"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sosyalizmi benimsemek ve kalıcı kılmak...

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Anket Sonuçlarını Göster: Rejim mi? bireysel irade mi?
Sosyalizmin kalıcılığı için komünist rejim gereklidir.7 22.58%
Sosyalizmde kalıcılık eğitimle sağlanır.24 77.42%
Oy Verenler: 31. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski31-12-06, 23:57  #1
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
Sosyalizmi benimsemek ve kalıcı kılmak...

Sosyazlizm felsefesini halkın kafasına yerleştirdikten sonra komünizm gerekli değildir bana göre.Çünkü her birey sosyalizmi yaşamanın erdemine eriştikten sonra bunun kanun ve ya rejim haline gelmesi bir siyasi ideolojiye haksızlık olur .Ne de olsa sosyalizmin totoliter anlşayışta bir yeri yoktur ;önemli olan özgür düşünce ortamında sosyalizmi kalıcı kılmaktır.Tam tersi olduğunda bu sitem devlet rejimi haline geldiğinde diğer bütün sistemler gibi bir gün yıkılacaktır.Kalıcı kılmak için ise toplumun eğitim seviyesinin yükselmesi gerekir buna bağlı olarak öğrencilere ilkokuldan itibaren sosyalizm dersleri verilmelidir .

İşte bütün bunlar gerçekleşirse yani sosyalizm bir devlet rejimi değilde halkın kafasında ve hükümet tarafından bir politika olup sadece ''sosyalizmi yaşamak onurlu bir şeydir ve hayatımız boyunca bunu korumalıyız'' felsefesi yerleşirse kalıcı olur bence.Çünkü muhalif seslerin olduğu bir yerde sosyalizm yaşanamaz herkes bu bilinçte yaşamalı bunun erdemine ulaşmalıdır,aksi halde diğer denemelerde olduğu gibi bir kısır döngü oluşur;kapitalizmin sonu komünizm,komünizmin sonu kapitalizm olur.

Yaşamak zorunda olduğumuz için değil ,sosyalizmi yaşamanın güzel birşey olduğunu bilerek yaşamamız gerekir.

SAYGILAR...

Beckho Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-09-07 12:32 .
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-01-07, 00:15  #2
Ernesto

Ernesto'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Alıntı:
Sayın Beckho şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sosyazlizm felsefesini halkın kafasına yerleştirdikten sonra komünizm gerekli değildir bana göre.Çünkü her birey sosyalizmi yaşamanın erdemine eriştikten sonra bunun kanun ve ya rejim haline gelmesi bir siyasi ideolojiye haksızlık olur .Ne de olsa sosyalizmin totoliter anlşayışta bir yeri yoktur ;önemli olan özgür düşünce ortamında sosyalizmi kalıcı kılmaktır.Tam tersi olduğunda bu sitem devlet rejimi haline geldiğinde diğer bütün sistemler gibi bir gün yıkılacaktır.Kalıcı kılmak için ise toplumun eğitim seviyesinin yükselmesi gerekir buna bağlı olarak öğrencilere ilkokuldan itibaren sosyalizm dersleri verilmelidir .

İşte bütün bunlar gerçekleşirse yani sosyalizm bir devlet rejimi değilde halkın kafasında ve hükümet tarafından bir politika olup sadece ''sosyalizmi yaşamak onurlu bir şeydir ve hayatımız boyunca bunu korumalıyız'' felsefesi yerleşirse kalıcı olur bence.Çünkü muhalif seslerin olduğu bir yerde sosyalizm yaşanamaz herkes bu bilinçte yaşamalı bunun erdemine ulaşmalıdır,aksi halde diğer denemelerde olduğu gibi bir kısır döngü oluşur;kapitalizmin sonu komünizm,komünizmin sonu kapitalizm olur.

Yaşamak zorunda olduğumuz için değil ,sosyalizmi yaşamanın güzel birşey olduğunu bilerek yaşamamız gerekir.Komünizm rejimine karşıyım...

