruz baksanıza türkiyede yaşayan kürtler her anlamda sıkıntı yaşıyor oysa kıbrıs türkleri ise özellikle som dönemlerde ciddi problemler yaşayan bir halk ve özellikle avrupa birliği kapsamında eşitsizliklerden söz eden bir türkiye neden kendi sınırlarında yaşayan ve hatta türk vatadaşı olan kürtlere bu sınırları getiriyor ...

Sn flager daha önceki konularda bundan farklı söylemler üzerinde durmadık ve gerçeklerden söz etmek neden canınızı sıkıyor anlamış değilim...?

Saygılar...
Eski28-11-06, 11:36  #6
flager45

flager45'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın stran şöyle demiş:

Sn flager45 .;bakın ben sadece bu iki halk arasında benzer farkların olduğunu söylüyorum ve bu farkların çözümü aşamasında neler yapılabilir sizce de öyle değilmi ve biz bunlara nasıl bakıyoruz baksanıza türkiyede yaşayan kürtler her anlamda sıkıntı yaşıyor oysa kıbrıs türkleri ise özellikle som dönemlerde ciddi problemler yaşayan bir halk ve özellikle avrupa birliği kapsamında eşitsizliklerden söz eden bir türkiye neden kendi sınırlarında yaşayan ve hatta türk vatadaşı olan kürtlere bu sınırları getiriyor ...

Sn flager daha önceki konularda bundan farklı söylemler üzerinde durmadık ve gerçeklerden söz etmek neden canınızı sıkıyor anlamış değilim...?

Saygılar...
sayın stran

bildiğiniz gibi başbakan ,cumhurbaşkanı, milletvekilide olabiliyorlar bunlar neden oldu diye bir söylemde ne siz nede ben bulundum kıbrısla neden kürtleri karşılaştırıyor sunuz
ve senelerdir tüm dünya ülkeleri ambargo uyguluyor izalasyon deniyor birşey yok ortada ve türkiyenin yaptıkları ekonomisine darbe vuruyor neden savunduğunuz sadece kürtler böylelikle varılan noktaya dikkat ediyormusunuz

hümanist olmak sadece birşeyi savunmakla olmaz tüm insanları eşit görmeliyiz

bende eşitlik yanlısıyım lakin bir cephe oluşursa ne yapmalıyız ...

saygılarımla
Eski28-11-06, 11:41  #7
stran

stran'nın Avatarı

Alıntı:

sayın stran

bildiğiniz gibi başbakan ,cumhurbaşkanı, milletvekilide olabiliyorlar bunlar neden oldu diye bir söylemde ne siz nede ben bulundum kıbrısla neden kürtleri karşılaştırıyor sunuz
ve senelerdir tüm dünya ülkeleri ambargo uyguluyor izalasyon deniyor birşey yok ortada ve türkiyenin yaptıkları ekonomisine darbe vuruyor neden savunduğunuz sadece kürtler böylelikle varılan noktaya dikkat ediyormusunuz

hümanist olmak sadece birşeyi savunmakla olmaz tüm insanları eşit görmeliyiz

bende eşitlik yanlısıyım lakin bir cephe oluşursa ne yapmalıyız ...

saygılarımla
Sn falger şartlarin eşit olması taraftarıyım ama bakıyorum sadece bugun neden değerlendirmeler bu kadar oluyor bu kadar kolay yapılabiliyor ve şu varki bugun kendi ülke sınrıların içindeki sorunları çözmek yerine sınurları seninle kesişmeyen bir ülkede yaşayan insanların ulusal sorunlarını ele alıp çözmeye çalışmak ne derece doğru yani düşünce mantıksal olarak önce ben evimin ve ailemin ve kendimin sorunlarını çözmey çalışırım daha sonra dostlarımın ve komşularımın ve bu böyle gider genişler cephe oluşturmuyorum kesinlikle buna karşıyım sadece gözlemler yapılıyorve bu gözlermlerin sonuçları nelar..?
İşte aldığım farklı yorumlar beni işin daha çok çıkılma bir yerde olduğu düşüncesine itiyor...

Saygılar...
Eski28-11-06, 11:54  #8
flager45

flager45'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın stran şöyle demiş:

Sn falger şartlarin eşit olması taraftarıyım ama bakıyorum sadece bugun neden değerlendirmeler bu kadar oluyor bu kadar kolay yapılabiliyor ve şu varki bugun kendi ülke sınrıların içindeki sorunları çözmek yerine sınurları seninle kesişmeyen bir ülkede yaşayan insanların ulusal sorunlarını ele alıp çözmeye çalışmak ne derece doğru yani düşünce mantıksal olarak önce ben evimin ve ailemin ve kendimin sorunlarını çözmey çalışırım daha sonra dostlarımın ve komşularımın ve bu böyle gider genişler cephe oluşturmuyorum kesinlikle buna karşıyım sadece gözlemler yapılıyorve bu gözlermlerin sonuçları nelar..?
İşte aldığım farklı yorumlar beni işin daha çok çıkılma bir yerde olduğu düşüncesine itiyor...

Saygılar...
bunları gündeme getirmek eşitlik yok diyerek nereye ulaşılacak ve lütfen belirtin nerelerde bu eşitsizlikler oluyor size herşeyi almak yasak mı ev ,tarla gibi ayrıca çalışmaktamı yasak sadece evde mi oturacaksınız konuşmaktamı
neleri göz önüne alarak bunları belirtiyorsunuz ?

ve kendi sorunlarımı söyleyeyim birde:

ben bir fabrikada çalışıyorum ama aldığım ücret 380 ytl bu miktar bana çok az geliyor, dışarı çıkıp hiç bir şekilde bende eleştiri yapamıyorum gerek meclis gerek başbakan çünkü olacaklar belli

ve 1994 manisa da işkence görenlerden birisi benim sınıf arkadaşımdı ve bunu hiç bir şekilde desteklemiyorum

sizden açık bir görüşle açıklamanızı istiyorum neden kendi kendimize sorun yaratıyoruz....

saygılarımla
Eski28-11-06, 19:12  #9
Hevi
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Hevi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006

Alıntı:

sayın stran

saygılarımla
Türkiye yıllardır kıbrısa milyarlarca bütçe ayırıyor doğuya yapılması gereken yatırımlar kıbrısa gidiyor doğudan toplanan vergiler kıbrısa akıyor herhalde bunlarıda yalanlamayacaksınız..
Hevi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-11-06, 21:11  #10
9mm Parabellum

9mm Parabellum'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi

Sayın Hevi: Doğu'nun vergileri Kıbrısa gidiyor diyorsunuz... Ya Doğu'ya akan GAP yatırımları? Sanayi kuruluşlarına yapılan yardımlar?
Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK)
9mm Parabellum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 22:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)