Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Bilim (Genel) ve Rasyonel Bilimler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Matematik: Yetenek mi Çalışkanlık mı?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Bilimsel kavramlar-Mantık, Matematik, Hukuk

Konu Araçları
Eski07-12-06, 16:13  #1
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Matematik: Yetenek mi Çalışkanlık mı?

Matematikte başarılı olmak, yetenekle mi yoksa çalışkanlıkla mı ilgili?

Kimi insanlar için matematik çok zor gelir, başarılı olamadıkları için de bu dalı pek sevmezler. Herkes matematik dáhisi olamaz, ama belli ölçüde matematiği herkes anlayabilir diyor bilim insanları.

Fakat Kanadalı bilim adamları, anne ve babası matematikte başarılı olmayan çocuğun bile matematik yetisini geliştirebileceğini söylüyorlar. Bilim adamları araştırmaları sırasında, okul öncesi döneminde çok iyi öykü anlatabilen çocukların daha sonraları matematikte başarılı olduklarını saptamışlar. Bu nedenle okul öncesi çocuklara, öykü anlatmayı öğretilmesi önerilmekte.

Tamamı

Arşivleri gezinirken okuyunca, paylaşmak istedim. Kimileri matematik için yetenek gerekir, kimileri çalışmak yeterlidir derler.

Çoklu zeka kuramını göz önüne alırsak ve Gardner'ın ortaya koyduğu şekilde mantıksal-sayısal zeka diye ayrı bir kavramı kabul edersek o zaman yeteneği mi ön plana almış oluyoruz?

Matematik konusunda yetersizken çalışıp kendini geliştiren insanları ele alırsak ne söyleyebiliriz?

Matematik yetenek midir? Çalışmak yeterli midir?
il_bilge is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-12-06, 16:59  #2
ursulamel

ursulamel'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: izmir

Bence matematik yani en azından üniversiteye kadar verilen matematik derslerini çalışan her insanın yapabilceği görüşündeyim.Yetenek ve genlerde önemlidir bence yani matematik aslında yeteneğe dayanır görüşündeyim.Ama tekrar vurgulamak istiyorum bence sağlıklı her insanda liselerde verilen matematiği çalışarak anlayabilir.Kendimden örnek vermem gerekirse lisede matematik derslerinden hiç bir şey anlamıyordum, yapamıyordum.Üniversiteye hazırlandığım yıl bir fizik mühendisinden bir kaç matematik dersi aldım ve düzenli olarark çalısmaya soru çözmeye başladım.Bir zaman sonra matematik sevdiğim bir dal haline geldi.Sıkıldığım zamanlarda test kitaplarını alıp soru çözerdim.Gerçektende 12 yasından 17 yasına kadar matematikten hiç birşey anlamayan sözel öğrencisi için öss de yapılan 25 matematik net çalışmanın işe yaradığının göstergesiydi

saygılar,,
Eski07-12-06, 21:18  #3
Geylani
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Nov 2006

Hiçkimse matematiğe karşı yetersiz değildir. Herkesin az veya çok matematiğe yatkınlığı vardır.
Kimimizin aklı pratik hesaba karşı doğuştan biraz daha fazlayatkın olabilir.
Zeki bir insan bir hesabı zihinden çabucak yapabilir. Bir başkası ise öyle veya böyle aynı hesabı geç de olsa yapabilir. Önemli olan insanın dikkatini
çözmek istediği matematik problemine tamamen yoğunlaştırmasındadır.
Bir problemi okuyup da doğru çözemeyen bir kişi öncelikle soruyu dikkatli okumamıştır bir kere. İkinci bir etken ise olayı sevmeye bağlıdır.
Zaten yaptığı şeyi severek, ilgi duyarak yapan insan her alanda başarılı
olur ve her zorluğun üstesinden gelebilir. Matematiği kendimizi geliştirerek
de öğrenebiliriz. Denklemleri, önemli bağıntıları ve matematiksel tanımları
iyi öğrenen bir insan en zor problem ve işlemleri bile kolayca çözebilir.
--------------------------------------------------------------------
"Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek
zorundadır. Bugün yarına dünle beslenerek yol alır.
Bertholt Brecht
---------------------------------------------------------------------
Saygılarımla.
Geylani is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-12-06, 21:29  #4
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Matematik sadece temel'dir.
Ne kadar sayısal bir konu olsada matematik okuduğunu anlamaktır.
Konuya özel yetenek veya ilgi alanı olması farklı bir konu ama çalışmak kesinlikle (herkes için) yeterlidir bence.
__________________________________________________ _________
_ ABD'den ülkemize üniversite araştırmaları yapmak için gelen bir pröfesör,verdiği Öss konferansında Türkiye'de uğraşılanın çok basit bir matematik olduğunu söylemişti.
Eski07-12-06, 22:02  #5
maxim

maxim'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: i s t a n b u l

Alıntı:
Sayın il_bilge şöyle demiş:

