Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Ustalardan Seçkiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Amin Maalouf Hayatı Ve Eserleri / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri

Konu Araçları
Eski19-12-06, 14:19  #1
bozkır

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir
Amin Maalouf Hayatı Ve Eserleri

Yapıtlarının tümü Türkçe' ye çevrilen Amin Maalouf ülkemizde "Semarkant" adlı romanıyla tanındı ve okuyucuyu kendine bağlayarak diğer romanlarındaki o akıcı, etkileyici üslubu ile de en çok satanlar listesinde yer aldı. Okuyucunun bu kadar etkilemesinin sebebi sanıyorum romanlarında tarihi dönemleri etkileyici ve sade bir dille anlatmasıdır

Hayatı:

Amin Maalouf 1949' da Lübnan' da doğdu. Ekonomi ve toplumbilim okuduktan sonra gazeteciliğe başladı; 1976' dan beri Paris' te yaşıyor. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır. Çok iyi bildiği Asya ve Akdeniz çevresi kültürlerinin söylencelerini yapıtlarında başarıyla işleyen Maalouf, ilk kitabı Les Croisades vues par les Arabes (1983, Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri, Telos) ile tanındı ve bu kitabın çevrildiği dillerde de büyük bir başarı kazandı. 1986' da yayımlanan ve aynı yıl Fransız - Arap Dostluk Ödülü' nü kazanan ikinci kitabı (ilk romanı) Léon l’Africain (Afrikalı Leo, YKY) ise bugün bir "Klasik" kabul edilmektedir.

Maalouf’un 1988' de yayımlanan ikinci romanı Samarcande da (Semerkant, YKY) coşkuyla karşılandı ve pek çok dile çevrildi. Les Jardins de Lumière (1991, Işık Bahçeleri, Telos) ve Le Ier Siècle après Béatrice (1992, Beatrice' den Sonra Birinci Yüzyıl, Telos) adlı romanlarının ardından, 1993' te yayımlanan romanı Le Rocher de Tanios (Tanios Kayası, YKY) ile Goncourt Ödülü' nü kazanan yazarın, Les Echelles du Levant (Doğunun Limanları, YKY) adlı romanı 1996' da, Les Identités Meurtrières (Ölümcül Kimlikler, YKY) adlı deneme kitabı 1998' de çıktı. Maalouf 2000’de Le Périple de Baldassare yayımladı (Yüzüncü Ad-"Baldassare’nin Yolculuğu", YKY). Finlandiyalı müzisyen Kaija Saariaho' nun bestelediği opera için yazdığı Uzaktan Aşk (2002, YKY) Maalouf’ un ilk librettosudur. Origines (Yolların Başlangıcı, 2004) yazarın son çalışmasıdır.

Kurgusal Roman Ve Öyküleri:

Semerkant (1988)
Afrikalı Leo (1986)
Işık Bahçeleri (1991)
Beatrice' den Sonra Birinci Yüzyıl (1992)
Tanios Kayası (1993)
Doğunun Limanları (1996)
Ölümcül Kimlikler (1998)
Yüzüncü Ad - "Baldassare'nin Yolculuğu" (2000)
Yolların Başlangıcı (2004)

Librettoları:

Uzaktan Aşk (2002)
Adriana Mater (2006)

Kurgusal Olmayan Eserleri:

Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri (1983)

O izmirli ,o halepli ,o beyrutlu o şamlı , o kudüslü ,o parisli....O her yerde. Aslen Lübnanlı olan ancak Fransa' da yaşayan Amin Maalouf yazdığı kitaplarda Ortadoğuyu ve bizleri anlatıyor. Yaşadığı kimlik farklılaşmasını kitaplarına taşıyan ve Ortadoğu' nun tarihini bizlere roman atmosferinde aktaran yazar özellikle ÖLÜMCÜL KİMLİKLER'de tartıştığımız etnik meselelere kendince çözümler sunuyor. Bizi bilen biri olarak bizi bizlere ve Batıya anlatıyor. Arapların gözüyle Haçlı Seferleri ise aynayı bu kez batılılara çeviriyor. SEMERKANT' ta Selçuklu devrindeki olayları, büyük tasavvufçu ve matematikçi ÖMER HAYYAM' ı ve Haşhaşiyun tarikatının kurucusu ALAMUT KALESİ' nin sahibi HASAN SABBAH' ı anlatır. Benimde Maalouf' un eseleri arasında en sevdiğimdir. Bu değerli yazarı herkese tavsiye ediyor MAALOUF okurlarının fikirlerini bekliyorum. Saygılar.

Kaynak:Yky, Yazarın Kişisel Sitesi,Wikipedia, Yazarın Çeşitli e-kitapları, Sn Bozkır'ın kişisel yazıları.

