"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Almanya'da Türkçe'nin durumu/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Almanya'da Türkçe'nin durumuna ilişkin birkaç dakikalık bir video. Buyrun dilerseniz izleyin: http://www.youtube.com/watch?v=e4DSXkWurz8 Ne yazık ki bu programın başka görüntülerini bulamadım (Sınırlar Arasında-Almanya ). Ne düşünüyorsunuz ? __________________
''Kemalist Devrim tamamlanacak (...) Gençlik bütün Kemalist güçlerle yek vücut olmak zorundadır.'' DENİZ GEZMİŞ, Devrim Gazetesi - 23 Aralık 1969 - Sayı: 10 - Sayfa: 2-7 |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Almanya'dan önce Türkiye'de Türkçe'nin ne durumda olduğunu konuşmamız gerekiyor. Bu forumda yazan arkadaşların tamamı üniversite mezunu ya da üniversitede okuyan insanlardan oluştuğu halde, Türkçe'yi doğru olarak kullanan üye sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Türkiye'de Türkçe'ye, bir yabancı dile verilen önem kadar önem verilmediği bir gerçektir. Türkçe, Türklerin neredeyse yabancı dili haline gelmiştir. __________________
Ne kadar cahille tartıştıysam hep mağlup oldum Ne kadar alimle tartıştıysam hep galip geldim. (İmam-ı Şafii) |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Gerçekten öncelikle bu konuyu aktartığınız için sizi tebrik ediyorum. Her yıl birçok başarılı öğrencimiz(akrabalarımda var) bizdeki bu ÖSYM belası yüzünden yurdışına yüksek öğrenim görmeye gidiyor.Bildiğim kadarıyla bunların en revaçta olanı,Almanya,ABD,İngiltere.... Hem bunların ekonamisine veriyoruz, hem asıl beyinlerimizi.... Dilde konuşma baskısına gelince; Almanya'ya AB'de bakış mesafelidir, Uluslar arası bütün platformlarda Alman'lar hep farklı saf alıyor neden mi, Almanların Füreri(Hitler) Almanların kalbinde yaşıyor.Hala ondan kalıntı ilkelerle politika yapılıyor.Bunun başka açıklaması olamaz. Türkiye de kürtçe farklıdır, bölücülük rizikosundadır.Almanyadakiler ise çoğu eğitim ve iş için orda isteselerde zaruret olmasa onlarla kalıcaklarına inanmıyorum. Daha sayfalarca yazabilirim ama sorun kaynağının bu olduğu düşüncesindeyim. __________________
Silkin doğrul artık günü geldi kavganın Mehmet olup dağlar da destanlar yazmanın... |
|
| #4 | ||
| Alıntı:
Lisans, lisansüstü, doktora ve kimi iş başvurularında bizden istenilen İngilizce yeterlilik sınavları geliyor aklıma. TOEFL bir yana, okullarımız ve ÖSYM'nin de hazırladığı (KPDS,ÜDS) İngilizce yeterlilik sınavlarına bakınca, yabancı dile ne kadar sevdalı olduğumuz görülebilir. Bugüne kadar kimse benden Türkçe yeterlilik belgesi istemedi. Bana İngilizce dili dışında hiç bir dilde akademik bir makale nasıl yazılır öğretilmedi. | |
|
| #5 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Yabancı dile olan eğilimin,verilen önemin 10 da biri türkçeye verilseydi,orta okuldan mezun olan öğrencilerin arasında doğru düzgün okuma-yazma bilmeyenler olmazdı.Okuma-yazma oranı bence halen çok düşüktür,yabancı dili bırakın da türkçeye bakalım,okuma-yazma oranını da geçtim,bir de bunun okuduğunu anlama oranı var,ki ne yazık ki ülkemizde çok düşüktür diye düşünüyorum. saygılar __________________
"Yeneceğiz bu karanlıkları,bu tutsaklıkları yeneceğiz!Çevremizdeki bu kanlı zincirleri söküp atacağız,diz çökmeyeceğiz!Yenilmeyeceğiz" Uğur Mumcu.. |
