"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anket Sonuçlarını Göster: Dua eder misiniz?
Evet, herzaman.19 63.33%
Hayır, hiç etmem.6 20.00%
Bazen, yani ihtiyacım olunca2 6.67%
Etmeye çalışıyorum.5 16.67%
Multiple Choice Poll. Oy Verenler: 30. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski05-01-07, 18:22  #1
zcakmak
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Neden dua ederiz?

1-Dua kelime manası olarak dilenme, talep etme ve istemek ayrıca tanrıya yakarmak, tanrıdan yardım almak icin soylenen sozlere denir.

2-Dua etmek tanrının evrende meydana gelen olaylara mudahale ettiğini, çeşitli şekillerde kainatı sürekli olarak değiştirdiğini kabul edip ondan bu kudretini şahsi istekleri gerçekleştirmek yönünde kullanmasını dilemektir. (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=dua+etmek)

Kelime manasını hepimizin daha çocukken öğrendiği dua filliyatı bugün insanın itikatıyla-inancıyla özdeşleştirilmiştir. Dua etmek inanan her insanın tabi bir görevi olarak görülmektedir çünkü Allah'ın buyruğu bu yöndedir. Kuran-ı Kerimde, Allah, ''Duanız olmasa ne ehemiyetiniz var'' (Furkan) diye buyurarak dua etmeyi insanın kendi değeriyle eş tutmaktadır. Çünkü insan ancak yaratıcısının büyüklüğünü ve gücünü gerek kendi hayatında gerekse evrende olduğunu kabul edip- ve kendi küçüklüğünü, acizliğini, çaresizliğini kabul edip başkasından-kendinden ulu bir varlıktan dilenir. Dolayısıyla dua filliyatı insanın yaratıcısına ne kadar bağlı olduğunu, etrafındaki herşeyin ondan geldiğini ve ona gideceiğini bilmenin şuuruyla yardım talep etmiş olur ki bu incaının temelini oluşturur.

Bunun yanı sıra, duanın sadece ilahi dinlerde değil battıl yani insan yapımı inanç sistemlerinde bile büyük bir önemi vardır, ve hak veya battıl her inanç sitemi kendisine tabi olan kişinin duasını- arzusunu dilemesini istemektedir. Buraya kadar bir sorun arzetmektedir, bütün semavi dinler ve battıl inanç sitemleri kendilerine tabi olan kişilerden bir takım isteklerde bulunabilirler ancak işin esrarengiz tarafı insanda bitmektedir.

İnanan, inanamayan herkes de anlaşılması güç bir istek vardır oda; talep etmek-istemek ve arzu etmek veya kendisinden güçlü bir varlığa sığınmak veya bağlanmak. Insan istede istemesede gaybı-ileriyi bilmediğinden bir başkasından istemek-dilenmek zorunda kalıyor. Hiç bir şeye ne hak bir dine ne battıl bir sisteme inanmadığını söyleyen inançsız insan bile darda kalınca yardım istemekten-yani dua etmekten kendini alamıyor. Düşünün birkere, en sevdiğiniz kişi elim bir trafik kazası geçirmiş ve hayat ve ölüm arasında gidip geliyor yoğun bakımda. Böyle çaresiz, aciz bir durumda ne olacağını bilmeyerek zaman geirirken dilimizden istesekte istemesekte yaşamasını umarken- dilerken aslında bir anlamda kendi kendimize hiçbir şey yapmadığımızı kabullenip talep ederken, dua etmiş olmuyor muyuz? Bence evet..

