Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sosyalizm asıl şimdi mi??? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Anket Sonuçlarını Göster: Sizce Tek Ülkede Sosyalizm Mümkünmür?
Evet,mümkündür9 60.00%
Hayır,mümkün değildir6 40.00%
Oy Verenler: 15. Bu ankete oy veremezsiniz

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski04-12-06, 16:18  #1
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Sosyalizm asıl şimdi mi???

Sosyalizmin günümüzde ne kadar gerekli olduğunu ve önceki uygulama hatalarının sosyalizmin yanlış bir yönetim şekli olduğu anlamına gelmeyeceğini savunuyor
Attila İlhan.
"Türkiye'de sosyalizm gelişecekse elbette ulusal ve özgürlükçü gelişecektir; dünyanın içinde bulunduğu şu koşullarda başka türlüsünün yürümeyeceğini tarih göstermiştir. Bu yüzden de partilerin ve liderlerin eskiden kalma saplantı ve alışkanlıkları bırakıp ulusal, demokratik, laik ve anti-emperyalist bir zeminde birleşmeleri zorunlu görünüyor; merkez sağın 'vahşi' liberalliği, merkez solun 'tatlısu' solculuğu, toplumda büyük tahribat yapmış, gerçekte sosyalistlere geniş bir hayat sahası ve manevra imkanı yaratmıştır. Bundan yararlanmasını bilmek lazım."
Attila İlhan.

Bencede özellikle sosyalizmin bazı ilkelerine rejim adı ne olursa olsun ihtiyacımız var.
Ama bahsettiğiniz gibi dünya sosyalizm devrimini beklemek gerekiyorsa...
Öncelikle Atilla İlhan saygı duyduğum ve söylediklerini dikkate aldığım biri ve sosyalizm diyor...
Tek ülkede sosyalizm fikrine ya da sizce sosyalist cumhuriyet fikrine bende evet diyorum ama,evrensel sosyalizme;
1_Sosyalizm evrensellik ilkesi bağımsızlıkğın kısmen de olsa başka bir ideolijiye verilmesi değilmidir??
2_Sosyalizm de bahsedilen halkların kardeşliği evrensel birleşim, M.Kemal'in milliyetçilik ilkesine ters bir görüş değilmidir??
Sosyalizme evrensel boyutuyla bakınca aklıma bir sürü soru işareti geliyor.
Sosyalist arkadaşlar sizce evrenselliği bi kenara bırakıp
Sosyalist Cumhuriyet ideali daha mantıklı değilmi???
Eski04-12-06, 17:19  #2
Kitap Tozu

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Paris

Alıntı:
Bencede özellikle sosyalizmin bazı ilkelerine rejim adı ne olursa olsun ihtiyacımız var.
Ama bahsettiğiniz gibi dünya sosyalizm devrimini beklemek gerekiyorsa...
Öncelikle Atilla İlhan saygı duyduğum ve söylediklerini dikkate aldığım biri ve sosyalizm diyor...
Tek ülkede sosyalizm fikrine ya da sizce sosyalist cumhuriyet fikrine bende evet diyorum ama,evrensel sosyalizme;
1_Sosyalizm evrensellik ilkesi bağımsızlıkğın kısmen de olsa başka bir ideolijiye verilmesi değilmidir??
2_Sosyalizm de bahsedilen halkların kardeşliği evrensel birleşim, M.Kemal'in milliyetçilik ilkesine ters bir görüş değilmidir??
Sosyalizme evrensel boyutuyla bakınca aklıma bir sürü soru işareti geliyor.
Sosyalist arkadaşlar sizce evrenselliği bi kenara bırakıp
Sosyalist Cumhuriyet ideali daha mantıklı değilmi???
Sosyalizm tam anlamıyla sınıfsız, sınırsız, sömürüsüz ve devletsiz bir toplumdur. Kapitalizmden daha yüksek üretici güçleri ve refahı simgeleyen sosyalizm, kuşkusuz Dünya çapında kurulabilir. Bunun birçok nedenleri vardır. Sorulara cevabımdan önce birkaç maddeye göz atalım:

Sosyalizm sınırsız, sınıfsız ve devletsiz bir toplum anlayışına sahip olduğu için sosyalizmde devlet sönümlenmiştir. Dolayısıyla tek ülkede mutlaka bir devlet olacağı için "tek ülkede sosyalizm" kavramı, sosyalizmin evrensel değerleriyle çelişmektedir. Sosyalizmde devlet yokken, "tek ülkede sosyalizm" teorisinde devlet vardır.