|
| #6 | |
| Sayın Forumdaşlarım, Ben bu başlığı açarak öncelikle Almanya'nın çelişkisine dikkat çekmek istemiştim. Bizim ülkemizde azınlıklar, çoğunluklar yaratmak isteyen Almanya, acaba kendi ülkesinde neler yapıyor ? Videoda anlatılanların hepsi doğrudur. Burada bazı okullarda (o tarihlerde bir okuldu ) teneffüslerde bile Almanca dışında dil konuşmak yasaklanıyor. Hatta anaokullarında bile çocuklara kendi aralarında Almanca dışında dil konuşmak yasaklanabiliyor. Ve bunları yapan AB'nin öncü ülkelerinden, insan hakları şampiyonu Almanya. Burada bir yanlışlık yok mu ? Nerede AB insan hakları kuruluşları ? Nerede ülkemin insan haklarını savunan dernekleri ? Almanya'dakiler insan değil mi ? Rostock'ta, Mölln'de, Solingen'de aşırı sağ görüşlü Almanlar, yabancıları yakarken, öbür Almanlar da alkış tutmuşlardı. Şimdi de teneffüsler de çocukların kendi arasında Almanca konuşulmasına bile karışılıyor.... Ve yine sessizlik. Almanya'da okullardaki seçmeli Türkçe dersleri kaldırıldı, kalanlarda Türkler'in yaşadığı kentlerde sadece 1-2 okulda göstermelik. Bizim siyasilerimiz ne işe yarar, bilmiyorum. Neden bir Allah'ın kulu çıkıp da, ''Hoop, bu ne yaman çelişki ?'' demez ? Üstüne üstlük bizde bazı çevreler çıkar ''Efendim, bak Almanya'da ne biçim haklar veriliyor Türkler'e ama..'' diye vırvır konuşurlar. __________________
''Kemalist Devrim tamamlanacak (...) Gençlik bütün Kemalist güçlerle yek vücut olmak zorundadır.'' DENİZ GEZMİŞ, Devrim Gazetesi - 23 Aralık 1969 - Sayı: 10 - Sayfa: 2-7 |
|
| #7 | |
| Haklısınız sayın gılgamış, Bunun nedeni insan hakları, demokrasi, fikir özgürlüğü boyutunda talepler de bulunanların siyaset yapmasıdır. Gerçek anlamda ne insanların gerçek haklarının, ne kendilerinden farklı fikirlerin varlığına saygılı olmak hedef alınmaktadır. Hedef bu kavramlar üzerinden siyaset, hatta demogoji yapmaktır. Ortaya çıkan tüm çelişkiler de bu yüzdendir... Dünya malesef insan egosunun ötesinde yaşatılabilecek ortak değerlere sahip değildir, bu yüzden de fikirlerin kulağımızda yarattığı etki ile, koşullar uyuşmamaktadır. Bahsi geçen kavramların, koşullar çerçevesinde yaşama geçirilmesi hedef olmalı, bu kavramlar üzerinden siyaset yapanlara karşı da uyanık olmalıyız. |
|
| #8 | |
| Sınırlar Arasında programının ''Almanya'' bölümünün tamamını izlemek isteyenler için: http://www.youtube.com/watch?v=fVmY-...related&search= http://www.youtube.com/watch?v=nFEGL...related&search= http://www.youtube.com/watch?v=bcugD...related&search= http://www.youtube.com/watch?v=FsHW4...related&search= __________________
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Türkiyeli işçilerin Almanya'ya göçü 60'lı yıllarda başlamıştır. Bu olay, başlangıçta göç olarak görülmüyordu. Gerek Almanlar, gerekse Türkler, buna geçici bir çalışma dönemi olarak bakıyordu. Zamanla Türkler, ilk duygusallıklarını bıraktılar ve artık geri dönüş olmadığını anlamaya başladılar. Almanlar ise, oradaki işçilere ısrarla siz konuksunuz diyor ve konuk işçi (Gastarbeiter) sıfatını veriyordu. Türkleri dışlamak için de, okullarda Türkçe öğretim yapılan sınıflar açılıyordu. Şunu da belirteyim ki, o dönemde, Türk çocuklarının büyük çoğunluğunun Almancası çok kötüydü. Ben 70'li yıllarda Almanya'da bulundum. Biz, Türkiyeli ilericiler, o zaman, Türkçe sınıflara karşıydık. Bu Türkiyeli çocuklara uygulanan negatif ayrımcılıktı çünkü. Bu çocukların, Alman toplumuna adapte olabilmeleri, orada insanca yaşayabilmeleri ve haklarını arayabilmeleri için Almancayı çok iyi bilmeleri gerekliydi bizce. Almanlar ise ısrarla, Almanya göç ve göçmen ülkesi değildir ve asla olamaz diyordu. 