. Herkes matematik dáhisi olamaz, ama belli ölçüde matematiği herkes anlayabilir diyor bilim insanları.
Bu girişe katılıyorum. Eğitim alan herkes matematiği işini görebilecek kadar öğrenebilir,anlayabilir. Ama matematiğe yeteneği olanlar bu konuda sınırları zorlayabilir. Ben 5-6 yaşlarında iken,henüz işlem yapma eğitimi almadığım dönemde, geceleri uyumadan önce ailemin duyabileceği şekilde 3 le 5 i toplarsak şu olur, şunla şunu çarparsak bu olur tarzı şeyler söylermişim Eğitim hayatımda da hiç bir zorluk yaşamadım matematikle ilgili.Ama bu konuda gerçekten üstün yetenekli olanlar da vardır ve zaten bu insanlar matematiğe yön vermiş, bir çok açılım,formülizasyon gerçekleştirmiş kimselerdir. Herkes resim yapabilir yeterli teknik öğrendikten sonra.Ama Leonardo Da vinci gibi yapabilmek için farklı bir şeye sahip olmak gerekir.

maxim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-12-06 22:04 .
maxim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-12-06, 22:06  #6
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Başarılı olmadığım için sevmiyordum,
Sevemediğim için yeteri kadar çalışmıyordum
Yeteri kadar çalışmadığım için başarılı olamıyordum.

Bu kısır döngünün sonucu: Lise 1 Matematik notu: 2

Sonra da bir daha matematik dersi almadım zaten, Yabancı dil seçtim, kurtuldum, çok da başarılı oldum
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-12-06, 22:22  #7
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Alıntı:
Sayın turker şöyle demiş:

Başarılı olmadığım için sevmiyordum,
Sevemediğim için yeteri kadar çalışmıyordum
Yeteri kadar çalışmadığım için başarılı olamıyordum.

Bu kısır döngünün sonucu: Lise 1 Matematik notu: 2

Sonra da bir daha matematik dersi almadım zaten, Yabancı dil seçtim, kurtuldum, çok da başarılı oldum
Matematiği severdim ancak alanım değildi biliyordum...

Ancak her ne kadar ikimizin ortak alanlarından biri yabancı diller olsa da Sevgili Turker, kariyerine devam etmek istediğin zaman matematik yine çıkıveriyor insanın karşısına...

LES'den bahsediyorum tabi... 80 soruluk sayısal bölümde başarılı olmalısınız yoksa master ve doktora yapamıyorsunuz, sözel bölüm tek başına yetmiyor...

Bazı insanlar bazı konularda daha istekli ve şevkli oluyorlar, yine de bir yerlerde yeteneğin payı vardır diyorum. Hani şu bir kelime bir işlem var ya, 5-6 tane sayı veriliyor ve siz istenen sonuca doğru işlemlerle ulaşmaya çalışıyorsunuz. Mesela eşim kağıt kalem kullanmadan sadece bakarak çok kısa bir süre zarfında size sonucu söyleyebilir. Ama bende o yok ne yazık ki... Beynim o alanda pratik kazanmamış.

Çalışarak bir şekilde başarılı olunabilir mi, elbette örnekleri var. Okuduğum ve konuştuğum kadarıyla gerçekten ikiye ayrılmış durumdalar bilim insanları bu konuda. Son dönemlerde dil ve matematik alanlarının beynin aynı bölümünde yer aldığı konusunda farklı görüşler de var, hala tartışılan noktalar bunlar.

Bildiğim bir nokta var ki, beynimiz her konuda geliştirilmeye müsait gerçekten. Hücre ölümü veya travma sonrası sıkıntılar yaşanmadığı sürece geliştirilemez bir zeka alanı mevcut değil. Özellikle Kritik Yaş Dönemi dediğimiz 11-12 yaşa kadar pratiğe etkili bir şekilde geçirilebilen her bölüm (özellikle sol lob) devamını kendisi yine getirebiliyor. Önemli olan bunu tetiklemek. (Chomsky'nin dediği gibi)

Bazılarımızda bu erken ve/veya tam zamanında gerçekleştiği için çok daha başarılı olunabiliyor. Doğuştan gelen veya sonradan oluşan bir zarar yoksa ve çocuk beyin kulanımında erken yönlendirme yaşarsa başarılı olmasının önündeki tek engel çalışmamak olacaktır. Buradan da kreş gibi okul öncesi eğitimin önemine değinmeden konuyu kapatmak istemiyorum

Sevgilerle
il_bilge is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-12-06, 22:53  #8
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Alıntı:
Sayın il_bilge şöyle demiş:

Matematiği severdim ancak alanım değildi biliyordum...

Ancak her ne kadar ikimizin ortak alanlarından biri yabancı diller olsa da Sevgili Turker, kariyerine devam etmek istediğin zaman matematik yine çıkıveriyor insanın karşısına...

