"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Oct 2006
| Bir çok arkadaşımız, farklı konulara yazdıkları mesajlarda, İslamın, köleliği onayladığını iddia ediyorlar! İşlenen bir çok günahın keffareti olarak köle azad etmeyi! emreden İslamın, hangi sosyal gerçeklere dayanan bir mantık kurgusuyla itham edilebildiğini merak ediyorum! Saygılarımla. |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Ben de şu yorumda bulunmak istiyorum.Kölelik,İslamın geldiği yıllarda dünyada yerleşmiş bir sosyal ve ekonomik sistemdi.İçkinin dahi aşamalardan geçilerek yasaklandığı düşünülüre Kölelik gibi bir kurumun sözünü ettiğimiz keffaretlerle yavaş yavaş kaldırılmaya ihtiyacı vardı.Amerika, kuzey-güney iç savaşından sonra bir hamlede köleliği kaldırır. Şartlar oluşmadığı toplum hazır olmadığı için ortada kalan köleler yeniden eski efendilerinin yanlarına dönerler. Ancak şunu üzülerek belirtmeliyim ki son hamleyi yapması istenen müslümanlar,islamın pek çok konusunda olduğu gibi köleliğin kaldırılması konusunda da İslamın çizgisinden kopup ,konuyu amacından saptırmışlardır.Emevi saraylarındaki içkialemlerini ve cariylerle hoşbeşliği İslami sayacak bir zihniyetin önyargı dışında düşündüğünü sanmak imkansızdır. saygılar |
| #3 | |
| Sayın mesut30, üzücü olan da, insan'ın zaaflarını, yanlışlarını, eksiklerini görmezden gelip. mensuplarının söz ve davranışlarından Din'i 'okuma'! inadı. Sosyal gerçeklere dayanan mantık kurgusu ile, İslama bühtan da bulunmak mümkün değildir elbette! Ancak internette iki yazı okuyup allame olma modası ile; Sosyal gerçek, mantık kurgusu, gibi gereksiz! yöntemler! pek kaale alınmadığından, doğrudan tefsir yapıp, fetvayı basan "şeyhül islamlar" doldu ortalık! cedelleşmek yerine, 'yöntem' sunmak gerekiyor. Bu açıdan, yorumunuz için teşekkür ediyorum. |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| İslam eğer köleliği onaylasaydı bazı günahların kefareti olarak köle azad etmeyi öngörmezdi, bazı arkadaşlar bunu köleliliği onaylamak olarak görüyor ama bence tam tersi islam köleliği onaylasaydı köle azad etmenin değrini yükseltmezdi, köleler köle olarak kalsın derdi islama göre bir köle ile sahibi arasında insan olarak fark yoktur sonuç olarak islam köleliliği onaylamaz, sadece olan şartlara bir uygulama getirmiştir, bir insanın bir diğerine üstünlüğü takva yönünden olmaktadır. saygılar __________________
ILIK VE SAKİN OLMALI TIPKI MEVLANA GİBİ... |
| #5 | ||
Bilim ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Alıntı:
Maide 89 :Allah sizi, kasıtsız olarak yaptığınız yeminlerinizden sorumlu tutmaz. Fakat kasıtlı yaptığınız yeminlerinizden sizi sorumlu tutar. Bozulan yeminin keffareti (cezası), ailenize yedirdiğinizin ortalamasından on yoksulu yedirmek veya giydirmek yahut da bir köle azad etmektir. Verecek bir şey bulamayan kimse için de üç gün oruç tutmaktır. İşte yemin ettiğiniz zaman yeminlerinizi bozmanın cezası budur. İslam, köleliği kaldırma yolunda hiç bir zaman adım atmamıştır; zira İslam, köle edinmeyi yasaklamamıştır. Muhammed'in veda hutbesinde bile buna rastlamak mümkündür. Bknz ; "Ey insanlar! "Cenab-i Hakk her hak sahibine hakkini vermistir. Her insanin mirastan hissesini ayirmistir. Mirasciya vasiyet etmeye lüzüm yoktur. Cocuk kimin döseginde dogmussa ona aittir. Zina eden kimse icin mahrumiyet vardir. Babasindan baskasina ait soy iddia eden soysuz yahut efendisinden baskasina intisaba kalkan köle, Allah'in, meleklerinin ve bütün insanlarin lanetine ugrasin. Cenab-i Hakk, bu gibi insanlarin ne tevbelerini, ne de adalet ve sehadetlerini kabul eder. Muhammed, bu sözleri ile legal olarak köleliliğin idamesini sağlamıştır. "İslam köleliği kaldırmaya çalışmıştır" türü ifadeler yalnızca birer martavaldır. __________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN? YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN | |
