"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Türk - Kürt Alevileri ve Siyaset/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Jan 2007
| ben türk alevisiyim . Türkiyedeki Alevilerin %90 ı türk %10 ise kürt,zaza, ve diğer alevilerdir. TÜRK alevilerinin çoğunluğu atatürk ilke ve devrimlerine bağlıdır. AMA alevilerin bir kısmı özellikle zaza alevilerinin büyük bir kısmı atatürkçü değildir. ALEVİLERi temsil hakkı kimdedir ? yada aleviliği kim temsil edebilir? ALMANYA ALEVİ BİRLİKLERİ FEDERASYONU (AABF) zaza alevilerinin elindeki bir kuruluştur ve bunlara göre ALEVİLİK BİR DİNDİR. ve diğer zaza alevi kuruluşlarının büyük bir kesimininde görüşü budur. OYSA türklerin elindeki CEM VAKFI,HACI BEKTAŞ VAKFI gibi kurumlar ise ALEVİLİĞİN İSLAMIN içinde ayrı bir yorum olarak görürüler.ALEVİLİĞİN ayrı bir din gibi gösterilmesine karşıdır. PKK TERÖR ÖRGÜTÜ alevileri kullanmaya çalışmaktadır.ama hangi alevileri kullanmaktadır.genelde bu alevi kesim atatürkçü olmayan alevilerdir. nasıl ki sünni olupta atatürkçülüğe karşı olanlar gibi.. DOLAYISIYLA ALEVİLERİN hangi siyasi görüşte olduğunu öğrenmek isteyen kişilerin karşısındaki aleviye sorması gereken tek soru şudur SİZ ATATÜRKÇÜMÜSÜNÜZ ? alacağınız cevap evetse bilinki o alevi PKK ya da karşıdır devletin birlik ve beraberliğini bölmek isteyenlerede karşıdır.. |
|
| #2 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Sayın TÜRKSOLU çok güzel açıklamışsınız,gerçekten çok teşekkür ederim. saygılar __________________
"Yeneceğiz bu karanlıkları,bu tutsaklıkları yeneceğiz!Çevremizdeki bu kanlı zincirleri söküp atacağız,diz çökmeyeceğiz!Yenilmeyeceğiz" Uğur Mumcu.. |
|
| #3 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Alıntı:
o takdirde aleviliği açıklayın nasıl oluşmuştur ... saygılarımla | |
|
| #4 | |
Uzaklaştırıldı ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: Orasi
| Bu konuyu acman iyi olmus . Aleviligin bir din mi yoksa bir mezhep mi oldugunu bu baslik altinda tartisabiliriz sanirim. Birincisi Alevilik Islamin icinde bir yapi ise neden Aleviler ibadet icin cemevi istemektedirler. Egerki Müslüman ise Aleviler bu ülkede Müslümanlarin ibadet yapabilecegi camiler vardir. Ikincisi Aleviler Müslüman ise neden "imanin sartlarini" yada "islamin sartlarini" yerine getirmezler. ücüncüsü Atatürk Alevileri bu kadar sempati ile bakiyordu da neden Alevilerin ibadethaneleri kapatilmistir. dördüncüsü bütün Alevi ozanlari icin Enel hak kavrami gecerli iken yani " Allah benim" kavrami gecerli iken bu Alevilik nasil Islamin icine yerlestirilebilir. besincisi Aleviler Müslüman ise neden kutsal kitab olarak "telli kuran" kavrami yani baglama vardir altincisi Alevilerin ibadetleri sazli sözlü yapilirken ve Müslümanlarin ibadetlerinde sazli sözlü bir ibadet sekli yok iken nasil Alevilik Müslümanligin icinde olabilir yedincisi Alevilerde kadinlar erkekler ibadetleri birlikte yapabilirken ve Islamin kadina bakis acisindaki ayrimda gözönünde bulundurulursa nasil Alevilik Islamin icinde degerlendirilebilir. Yedincisi