Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski08-01-07, 14:01  #1
FideL

FideL'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Forza Livorno! KızıL Livorno!

1553 yılının Mayıs ayında emrindeki 60 kadar çektiri ve şebek tipi kadırga ile İtalyan sahillerini vurmaya çıkan Turgut Reis, Toskana sahillerinde neredeyse yağmalamadık kasaba bırakmamıştı. 16. yüzyılın en güçlü donanmalarından birine sahip olan Pisa'nın 30-40 kilometresindeki kasaba ve adaların Turgut Reis ve onun yetiştirdiği denizciler tarafından sık sık saldırıya uğraması, dünyanın en özgürlükçü kentlerinden birisinin doğmasına yol açtı! Bu kentin adı Livorno'ydu...

I. Ferdinand'ın "Toskana Grandükü" sıfatıyla duyurduğu "Leggi Livornine" (Livorno anayasası) ile Pisa kentinin liman kasabası Livorno "açık şehir" ilan edilir. Hangi ulustan olursa olsun, ister hakkında idam cezası çıkarılmış bir korsan ister bir hırsız olsun, hiçbir şekilde takibe uğramaksızın Livorno'ya yerleşebilecek, orada ticaret yapabilecek hatta dininin gereklerini yerine getirebilecekti. Bu kanunun iki istisnası vardır; sahte para imalatçıları ve katiller bu korumanın dışındadır.

Kanunun tam metni, eminim sizin de ilginizi çekecektir:
"Hepiniz, hangi ulustan olursanız olun, Doğulular, Batılılar, İspanyollar, Portekizliler, Yunanlar, Almanlar, İtalyanlar, Türkler, Berberiler, Ermeniler, Persler ve diğerleri [...] size temin ederiz ki [...] bu topraklarda tamamen özgür ve her türlü kovuşturmadan uzakta bir şekilde, bu topraklara gelmenize, kalmanıza, aileleriniz ile geçiş yapmanıza ve yaşamanıza, geriye dönme zorunluluğu olmaksızın oturmanıza, istediğiniz zaman dönerek Pisa kenti ve Livorno topraklarında yaşamanıza izin veriyoruz..."

ALİ IŞINGÖR..

Devamı: www.moleschino.org

Papyrus Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-01-07 23:59 .
FideL is offline  
Eski08-01-07, 14:09  #2
FideL

FideL'nın Avatarı

Eski08-01-07, 14:12  #3
FideL

FideL'nın Avatarı

Eski08-01-07, 14:20  #4
FideL

FideL'nın Avatarı

Eski08-01-07, 14:23  #5
serabik

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Bi de onların kendilerini ne kadar yaratıcı bulduklarını düşünsenize.. Onları yermek için de demiyorum ama ben de ilk fenerbah-CHEyi duyduğumda irkilmiştim napıyor bunlar diye.. Bu konuda bilgileri olan insanlar olsalar eminim yapmazlar ama Che bilindik bir isim ve bu kelime oyunu onlara çok büyük bir buluş gibi gelmiştir bence.. Bilgiler içinde sağolun
Eski09-01-07, 18:16  #6
tuqu
Admin

tuqu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

Alıntı:
Sayın FideL şöyle demiş:

Mesajı Göster
"Toplumsal ve tarihi bir altyapısı" olmaksızın bu forumlar üzerinden Livorno'yu taklit etmeye çalışan üç büyük taraftarlarını, Rüştü Saraçoğlu'na "Fenerbah-Che" pankartlarını asanları ya da "Aslan Che-hresi/Kartal pen-Che-si" gibi sloganlarla Galatasaray ve Beşiktaş'ı sözümona kızıllaştırmaya çalışanları görmek, ne yalan söyleyeyim, bana "biraz komik" geliyor.

Üç büyüklerin tüm yıldızlarını toplasan, bir Livorno kaptanı Cristiano Lucarelli etmez... O değil miydi, astronomik transfer reklamlarını elinin tersiyle iterek, "Milyarlarınız sizde kalsın!" adlı muhteşem kitabı yazan?
İtalya'da tribünlerde siyasi güç hakim ve Livorno'da bu kulüplerin başında geliyor.

Türkiye'de açılan pankartlar varsa(?) bu, ( diğer tribünler ile ilgili aynı şeyi söyleyemem ama Galatasaray tribününde bahsettiğiniz gibi bir pankart ya da slogan olduğunu görmedim, duymadım) siyasi futbol'un bir ürünü değil sadece sanırım che'ye sempatileri olan grubun bir benzeştirme yapmasıdır.

Yani kısacası iki ülkeyi bu konuda kıyaslamak kesinlikle yanlıştır.
Eski09-01-07, 18:53  #7
analiz

analiz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Nas-si-ria diye bağırmışlar deniyor,acaba anlamı nedir?

Bu arada Livorno'yu hep sevmiştim ve hep seveceğim
analiz is offline  
Eski20-01-07, 18:18  #8
analiz

analiz'nın Avatarı

Bilen yok mu arkadaşlar :S
analiz is offline  
Eski20-01-07, 21:49  #9
FideL

FideL'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın analiz şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bilen yok mu arkadaşlar :S
Sayın Analiz kusura bakmayın bende bilmiyorum ama size öğreneceğim en kısa zamanda.
Eski23-01-07, 20:24  #10
analiz

analiz'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın FideL şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın Analiz kusura bakmayın bende bilmiyorum ama size öğreneceğim en kısa zamanda.
Teşekkür ederim şimdiden
analiz is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 23:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)