| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
İslam solculukla bağdaşır mı?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
| Anket Sonuçlarını Göster: İSLAM SOLCULUKLA BAĞDAŞIR MI? | |||
| Hayır, gerçek bir müslüman solcu olamaz | 25 | 17.61% | |
| Evet, iyi bir Müslüman aslında iyi bir solcudur aynı zamanda | 51 | 35.92% | |
| İslam, solculukla hiçbir şekilde bağdaşmaz | 20 | 14.08% | |
| Solcular, Müslüman olabilir, ama Müslümanlar solcu olamaz | 7 | 4.93% | |
| Solculuk teorik olarak İslamdan fersah fersah uzaktır. | 21 | 14.79% | |
| Gerçek anlamda solculuk İslam düşüncesinden etkilenmiş bir ideolojidir | 23 | 16.20% | |
| Solculuk ve İslam asla yan yana anılamaz. | 15 | 10.56% | |
| Solculuk bütün dinlere olduğu gibi İslam’a da şiddetle karşıdır. | 22 | 15.49% | |
| Solculuk ancak İslamla barışırsa, kapitalizme alternatif bir ideoloji olabilir | 28 | 19.72% | |
| Multiple Choice Poll. Oy Verenler: 142. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Ertuğrul Günay ve Mehmet Bekaroğlu'nun "müslüman sol" hareketinden esinlenerek böyle bir anketi gerekli gördüm. Ne dersiniz, bir müslüman gerçekten solcu olabilir mi? Yahut bir solcu, gerçekten müslüman olabilir mi? Olamazsa neden olamaz? Olursa neden olabilir? __________________
Ne kadar cahille tartıştıysam hep mağlup oldum Ne kadar alimle tartıştıysam hep galip geldim. (İmam-ı Şafii) bekirsami Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-12-06 23:18 . |
|
| #2 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Sep 2006
| Kesinlikle olmaz.. en azından sosyalist sol açısından baktığımız zaman... |
|
| #3 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Şıkları okurken "Zaten politikanın içinde din olmaz."'ı görmeyi bekledim ama eklenmemiş.. Benim düşüncem şu yönde politika konusurken araya din girmemeli.. Saygıyla.. __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #4 | |
| Zaten Din politikanın içine sığmaz. Herşey Din'in içindedir. Herşey Dini'dir. Dini olmayan hiç bir alan yoktur. Politika da bunlardan sadece biri. Ama bu soruda sorulmak istenen, temel anlamda felsefi bir öz olarak İslam'ın solculuk düşüncesiyle gündelik politikalar olarak değil , felsefi ve kültürel anlamda bağdaşıp bağdaşamayacağıdır. Bağdaşmaz diyenlerin niçin bağdaşmadığını da bilimsel olarak açıklamalarını rica ediyorum. __________________
Ne kadar cahille tartıştıysam hep mağlup oldum Ne kadar alimle tartıştıysam hep galip geldim. (İmam-ı Şafii) |
|
| #5 | |
| Solculuğu nasıl gördüğümüze göre değişir bu soru.Kimisi Kemalist olmayı solculuk olarak görür ve İslam'a biat eder,kimisi ise kesinlikle bağdaştıramaz.Ama kendimi sol tarafta gören bir insan olarak,İslamla ortak düşünce değerlerini taışıdığıma inanıyorum. __________________
Birer birer, biner biner, biner ölürüz Yana yana, döne döne, yine geliriz ay canım Biz dostu da düşmanı da elbet biliriz Vurulup düşenler gülüm, darda kalmasın ay canım |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| “din baskı altında ezilen insanın iç çekişi, kalpsiz bir dünyanın kalbidir. Tıpkı ruhsuz bir durumun ruhu olduğu gibi. Din halkın afyonudur.” __________________
MATERYALİZM İNSANIN KENDİNE MASAL ANLATMAYI BIRAKMASIDIR... (Althusser) |
|
| #7 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| İslam sosyalizmi kavramı eski bir kavramdır.Milli Mücadelede "komünist yoldaşlar, müslüman kardeşler" sloganları bir ara atılıyordu.Ayrıca Arap milliyetçilik hareketi ve CEMAL ABDULNASIR hareketi bu iki kavramın birleşebileceğini gösterdi.Burada mesele insanların İslamı ve Kuranı nasıl yorumladıklarına bakar.Peygemberin sırtında bir hırka ile ölmesi bazı şeylere işaret ediyor.saygılarla |
|
| #8 | |
| Insanlik tarihi, ezen ezilen savaslarinin bütünüdür. Ezilenler genellikle solda olmasina karsin, yönetim ile ezilen arasina giren din tüccarlari, ezilenlerin bir kismini iki arada bir derede birakir. Böylece bir dine sahip olanlarin büyük bir kismi, cephesini secemez. Ezilenlerin kullanilan kesimi bunlardir. Bu insanlar, aclik ve yoksulluk icinde cirpindigi halde kurtulusu objektif kosullarla olusturacak yerde, disel inanclarda toplanma ile cözeceklerine inanirlar. Bu yanlis inanc bu günkü ortadogu halk tipini yaratmistir ki, emperyalizm ile kanli kucaklasmalari bundandir. Sol, din ile asla bagdasmaz, bulusmaz, yan yana dahi gelmez; eger öyle bir sey olmus olsaydi, ortadoguda, tüm dünya halklarinin aktif direnisiile karsilasabilirdi emperyalizm. Din, emperyalizmi sol literatürden ögrendigi ve agzina doladigi halde tüm iliskileri yine de emperyalizm ile ic icedir??? saygiyla __________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir." E.Fromm |
|
| #9 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Bu ülkede gerçek sol adına bir şeyler yapılacaksa,solcuların bu konuyu aşmaları gerekmektedir.Özgürlükten bahsedip,sonra da kısıtlamak,burda ters olan şeyler var.Ülkenin tamamına yakının tek dine mensup olduğu bir ülkede,onu yok saymak ancak bizim ülkemizin solcularına uyar.Buna çözüm bulamayan solcuda,iktidar ya da sosyalizm rüyasına devam etsin.Ancak aynı eleştiri İslam dini açısından da geçerlidir.İran Devrimi bu anlamda oldukça anlamlı durmaktadır.Benim İslam dini ile ilgili sorunum yok.Yaşama müdahale noktasında aralarında fark var,hukuksal tarafıda ayrı.Ancak İslam dini bizde İran'da algılandığı gibi algılanmamaktadır.Bu aslında bir avantajdır.Devrimci mücadele içinde geçmişte ve bugün hiç bir zaman sorun teşkil etmemiştir. 1-Müslüman solcu olabilir. 2-Solcu Müslüman olabilir. Olamayacağına dair bir ayet ve doktrin mi var?Varsa bunu söyleyenlerin dünyadan ve ülkeden haberi yoktur. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
![]() GEcmiste cok kisa olarak; solun din ile dirsek temasi üzerine yerel örnekler yasanmisti.ama bunlar yalnizca can derdindeki bir kisim dincinin, sol tarafindan kisa bir süre icin fasizmden korunmasi olarak göründü; daha da ilerlemesi mümkün degildi. Bunun nedeni de, solun her zaman ezilenden yana olmasiydi. Din mensuplari da her türlü takiyyseyi yapsalar da, sola karsi son derece acik ve net kartlarini göstermislerdir. saniyorum, aydinlanma sürecinden yüzü ak olarak cikamadik daha ![]() islamin solculukla bagdasmasi sorununa gelince, pratikte ve felsefik olarak bu olasi degildir diyorum. saygiyla __________________
"Milliyetcilik bizim igrenc günahimizdir." E.Fromm | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|