"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

F-35ler

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski19-12-06, 15:40  #1
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir
F-35ler

Türkiye yüz adet yeni F-35 alıyor.Maliyeti 10 milyar civarında.Bir ülkenin güvenliğe para ayırmaması gibi bir şey düşünülemesede biz bu gelişmiş uçakları kime karşı kullanmak için alıyoruz sorusunu sormazsam vicdanım rahat etmeyecek.10 milyar dolar neden eğitim ve sağlığa ayırılamıyor sorusunu da sormak isterim.Görüşlerinizi bekliyorum.Saygılarımla
Eski19-12-06, 16:54  #2
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Anadolu

Ülkenin güvenlik birimlerinin güçlü olması gerektiği inkar edilemez bir gerçek..

Fakat ülkemizin bir başka gerçeğide devlet bütçesinin çok büyük bir kısmının savunmaya ayrılmış olması..

Eğitim ve sağlık gibi en temel haklarda kısıtlamaya gidilebilirken askeri alanda böyle bir durum söz konusu olamıyor malesef..
Yoksa hayat mı aşmakta beni...
ASYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-12-06, 17:10  #3
aziz86

Giriş Tarihi: Dec 2006

Atatürk'ün dediği gibi istikbal göklerdedir ama ülkenin hali ortadayken ne kadar gerekli bilmiyorum...
herhalde bu uçaklar yunan uçaklarıyla it dalaşında kullanılacak
aziz86 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-12-06, 17:13  #4
duygu24

duygu24'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Her ne kadar dostumuz çok desekte bilinen bir gerçek var ki hiç bir ülke dostumuz değil.Her yerde olduğu gibi bizden bir çıkar kaygısı olan ülkelerle dostuz,başta hemen hemen tüm ortadoğunun ve asyanın düşmanı ABD ile.PKK gibi bir gücü bize karşı kullandığını bildiğimiz bir sömürgeciye karşıda silahlanıyoruz,İran gibi deli bir yönetime karşıda silahlanıyoruz.

Ortadada bir gerçek var tabi ki milletimiz eğitim başta olmak üzere bir çok sıkıntı yaşarken bu kadar fazla savunma giderimizin olması adil değil...Sonuçta askeri olarak zaten en iyiler arasındayız,bu giderleri biraz daha halkın ihtiyacı için kullanabiliriz.Sadece savunmayı düşünmeyip ülkenin bu hallere sürüklenmesinde etkisi en fazla olan EĞİTİMi umursamak,başa gelecek bilgili insanların bu toprakları masa üzerinde kan dökmeden,savunmasını yapabilmesinde büyük rol oynayacak!!!
''EĞİTİM ŞART''

saygılarımla
duygu24 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-12-06, 17:21  #5
9mm Parabellum

9mm Parabellum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi

Bizi koşullarımız bu savunma harcamalarını yapmaya zorluyor, o da bir gerçek...
Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK)
9mm Parabellum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-12-06, 17:25  #6
charon
Kültür-Sanat

charon'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Sanrım herkez savunma için para harcanaması gerektiğinde hemfikir..
Fakat nasıl ve nekefar harcanmalı?

Bu noktada bişey anlatmak istiyorum;içinde arkadaşımında bulundugu bir ekip savuma silahlarıyla ilgi bir proje hazırlıyorlar ve bunu ilk başta Türk yetkililere gösteriyolar.Eger bir şekilde üretim yapılacaksa Türkiye yapsın istiyorlar fakat yetkililer adam gibi incelemeden projeyi geri çeviriyorlar,sonra proje ABD'ye gidiyor ve muazzam paralarla satın alınıyor.Şu anda o ekip ABD de çalışıyor ki hepsi zeki çalışkan insanlar..

Türkiye silahlarını satın alıyor yada bir şekilde peşkeşler çekilip satın almak zorunda kalıyor.Savunmamızda bile başkalarına bağımlı hale gelıyoruz.Ve tabi herkezin bildiği gibi daha iyisini üretmeden kimse sana satmaz onları ve eger bir gün kullanmak zorunda kalırsak(-ki umarım olmaz)zaten onların kat kat iyisiyle mücadele etmek durumunda kalacaz.

