Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anket Sonuçlarını Göster: Buradaki tartışmalar ve konuşmalar fikirlerinizi değiştirdi mi?
Evet, bazıları değişti7 23.33%
Hayır, hiçbir şekilde değişmedi8 26.67%
Biraz etkiledi2 6.67%
Sadece bilgim arttı13 43.33%
Emin değilim0 0%
Oy Verenler: 30. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski01-12-06, 16:17  #1
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Görüşlerinizde ve düşüncelerinizde değişme oldu mu?

Çok merak ettiğim bir nokta var sevgili arkadaşlar, burada yüzlerce konu binlerce mesajla tartışılıyor.

Allah'a inanan ve Müslüman olan, inanmayan, dinleri kabul etmeyen tüm arkadaşlarımız...

Burada yaptığınız tartışmalar fikirlerinizde, düşünsel dünyanızda ve duygularınızda değişikliklere sebep oldu mu? Ya da değişmesini sağladı mı?

Merak ediyorum...

Sevgiler
il_bilge is offline  
Eski01-12-06, 17:22  #2
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Buraya yazdığımdan ve bazı şeyleri araştırdığımdan beri Yaratan inancım çok fazla arttı,yani bu bir inançtır ve kendi adıma kesinleşti diyebilirim,şuan müslümanım ve hep öyle kalacağımı düşünüyorum ancak hiçbirşey imkansız değildir,belki birgün islamı değil başka bir dini seçerim belkide hiçbir dini seçmem ama Tanrı inancım hep var olacaktır.

saygılar
ReMaT is offline  
Eski01-12-06, 18:10  #3
mcpo
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Oct 2006

Bizi Yaratan bir Güç olduğuna inanıyorum..
Zaten buna inanların hepsi kendini bir dine üye hissediyor..
Aynı Tanrıya inananların bazen neyi paylaşamadıkları ilgimi çekiyor..
Bakınız PAPA İle MÜFTÜ aynı camide.. İnandıkları aynı GÜÇ'e dua ettiler..
Bunun yanlış bir şey olduğuna inanmıyorum..
Ama KUR'andaki bazı çelişkiler.. kafamı da kurcalamıyor değil..
Örneğin Aynı Tanrıya. inanıldığı halde.. KUR'AN'da onları dost edinmeyiniz diye ayet var..
Bilgisi olan arkadaş bu konuyu detaylandırırsa.. sevinirim..

saygılar.
mcpo is offline  
Eski01-12-06, 19:33  #4
mderin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Değerli mcpo bahsettiğiniz Ayeti kerime Maide suresinin 55. Ayetidir.

"İnnema veliyyüküm-üllahu ve resuluhu......" ifadeleri ile başlayan, bu Ayeti kerimede ki anahtar sözcük, 'veli' sözcüğüdür. Bu sözcüğün Türkçede tam karşılığı yoktur. Veli, velayet sözcükleri değişime uğramadan türkçeye de girmiş ve kullanılmaktadır. Problemli yorumlar bu noktada başlıyor.

Bazı mütercimler, işgüzarlık yaparak, tam karşılığı olmadığı halde, veli ifadesini 'dost' olarak tercüme etmişlerdir. Bu anlamı da içerir. Ancak, Ayeti kerime de kastedilen mana kesinlikle, beşeri ilişkilerde ki, 'arkadaşlık' 'dostluk' değildir. Arkadaşlık, dostluk sözcüklerinin arabcada ki karşılığı da, 'veli' değil 'refik' dir. Türevi olan 'refakat' terimini türkçede de sıkça kullandığımız refik' sözcüğüdür,

Konuyu uzatmamak için, müslümanların, inanmayan yada farklı inanca sahip olan insanlarla beşeri ilşkiler kurması hakkında ki diğer Ayetlere girmiyorum. Ayetin konusu arkadaşlık dostluk değil, 'velayettir.' Velayet kavramı; Yetkili olmak, tasarruf da bulunabilmek, yönetmek gibi anlamlar içeren, kapsamı farklı bir kavramdır.

Saygılarımla.

mderin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-12-06 19:35 .
mderin is offline  
Eski01-12-06, 20:27  #5
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın mderin şöyle demiş:

Değerli mcpo bahsettiğiniz Ayeti kerime Maide suresinin 55. Ayetidir.

"İnnema veliyyüküm-üllahu ve resuluhu......" ifadeleri ile başlayan, bu Ayeti kerimede ki anahtar sözcük, 'veli' sözcüğüdür. Bu sözcüğün Türkçede tam karşılığı yoktur. Veli, velayet sözcükleri değişime uğramadan türkçeye de girmiş ve kullanılmaktadır. Problemli yorumlar bu noktada başlıyor.

