"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Avrupa'nın En Büyüğü TSK

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski22-12-06, 09:33  #1
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Anadolu
Avrupa'nın En Büyüğü TSK

Yapılan araştırmalar sonucunda Avrupanın en büyük ordusu Türkiye'ye ait.
TSK dünyada ise 8. büyük ordu..
http://www.milliyet.com.tr/2006/12/22/guncel/agun.html

Eğitim düzeyi sıralamasında sonlardaki yerimizi itina ile korurken savunma alanında dereceye girmek oldukça etkileyici..

Kendimizi bir türlü kabul ettiremediğimiz Avrupaya, böylesine güçlü bir ordu kurarak göz dağımı vermek istiyoruz?

Ordunun karşısındaki en büyük düşman kim?

Bizi bu kadar güçlü bir savunma sistemi kurmaya iten nedenler neler?
Yoksa hayat mı aşmakta beni...
ASYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 09:54  #2
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Kısaca

Ordunun neden bu kadar büyük olduğu sorusunun en temel yanıtı haritadadır. Türkiye konumu nedeniyle birçok ülkeden çok daha stresli bir jeopolitik noktada yer almaktadır. Buradaki temel, komşu sayısının fazlalığından çok, ülkenin doğusuyla batısı arasındaki sosyal, ekonomik ve kültürel uçurumdur. Şöyle bir düşürün; batı komşumuz Yunanistan, doğu komşumuz İran. Güneyimiz Ortadoğu.

Bir diğer nokta Türkiye, karmaşık bir ulus yapısına sahiptir. Birçok etnik grup, Türk halkını oluşturur. Ayrıca dini açıdan da çok dingin bir yapıda olduğumuz söylenemez. Haliye olası gerginlik durumunda, güvenliğin sağlanması için desteğe gereksinim duyulacaktır. Bu da en köklü kurum olan TSK ile karşılanmaktadır.
Papyrus is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 11:14  #3
aytac2961

aytac2961'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Bütün dünya olabilir mi? Bence Türk Silahlı Kuvvetleri avrupanın değil dünyanın en büyüğü olmalı.

Eski Dünya, Yeni Dünya bütün akvam-ı beşer
Kaynıyor kum gibi, tûfan gibi, mahşer mahşer

Necip Fazıl Çanakkale için böyle diyordu; şimdi yaşasaydı bütün Türkiye coğrafyası için aynı şeyi söylerdi şüpheniz olmasın...
Eski22-12-06, 13:04  #4
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

Bu durum yaşadığımız coğrafyanın iğrençliğinden kaynaklanıyor.Kafkaslar balkanlar ve ortadoğu ve kıbrısla çevrilince böyle bir ordu beslemeye mahkumsunuz.Birde pkk işin tuzu biberi.
Göçüp gidelim bu topraklardan....
Eski22-12-06, 13:19  #5
aziz86

Giriş Tarihi: Dec 2006

yunanistan,iran,ermenistan,ırak vs sınır komşuların olursa ordunun büyük olmaması zaten düşünülemez...ancak bu sonuçlarda büyüklükden bahsedilirken mevcut asker sayısından bahsedilmiştir...teknolojik yeterlilik göz önünde bulundurulmadı sanırım... bu sıralamada 1. sırada çin var ama gerçekde 1. sırada teknolojiyi de göz onune alırsak amerika olduğundan herhalde hepimiz hemfikiriz...
aziz86 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 13:43  #6
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

Alıntı:
Sayın aziz86 şöyle demiş:

yunanistan,iran,ermenistan,ırak vs sınır komşuların olursa ordunun büyük olmaması zaten düşünülemez...ancak bu sonuçlarda büyüklükden bahsedilirken mevcut asker sayısından bahsedilmiştir...teknolojik yeterlilik göz önünde bulundurulmadı sanırım... bu sıralamada 1. sırada çin var ama gerçekde 1. sırada teknolojiyi de göz onune alırsak amerika olduğundan herhalde hepimiz hemfikiriz...
zaten teknoloji fakiri olduğumuz için bu kadar büyük ordu beslliyoruz.Bilimsel eksikliği kelle hesabı ile kapatmaya çalışıyoruz.Ne kadar doğru o ayrı bir tartışma
Eski22-12-06, 14:33  #7
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Sovyetler Birliği dağıldığı zamanAzerbaycan Devleti'nin ordusu yoktu.Ermenistan'ın ise vardı.İşsiz Ortodoks Rus askerleriyle birleşen Ortodoks Ermeni ordusu Azarbaycan'nın bir kısım topraklarını işgal etti.Bu arada yönetimde galiba Ebulfeyz Elçibey vardı.

Ermeniler Nahcıvan,Karabağ ,Şusa ve Hocalı ve daha birçok bölgeyi işgal etti.Bu topraklarda soykırım uyguladı.Binlerce Azeri başka yerlere göç etmek durumunda bırakıldı.

Bir Ermeni gazeteci Bölgede ve Hocalı'da Türkler'e uygulanan soykırım görüntülerini dünyaya duyurana kadar bu tüm Batı ve Rus yanlısı yayınlarca görmezden gelindi.Bugün de sümen altında tutuluyor.