En büyük söz Kuran bile / Arada bir okunur besmeleyle.
Kadehteyse öyle bir ayet var ki / Okur insan her zaman, her yerde.

LiberterKedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-07-08 10:42 .Sebep: Hayatı düzenlendi, resim eklendi, eserleri güncellendi, Sn Bozkır'a teşekkürler..
bozkır is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-12-06, 14:28  #2
lamira
Forumdan Uzaklaştırılmış

lamira'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Semerkant özellikle sizin de belirttiğiniz gibi Maaluf'un en güzel kitabı diyebilirim bana görede. Bu tarihsel kişilikleri Hayyam, Hasan Sabbbah ve Nizamülmülk'ü son derece akıcı ve bizden biri olduğunu aynı coğrafyanın insanları olduğumuzu her cümlesinde adeta hissettirerek mükemmel bir kurguyla aktardığını düşünüyorum. Onu okumak benim için her zaman zevk olmuştur.
lamira is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-12-06, 14:40  #3
bozkır

bozkır'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın lamira şöyle demiş:

Semerkant özellikle sizin de belirttiğiniz gibi Maaluf'un en güzel kitabı diyebilirim bana görede. Bu tarihsel kişilikleri Hayyam, Hasan Sabbbah ve Nizamülmülk'ü son derece akıcı ve bizden biri olduğunu aynı coğrafyanın insanları olduğumuzu her cümlesinde adeta hissettirerek mükemmel bir kurguyla aktardığını düşünüyorum. Onu okumak benim için her zaman zevk olmuştur.
Amin malouf kitapları son dönemde bayağı beğeniliyor.İki yıl önce çevrilen CENNET KRALLIĞI onun "Arapların Gzüyle Haçlı seferleri " kitabından uyarlandı.Biz de epey seyirci çekeken Batıda hritiyanlığı suçluoyr diye fazla beğenilmedi.Şu Batılıların kibri yok mu.

Eski19-12-06, 16:28  #4
Gılgamış

Gılgamış'nın Avatarı

Özellikle Semerkant'ını sevmiştim.
Okunası bir yazar, diye düşünüyorum.
Eski20-12-06, 18:36  #5
esragoc
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Dec 2006

Yüzüncü Ad kitabini arkadasimdan almistim. Biraz okudum sonra arkadasim aldi o kitabi benden bitiremedim. Sonra garip bir sekilde kitap yoluma cikti ve ben Amin M.'la tanistim. sonra semerkant, sonra dogunun limanlari...

Yuzuncu ad i 6 kere okudum. yine okurum...
esragoc is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-12-06, 19:05  #6
bozkır

bozkır'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın esragoc şöyle demiş:

Yüzüncü Ad kitabini arkadasimdan almistim. Biraz okudum sonra arkadasim aldi o kitabi benden bitiremedim. Sonra garip bir sekilde kitap yoluma cikti ve ben Amin M.'la tanistim. sonra semerkant, sonra dogunun limanlari...

Yuzuncu ad i 6 kere okudum. yine okurum...
maşallah
altı kere
bayağı sevmişsin anlaşılan.Ben ordaki uyuşuk antikacı kardeşime hayrandım.Tam anti kahraman....Saygılar

Eski09-01-07, 09:53  #7
Roj u hev
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: Orasi

Müthis bir yazar bütün kitaplarini okudum bir tek Beatristen önce birinci yüzyil miydi ? Ondan nefret etmistim...
Roj u hev is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-01-07, 12:18  #8
erhanbay

erhanbay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Maaloufun çoğu kitabını okudum. Semerkant en güzeli bence. Afrikalı Leo ve Işık Bahçeleri de etkileyiciydi. Okumayanlara maaloufun tüm kitaplarını tavsiye ederim.
erhanbay is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-01-07, 01:37  #9
bozkır

bozkır'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Roj u hev şöyle demiş:

Mesajı Göster
Müthis bir yazar bütün kitaplarini okudum bir tek Beatristen önce birinci yüzyil miydi ? Ondan nefret etmistim...
incecik bir kitaptı.Doğrudur diğerlerine göre biraz geride kalıyorudu.
Eski26-01-07, 01:39  #10
bozkır

bozkır'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın erhanbay şöyle demiş:

Mesajı Göster
Maaloufun çoğu kitabını okudum. Semerkant en güzeli bence. Afrikalı Leo ve Işık Bahçeleri de etkileyiciydi. Okumayanlara maaloufun tüm kitaplarını tavsiye ederim.
Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam.Tarihsever olarak tek geçtiğim kitapların başındadır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı