Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski26-12-06, 22:08  #1
YAZGI

YAZGI'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Hiçlik

Hepimiz boyutlarını bilmediğimiz bir boslukta yaşıyoruz.Ve buna akli ölçülerde sonsuzluk diyoruz.Neden sonsuzluk diye nitelendirdiğimiz gayet açık.Çünki sonsuzluğun sonuna henuz ulaşılmadı.Ama oyle bir tek sonsuzluk varki.Bizim bilimsel anlamdaki sonsuzluğuda kapsayan bir TEK sonsuzluk.Bizler kendi beynimize işlenen uzaydaki sonsuzlukta bir nokta kadar bile degiliz.Fakat evrende bir yerimizin oldugunu bilmek bile,bir ruh varlığı olarak bu sonsuzlukta bir yolculuga cıkmak,gene bu yolculugun istikametini tain etmek bizim nokta halimizi dahada belirginlestirir diye düşünüyorum.

Sonsuzluk,o herseyi kapsayan TEK sonsuzda bir nokta değilmi.O noktada zerre misali olmak ise biz insanlara bir lütuftan baska ne olabilirki.Kainattaki hiyerarşik bir düzenin varlığı ile bu duzende bizlere cok daha ayrıcalıklı planların yapılması,varolan planların bu surecte yasanması....Ve tıpkı bir zincir halkaları gibi kenetlenmiş halleri.

Hepimiz boyutlarını bilmediğimiz bir boslukta yaşıyoruz.Ve buna akli ölçülerde sonsuzluk diyoruz.Neden sonsuzluk diye nitelendirdiğimiz gayet açık.Çünki sonsuzluğun sonuna henuz ulaşılmadı.Ama oyle bir tek sonsuzluk varki.Bizim bilimsel anlamdaki sonsuzluğuda kapsayan bir TEK sonsuzluk.Bizler kendi beynimize işlenen uzaydaki sonsuzlukta bir nokta kadar bile degiliz.Fakat evrende bir yerimizin oldugunu bilmek bile,bir ruh varlığı olarak bu sonsuzlukta bir yolculuga cıkmak,gene bu yolculugun istikametini tain etmek bizim nokta halimizi dahada belirginlestirir diye düşünüyorum.

Sonsuzluk,o herseyi kapsayan TEK sonsuzda bir nokta değilmi.O noktada zerre misali olmak ise biz insanlara bir lütuftan baska ne olabilirki.Kainattaki hiyerarşik bir düzenin varlığı ile bu duzende bizlere cok daha ayrıcalıklı planların yapılması,varolan planların bu surecte yasanması....Ve tıpkı bir zincir halkaları gibi kenetlenmiş halleri.

Peki,bu sonsuzlukta hiç olmak,bunun idrakine varmak.Siz vardınızmı?
Siz hiç,hiç olduğunuzu düşündünüzmü?
Siz hiçliğin ne olduğunu biliyormusunuz.Ve hayatınıza neleri kazandıracağını?
Size,siz bir hiçsiniz denildiğinde,buna neden sinirlendiğinizi biliyormusunuz?
Siz bir hiç iseniz,bunu kabbullendiyseniz eğer,sonsuz bir yolculukta,doğru istikamettesizin demektir.
O halde...
NE düşünüyorsunuz???
Eski27-12-06, 15:24  #2
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Çok güzel.... sonsuzluk aynı anda ilksizlik de demektir.Çünkü sonsuzluğun başı da yoktur.Zaman dediğin o en yüce Öz'e göre nedir ki..Sadece bir an
özedönüş is offline  
Eski27-12-06, 15:49  #3
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Eğer O'nda yok olursa insan,O'nunla bütün olur,ama O olmaz,O'nunla birlikte bir bütün gibi olur ve hep olur.

Bu tarz birşey okumuştum bir sufidüşünürün yazısından.
Eski27-12-06, 19:50  #4
Levian
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Dec 2006

Bir de şöyle düşünün, bizim evreni algılamamız yalnızca kısıtlı beş(5) duyumuzun algı kapasitesi kadarıyladır. Ya algılayamadıklarımız?
Ben bunun yerine, yani dışa yönelmek yerine içe yönelmeyi tavsiye ederim. Zirâ Allah'a ermek ötelere ulaşmak değil, özüne Mir'âc edip O'nu bulmaktır. Yaşamanız dileğiyle. Hoşça kalın...
Levian is offline  
Eski28-12-06, 10:27  #5
esselam

esselam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: İSTANBUL

Hiçliğin tarifi bize göre ; Allah isminden musemmaha varlık aleminin yine onun ismi veya zatı yanında yok kabulüdür.
Varlık onun isimleri dolayısıyle var fakat vucud olarak yok kabul edilir.
Aslen varlık dediğin onun ismi kudretiyle ayakta durmaktadır.
"Ayinedir bu alem herşey hak ile kaim, miradı Muhammedden Allah görünür daim"
Eski01-01-07, 04:27  #6
enkas

enkas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006

Alıntı:
Sayın ReMaT şöyle demiş:

Mesajı Göster
Eğer O'nda yok olursa insan,O'nunla bütün olur,ama O olmaz,O'nunla birlikte bir bütün gibi olur ve hep olur.

Bu tarz birşey okumuştum bir sufidüşünürün yazısından.
Yani kişi hakkat manada "enel hakk" diyemez ama "enel hakikat "diyebilir.

Çünkü sınırlı varlık her nekadar sonsuzluğa karışsada yine O sonsuz gibi olamaz..Sadece sonsuz varlıktan bir pay elde etmiş olur.Bende varım demiş olur.Mesela Gavs-ı azam Abdulkadir-i geylani hz.nin ölüleri diriltmesi,meşiet-i ilahinin onda yansımasıdır.Peki gavs-ı azam O 'mudur?Hayır yine O'nun dilemesiyle diler,dolayısıyla sınırlıdır.Hakk değil hakikattir

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)