Çoğu insan neden dua ettiğini bilmez ama eder çünkü etmesi gerektiğine inanır. Bazılarıysa itinayla etmez çünkü kendilerini bu kadar güçsüz düşünmek istemezler. Geri kalanıysa inançla eder ve kabul olduğuna inanır.
... bana kalırsa bu kalablık şemada insanların niteliklerine ve niceliklerine yani çeşitliklerine rağmen ortaklarını korudukları bir şey vardır oda; dua etme ihtiyacıdır. İnsan gayri ihtyari de olsa dua etmekten kendini alamaz ve galiba insanın yaradılışından gelen bu meziyet neden dua ederiz sorusuna güzel bir cevap olabilir..
zcakmak is offline  
Eski05-01-07, 19:28  #2
realist

realist'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: Ankara

Bana göre insanlar sadece kendilerini bir konuda çaresi hissettiği zaman dua etmez.Her zaman her konuda dua edilebilir.İçimizin sıkıldığı,bunaldığımız zamanlarda bile dua ederiz.
Eski05-01-07, 20:32  #3
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

İnsan bence istediği zaman dua edebilir,ben duayı inandığım Yaratan ile iletişim olarak kabul ediyorum.Bazen kendi kendime düşünüyorum,kendi kısmı benim,kendime kısmı da O,bu da bir tarz iletişim yolu sanırım dua dışında.
Eski05-01-07, 20:51  #4
elizabeth
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Dec 2006

Bence duanın yaradandan nasıl istendigi ve ne vakit yapıldıgıda onemlidir.
Dua her ınsan da bır ıhtıyactır ama nedense herzamn zor,sıkıntılı yada bişeye muhtac oldugumuz anlarda dua ediliyoruz ve yaradanın buyuklugunu ozamnalar farkına warıyoruz.Olmayıncada neden duam kabul edilmiyor diyip dua etmekten iman etmekten vazgeciyoruz.
halbuki dua nın olmamasi duanın da kabul olması anlamına gelmıyormuu..
elizabeth is offline  
Eski05-01-07, 21:05  #5
cizirabutn
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Dua;iyi günde,kötü günde bizi yaratan Allah(c.c.)'dan yardım isteme yada şükretmedir bence..Herşey de bir hikmet vardır.Tıbkı bazı dualarımızın yerine gelmemesi gibi.Mesela bir doktora gittiğimizde ben ila şu ilacı içmek istiyorum tadı çok güzel diyebilirmiyiz?Halbuki doktor bizi iyileştirecek ilacı bize tavsiye eder..Tıbkı Allah(c.c.)Bazı dualaramızın bize hayırlı olmayacağından dolayı nasip etmemesi gibi..
cizirabutn is offline  
Eski06-01-07, 07:59  #6
ayks
Forumdan Uzaklaştırılmış

LÜTFEN YARDIM

Selam benim dini konularda sıkıntılarım ve takıntılarım var. İlk olarak şunu söyliyeyim biz seçimlerimizde özgürsek ki cennet ve cehennem var demek özgürüz, neden dua ediyoruz. Bir bakıma ben kader olayını anlayamıyorum çelişkiye düşüyorum ve bu yüzden ben inançsızım hissine kapılıyorum çünküçelişki var gibi görünüyor. Bu soruyu sorarken kesinlikle art niyetim yok. Hatta okuyan kişilerinde kafasını karıştırırmıyım diye düşündüm.Ama maalesef bu tür konuları yüzyüze soramıyorsunuz. Çok uğraşma bu tür şeylerle kafayı yersin falan deniyor. Yardım edebilecek arkadaş varsa çok sevinirim.
ayks is offline  
Eski06-01-07, 12:16  #7
zcakmak
Ayrıldı

Sevgili Ayks

Öncelikle samimyetinizden ve iyi niyetinizden dolayı teşekkür ediyorum, insanların sırf tarışmak için yorum yaptığı konularda böyle içten mesajlara rastlamak gerçekten çok zor. Sorununuza gelince; ben bu konularda uzman olacak kadar bilgili değilim ama size elimden geldiğince yardım etmek isterim.

