Politik Bilinç Evrimi
İnsanlar süregelen yaşamlarında elde ettikleri politik fikir çözümlemelerine nasıl ulaşır, hangi düşünsel evrimlerden geçerler? Öncelikli etkileme gücüne sahip baskı unsuru nedir, aile, çevre, toplum yada politik endoktrinasyonlar?
Sosyal sınıfın katkısı ne düzeydedir? Kişilik, politik eylemlere verdiğimiz tepkide belirleyici midir, yada kişiliği politik düşünüş mü meydana getirir? Karşılaştığımız politik durumların sırası farklı olsaydı ideoloji sahiplenmelerinde farklılıklar olur muydu? İnsanların politik fikir üretiminde aileyi belirleyici alması doğru mudur, yada bu durum insanın politik evriminde bir tıkanıklık durumu mudur? Tersinden bakarsak ailelerin çocuklarına doğru gördükleri ideolojiyi-fikirleri empoze etmesi objektif bir tutum mudur? Basın bir politik baskı unsuru mudur? Öznel durumlar dışında hangi baskı unsurunun etkisi azami düzeyde yada diğerlerinden fazla olmalıdır? Politik endoktrinasyon -devletin resmi ideolojiyi halka (özellikle eğitim çağındaki çocuklara) empoze etmesi- haklı bir uygulama mıdır, politik bilincin özgürce olgunlaşabilmesi için neler yapılabilir? Karşıt iki doktrin, bir insanın politik bilinç evriminde beraber yer bulabilir mi, eğer buluyorsa hangi durumlar ikinci bilinç evriminin başlangıcını ve diğer ideolojiye tamamen sahiplenmeyi tetiklemiştir?
Mümkün olduğunca bu sorulara cevap arayarak, kendi tecrübelerimizden de bir birikim elde edebilirsek kişisel olarak oldukça kafa yorduğum bu konuya bir açıklık getirebiliriz sanıyorum.. __________________ Haramilerin saltanatını yıkacağız!
|