"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski29-11-06, 11:38  #1
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Oct 2006
Bilim vahiy midir !? Bilim adamları peygamber mi !?

Dini, inançları akıl ve mantık dışı bulup, alternatif olarak kutsadıkları bilim'i öneren arkadaşlar; Size soracaklarım var!

Örneğin, Bilim adamları, dünyanın yaşı şu kadar milyon yıldır diyorlar. Sizler bilim adamlarına inanıp! Bilime iman mı ediyorsunuz? Yoksa bilginiz, birikiminiz ve donanımınızla, önce araştırıp, inceleyip deneyerek sınayarak bilginin doğruluğunu test ettikten sonra mı kabul ediyorsunuz? Saygılarımla...
mderin is offline  
Eski29-11-06, 12:18  #2
anibal
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Bilimi kutsayan kim? Bilim kafasından mı uyduruyor dünyanın yaşı şudur diye?

Uranyumun kurşuna dönüşmesinin kesin bir süreye sahip olduğu biliniyor. Bu durumda, kayadaki kurşun ve uranyum oranına bakarak bunun kaç yıllık olduğunu bulmak sizce yanlış mı?

Yada doğrusu "Ahanda dünya. 6000 yıl önce yarattım ben onu" diyen mi?
anibal is offline  
Eski29-11-06, 13:25  #3
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın anibal, belki sizin kadar değil ama, bilimin ne olduğunu, nasıl üretildiğini biliyorum. Değer de veriyorum. Ben sizin yorumlarınızı okuyorum. Bu konunun nereye varacağını kestirecek kadar muhakeme kabiliyetine sahip olduğunu da biliyorum.

Tartışmak istemeyeni kimse zorlayamaz. Ancak, ben soruyu bilim üreten, bilim adamlarına sormadım! Konumuz da bilimi sorgulamak değil.

Siz bir bilim adamı iseniz sorunun muhatabı değilsiniz! Sorduğum soru; "Dünyanın yaşı nasıl bulunmuştur?" olsaydı, Konuyu 'bilim' bölümünde açardım. Öyle değil mi?
mderin is offline  
Eski29-11-06, 13:37  #4
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Vahiy diye bir sey olmadigindan, bilim vahiy midir seklinde soru da olamaz.
Vahiy, tanri tarafindan göderildigine inanilan dinsel esaslardir, pozitif düsüncede vahiy konusu tartisilmaz.

Korku kaynakli inanc ve ahlaki kaygilardan dogan din olgusunun sözcüleri olan peygamberler de bilimsel alanda yer almazlar.
Bilim insanlarinin da peygamberlik gibi mistik dünya ile iliskileri yoktur.
2006 yil önce dogduguna inanilan Isa´nin ögretisi, ya da 1500 yillik islam kitabi, aynen uygulanmaya calisilirsa, bunun bilimsellikle hic bir alakasi yoktur.

Bilim her gün, her saat degisir.
Dinlerin söyledikleri ise; ciktigi günden, sonsuza dek gecerlidir denir.

saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-11-06 14:06 .
Hoca is offline  
Eski29-11-06, 13:52  #5
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sorumu yineliyorum.
"Örneğin, Bilim adamları, dünyanın yaşı şu kadar milyon yıldır diyorlar. Sizler bilim adamlarına inanıp! Bilime iman mı ediyorsunuz? Yoksa bilginiz, birikiminiz ve donanımınızla, önce araştırıp, inceleyip deneyerek sınayarak bilginin doğruluğunu test ettikten sonra mı kabul ediyorsunuz?"

Anlaşıldığını umuyorum. Saygılarımla..
mderin is offline  
Eski29-11-06, 13:57  #6
pulsar

Giriş Tarihi: Sep 2006

sayım mderin
evet ben bilme iman ediyorum.peki arkasından gelen soru ne?
pulsar is offline  
Eski29-11-06, 14:01  #7
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Alıntı:
Sayın mderin şöyle demiş:

Sorumu yineliyorum.
"Örneğin, Bilim adamları, dünyanın yaşı şu kadar milyon yıldır diyorlar. Sizler bilim adamlarına inanıp! Bilime iman mı ediyorsunuz? Yoksa bilginiz, birikiminiz ve donanımınızla, önce araştırıp, inceleyip deneyerek sınayarak bilginin doğruluğunu test ettikten sonra mı kabul ediyorsunuz?"

Bilimin yolu bellidir. Bilimin sunduğu bir verinin sağlamasını yapmak da bu yüzden kolaydır. Bilim bir veriyi bizlere sunarken, hangi yollarla bu veriye ulaştığını da açıklar. Bu nedenle tutup da bir bilim adamı edasıyla her veriyi sınamaya çalışmak paranoyadan öte gitmez. Dünyanın yaşının 1 milyon yıl olduğunun sağlamasını yapabiliyorsanız, zaten bu veriyi sunacak donanıma da sahipsinizdir.
Papyrus is offline  
Eski29-11-06, 14:13  #8
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın mderin şöyle demiş:

Sorumu yineliyorum.

Sorunuz simdi daha acik sn mderin.

sizin, bir elmanin neden yere düstügünü ögenmek icin newton yasasini yeniden bulmaniza gerek yok.

Bir karenin alanini hesaplamak icin, alan formüllerini yeniden bulmaniza da gerek yok.

Sorunuz buna benzemis.

Bilim insanlari, yüzlerce yillik, bilgi ve deneyimlerin birikimi olarak gelistirdigi yöntem ve tekniklerle bir uzakligi ya da dünyanin yasini bulabiliyorlarsa, buna inanmak icin sizin de tüm arastirmayi yeniden yapmaniza gerek yok.
Üstelik bunlara inanmamak gibi lüxünüz de yok.

Bu gün günesin uzakligi biliniyor ve bize günes isinlarinin 8 dkikada geldigini söylüyor bilim. Simdi biz buna inanmayip, günesin uzakligini kendimiz mi ölcmemiz gerekiyorYanlis anlamadiysam buna benzer bir sey söylemeye calisiyorsunuz.

Biz, ölcülmüs, defalarce denenmis, hesaplari dökümleri ortaya konmus bilimsel sinuclara inanirken, bir kesim de, hic bir belge ve formüle dayanmadan, bir takim dünya disi dinsel senaryolara inanmakta.
Daha cok bu konu üzerine yogunlasmanizi öneririm.
saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-11-06 14:19 .
Hoca is offline  
Eski29-11-06, 14:14  #9
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Soru yok! Sayın pulsar. İman, gönüllü teslimiyettir. Siz inceleyip araştırıp bilim'e iman etmişiniz! Hangi bilime ve hangi bilim çevrelerine
ve neden iman ettiğinizi sormayacağım. Aynı konuda bilimin farklı,
iddiaları karşısında kafanızın karışıp karışmadığını da sormayacağım.

Ben soracağımı iki kere sordum! Şimdilik üçüncü kez sormayacağım!
mderin is offline  
Eski29-11-06, 14:31  #10
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın pulsar'a verdiğim yanıtı genelliyeyim isterseniz. Mesela,
varoluşla ilgili iki farklı teori var. İkisi de bilimsel, ikisi de bilim adına üretilmiş; Bilgi. birbirine zıt iki teoriye birden inanamazsınız. Bu ve benzer durumlarda tercihinizi nasıl, hangi kıstaslara göre yapıyorsunuz. Bilim adamları arasında ki ihtilaflar da, doğru olanı nasıl belirliyorsunuz? Vereceğiniz cevaplar, tartışmaya yeni boyutlar getirecektir.
mderin is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 04:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)