Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski17-12-06, 20:50  #1
bbucak

Giriş Tarihi: Oct 2006
Korsan'a karşı alınan tavır...

Amacım korsan kötüdür, yanlıştır gelin lanetleyelim demek olmadığı gibi korsan alalım, aldıralım demek hiç değildir. Şahsen ben mümkün mertebe beğendiğim ürünlerin orjinalini almaya çalışırım. "Mp3" ve yabancı kitapların "e-book" versiyonları dışında hiç bir korsan yada taklit denilebilecek bir ürün de kullanmış değilim...

Bu başlık altında, korsan'a karşı alınan bir tavırın satır aralarında beni rahatsız eden bir kaç ayrıntıyı paylaşmak istiyorum. Özellikle müzik yapımcıları, yorumcuları ve sektörün medyada tutundukları tavırın beni rahatsız ettiğini dile getirmek istiyorum.

"Sanatçı kimdir" tartışmaları ile su üstüne çıkan sektör kavgasında hep seyirci kaldık. Müzik kanalları, müzik programları, müzik yarışmaları derken; müziği tüketen bir poplum haline getirildik. Halkın bağımlılığını paraya çevirenler, ürün karşılığı değil popülerite ve marka değeri ile parayı kovalayanlar, bugün tüm yayın araçlarında ve hatta meclis kulislerinde bir hak talep ediyorlar. Sektörün sözcüleri bugün sadece korsan, kaçak satış yapanlara değil internet üzerinden dağıtılan dijital kopya ürünlere de karşı savaş açmış durumdalar. Haklılar da kendilerince...

Ancak,
Ben bir tüketici olarak, herkesin mağdur olduğu ve yozlaştığı bir yaşam içersinde, sanat adı altında fahiş paralar kazanan bir sektörün bu kadar mazlum edebiyatına bürünmesinden rahatsızlık duyuyorum. Bu sekötrün sözcülerinin her imkanı sağlayıp, biz tüketicilere "korsan alma, aldırma, internetten mp3 indirme" tarzı talepleri karşında kendimi enayi gibi hissediyorum...

Müzik sektörü rahatsız, hak veriyorum...
  • Bu ülkede mühendis de rahatsız. Hem de aynı nedenden dolayı rahatsız. Belli bir kalite standardında üretim yapmak isteyen inşaat şirketileri de karşılarında malzemeden çalan, kopya projeler ile inşaat yaparak maaliyeti düşüren şirketlere ihlale kaptırdıkları için rahatsızlar.
  • Memur da rahatsız. Rüşvet almayan, sadece işini yapan memur, çevresindeki gruplar tarafından önü kesilerek terfisi önlendiği için rahatsız.
örnekler herkes için artırılanilir. Ancak ne kadar artırırsak artıralım, "korsan" ile mücadele edildiği kadar ülkedeki yozlaşmalarla bir bütün olarak savaşılmayacak asla.

Savaşılacak olsaydı,
Müzik sektörünün içinde dönen oyunlar, iki günde ünlü yapılan ve üzerinden fahiş paralar kazanılan sanatçılar(!) ve arkalarındaki yapımcılar ile savaşılırdı. Parayı ve ticareti tüm ahlaki değerlerden soyutlayanlar zamanında sorgulanırdı...

Öteyandan,
Adı geçen sektör, iletişim araçlarının yayılması ile bunca paralar kazanmaya başladı. Televizyonlar, radyolar ile tüketiciye ulaştılar; kaset ve cd gibi ürünlerin seri üretimi ile var oldular. Bugün iletişim araçları gelişti. Veriler dijaital ortamda kolaylıkla kopyalanır ve yayılır olmuşken, bu çağa ayak uyduramayan sektör, bugün teknolojiden de şikayetçi olmamalı.

Başta Amerika olmak üzere, dünyanın pek çok yerinde, teknolojiye adapte olmaya çalışan benzer şirketler var. Halktan bu kadar kopuk yaşan yapımcılar, halkın saygı duyduğu sanatçı ve sanatçılar(!) 'ı kılıf ederek, halkın meclisinde kendi menfaatlerini kovalayacaklarına, değişen dünyaya ayak uydurmayı denesinler isterim.