Ermeniler'in işgal ettiği coğrafya da Türkiye'nin garantörlük hakkı olmasına rağmen dünyanın ve bölgenin siyasal dengeleri nedeniyle müdahale edilemedi.Bugün ikiye bölünmüş bir Azebaycan toprağı var.Atatürk'ün İran'dan satın aldığı toprak parçası sayesinde Azebaycan'ın bölünen kısmının bağlantısı Türkiye'ye olan köprüsü sayesinde varlığını binbir meşakkat ,sefalet içinde sürdürmeye çalışıyor.

Türkiye'nin girişimleriye AGIC oluşturuldu ve en azından işgal tespit ve tescil edildi.Bugün AGIC Başkanlığını Ermeni dostluğunu destekleyen Fransa yürütüyor.

Ermeniler işgal planlarının ilk adımını tamamladıktan sonra ; birdenbire Ebulfeyz Elçibey yönetimi bir darbe sonucu dağıtıldı ve Elçibey önce tutuklandi sonra ölene kadar zorunlu ikamete tabi tutuldu.

Hemen arkasından Sovyet Kominist Partisi'nin en etkili üst düzeye üyelerinden Rusya'nın desteğiyle Rus yanlısı Aliyev iktidar geldi.Malum JUNİOR Aliyev'de hala iktidarda.Aiyev iktidara geçince ilk işi Bağımsız Devletler Topluluğu'na üye olarak Ermenistan'la da dahil olmak üzere saldırmazlık anlaşması imzaladı.

Böylece Aliyev iktidarı sessiz sedasız Ermenistan'ın Azebaycan topraklarını işgal etmesini Ağabeyi Rusya ile birlikte tescil ettirerek oldu-bittiye getirdi.

Zaten hemen arkasından belli tarih aralıklarıyla Ermenistan'a ABD vatansdaşı Ter PETROSYAN ,Gürcistan'na ise yine ABD vatandaşı Mihail SAAKAŞVİLİ bir önceki Rus yanlısı devlet başkanları darbe yoluyla devrilerek göreve getirildiler.

Türkiye de de benzer kimliklerle benzer görevleri liberal muhafazakar kanattan Sayın Tansu Çiller ile liberal soldan Sayın Kemel Derviş üstlendi.Eğer başarılabilinseydi şeri-liberal muhafazakar kanattan Sayın Merve Kavakçı da benzer görev ifa edecekti.

Satranç taşları böylece değişkenlikler gösterse de yerine oturdu.

Sevgil Asya,
''Türk Ordusu TSK ne kadar büyüktür?Dünyada kaçıncıdır?'bilmiyorum ama yeteri kadar büyüklükte olmak zorunda.
Yoksa Türkiye'nin herhangi bir bölgesi koşullar oluşursa HOCALI SOYKIRIM'Iının yaşandığı bölgeden farklı olmaz.
Bugün sıkıntımız olan Kıbrıs Konusunu da Nahcivan,Karabağ gibi anar olurduk!
TSK dışında eğitim ,sağlık gibi konulara ayrılması gereken mali kaynaklar Türkiye'de yok mu?
Bunun ilk adımının çözümü Sosyal Adalet Kurumları'nın aktif olark çalışmasıyla mümkün.
Saygılar,
doğançay

doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-12-06 14:36 .
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 16:16  #8
duygu24

duygu24'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Bu ülke konum itibariyle çok önemli bir noktada ve böyle olması askeri yönden her zaman güçlü olmayı gerektiriyor...
En büyük düşmanımız ise benim görüşümce bu zamana kadar siyasetçilerimizin dost dediği ABD'dir...

saygılarımla
duygu24 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 16:32  #9
KaRaOgLu
Yazar Adayı

KaRaOgLu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: Ankara

Arkadaşlar Amerika teknolojik olarak birinci sırada yer alıyor ama Çin nüfusu itibari ile daha fazla askere sahip, zaten malumunuz Çin'de milyarlarca insan var bana kalırsa nufusuna orantılanırsa az bile askeri vardır belki. Yukarda bir arkadaş jeopolitik konumdan bahsederken iğrenç demiş, bende vay beee demekten kendimi alamıyorum ve eshefle kınıyorum. Türkiye de bazı olaylar yaşanıyor ise bunların sebebini sadece jeopolitik konudan olduğunu düşünmek yanlış olur her ülkenin kendine göre bi jeopolitik konumu ve bunun getirileri ve götürüleri vardır bence mükemmel bir konuma sahibiz (iğrenç değil).
Şimdi şu konuyu tam bilmiyorum "bunlar er sayısı mı? yoksa muvazzaf Subay ve Asysubaylarda dahil mi?" ne kadar doğru bilemiyorum ama ben Türkiyenin toplam 1 milyon civarında askeri olduğunu duymuştum, birde bunları yayınlayan kuruluşlar ne kadar objektifler onada bakmak lazım derim.

Bizim düşmanımızın ABD olduğundan bahsediliyor bana kalırsa böyle nitelendirmekte pek yerine oturmaz bizim düşmanlarımız bazı ideolajilere kilitlenmiş insan avcısı bazı yahudi localarıdır ki bunlar zaten Amerikadır, İngilteredir avuçlarına almışlardır.

saygılar....
KaRaOgLu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-06, 16:39  #10
Blnn

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Ankara

Tamamen nüfusla alakalı bir durum.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 10:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)