LES'den bahsediyorum tabi... 80 soruluk sayısal bölümde başarılı olmalısınız yoksa master ve doktora yapamıyorsunuz, sözel bölüm tek başına yetmiyor...

Bazı insanlar bazı konularda daha istekli ve şevkli oluyorlar, yine de bir yerlerde yeteneğin payı vardır diyorum. Hani şu bir kelime bir işlem var ya, 5-6 tane sayı veriliyor ve siz istenen sonuca doğru işlemlerle ulaşmaya çalışıyorsunuz. Mesela eşim kağıt kalem kullanmadan sadece bakarak çok kısa bir süre zarfında size sonucu söyleyebilir. Ama bende o yok ne yazık ki... Beynim o alanda pratik kazanmamış.

Çalışarak bir şekilde başarılı olunabilir mi, elbette örnekleri var. Okuduğum ve konuştuğum kadarıyla gerçekten ikiye ayrılmış durumdalar bilim insanları bu konuda. Son dönemlerde dil ve matematik alanlarının beynin aynı bölümünde yer aldığı konusunda farklı görüşler de var, hala tartışılan noktalar bunlar.

Bildiğim bir nokta var ki, beynimiz her konuda geliştirilmeye müsait gerçekten. Hücre ölümü veya travma sonrası sıkıntılar yaşanmadığı sürece geliştirilemez bir zeka alanı mevcut değil. Özellikle Kritik Yaş Dönemi dediğimiz 11-12 yaşa kadar pratiğe etkili bir şekilde geçirilebilen her bölüm (özellikle sol lob) devamını kendisi yine getirebiliyor. Önemli olan bunu tetiklemek. (Chomsky'nin dediği gibi)

Bazılarımızda bu erken ve/veya tam zamanında gerçekleştiği için çok daha başarılı olunabiliyor. Doğuştan gelen veya sonradan oluşan bir zarar yoksa ve çocuk beyin kulanımında erken yönlendirme yaşarsa başarılı olmasının önündeki tek engel çalışmamak olacaktır. Buradan da kreş gibi okul öncesi eğitimin önemine değinmeden konuyu kapatmak istemiyorum

Sevgilerle
Evet, ne yazık ki matematiğe bir şekilde mâhkûmum Master yapmak istemem bir yana, açık öğretimden de ikinci üniversiteye kayıt olmam dolayısıyla artık mecburen matematiğe göz kırpmam gerekecek.

Ama azimle çalışarak üstesinden gelinmeyecek bir şeyin olduğuna da inanmıyorum.

Sevgiler.
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-12-06, 14:18  #9
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

Tamamı

Arşivleri gezinirken okuyunca, paylaşmak istedim. Kimileri matematik için yetenek gerekir, kimileri çalışmak yeterlidir derler.

Çoklu zeka kuramını göz önüne alırsak ve Gardner'ın ortaya koyduğu şekilde mantıksal-sayısal zeka diye ayrı bir kavramı kabul edersek o zaman yeteneği mi ön plana almış oluyoruz?

Matematik konusunda yetersizken çalışıp kendini geliştiren insanları ele alırsak ne söyleyebiliriz?

Matematik yetenek midir? Çalışmak yeterli midir?[/quote]

lise matematiğim gayet iyiydi.Makine mühendisliğine girdim.Sonra orayı bırakmak zorunda kaldım ve matematik öğretmenliğine girdim.(iş bulmak tek amacımdı).Son dört yılıma bakınca farkettim ki üniversite matematiği ile lise matematiği arasında dağlar kadar fark var.Yetenak ile bir yere kadar geliyorsunuz.Bir noktadan sonra asıl olan çalışmak.Hemde çok çalışmak
bozkır is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-12-06, 21:34  #10
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Tabii ki kuru kuru çalışmadan hiçbirşey olmaz ama,bence matematik için,yani herkesin anlayabileceği kısımdan daha fazlasını ve daha çabuk bir şekilde anlayabilmek için yetenek gerekiyor.Ben bunun her şeyde olduğunu düşünüyorum,örneğin yabancı dili akıcı konuşmak ta bir yetenektir bence,yani bazıları vardır öyle fazla kelime falan çalışmazlar ama ufak bir temel eğitim almalarına karşın akıcı cümleler kurabilirler,mesela ben sevmem yabancı dili,bu yüzden de pek çalışmıyorum sanırım

Yani bir türevi,integrali yapar herkes,iyi ve sıkı çalışsın,tabi kişiden kişiye süre değişir ama yapar.Ama BABA diye tabir ettiğimiz integralleri her babayiğit yapamaz,yani çalışma bir yere kadar olur bence.Yeteneğin de gerekli olduğunu düşünüyor ve eklemek istiyorum:

Matematik,seni seviyorum:D

saygılar
ReMaT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 21:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)