SAYGILAR...
Yazdıklarınıza kısmi olarak katılmakla birlikte yüzelerce yıldan beri tartışılan bir konuya temas etmişsiniz...O konu şu: teori ile pratik arasındaki farklar...Marks,Engels gibi düşünürler komünizm'in teorik yönünü ele almışlar; buna mukabil Lenin,Stalin gibi kişiler ise bunu pratikte uygulamışlardır...Gerçi hoş,Stalin'in icraatları ne kadar Sosyalizm ile yahut komünizm ile bağdaşır orası meçhul...Her neyse konu esaslı bir konu...Politzer'in Felsefenin Temel İlkelerini okuyan herkes ilişir...

Bendeniz sosyalist saflarda yer alan bir kimseyim...Zataılinize katıldığım nokta sosyalizm'in kalıcı olması için ''yüksek bir eğitim seviyesine'' gerek vardır düşüncesi...Başka katıldığım noktalarda var ama bunların bu topraklarda maalesef şu an için uygulanabilmesi mümkün değil...Mesala bu topraklardaki mekteplerde talebelere 'sosyalizm dersi' verilmesi mümkün değil...Vaz geçtim mekteplerden azizim...İktisat tahsil eden biri olmama rağmen ''Sosyalist sistemlerde ekonomi nasıl işler'' diye seçmeli bir ders bile yok...Hasılı demek istediğim şu:üretim şekilleri değiştikçe düşünceler de değişmektedir...21.yüzyılda hala tek parti diktasını savunmak,muhalefeti zorbalıkla susturmaya yeltenmek,her kesi torna tezgahından çıkmış gibi tek tipleştirmeye çalışmak olmaz...Bunun için evvela sosyalist düşünceye mensup kişiler olarak demokrasiyi hazmedecez...Elbette ki,idealimiz örgütlü bir toplum oluşturmak...Ama öyle karanfil sokakta 200-300 öğrencinin toplanması değil...Halkı örgütleyebilmek...Ve bunun için her zaman her ortamda sosyalist düşünceyi beyinlere,şuurlara,idraklara bir güzel kazımak gerekir...
Ernesto is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-01-07, 11:31  #3
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Ernesto şöyle demiş:

Mesajı Göster
Yazdıklarınıza kısmi olarak katılmakla birlikte yüzelerce yıldan beri tartışılan bir konuya temas etmişsiniz...O konu şu: teori ile pratik arasındaki farklar...Marks,Engels gibi düşünürler komünizm'in teorik yönünü ele almışlar; buna mukabil Lenin,Stalin gibi kişiler ise bunu pratikte uygulamışlardır...Gerçi hoş,Stalin'in icraatları ne kadar Sosyalizm ile yahut komünizm ile bağdaşır orası meçhul...Her neyse konu esaslı bir konu...Politzer'in Felsefenin Temel İlkelerini okuyan herkes ilişir...

Bendeniz sosyalist saflarda yer alan bir kimseyim...Zataılinize katıldığım nokta sosyalizm'in kalıcı olması için ''yüksek bir eğitim seviyesine'' gerek vardır düşüncesi...Başka katıldığım noktalarda var ama bunların bu topraklarda maalesef şu an için uygulanabilmesi mümkün değil...Mesala bu topraklardaki mekteplerde talebelere 'sosyalizm dersi' verilmesi mümkün değil...Vaz geçtim mekteplerden azizim...İktisat tahsil eden biri olmama rağmen ''Sosyalist sistemlerde ekonomi nasıl işler'' diye seçmeli bir ders bile yok...Hasılı demek istediğim şu:üretim şekilleri değiştikçe düşünceler de değişmektedir...21.yüzyılda hala tek parti diktasını savunmak,muhalefeti zorbalıkla susturmaya yeltenmek,her kesi torna tezgahından çıkmış gibi tek tipleştirmeye çalışmak olmaz...Bunun için evvela sosyalist düşünceye mensup kişiler olarak demokrasiyi hazmedecez...Elbette ki,idealimiz örgütlü bir toplum oluşturmak...Ama öyle karanfil sokakta 200-300 öğrencinin toplanması değil...Halkı örgütleyebilmek...Ve bunun için her zaman her ortamda sosyalist düşünceyi beyinlere,şuurlara,idraklara bir güzel kazımak gerekir...