70'li yılların sonuna doğru, Almanlar, bir "entegrasyon" söylemi başlattılar. Bunun nedeni ise, yabancıların, ayrımcılığın etkisiyle giderek gettolaşması ve Alman toplumsal yaşamı için risk oluşturmasıydı. Ayrıca Alman nüfusu azaldığından, genç nüfus olarak yabancılara gerek olduğu ve bunun süreklilik taşıması gerektiği ortaya çıkmıştı. Ben 70'lerin sonunda Türkiye'ye döndüm. Olayları medyadan izliyorum artık. Sanıyorum, bu "entegrasyon" programları, zamanla "asimilasyon"a, yani Almanlaştırmaya yönelmiş. Ancak bundan emin değilim. Orada yaşayanlar, bunu daha iyi değerlendirebilir. Öte yandan ben, ana dilde olmayan öğretimin, illa asimilasyon anlamına geldiğine ve kesinlikle asimilasyon sonucunu doğuracağına inanmıyorum. Herkes anadilini tabii ki öğrenmeli ve konuşmalı, ancak ana dilde öğretim şart değil bence. |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: ankara
| doğu-batı dergisinin 38. sayısından bir alıntı yapmak istiyorum.konuyu daha iyi anlamamıza ve farklı bir açıdan bakmamıza faydası olacağını düşünüyorum: '' her etnik kategori kendine has bir dile sahiptir.ulus devlet inşası belli bir dilin devlet aygıtının kaynakları kullanılarak ulusal dil olarak yaygınlaştırılması,öğretilmesi ve böylelikle ulusal pazarın yaratılarak kapitalist gelişmenin önünün açılması sürecidir.dolayısıyla devlet ulusal dil olarak seçtiği ve standartlaştırarak yaydığı dil üzerinden belli bir etnik grubu toplumsal düzenin merkezinde oturtmuş olur.. son on yılda milliyetçilik araştırmalarına egemen olan anderson un 'hayali cemaat' fikrinden esinlenen bu yaklaşım. ulus-devleti ulusal pazarın kuruluşuna dayandırırken ,ulusal dili de ulusal pazarın olmazsa olmaz koşulu sayar.böylelikle siyasi (devlet aygıtının şekil değiştirmesi) ,ekonomik (ulusal pazarın kuruluşu,akademik-kültürel (ulusal dilin standartlaştırılması )süreçler bilinçli bir toplum mühendisliği projesinin uyumlu parçaları, belli bir etnik grup bu siyasi yapılanmanın asli unsuru,genel olarak toplum da bu sürecin edilgen nesnesi olarak betimlenir.'' olaya bu açıdan bakınca dil sorununun, almanya veya herhangi başka bir ülkede,neden sorun yarattığı daha iyi anlaşılıyor. olaya ulusal pazar sorunu açısından bakarsak ve almanyadaki yoğun türk nüfsunu göz önüne alırsak ,almanyadaki türk nüfusunun kendi pazarına hakim olduğu yolunda bir kanı elde edebiliriz.sanırım bu alman hükümetinin çabalarının sebebi de bu olsa gerek..ülkede ulusal pazarın farklı bir etnik kimliğin bu farkını hissetmesi ve bunun yönetimde sorun yaratması tehlikesi... sanırım bu yüzden alman hükümeti pazarını ve yönetimdeki istikrarı korumak adına asimilasyon düşünüyor diyebiliriz..okullarda türkçe eğitimin yasaklanması da türk cemaatini tamamiyle alman toplumu içinde eritmek amaçlı... onur0226 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-12-06 01:17 . |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|