İşçi sınıfı eğer Dünya çapında kapitalizmi yenememişse, sosyalizm olamaz. Diktatör Stalin'in sosyalizmi çarpıtarak geliştirdiği "tek ülkede sosyalizm" kavramının uygulanamayacağı bizzat SSCB'de görülmüştür. SSCB, ülkesinin sosyalizmi kurduğu iddia etmekte ve sosyalizmin ülkelerinde uygulandığı savunmaktaydı. Tabii ki bu anlayışı savunan kişiler dönemin bürokratlarıydı. SSCB çökünce sosyalizmde o ülkelerde kurulmadığı kanıtlanmış oldu. Çünkü SSCB'nin kurduğu "sosyalizm" işçi demokrasisine dayanmayan, dolayısıyla bir işçi devleti olmayan ve buna bağlı olarak ülkeyi egemen bürokrasilerin yönettiği bir birlik haline gelmişti.

1) Sosyalizmin özünde evrensellik vardır. Sosyalizmin evrenselliğinin ülkelerin bağımsızlığıyla bir alakası yoktur.

2) İşçi sınıfı doğası gereği enternasyonalisttir. Milliyetçi anlayış, sosyalizmle ters düşmektedir. Ama Atatürk milliyetçilik ilkesini benimsemiş olsa bile bugünkü kadar katı milliyetçiliği savunmuyordu. Atatürk'e göre milliyetçilik; ülkesini sevme, iyi bir vatandaş olma, milletine en iyi şekilde hizmet etme olarak açıklanabilir.
Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni.

Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-03-07 12:25 .
Kitap Tozu is offline  
Eski04-12-06, 17:26  #3
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Sosyalizm ilkesi Mustafa Kemal'in milliyetçilik ilkesine ters bir görüştür bence,dorğu ya da yanlış demiyorum sadece soruya cevap veriyorum.Mustafa Kemal de hümanist biriydi,insanların zarar görmesini kimse istemez,ancak sorun şurada,bunu ben uygularım,başkası uygulamaz,ben burada herkese hoş görülü olurum,hiçbir ayrım gözetmeden,başkası benim birşeyler yapmam gerekir,dünyada bence; bütün ülkelerin sosyalizmi uygulaması ve din dil ırk devlet millet kavramlarının ortadan kalkması imkansızdır,bu yüzden diyorum ki,insanlara hoşgörülü davran,ama Türk olduğunu da unutma,çünkü kimse unutmayacak.

saygılar
ReMaT is offline  
Eski04-12-06, 17:35  #4
erdi

erdi'nın Avatarı

Hep aynı yere dönüyoruz!!
Stalin soyalizmi kendine göre yorumlamış uygulamıştır doğru yada yanlış.
Bizde bunu cumhuriyet değerleriyle, Atatürk ilkeleri ile bağdaştırarak
evrensel bir amacı olmayan;
Sosyalist Cumhuriyet gibi bir model yaratıp ülkemizde uygulayamazmıyız??
Çünkü sosyalist dünya devrimleri imkansızdır (en azından yakın gelecekte), bunu beklemek hayalperestliktir.
Sonuçta hafif milliyetçilik bile evrensel sosyalizm devriminin önünde çok büyük engeldir.
Eski04-12-06, 17:37  #5
Kitap Tozu

Alıntı:
Hep aynı yere dönüyoruz!!
Stalin soyalizmi kendine göre yorumlamış uygulamıştır doğru yada yanlış.
Bizde bunu cumhuriyet değerleriyle, Atatürk ilkeleri ile bağdaştırarak
evrensel bir amacı olmayan;
Sosyalist Cumhuriyet gibi bir model yaratıp ülkemizde uygulayamazmıyız??
Çünkü sosyalist dünya devrimleri imkansızdır (en azından yakın gelecekte), bunu beklemek hayalperestliktir.
Sonuçta hafif milliyetçilik bile evrensel sosyalizm devriminin önünde çok büyük engeldir.
Tamam o zaman, kısaca söylüyorum. Tek ülkede sosyalizm uygulanamaz. Çünkü "tek ülkede sosyalizm" kavramı gerici bir ütopyadır. Ayrıca Sosyalist Cumhuriyetlerde tam olarak sosyalist topluma ulaşılmamıştır. Üstelik "tek ülkede sosyalizm" kavramı son derece milliyetçidir de.

