"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Duyguları saklayacak elbise dikilmemiştir.

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski14-12-06, 23:42  #1
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005
Duyguları saklayacak elbise dikilmemiştir.

Mitolojiye olan merakımdan " Hindu Mitolojisi " ni okuyordum. İçinde inanç ve güzel felsefi konuları da var. Onlardan birini sizinle paylaşmak istedim.

" Duygularına egemen olmayanlar ipek giyinseler bile çıplaktırlar, çünkü biri hakim olamadığı duygularla doluysa hiç bir elbise onu saklayamaz. Sabır, tahammül, meraksızlık, duygusuzluk, onur veya onursuzluk karşısında tarafsızlık- en iyi elbise budur. "

Bu konu hakkındaki düşünce, açıklama ve katkılarınızı bekler, iyilik dolu günler dilerim.

Saygılarımla.
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-12-06, 20:32  #2
mayıs

Giriş Tarihi: Jun 2006

[quote=Türesin]" Duygularına egemen olmayanlar ipek giyinseler bile çıplaktırlar, çünkü biri hakim olamadığı duygularla doluysa hiç bir elbise onu saklayamaz. Sabır, tahammül, meraksızlık, duygusuzluk, onur veya onursuzluk karşısında tarafsızlık- en iyi elbise budur. "

Sayın Türesin bu dediğinize bakacak olursam sanırım duygularına egemen olabilenler çıplak kalmazlar. Ben de o sınıftayım galiba. Hiç çıplak kalmadım çok şükür. Duygularımı sadece kendime maledip yansıtmadığımdandır. Yani bir bakıma çıplak kalıp kalmamak insanın kendi elindedir diyebiliriz.
Sanırım ancak kendimize sakladığımız duyguları zorla elimizden çekip alacak, ortaya çıkaracak güçte bir duygu gelip de bizi çıplak bırakıncaya kadar geçerli bu da.

Diğerine gelecek olursak. Bütün olumsuzlukların karşısında tarafsız kalmak her zaman iyi değil bana göre. Yerine göre demek zorundayım. Çünkü bazı kötülükleri engelleyecekse taraf olmak yararlıdır.

Böyle felsefeler belki ruhu arındırıp huzurlu kılabilir ama bunları yapmak o kadar kolay değil ve de insanın dünyada sadece kendi başına kimsesiz yaşıyor olması gerekir. Bu da imkânsız yani.
Eski22-12-06, 02:41  #3
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
2007 Mevlana Yılı.

Mevlana'nın bir sözü olsa gerek:''Ne insanlar gördüm üstünde elbisesi yok ;ne elbiseler gördüm içinde insan yok!''
Mevlana felsefesinin Hindistan'la bağlantısı olduğu iddiaları hep vardı.Sufi felsefede ki Tanrı tanımları da Krişna tanımlarına büyük ölçüde benziyor.
Yunus Emre'nin ;''Cennet cennet dedikleri,
Birkaç ..... birkaç huri,
İsteyene ver anları,
Bana seni gerek seni!''deyişinde ki karşılıksız sevgi ne kadar güzeldir!
Sevgiyle
doğançay
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 03:33  #4
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Buradaki anlam çok daha farklı ; öfke, sinir, kızgınlık, kıskançlık, üzüntü, keder vb. gibi duyguları saklayacak elbise yoktur demek istiyor.

Elbisenin türü ne olursa olsun, ister fakir ister zengin olun giydiğiniz elbiseler duygularınızı saklamaya kafi değildir; davranış, jest ve mimiklerinizden , tavır ve hareketlerinizden duygularınız açığa çıkar

Elbiselerin cinsi ve kalitesi bu duyguları saklamaya yeterli değildir.

Eğer adil ve adaletli davranmak, doğru kararlar verebilmek için de tarafsızlık gerekir. Taraf olduğunda, taraftarın hatalarını görmezlikten gelebilir ve tarafı olmadığının hatalarını da abartabilirsin.

Hemen herkes taraf olduğu şeyi tartarken, ağır gelmesi için eliyle taraf olduğu kefeye bastırarak torpil geçer.

Ben böyle anlamıştım.

Saygılarımla.

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-12-06 03:39 .
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 11:39  #5
ilayda
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Dec 2006

insanlar ne kadar duygularını gizlemeye çalıssada başarılı olamazlar.olduklarını sanarlar ama asıl kendilerini kandırdırkalırının farkında bile değillerdir...
ilayda is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 23:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)