Saygılar..
Eski19-12-06, 17:28  #7
bbucak

Gönül isterdiki kendi uçağımızı kendimiz yapalım, hatta yapıp da satalım.
Esasında yapmadığımız iş değildi (Çanakkale ve Kurtuluş Savaş'ı hava taburlarının olağanüstü yetenekli pilot ve teknik gücüne bakınca). Ancak yeterli yatırımı üretime veremediğimiz için olsa gerek, 2006 yıllına gelmemize rahmen ne otomobil nede uçak üretebilen bir ülke değiliz. Anca montaj yapabiliyor, üretime yetemiyoruz.

Ancak, orduya yapılan harcamalar eğitime ve sağlığa yapılsın şeklindeki isteklerin ardındaki kalkınma arzusunu paylaşırken, bu harcamaların nedenleri alaycı bir dille yerenlerin de ömürleri boyunca bir savaş yaşamaması ve askerin sadece "it dalaşı" yapan gereksiz bir kurum olarak hatırlamasını diliyorum.
bbucak is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-12-06, 17:36  #8
charon
Kültür-Sanat

charon'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
Sayın bbucak şöyle demiş:

Gönül isterdiki kendi uçağımızı kendimiz yapalım, hatta yapıp da satalım.
Esasında yapmadığımız iş değildi (Çanakkale ve Kurtuluş Savaş'ı hava taburlarının olağanüstü yetenekli pilot ve teknik gücüne bakınca). Ancak yeterli yatırımı üretime veremediğimiz için olsa gerek, 2006 yıllına gelmemize rahmen ne otomobil nede uçak üretebilen bir ülke değiliz. Anca montaj yapabiliyor, üretime yetemiyoruz.

Ancak, orduya yapılan harcamalar eğitime ve sağlığa yapılsın şeklindeki isteklerin ardındaki kalkınma arzusunu paylaşırken, bu harcamaların nedenleri alaycı bir dille yerenlerin de ömürleri boyunca bir savaş yaşamaması ve askerin sadece "it dalaşı" yapan gereksiz bir kurum olarak hatırlamasını diliyorum.
Sn bucak işte çok basit bir politikayla bizi boyle kendilerine bağımlı sakat bir ülke haline getirdiler.Zamanında (yanlış hatırlamıyorsam)Konya da ki traktör fabrikasını kapattılar."yaw"dediler "siz neden üretiyorsunuz ben size aynı kalitedekini çok daha ucuza veririm".Bunu her alanda yapıyolar.O anda parlak gibi gozuken fikir 80 sene sonra senin çöküşüne neden olabilecek nitelikte oluyor.

Ve bende sizin dileklerinize katılıyorum..
Eski19-12-06, 18:00  #9
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

F35'ler en modern uçaklar. Bunlar alınınca, eldeki yedek parça stoku da bir süre sonra işe yaramaz hale gelecek. Oysa ihtiyaç kadar F16 alınsa, bu sorun yaşanmayacak ve çok daha düşük maliyetle konu halledilecek. Bir de şu var. Bu uçaklar kime karşı? Yunanistan'a mı? Bizi kimse Yunanlılarla savaştırmaz. Başta F35'leri satan ABD. İran için bu kadar modern uçağa gerek yok. Ermenistan, Suriye ve Irak için de yok. Herhalde PKK için de alınacak değil. Peki neden?

100 uçak 10 milyar $ ise tanesi 100 milyon $ demektir. Sağlığı eğitimi bir yana bırakın. 100 milyon $'a 1 veya 2 adet ciddi sınai tesis kurulur. Yani 100 ile 200 arasında yeni fabrika kurulur. Doğrudan çalışanlar, dolaylı olarak bunlara hizmet verenler ve bunların aileleriyle birlikte, yüzbinlerce insan aş, iş, ekmek sahibi olur. Bunların üretimiyle elde edilecek gelirle de yeni iş yerleri açılır.
yorum2006 is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-12-06, 18:42  #10
onur0226

Ülke / Şehir: ankara

tsk silah alımını bbir politik araç olarak kullanmaktadır bazen...rüşvet gibi...
alyhimize politika yürüten devletten silah almayız mesela ....
veya silah almamız karşılığında herhangi bire konuda bizden yana olmasını isteriz ülkelerden...
tabi bu o silahlara ihtiyaç yok demek değildir...ancak hangi silahın kimden alınacağı konusunda kaymalar yaşanabilir...aynı amaca uygun değişik silahlardan herhengi biri politik sürece göre tercih edilir...
silahı üreten ülkeyle alakalıdır bu....ülkesinin pğolitikasında söz sahibi olan silah lobilerine hitap eder...
onur0226 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 10:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)