| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Cahit Külebi/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: Ankara
| ![]() Halk şiirinden, türkülerden yararlanarak çağdaş bir şiir oluşturmuştur yazar. Konu olarak yurt sevgisini, insan ve doğa sevgisini işlemiştir genelde. Şiirlerinde çocukluğunun ve gençlik yıllarının geçtiği yörelerden izlenimlerini yansıtmıştır. Etkinlik gösterdiği sosyal alanlarda sürekli gördüklerini çok iyi tasvirlemiştir yazar. Cahit Külebi 20 Aralık 1917' de, Tokat' ın Zile ilçesinin Çeltek Köyü’ nde doğdu. İlkokulu Niksar' da, liseyi Sivas'ta bitirdi. İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ nü bitirdi. Antalya Lisesi' nde, Ankara Devlet Konservatuvarı' nda, Ankara Gazi Lisesi' nde edebiyat öğretmenliği yaptı. Milli Eğitim Müfettişi oldu. İsviçre’ ye kültür ataşesi ve öğrenci müfettişi olarak atandı. Yurda dönünce Milli Eğitim Bakanlığı Başmüfettişliği ve Kültür Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1972' de emekliye ayrıldı. 1983 yılına kadar Türk Dil Kurumu' nda çalıştı. İlk şiirleri "Nazmi Cahit" takma ismiyle 1938' de Gençlik dergisinde yayınlandı. Daha sonra Varlık Dergisi' nde yayınlanan şiirlerinde de aynı imzayı kullandı. 1950-1954 arasında Sokak, İnsan, Türk Dili, Yaratış, Kültür Dünyası gibi dergilerde çıkan şiirleriyle ünlendi. İlk şiir kitabı "Adamın Biri" 1946' da yayınlandı. 1949' da çıkan ikinci kitabı "Rüzgar"da Orhan Veli şiirine yaklaştığı dikkat çekti. "Atatürk Kurtuluş Savaşı'nda adlı eseri, Nevit Kodallı' nın "Atatürk Oratoryosu"na temel oluşturdu. 1940 sonrasında başlayan şiirimizin yenileşmesi hareketinde kendine özgü bir yeri var. Rahat anlatımı, içtenlik ve duyarlılığıyla ilgi çeken titiz bir şiir işçisidir Külebi. Şair, 20 Haziran 1997 tarihinde Ankara’ da hayata gözlerini yumdu. Eserleri: Adamın Biri (1946) Rüzgâr (1949) Atatürk Kurtuluş Savaşında (1952) Yeşeren Otlar (1954) Süt (1965) Şiirler (1969) Türk Mavisi (1973) Sıkıntı ve Umut (1977) Yangın (1980) Bütün Şiirleri (1982) Güz Türküleri (1991) Bütün Şiirleri (1997) Ödülleri: 1955 Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü 1981 Yeditepe Şiir Armağanı Kaynak: Unzile, Şiir.Gen.Tr Arkadaşlar,ben ilk önce şairimizin güzel bir şiiriyle başlamak istiyorum. HİKAYE Senin dudakların pembe Ellerin beyaz, Al tut elerimi bebek Tut biraz! Benim doğduğum köylerde Ceviz ağaçları yoktu. Ben bu yüzden serinliğe hasretim Okşa biraz! Benim doğduğum köylerde Buğday tarlaları yokru. Dağıt saçlarını bebek Savur biraz! Benim doğduğum köyleri Akşamları eşkıyalar basardı. Ben bu yüzden yalnızlığı hiç sevmem. Konuş biraz! Benim doğduğum köylerde İnsanlar gülmesini bilmezdi. Ben bu yüzden böyle naçar kalmışım, Gül biraz! Benim doğduğum köylerde Kuzey rüzgarları eserdi, Ve bu yüzden dudaklarım çatlaktır. Öp biraz! Sen Türkiye gibi aydınlık ve güzelsin! Benim doğduğum köylerde güzeldi. Sen de anlat doğduğun yerleri, Anlat biraz! __________________
Kelimenin tam anlamıyla gerçek bir demokrasi hiç bir zaman varolmadı ve varolmayacaktır. J.J.ROUSSEAU LiberterKedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-07-08 14:03 . |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006
| BİLİNMEYEN.. O ki bardağa dökülen seraptır (Bal yoğunluğundadır, sıcaktır, ışıktır) O ki sabah erken bir bahçedir (Çayir kokusudur, serinliktir, muttur) O ki esen yeldir kar erirken (Çigdemdir, agaç çiçeğidir, okşayıstır) O ki içilen sudur kana kana (Özlemdir, doymayıştır, kardeştir) O ki bir yüce ırmaktır akar (Ürküntüdür, baş dönmesidir, gidiştir) O ki maviliği belirsiz denizdir (Buğulanmadır, düştür, sevmekte ölümdür) O ki bir ince kızdır ak tenli (Yaşamdır, umuttur, gözyaşıdır) Cahit Külebi __________________
Beni bir ben bilirim ,birde yaradan Bana bir ben lazımım, birde anlayan... |
|
| #3 | ||
![]() Giriş Tarihi: Dec 2006
| Alıntı:
En sevdiğim şiirlerinden biridir.Paylaşımın için teşekkürler kardeşş saygılar.. __________________
Beni bir ben bilirim ,birde yaradan Bana bir ben lazımım, birde anlayan... | |
|
| #4 | |
Edebiyat ![]() Giriş Tarihi: Feb 2007 Ülke / Şehir: KaoS
| Ararat dağı anamın pişirdiği Çocukluğumda yediğim nişastadır. Yıldız dağı bir ekilmiş tarladır Mevsim mevsim yıldızların bittiği. Sultan dağında ak kuzular meleşir Uzun yayla´da pehlivanlar güleşir Bingöl dağı çiğdem çiğdem yeşerir Belli olur abı hayat içtiği. Kaz dağından beyaz bulutlar uçar Keşiş dağında Kerem´in yolu geçer Çamlıbel´de Köroğlu kalmaz naçar Kop dağında öküzlerin çektiği. __________________
"Ben nehir kıyısındaki parmaklığım; tutunabilen tutunsun bana ama koltuk değneği değilim kimse yaslanmasın bana…" Ve unutmayın; "Sanatçılar gerçekleri söylemek için yalanları kullanırken, politikacılar yalanlarla gerçekleri örter." |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|