Aleviler müslümanlarsa 1930 lu ve 40 li ve 50 li yillarda devletler tarafindan Alevileri arastirmasi icin görevlendirilen Hasan Resit Tankut neden Alevilerin Islamdan ayri bir din oldugunu gizli raporlar ile devlete sunmustur. sekizincisi Aleviler Müslüman ise ve ibadetlerini camide degilde cemevinde yapmakda israr ediyorlar neden sistematik bir sekilde alevi köylerine cami yaptirmaya gidilmistir. dokuzuncusu Kürt Aleviler yada zazaca konusan aleviler kendi ibadetlerini kendi dillerinde yaparlar iken neden Aleviligin ibadet dili Türkcedir gibi bir dayatma olusmustur. onuncu Müslümanlarin kiblesi Kabe iken Alevilerin kiblesi insan iken nasil Alevilik Müslümanligin icinde yer alabilir. onbirincisi Müslümanlar ramazan orucu tutarlarken ve aleviler bu orucu tutmazlar iken nasil Aleviler Müslümanligin icinde olabilirler. onikincisi Alevilikte tek eslilik zorunlu iken Müslümanlikta dört eslilige kadar izin verilirken Alevilik nasil Müslümanligin icinde yer alabilir. onücüncüsü neden Selcuklu ve Osmanli yönetimleri alevilik ve türevlerini hicbir dönemde islamlik saymadilar ve onlarin mensuplarini ya asimile etmeye yada zorla tasviye etmeye calistilar onbesinci Söz gelimi Yavuz Sultan Selimin 50 bin ALevi yi katletmesinden önce cikarilan Fetvada bu suclama ile basliyor,besmele ve duadan sonra fetva söyle basliyor :Müslümanlar bilün ve agah olun. $ol tarife-i Kizilba$ reisleri Erdebiloglu Ismaildür,Peygamberimizün aleyhisselat ve´s selam seriatini ve sünnetini ve dini islam ve ilmi dini ve kuran-i Mübini istihfaf ettikleri(hafie aldiklari) ve dahi Allahu Taala har-am kildigi günahlara helaldür didükleri ve istihfaflari ve kuran- azami ve mushaflari ve kütüb-ü seriati (seriat kitaplari)tahkir idüp (assalayip) oda yakdiklari.... (kaynak prof. M.C Sehabeddin Tekindag Yeni kaynak ve vesiklarin isigi altinda Yavuz´un iran seferi. Istanbul Edebiyat Fakültesi Tarih dergisi Mart 1967) Ş harfi olan yerleri sembol ile acikladim okunmada sorun cikmasin diye... Muhiddinem dervisem hak yoluna girmisem on sekiz bin alemi bir zerrede görmüsem. Islamiyette tanri ile kulu kabul edilen insan arasina onulmaz ucurumlar konurken Alevilik söyleminde Ben hakkim Tanriyim biciminde ifade edilir. Bu düsüncelerinden ötürü bir cok mutasavvif hayatini kaybetmistir. Hallac-i Mansur bunlardan biridir. Seyyid Nesiminin derisi yüzülerek öldürülmüstür.Pir Sultan Abdal da bunlardan biridir. Prof. Dr Ilhan Basgöz bu farki söyle anlatir: Anadolu aleviliginde Alinin imamlarin mürsidlerin tanri nurundan yaratilmis olduguna inanilir. Fakat bu inanc Sünnilikle tümden karsi bir görüstür. Alevilikte insan kara topraktan degilde tanri nurundan yaratildigina inanilir. Kizilbas alevi bektasi halk ozanlari kendi tanri ve yaradilis anlayislarini kimi zaman islamin tanri anlayisina kafa tutarak ve onu elestirerek ortaya koyarlar. Bu ozanlarin kimi kismi Insan-tanrici bir kismida tanri tanimazdir. Ancak en belirgin özellik Islamin tanri anlaysina karsi cikmaktir. Söz gelimi Siri insan tanri anlayisini söyle anlatir: Cihan