Sayın Ernesto, anlatmak istediğimi tam olarak anlamışsınız size bu konuda teşekkür ederim.Yalnız bir konuda kendimi ifade edemedim herhalde;ben demokrasiye karşı biri değilim.Demek istediğim şu; toplum arasında sosyalizm öyle bir benimsenmeli ki başka bir ideoloji hoşgörü ile tamamen halkın iradesiyle reddedilmelidir (Bu açıdan bakınca bir ütopya gibi gözüküyor ama dediğim gibi kalıcı olması için gereken tek yol bu). Eğer demokrasiye karşı bir sosyalizm şekli olsaydı totoliterizmden farklı olmazdı.Zaten totoliter bir rejimi savunacağıma komünist bir rejimi savunurdum.Benim düşüncem zorlama olmasın,rejim veya kanunla yaşamayalım tamamen bireysel irade taraftarıyım ben.

SAYGILAR...
Eski01-01-07, 13:46  #4
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Sosyalizmde geriye dönüş tehlikesi sürekli vardır.Burjuva ahlakı,kültürü devam etmektedir,bencillik,az çalışıp çok kazanma veya çalışmadan kazanma düşüncesi hala mevcuttur.Sadece toplumsal mülkiyet sağlanmıştır.Yeni bir kültürün,yeni yaşam biçiminin,ahlaksal ve hukuksal olarak eskiyi hemen silip atması mümkün değildir.Bunlar yaşanmış deneylerde en can alıcı noktalardır.Komünizme geçişte öyle ha deyince olacak bir şey değildir bu nedenle.
Eski09-01-07, 02:00  #5
barış

Her alanda kalıcı olabilmek için için eğitim gereklidir,eğitimin olmadığı hiçbir yerde kalıcılıktan da bahsedilemez.

Sosyalizmin kalıcılı olmasına gelirsek bu da salt devletçilikle olur yani özel sektör minimum oranda olmalı (mümkünse hiç olmamalı) çünkü devlet özel sektörle yarışamaz.Rekabet içinde ömrünü doldurur.

Ayrıca anketteki şıklar yeterli değil.
En azından iki şıkkı da içine alabilecek bir şık daha eklenmeliydi diye düşünüyorum.

barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-01-07 02:05 .
barış is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-01-07, 04:12  #6
Nostrum

Nostrum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Bence sosyalizm çok geniş kapsamlı.Yani Dünya'daki örneklerine bakınca görüyorum ki,herkesin farklı anlayıp idrak ettiği bir hale gelmiş..Tıpkı felsefe gibi...

Bu yüzden ben sosyalizmin ismine takılıp kalmış bir insan değilim ama sosyalizmin ana mantığı olarak kabul edilen,üretim araçlarının toplum için en iyi şekilde kullanılması gerektiği mantığından da sapmıyorum.

Yani insanların en önemli temel ihtiyaçlarını hiçbir çıkar gözetmeksizin karşılamak zorundasınız.Eşit bir şekilde sağlık,eğitim,iş ve güvenlik...

Bu ana maddeler üzerinden yola çıkılarak sosyal bir devlet anlayışı pek güzel bir şekilde Türkiye'de uygulanabilir.

İnsanlar bunu aldıktan sonra serbest piyasa ekonomisi şartlarında birbirlerinden farklı kılınabilirler.Tamam bu kapitalizm oluyor ve sosyalizme aykırı ama sosyal devlet anlayışından kopulmadığı sürece serbest rekabet şansı insan için bir haktır.

Tabi bu bilimsel sosyalizme karşı geliyor ama toplum şartlarına uygulanacak bir ideolojinin adı illa ki sosyalizm olacak diye bir kaide de olmamalı.

