"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Dersim neden yandı ?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski21-12-06, 19:13  #1
duygu24

duygu24'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Dersim neden yandı ?

Arkadaşlar 1938'de Dersimde olanları Atatürk'ün ölmeden önce yaptırdığına inanan bir kesim var.Ben Atatürk'ün orada ki insanları yaktırararak,evlerini yıktırarak onlardan kurtulacağını düşünmeyecek kadar zeki biri olduğuna inanıyorum.

Bu konu hakkında araştırmalarınızı ve görüşlerinizi sunmanızı bekliyorum.
Teşekkürler!!!

saygılarımla
duygu24 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-12-06, 19:45  #2
kamer

Giriş Tarihi: Nov 2006

Dersmliler şu dersim edebiyatını bırakmalı artık . Orada feodal bir kabile düzeni vardı ve çevrede talan yapıyorlardı. Yanlış olan soykırımdır bunu kimse onaylayamaz. Fevzi çakmak gibi faşizm taraftarları soykırımın ana sorumlularıdır. Zaten devrimler bu faşizm yanlısı klik tarafından hiç sahiplenilmedi.
kamer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-12-06, 20:03  #3
ademt87

Giriş Tarihi: Dec 2006

O zaman İsmet İnönü başbakandı.Dersimde isyan eden Süriye ve Fransa destekli beşbin kişiye müdahale gerekiyordu.General Abdullah Alpdoğan komutasında askerler müdahale etti.Ayaklanmanın lideri Seyit Rıza ile 6 adamı idam edildi.
Kısacası bu isyanda Atatürk cumhurbaşkanıydı ve olaylarla sadece bir cumhurbaşkanı alakası ile ilgilendi.Ne oraya giden askeri yönetti; ne de orada savaştı. Bugun Tayyip Erdoğanın Kıbrıs planını cumhurbaşkanı mı yaptı da verdi.Dersimde ne haksız yere insanlar yakılmıştır ne de Atatürk yakmıştır.
Eski21-12-06, 20:17  #4
ademt87

Orada beş bin kişilik bir grup isyan etmiş. Daha öncede etmiş ama o isyan bastırılmış.Devletin ne yapması lazım bu isyanı illaki bastırması lazım.Bu Dersim olayının komutanlarla alakası yoktur.Devlet yapması gerekeni yapmıştır.Sonuçta orada bir isyan var.Askere karsı kurşun atılmış; nihayetinde karsı ateş acılmıştır.İsyancılardan ve Türk askerinden ölen olmuştur.Ne soykırım nede başka birşey vardır.Ve bu olayın Fevzi Cakmak ile alkası yoktur.
Eski21-12-06, 20:38  #5
duygu24

duygu24'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın kamer şöyle demiş:

Dersmliler şu dersim edebiyatını bırakmalı artık . Orada feodal bir kabile düzeni vardı ve çevrede talan yapıyorlardı. Yanlış olan soykırımdır bunu kimse onaylayamaz. Fevzi çakmak gibi faşizm taraftarları soykırımın ana sorumlularıdır. Zaten devrimler bu faşizm yanlısı klik tarafından hiç sahiplenilmedi.
Sayın Kamer orada ki insanların acısını anlamanızı beklemiyorum ama bari saygı gösterin.Olayların içinde olmayan hiç kimse tam anlamıyla anlayamaz orada yaşananları.Bu edebiyatı bıraksınlar falan demeniz üzücü...O insanlar yıllarca askerle burun buruna geldi.Onların derdini hiç bir hükümet dinlemedi.İnançlarına hiç kimse saygı göstermedi.Ne istiyorsunuz hiç birşey olmamış gibi mi davransınlar!!!

saygılarımla
Eski21-12-06, 20:52  #6
ademt87

Bir düzeltme Dersim isyanı sırasında Atatürk Cumhurbaşkanı degildi. Özür dilerim..
Eski21-12-06, 21:07  #7
07fatma