Kitap Tozu is offline  
Eski04-12-06, 17:42  #6
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın Kitap Tozu şöyle demiş:

Tamam o zaman, kısaca söylüyorum. Tek ülkede sosyalizm uygulanamaz. Çünkü "tek ülkede sosyalizm" kavramı gerici bir ütopyadır. Ayrıca Sosyalist Cumhuriyetlerde tam olarak sosyalist topluma ulaşılmamıştır. Üstelik "tek ülkede sosyalizm" kavramı son derece milliyetçidir de.
Benim de söylemek istediğim bu,sosyalizm yanlış falan demiyorum,ancak tek ülkeden uygularsanız hiçbir işe yaramaz,bütün dünyada uygulanması lazım,uygulanırsa çok güzel olur,ancak uygulanamaz.

saygılar

ReMaT is offline  
Eski04-12-06, 17:42  #7
erdi

erdi'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Kitap Tozu şöyle demiş:

Bunların farkındayım ama, uygulanabilir mi? uygulanamaz mı? bunu bilemem!!
Dünya sosyalist devrimlerini beklersek......

erdi is offline  
Eski04-12-06, 17:47  #8
Kitap Tozu

Alıntı:
Bunların farkındayım ama, uygulanabilir mi? uygulanamaz mı? bunu bilemem!!
Uygulanamaz. SSCB ve diğer ülkeler bunun kanıtıdır.

Dünya sosyalist devrimi bir anda gerçekleşmeyecek zaten. Her ülke kendi içinde devrime gitmek ve bir işçi devleti kurmak zorundadır. Ama buna tek ülkede sosyalizm denemez. Tek ülkede devrim ve tek ülkede sosyalizm farklı kavramlardır.

Kitap Tozu is offline  
Eski04-12-06, 17:51  #9
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın erdi şöyle demiş:

Dünya sosyalist devrimi beklenmez sayın Erdi..
Bu devrim için önceden tüm ülkelerin birer birer kendi içlerinde devrimleri gerçekleştirip Küba gibi kapitalizmi yıkan bir düzene bürünmeleri lazım..

Yani Dünya Sosyalist Devrimini oluşturmak için dünya capında bir örgütlenme gereklidir.
Mesela Latin Amerika giderek ülke ülke devrimlerini gerçekleştiriyor,sosyalizme toprak hazırlıyor..Ve her gecen gün bunlara bir yenisi ekleniyor.Böylece Latin Amerika'da ortam hazırlanmış oluyor.Bir gün Amerika'nın tamamında sonra Avrupa'da sonra da diger kıtalarda ülkeler bir bir devrimlerini gerçekleştirecek.
Ve sonra yapılacak işte Dünya Sosyalist Devrimi...

Yani beklemiyoruz,bu büyük devrim için kendi ülkemizde bir kaç devrim gerçekleştirmemiz gerekmektedir.Bunu halk gerçekleştirecegine göre ilk iş de cehalete karşı verilecek olan savaştır..

Saygılarımla...

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is online now  
Eski04-12-06, 18:03  #10
Selcuk

Selcuk'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Sayın Kitap Tozu demek istediklerinizi pek anlayamadım, sscb'nin dönem itibariyle tek ülkede sosyalizmden başka bir çaresi olmadığını düşünüyorum, batı avrupada sovyetlerin dalgasıyla oluşacak bir devrime bel bağlanması ve sonunda devrimin bu beklenilen sonucu doğurmaması karşısında kanımca yapılan pek fazla birşey yoktu..

Sayın erdi, sanırım sizin komünizm sosyalizm ilişkisi hakkında aklınızda soru işaretleri oluşmuş, her sosyalist komünist de olacak diye bir kaide yok, ki öncelikli olan ve dünyayı komünizme hazırlayacak olan da sosyalizmdir, bir de bunun öncesi milli demokratik devrimin olma ihtimali de vardır. yani sosyalist cumhuriyet aslında marksizmde araçtır, ama bunu isteyen amaç olarak da ilke edinebilir, fakat bir ülkede sosyalizmin uygulanabilmesi için dünya devrimlerinin sürekliliği de zorunludur, bu yüzden içine kapanmış bir tek ülke sosyalizminin pek yaşam alanı kalmıyor. halkların kardeşliği aslında uluslararası sistemde halkların eşitliğinin açıklanması olarak tanımlanabilir ve bunun dışında komünizme bir atıf olarak bakıyorum ben halkların kardeşliğine, mustafa kemale gelince eğer onun milliyetçiliği üstün ırk düşüncesi tanımıyorsa (ülkemizdeki gibi öznel durumlar dışında) halkların kardeşliğiyle bir zıtlık oluşturduğu düşüncesinde değilim, yani kemalist milliyetçilik bildiğim kadarıyla bir türkün bir almandan üstün yada aşağı olması düşüncelelerine zemin oluşturmuyor.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 00:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)