a.İlk olarak mesajınızda
'neden dua ediyoruz.'
demişsiniz, yukardaki yazımda belirtiğim gibi dua etmenin insanın doğasından gelen bir davranış olduğuna inanıyorum. Yani yaratılış olarak aciz ve güçsüz olmamız bizi dua etmeye yitiyor.Bunu din açısından şöyle de değerlendirebiliriz; Allah, bizden sadece ona ibadet etmemizi ve ona kulluk etmemizi değil ondan isteklerimizi ve dileklerimizi istememizi buyuruyor ve buyurmakla bizi şereflendiriyor çünkü bizi kendisine muhatap kabul etmekle ve duamıza icabet etmekle bizi şereflendiriyor. Ayrıca dua insanın yaratıcısıyla başka bir iletişim halidir. yani biz Allah'a inandıktan ve güvendikten sonra yaptığımız dualar ona olan bağlımıza da bir anlamda delildir.

b.ikinci olarak
'biz seçimlerimizde özgürsek ki cennet ve cehennem var demek özgürüz, neden dua ediyoruz.' demişsiniz gerçekten güzel bir soru.

Kanatimce sizin takıldığınız bir nokta var öncelikle onu düzeltmek istiyorum, dua etmekbizim özgürlüğümüze yani seçimlerimize bir engel değildir tam aksine kendi özgür irademizle seçtiğimiz, istediğimiz şeyi yaratacımızdan da talep ederek yani dua ederek olabilirliğini artırırız çünkü herşeye gücü yeten sonsuz bir kudretin bizim isteklerimizde doğal olarak gücü yetecektir.

c. Ayrıca insan kendi iradesini,seçimlerini zaten dualarında da ortaya koymaktadır, örneğin siz cennet gitmeyi isterseniz ve Allah tan bunu nasip etmesini dilersiniz, bense bu dünyada çok mutlu olmayı ve sağlıklı olmayı dilerim ve yaratıcıya bunun için el açarım. Görüyorsunuz ya hepimiz kendi isteklerimizi diliyoruz.

d.Cennet ve Cehenneme gelince;şüphesiz Allah'a inan ve iman eden herkesin dileği cennetle şereflendirlmek ve Cehennem azabından kurtulmaktır. Bu nedenlede dualarımız Cennet temenileriyle doludur, yoksa herkes kendi iradesini kullanıp cennet yerine cehennemi dilemekte özgüdür ama iyi olan cennettir. Ve biz dualarımıza da cenneti istemekle kendi irademizle iyi olana gidiyoruz.

Eğer dua etmekle ilgili problemleri çözersek kader konusunada bir giriş yapabiliriz ama kısaca şunu söyleyeyim;kader hakkında bir takım sıkıntılarınız olması sizin inançsız olduğunuzu göstermez, önemli olan o konuların üstüne gidip en sağlam kaynaklardan öğrenmektir. Soru sormaktan ve düşünmekten korkmayın çünkü Allah kendine inanları ögrenmelerini ve bildiklerini ögretmelerini istemiştir.
Teşekkür ederim
Eski06-01-07, 12:45  #8
M.Dayf
Uzaklaştırıldı

M.Dayf'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

dua etmek kulun rabbiyle her an buluşması , O'na maruzatını bildirmesidir..
beşer fıtrat itibariyle , daima aciz, fakir, zayıf ve yardıma muhtaçtır..ve bu muhtaçlık kendinden üstün bir varlığa iltica etmeyi gerektiriyor ve bu üstün varlıkta yüce Allah'tır c.c ..
dua etmenin başka bir özelliğide rabbimizin sonsuz cömert olduğunun göstergesidir .. " vermeyi istemeseydi , istemeyide vermezdi "
M.Dayf is offline  
Eski06-01-07, 12:55  #9
zcakmak
Ayrıldı

Sayın songull

Gerçekten çok güzel bir cümle yazmışsınız, tebrik ederim
" vermeyi istemeseydi , istemeyide vermezdi "
Eski06-01-07, 12:55  #10
ayks
Forumdan Uzaklaştırılmış

arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler.
Kader konusundada konuşmak istediklerim var. Kısaca iman etmemiz gereken kader nedir?
sağolun
ayks is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 23:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)