Aynı rahatsızlığı hissedenler var mı? Yoksa ben mi "paranoya" yapmışım?
bbucak is offline  
Eski17-12-06, 21:23  #2
arkadascaa
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Nov 2006

ben en son buz devri 2'yi aldım,korsan dı.
net'ten bazen mp3 de indiriyorum
bazen,çok sevdiğim film burada ki sinemalara gelmeden merak edip
korsan cd'sini de alıyorum..

yoksa ben çok kötü biri miyim

korsan ürün kullanmaktan kaçınalım sevgili arkadaşlar
arkadascaa is offline  
Eski17-12-06, 22:51  #3
hayyam

hayyam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006

Kitap ve müzik cd lerini korsan almadım ama film cd ve dvd lerini almıyorum dersem yalan olur.Ancak arkadaşlar işin bir de maddi boyutu var hem insanlara okuyun ,filmlere ,tiyatrolara giderek sosyalleşin diyenler bunların ancak para ile yapılabildiğini unutuyorlarmış gibime geliyor.İnsanlar ayın sonunu zor getirirken bayağı bir yekün tutan bu tip şeylere nasıl para ayırsınlar doğal olarak korsanlarını tercih yoluna gidiyorlar.Tamam bu sanata,sanatçının emeğine saygısızlıktır ama ne yapılabilir.Ya okumayacaklar, müzik dinlemeyecekler ,sinemaya,tiyatroya gidemeyecekler yada bu tip gereksinimlerini daha ucuz olan yollardan temin edecekler.

Yine de korsana hayır demek gerekiyor.
hayyam is offline  
Eski18-12-06, 09:59  #4
yinyang

yinyang'nın Avatarı

Korsanı emeğe saygısızlık olarak düşünüyorum...belki bende almışımdır ama suan hatırlamıyorum tabiki almayalım arkadaşlar...
Eski18-12-06, 13:35  #5
tuqu
Admin

tuqu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

sayın bbucak,

olayı kendi müzik zevkim açısından değerlendireyim. alternatif bir görüşe sahibim ve şu var ki özellikle bu tarzda müzik yapan insanlar, bu konudan çok rahatsız. çünkü, Türkiye'de müzik sektörü içinde en az isimleri geçen ama her ne hikmetse aslında büyük kitleleri olan gruplar gerçekten büyük emekler harcayarak müzik yapmaktalar. Ama gelgelelim ki satış rakamları 10.000'i bile vurmuyor. Bu insanların haklarını aramak kadar doğal ne olabilir ? Siz çok şeyden fedakarlık yaparak emek vererek ortaya bir şeyler koyacaksınız ama bir bakacaksınız şarkınız her yerde çalıyor fakat satış rakamları çok komik..

Diğer bir yandan film ve oyunları ele alalım. Neden türkçe destekli bir oyun yok hiç düşündünüz mü? kaç kez almayı boşverin tanıdığınızda bile orjinal oyun gördünüz ? Bunlar filmler için de geçerli. burada maddi imkandan bahsedilebilir oyun ve filmlerin pahalı olmasından ama bu sanırım onları pek bağlar bir durum değil.

insanın verdiği emeğin karşılığını beklemesi, kendi eseri üzerinden hiçbir katkısı olmayan kişilerin kazanç sağlamasını istememesi kadar doğal bir şey yoktur.

Sömürülmekten nefret eden ama sömürmeyi de huy edinen bir toplumuz
Eski18-12-06, 16:15  #6
bbucak

...

Alıntı:
Sayın tuqu şöyle demiş:

...insanın verdiği emeğin karşılığını beklemesi, kendi eseri üzerinden hiçbir katkısı olmayan kişilerin kazanç sağlamasını istememesi kadar doğal bir şey yoktur...
Sayın tugu, paranoya mı yapmışım?

Kusura bakmayın, konuyu yanlış aksetirmemek üzere giriş paragrafında korsanı aklamak gibi bir niyet taşımdadığımı belirtmeye çalışmıştım. Sanırım benim kabahatim olacak ki, gelen cevaplar "korsan" 'ın kendisi ile ilgili kalmış.