07fatma'nın Avatarı

Ülke / Şehir: antalya

Alıntı:
Sayın duygu24 şöyle demiş:

Sayın Kamer orada ki insanların acısını anlamanızı beklemiyorum ama bari saygı gösterin.Olayların içinde olmayan hiç kimse tam anlamıyla anlayamaz orada yaşananları.Bu edebiyatı bıraksınlar falan demeniz üzücü...O insanlar yıllarca askerle burun buruna geldi.Onların derdini hiç bir hükümet dinlemedi.İnançlarına hiç kimse saygı göstermedi.Ne istiyorsunuz hiç birşey olmamış gibi mi davransınlar!!!

saygılarımla
Bu konuda ben de size katılıyorum.ordaki olayları yaşamayan kimse o insanların acılarını anlayamaz
07fatma is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 14:24  #8
kamer

Site yönetimi konuyla ilgili ilk yazımı yayınlamadığı için bir karışıklık oldu . Sayın duygu amacım bağcı dövmek değil dersim deki katliamı kimse onaylayamaz benim anlatmak istediğim katliamın devlet içindeki sağcı ve gerici klik tarafından yapıldığıdır Atatürk emin olun böylebir şeye izin vermezdi . Artı bu klik yani fevzi çakmak , kazım karabekir gibileri Atatürküde ortadan kaldırmak istemişlerdi.
Dersimliler bu olayı bahane ettikçe ve sonucunda antikemalist bir çizgiye girdikçe kendileri kaybediyor . Cumhuriyetle barışmanın zamanı geldi artık.
kamer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 15:35  #9
duygu24

duygu24'nın Avatarı

Sayın Kamer şimdi anlatmak istediğinizi kesinlikle daha iyi anladım.Bu olay esnasında Atatürk'ün çok hasta olduğunu biliyorum,acaba hasta yatağında böyle bir karar vermiş olabilir mi???Buna inanmak istemiyorum ama ortadada bir gerçek var(orada yaşananlar,hala etkisi süren askeri baskı).Olayın ilginç bir diğer yanıysa okuma oranının en fazla olduğu illerden biri Tunceli...Ve okuduktan sonra bu gençlerin yöneldiği yerse dağlar...Orada ki baskı gençleri kötü yönde etkiliyor,bu da onlarda ki Atatürk sevgisini yok ediyor malesef.Biz Atatürkçüyüz diyen askerinden,başa gelen hükümetine kadar herkes onlara acı getirdi!!!

saygılarımla

duygu24 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-12-06 15:37 .
Eski22-12-06, 16:43  #10
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
Sayın duygu24 şöyle demiş:

Sayın doğançay ben sizden bu konuda ki bilgilerinizi ve araştırmalarınızı rica ettim.Dersim'i karalamaya çalışmanızı,üstelik bunu Kamer Genç gibi bir insanı kullanarak yapmanızı pek anlayamadım!!!

Dersim deyince aklınıza sadece Kamer Genç gibi bir ismin gelmesi üzücü ama ùnutmayın ki bir insanı bir şehre mal edemezsiniz...
Konumuz Dersim sorunu bu konu hakkında yazacaklarınızı (varsa tabi) bekliyorum...

saygılarımla
Sayın duygu,
Kamer Genç'de Dersimli değil midir?Kamer Genç'ten bahsetmemden neden rahatsız oldunuz?Atatürk'e yersiz sataşma varken neden rahatsız olmadınız.Ben tam olarak bilmiyorum ama bakın o zaman hasta yatağında olduğu söyleniyor,değil mi?

Neden karalayayım ki?
Tunceli'nin okuma-yazma daha doğrusu eğitim seviyesi yüksektir.O zaman siz de orayı gerçekten temsil ettiğine inandığınız nezih insanları örnek veriniz.Biz de öğrenelim.
Benim tanıdığım Tuncelililer'in çoğu Tuncelili olduğunu söylemez.''Dersim'liyim.''der.
Buyrun .
Saygılar
doğançay

doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-12-06 16:46 .
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 10:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)