varolmadan Ketm-i alemde Hak ile birlikte yektas idim ben Yaratti bu mülkü cünkü o demde Yaptim tasvirini nakkas idim ben Asik Veysel´in cagdas hemserisi Ali Izzet ise Katran kazanlarim kayniyor dersin Durmazsin mizanda kimi tartarsin Her adama kirk tane kiz verirsin Acep cennet ala kerhane midir Oruc namaz gusul hac hivaptir asiklara(asiklar ermisler iciin utanc konusudur) asik ondan münezzeh (arinmis) Hassü´l- navas icinde (hakikat icinde gercege ermis) (Yunus Emre) Alinmis abdestim aldirirlarsa kilinmis namazim kildirirlarsa sizde sah diyeni öldürürlerse bende bu yayladan saha giderim (Pir Sultan) Hararet nardadir. Sacda degil Keramet bastadir. Tacda degil Her ne arar isen kendinde ara Mekkede kuduste Hacda degil (Haci Bektas Veli) Calis kazan ye yedir bir gönül ele getir yüz kabedenyegrekdir Bir gönül ziyareti (Yunus Emre) Ask imandir bize gönül cemaat Dost yüzü kibledir Daimdir salat(Namaz) (Yunus Emre) Cennet cennet dedikleri Bir ev ile bir kac huri isteyene ver sen ani Bana seni gerek seni (Yunus Emre) Kildan köprü yaratmissin Gelsin kullar gecsin deyi hele biz söyle duralim yigit isen sen gec tanri (Kaygusuz Abdal) Din ve millet sorar isen asiklara din ne hacet Asik kisi harap olur asik bilmez din diyanet (yunus emre) Sorma be birader mezhebimizi Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardir Cagirma meclis-i riyaya bizi biz serbet icmeyiz dolumuz vardir. (kul nesimi) Cevri bunda dilli kuran Hem erkanli yollu kuran Elimizde telli kuran(burada sanirim sazdan bahsediyor) yürürüz hakkin izinden (Cevri) yukarida Islam karsiti bir cok Alevi ozanin dörtlüklerinide verdim bazi sorularla da Alevilik konusunda bilgisi olmayanlara elimden geldiginde Aleviligin Islam disi olduguna dair kanitlar oldugunu göstermeye calistim. Elbette isteyen Alevilgi Islamin icinde görür istemeyen bir din olduguna inanir. Ben Aleviligin Islamdan ayri bir din oldugunu yaptigim arastirmalar ve okudugum bir cok farkli kaynak sonucu bu konuda herhangi bir süphem kalmadigi sizlerle paylastiklarimla zaten ortadir. Sevgiler Roj u hev Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 06-01-07 18:57 . |
|
| #5 | ||
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Jan 2007
| Alıntı:
Devamı: http://www.aleviakademisi.de/site/content/view/225/1/ erkeğin 4 kadınla evlenebilme olayı HZ .MUHAMMED savaş dönemlerinde kocaları ölen kadınları kendi himayesine almıştır ki namusları kirlenmesin diye ama sonra peygamber vefat edince araplar cahiliye dönemi adetlerine dönmek istemişler ve erkein 4 kadınla evlenebileceğini söylemişlerdir.OYSA Kİ eski türk geleneklerinde kadın erkekle eş tutulurdu.ve erkekler tek eşli olurdu genelde. ALEVİLERDE de olduğu gibi erkek bir eşliliğe özendirilir. araplar kadını ikinci plana atmışlar bunda arapların islam gelmeden önceki geleneklerine dönme çabası olarak görüyoruz. SONUÇTA arkadaşım TUNCELİ,ERCİNCAN ZAZA ALEVİLERİ kendileri ALEVİLİĞİ islam dışı görürler.biz ÇOĞUNLUKTAKİ TÜRK ALEVİLERİ ise sünnilerden farklı olmamıza rağmen ALEVİLİĞİ İSLMIN