Örneğinizi "alternatif müzik" üzerine kurgulayınca, bir katkı da bulunmak isterim. Sanat dünyasına yön verenler ne zaman alternatif müziği desteklediler, ne zaman bir "Banu Alkan" 'dan fazla değer verdilerki, bugün ben aranılan hakkın emek hakkı olduğuna inanayım...

Burdaki çelişki beni rahatsız ediyor...
Bir memurun 40 sene verdiği hizmet karşılığı aldığı "emekli maaşı"'nı bir bayram gecesi, bir konser günü kazananların emek hakkı için meclis kürsülerine çıkmaları beni rahatsız ediyor. Alternatif müzik yapan, ve bir şekilde her koşulla karşın onlara yatırım yapanlar değil o meclis kulislerine girenler.

Benim rahatsız olduğum olay korsana karşı olup olmamakla, aslında korsanla dahi alakalı değil. Emek hakkına, sanatta değer vermemiş olanlar bugün herkesden fazla imkanlar ile; televizyonlarda, gazetelerde, dergilerde, internette, meclis kulislerinde, orda ve burada emek ve sanat uğruna bir hak talep eder pozisyonda bağırmalarını inandırıcı bulumuyorum. Bu sebeple, "hadi oradan" diyerek gidip korsan ürün de satın almış değilim, korsanı rahat bırakın demiş hiç değilim.
bbucak is offline  
Eski18-12-06, 17:22  #7
yazzarr
Ayrıldı

yazzarr'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Herkes korsana hayır der, ama mutlaka korsan birşeyler almışlığı vardır. Bende karşıyım korsana tabiki hayır.
yazzarr is offline  
Eski18-12-06, 18:20  #8
tuqu
Admin

tuqu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

sayın bbucak,

Değerlendirmeyi sadece görsel medyadaki kişilere karşı yapıyorsunuz ben tam tersinden ele alıyorum..
Olay sadece görsel medyadaki sanatçılar ve kendini sanatçı sayanlar olsa hiç sözüm olmaz ama medyaya alet olmayan, ya da medyadan ilgi görmeyen kişiler ile bahsi geçen memurların ne farkı var ?
Eski18-12-06, 19:32  #9
bbucak

...

Alıntı:
Sayın tuqu şöyle demiş:

...Değerlendirmeyi sadece görsel medyadaki kişilere karşı yapıyorsunuz ben tam tersinden ele alıyorum..
Yineliyorum, amacımın bir hissi paylaşmaktı ve bunun altını yeterince çizemediğim için kusura bakmayın. Konuyu korsanın meşrulaştırmak yada tartışma boyutundan ayıklamayı hedeflemiştim, başaramadım.

Dediğiniz gibi değerlenedirmem "korsan" 'ı değil "korsana karşı alınan tavır" ile alakalıydı ve bu tavırda medyada sesi çok çıkan kesimin tavrı hedefimdi.

Bir memurun uğradığı haksızlık ile bir sanatçının uğradığı haksızlık arasında bir fark yok. Bu yüzden korsan ile mücadele kadar memurun, doktorun, mühendisin, öğretmenin, girişimicinin,...vb. herkesin uğradığı haksızlıklara eşit mesafede tepkiliyim.

Korsan ile savaşanların bayraktarlığını yapanların ise başka kimselerin hakksızlıklarına olan ilgisizliği ve hatta kimisine de etkide bulunmuş olmaları benim gözümde hoş durmuyor. Tek paylamak istediğim budur Syn.tugu...
bbucak is offline  
Eski20-12-06, 18:12  #10
9mm Parabellum

9mm Parabellum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi

Korsanın önlenmesi için ülkenin gelir dağılımı hem adaletli olmalı, hem de belli bir seviyeye gelmiş olmalıdır. Açık kaynaklı yazılımlar kullandığım için bu konularda bir sorun yaşamadım henüz. Ama mp3'ten de vargeçemedim
Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK)
9mm Parabellum is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)