| #6 | |
| Sayın yamyam, tefsirde, te'vil denilen bir mefhum vardır. Bir metni, bir olayı, bir sözü, bir durumu çok farklı tevillerle yorumlamak mümkündür. Örneğin 'yazı yaz' da dini konularda yapılan yorumları, "özgür düşüncelerin rahatça ifade edilmesi" olarak değerlendirmek de, "ateist'lerin din'e saldırmak için toplandıkları platform" olarak değerlendirmek de mümkümdür! Her iki tezi destekleyecek çok sayıda döküman bulmak zor olmasa gerek; sizce hangi görüş doğrudur? O nedenle konuyu açarken, "sosyal gerçeklere dayanan mantık kurgusu"ndan sözettim. Ancak siz, Ayet ve hadis tefsir edip, fetvayı verdiniz! "Muhammed, bu sözleri ile legal olarak köleliliğin idamesini sağlamıştır." "İslam köleliği kaldırmaya çalışmıştır" türü ifadeler yalnızca birer martavaldır." Yani ben ve benim gibi düşünenler, martavalcı mıdır? Size cevap vermeden önce, ÖZÜR bekliyorum. Malumunuz " Seviye forumumuzun temel unsurudur." |
| #7 | |
| Ben de fetvadan çok şu şekil düşünüyorum. Diyelimki kefaretler köleliğin kaldırılması için bir ön adımdeğildir.Bunun dışında başka bir adımdüşünebilir miyiz? Peygamberimizin azadlı kölesi Zeyd b.Harise yi herkes bilir?Bunu Efendimiz aldığı gibi azad etmiştir.Bunun gibi birçok kölenin azad olmasını da sağlamıştır. En önemli nokta unutmayalımki köleler, savaşlarda esir alınanlardır.Bedir savaşı başta olmak üzere savaş esirlerinin köle edilmekten çok fidye karşılığı serbest bırakılma ,okuma-yazma öğretme karşılığı serbest bırakma yollarının tercih edildiğini görmekteyiz.Mekke fethedildiği zaman da kimse köle yapılmadı.Bu nokta benim için çok önemlidir.Zerre kadar bu kuruma dokunma hevesinde olmayan bir anlayışın, o zamanlar tüm dünyada hüküm süren bir anlayışı devam ettirmesi gerekirdi.Ama yok. |
| #8 | |
| Süt beyazdir. Bu, bilinen, kanitlanmis apacik dogru bir kavramdir. Fakat süte beyaz denildigine aldanmayip, sütün beyaz olmadigini cok farkli tevillerle yorumlamak ta mümkündür. ??!!XX=0++** Ama islam tanrisi neden, islam halklarina ümmetine; " kölelerinizi derhal özgür birakin, islamda kulun kula köleligi olmaz, bu suctur. Biribirini köle yapip onlarin kutsal emeklerini ve gözyaslarini sömürüp mal ve para sahibi omaniz büyük günahtir. "dememis te, savaslarda ganimet olarak eli silah tutanlar öldürülüp kadin ve cocuklar, iste cariye ister köle olarak islam pazarlarinda satilmislardir. Bunlari görmeden forumu elestiren zihniyet, lütfen Zekkeriya Kitapci (islamci yazar) in islam tarihiüzerine kaynaklari iyi incelesinler, ondan sonra, ateistlere, kisisel yorum yapsinlar. Islamda var olan kölelik, tarihte en aci en örgütlü köleliktir. Din savaslariyla ganimet olarak elde edilen farkli uluslari kölelestirme ise dünyanin en asagilik örgütlü, bilincli köleci sistemidir. saygiyla __________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir." E.Fromm |
| #9 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Köle olmazsanız ben Müslümanım demeniz biraz tuhaf kaçmaz mı? Siz Tanrı'nın uslanmaz köleleiğini yapıyorsunuz.. Ne emretmişse harfiyen uyup hiç isyan etmiyorsunuz.Bu carpık düzene bile kader diyip geçiyorsunuz o zaman kölesiniz.. O zaman müslümanlık köleliktir. Sadece müslümanlık değil bütün kitaplarda yazılanları körükörüne uygulamaya çalışan herkes birer köledir.. Sagıyla... __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
| #10 | ||
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Alıntı:
Yanlış mı anlamışım doğru mu? saygılar | |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|