Türkiye öyle bir hale gelmeli ki,insanlar birbirlerine hitaplarında para gücüne göre davranmasın.Herkes insan olduğu için beyefendi olarak anılsın...Bu doğuştan herkesin elde etmesi gereken bir haktır.
Vurulup düşenler gülüm, darda kalmasın ay canım
Nostrum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-01-07, 15:29  #7
Dynein

Dynein'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: İstanbul

Sosyalizmin kalıcı olabilmesi için, halkın sosyalizmi yeterince anlaması ve bizzat koruması gerektiğine inanıyorum. Halkın sosyalizmi korumasının yolu, halkın diğer ideolojileri reddedebilecek kadar bilinçlendirilmiş olmasıdır. Aksi halde, sosyalizmi "halk karşıtı" gösteren emperyalist güçlere kanan halka devletin zor kullanarak müdahale etmesi, "halka rağmen sosyalizm"'i gerçekten hayata geçirir, ki bu da zaten kapitalizme dönüşün basamak taşı olur. Bunu önlemenin yolu, "karşı-devrimi" halkın bilinç güzeyinde engelleyecek sistemli bir eğitimdir.
Dynein is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-01-07, 18:21  #8
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Barış_Akar şöyle demiş:

Mesajı Göster
Her alanda kalıcı olabilmek için için eğitim gereklidir,eğitimin olmadığı hiçbir yerde kalıcılıktan da bahsedilemez.

Sosyalizmin kalıcılı olmasına gelirsek bu da salt devletçilikle olur yani özel sektör minimum oranda olmalı (mümkünse hiç olmamalı) çünkü devlet özel sektörle yarışamaz.Rekabet içinde ömrünü doldurur.

Ayrıca anketteki şıklar yeterli değil.
En azından iki şıkkı da içine alabilecek bir şık daha eklenmeliydi diye düşünüyorum.

Sevgili Barış,anlatmak istediğim sosyalizmin nasıl işlemesi gerektiği veya ekonomik plan değil.Sorun şu;sosyalizmi halka benimsetmek ve benimsedikten sonra toplumda kalıcı olmasını sağlamak için yapılması gerekenler;

Yani bir devlet komünist rejimle bile yönetilse,o ülkede halkın tamamen sosyalizmi benimsediğini söyleyemezsiniz.Zorunlu olarak rejime boyun eğiyor olabilirler.Ama sosyalizm düşüncesini aşıladıktan sonra insanların yüreğine o zaman isterse dünyanın kapitalizm merkezi olsun o ülke yinede sosyal eşitliğin bozulacağını zannetmiyorum.Çünkü toplum soyalizmi zorunluluktan değil,savunduğu, benimsediği,sömürüp ve ye sömürmediği ve eşitliği yaşamanın erdemine vardığı için benimsiyor.Bana göre de kalıcılık bu yolla sağlanır.Sosyalizm için eğitim şart olay sadece devlet rejimi olup komünist sisteme geçilmesi değil.

Anketteki seçenekler de bu doğrultuda hazırlanmıştır.Kalıcı olması için;rejim mi? devlet mi?

SAYGILAR...
Eski09-01-07, 19:07  #9
barış

Benim ufak bir yanlış anlamam oldu kusura bakma.

Ozaman ben eğitim diyorum.
Halk bazı şeyleri sevdiği için ,neyi neden yaptığını bildiği zaman yaparsa kalıcı olur, zorunlu olduğuna inandığı için değil diye düşünüyorum.

barış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-01-07 19:10 .
barış is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-01-07, 21:01  #10
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Barış_Akar şöyle demiş:

Mesajı Göster
Benim ufak bir yanlış anlamam oldu kusura bakma.

Ozaman ben eğitim diyorum.
Halk bazı şeyleri sevdiği için ,neyi neden yaptığını bildiği zaman yaparsa kalıcı olur, zorunlu olduğuna inandığı için değil diye düşünüyorum.

Estafurullah,

Katılıyorum;eğitim şart

SAYGILAR...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 01:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)