Bazı mütercimler, işgüzarlık yaparak, tam karşılığı olmadığı halde, veli ifadesini 'dost' olarak tercüme etmişlerdir. Bu anlamı da içerir. Ancak, Ayeti kerime de kastedilen mana kesinlikle, beşeri ilişkilerde ki, 'arkadaşlık' 'dostluk' değildir. Arkadaşlık, dostluk sözcüklerinin arabcada ki karşılığı da, 'veli' değil 'refik' dir. Türevi olan 'refakat' terimini türkçede de sıkça kullandığımız refik' sözcüğüdür,

Konuyu uzatmamak için, müslümanların, inanmayan yada farklı inanca sahip olan insanlarla beşeri ilşkiler kurması hakkında ki diğer Ayetlere girmiyorum. Ayetin konusu arkadaşlık dostluk değil, 'velayettir.' Velayet kavramı; Yetkili olmak, tasarruf da bulunabilmek, yönetmek gibi anlamlar içeren, kapsamı farklı bir kavramdır.

Saygılarımla.
Tam yazıyordum ki yazmışsın.
ReMaT is offline  
Eski01-12-06, 21:01  #6
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Ülke / Şehir: izmir

Alıntı:
Sayın mcpo şöyle demiş:

Bizi Yaratan bir Güç olduğuna inanıyorum..
Zaten buna inanların hepsi kendini bir dine üye hissediyor..
Aynı Tanrıya inananların bazen neyi paylaşamadıkları ilgimi çekiyor..
Yaratan bir güce inanan herkesin bir dine mensup olduğunu hissetmesi doğru değil.Ama aynı tanrıya inanan ve hatta aynı dine inanan insanların neyi paylaşamadıkları benimde çok ilgimi çekiyor..

Bu arada bu foruma katıldığımdan beri bir çok konuda bilgim arttı.Düşüncelerimin direk olarak değiştiğini söyleyemem ama bir çok konuyu yorum yazmasamda okuyarak takip ediyorum ve merak ettiklerimi araştırdıkça yeni şeyler öğreniyorum ve bu doğal olarak düşüncelerimde bir genişleme sağlıyor.

teşekkürler..
Eski01-12-06, 21:13  #7
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ursulamel şöyle demiş:

Yaratan bir güce inanan herkesin bir dine mensup olduğunu hissetmesi doğru değil.Ama aynı tanrıya inanan ve hatta aynı dine inanan insanların neyi paylaşamadıkları benimde çok ilgimi çekiyor..
Çıkar sn ursulamel,insanlar Allah ile aldatılıyor,ülkemizin en büyük sorunu da bu,insanlar bunu anlayabildikleri zaman,türbandı laiklikti şeriattı gibi sorunlar olmayacak ülkemizde,tabi olmaması için anlamak gerek.

saygılar
ReMaT is offline  
Eski01-12-06, 21:18  #8
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Ülke / Şehir: izmir

Alıntı:
Sayın ReMaT şöyle demiş:

Çıkar sn ursulamel,insanlar Allah ile aldatılıyor,ülkemizin en büyük sorunu da bu,insanlar bunu anlayabildikleri zaman,türbandı laiklikti şeriattı gibi sorunlar olmayacak ülkemizde,tabi olmaması için anlamak gerek.

saygılar
Çıkar. Çok güzel söylediniz sn. remat.İnsanlar çıkar için inançlarını savunuyor.Bu zaten inanılana ters düşüyor.
Eski01-12-06, 22:06  #9
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ursulamel şöyle demiş:

Çıkar. Çok güzel söylediniz sn. remat.İnsanlar çıkar için inançlarını savunuyor.Bu zaten inanılana ters düşüyor.
İnançlarını değil sn urgulamel,inanç olarak insanlara yutturdukları gelenek görenek ve çıkar amaçlı uydurulan nicelerini.

saygılar
ReMaT is offline  
Eski02-12-06, 13:50  #10
Turksad

Turksad'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın il_bilge şöyle demiş:

Çok merak ettiğim bir nokta var sevgili arkadaşlar, burada yüzlerce konu binlerce mesajla tartışılıyor.

Allah'a inanan ve Müslüman olan, inanmayan, dinleri kabul etmeyen tüm arkadaşlarımız...

Burada yaptığınız tartışmalar fikirlerinizde, düşünsel dünyanızda ve duygularınızda değişikliklere sebep oldu mu? Ya da değişmesini sağladı mı?

Merak ediyorum...

Sevgiler
Olmaz olur mu.. Ben anladım ki komunistlerin hepsi "sag-sol" olaylarına tek taraflı bakıyor ve kendilerini sütten çıkma ak kaşık zannediyor. Kesinlikle orta noktada buluşma istekleri yok.
Emperyalizme olan karşıtlıkları da tek taraflı.
Düşünce özgürlüğü kısmı ise tamamen palavra. İstenmdikleri düşünceler için hertürlü yakıştırmayı yapabiliyorlar.
Her seferinde içgüdüsel olduguna inandığım Türk tarihini lekemele refleksleri mevcut.
Tahrikten kesinlikle kaçınmıyorlar.
Turksad is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)