İÇİNDE GÖRÜRÜZ ALLAHA İNANIYORSAK PEYGAMBERİ KABUL EDİYORSAK KURANI KERİMİ KUTSAL KİTAP KABUL EDİYORSAK BİZLER ALEVİ-MÜSLÜMANLARIZ siz se emperyalistlerin eline düşmüş aleviliği ayrı bir din gibi göstererek türkiyede aleviliği hristiyanların kucağına atmış durumdasınız . BİZ MÜSLÜMANIZ AMA SÜNNİLERDEN DE FARKLIYIZ. sen allaha kurana peygambere inanıyormusun ROJU EV Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 06-01-07 20:39 .Sebep: Kaynak bildirimi | |
|
| #6 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Peki Alevilik Hz_Ali'yi değerli bir insan olarak görürler mi?Ya da Hz_Muhammed'i peygamber olarak görürler mi?Görüyorlarsa ayrı bir din nasıl oluyorlar? __________________
"Yeneceğiz bu karanlıkları,bu tutsaklıkları yeneceğiz!Çevremizdeki bu kanlı zincirleri söküp atacağız,diz çökmeyeceğiz!Yenilmeyeceğiz" Uğur Mumcu.. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Bildiğim kadarıyla: ''En el Hak'' kavramı tasavvuf inancının temellerinden biridir. Sünnilerde de alevilerde de görülür. Her şeyin Tanrı'dan geldiğini ve her şeyin Tanrı'nın bir parçası olduğunu anlatır. Zamanında bunu söyleyenler nasıl yanlış anlaşılıp derileri yüzüldüyse, şimdi de yanlış anlaşılmalar olabilir. __________________
''Kemalist Devrim tamamlanacak (...) Gençlik bütün Kemalist güçlerle yek vücut olmak zorundadır.'' DENİZ GEZMİŞ, Devrim Gazetesi - 23 Aralık 1969 - Sayı: 10 - Sayfa: 2-7 |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Alevilik hakkında, İslam'ın, Eski Anadolu ve İslam öncesi Orta Asya inançlarının etkisinde bir yorum olduğuna dair yazılmış eserler var. Bence'de Alevilik İslam dışı değildir. Tabii alevi arkadaşların ve aydınlarının neler söyledikleri çok daha önemli... __________________
''Kemalist Devrim tamamlanacak (...) Gençlik bütün Kemalist güçlerle yek vücut olmak zorundadır.'' DENİZ GEZMİŞ, Devrim Gazetesi - 23 Aralık 1969 - Sayı: 10 - Sayfa: 2-7 |
|
| #9 | ||
Uzaklaştırıldı ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: Orasi
| Alıntı:
Cünkü Hz Ali nin hayatina bakarsaniz yaptigi evlilik sayisi olsun ,cocuklarinin yaptigi evlilik sayisi olsun,ayrica saza söze bakis acisi olsun. Bunlarin hicbirisi Alevilik ile uyusmayan seylerdir. Ama ugradigi haksizlik ve dürüstlügü Alevilerde saygi ve asiri sevgi uyandirmisdir. Hz Ali ve Aleviler arasindaki baglanti Alevileri Müslüman göstermez. Müslümanlar ve Aleviler arasindaki cok nadir ortak noktalardan biridir. Hz Ali asiriligi Sii lere ait bir durumdur. Sii´lerde zaten Müslüman ve Islam dünyasindaki ilk muhalefet kesimdir... Ben yukarida bir sürü madde saydim neden Müslüman olamayacaklarina dair. Ama Sadece siz Hz Ali´ye baglamissiniz. Bence Hz Ali´den önce yazdigim maddelere cevap verirseniz tartisma daha güzel ilerler saygilar | |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Alıntı:
ama 4. halife olduğu biliniyor birde nereden çıktı bu yeni yeni duyuyorum herkez istediği gibi yapsın da neden hep arap yarım adasından ... saygılarımla | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|