"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
| #1 | |
Uzaklaştırıldı ![]() Giriş Tarihi: Dec 2006 Ülke / Şehir: Orasi
| Bir arkadasimizin baska bir konu icinde Alevilerin ibadethane saydiklari cemevlerini kültür merkezi olarak nitelemesi üzerine konu hakkinda bilgisi eksik olan,yada iddalari olanlarla burada Cemevleri hakkinda tartismaya baslayabiliriz sanirim Cemevleri Kizilbaslarin ibadet yaptigi ve sosyal toplum icindeki huzuru sagladiklari yerlerdir. Cemevlerinde sadece ibadet yapilmaz. Ayrica suc islemis kisilerin cezalari burada verilir. Alevilerde birisi birisinden davaci ise "destur pirim?" diyerek Pirinden izin alarak sikintisini herkesin önünde anlatir. Daha sonra sikayetci oldugu kisi de huzura cikarak cemaat ve pirin önünde savunmasini yapar. Daha sonrasinda Pir ve cemaat toplu olarak kimin hakli olduguna karar verir. Bazen bu suclar bir kurban keserek yoksullara dagitilmasiylada sonuclanabilir yada cemaatten belli bir süre uzaklastirma ilede sonuclanabilir. Fakat suclarin cezasini asla dede yada pir yalniz basina vermez cemaatteki herkesin fikri alinir. Bazi zamanlarda birinin kendi icsel dünyasi ile alip veremedigi yada baskasina yaptigi bir kötülügü nefsine yediremedigi icin huzura cikip kendi kendini sikayet eder Buna Alevilerde "dara cekmek " denir. Cem ibadetine isteyen gelir istemeyen gelmez. Bunda herhangi bir yaptirim yada zorlama yoktur. Cemde Yapilan 12 hizmet: Pir,Mürsid Cemde hakimiyeti saglar cemi yönetir Rehber Cem icin gereken her türlü hazirligi yapar pir olmadigi yerlerde cem ayinini yürütür Gözcü Canlarin edep ve erkanla ceme katilmalarini cemin huzurunu ve oturma düzenini saglar çerağ Kandilleri yakar aydinlamayi saglar Zakir Saz calan deyis söyleyen semah yürüten kisidir Süpürgeci Cemin baslangicindan bitisine kadar temizlikten sorumludur Kurbanci veya Sofraci Kurbanlarin pisirilmesinden yemegin dagitimindan sofranin kurulmasi ve toplanmasindan sorumludur Saka Cem boyunca su hizmetinden sorumludur. El yikama islerini düzenlerler Peyik Cem yapilacagini komsulara haber veren kisidir. Pir ile disari arasindaki haberlesmeyi saglayan kisidir Pervane Semaha girecek Canlari hazirlar Niyazci Ceme getirilen lokma niyaz ve kurbanlardan sorumludur. Gelen lokmalarin dua okunduktan sonra esit dagitilmasini saglar. Kapici ve iznikci Kapida bekler ceme gelenlerin ayakkabilarindan sorumludur. Ceme giren ve cikanlara göz kulak olur. Cem mühürlendikten (basladiktan ) sonra kimseyi iceri almaz. Bu 12 hizmeti anlatmamdaki sebep birazdan bazilarinin isimleri gecerse eger yabancilik cekmemeniz icindir. Cemlere genelde ailece katilinir. Gelen aileler niyazlariyla birlikte gelirler. Niyazci Niyazlarini bir köseye topladikdan sonra . Cocuklar Gözcünün gösterdigi yere otururlar. Cocuklar genelde biraz uzaga oturtulurlar. Cem ayini esnasinda büyüklerin aglama ve yakarislarindan korkmamalari icin.Etkilenip cok korkacak yastaki cocuklar cem ayinine getirilmezler. Herkesin geldigi anlasildiktan sonra Pir cemaate " hü erenler demimize devranimiza hü deyip cem ayinini baslatir. Saz esliginde veya sazsiz olarak ahenkli bir sesle, bildigi dilden ilahi dua yakaris türünden seyleri söylemeye baslar. Genellikle Ali,Imam Hüseyin,Hizir,Haci Bektas Veli ve akla gelen evliyalarin isimleri sik sik dile getirilir. Ya Hüseyin sahi kerbala denildigi zaman herkes aglayislarini hickiriklara dönüsür. Vecde giren cemaat sirayla semaha kalkarak pervane misali dönerler. Cem genellikle agir bir matem havasi icinde aci ve gözyasi icinde bitirilir. Cem törenin sonunda süpürge duasi okundukdan sonra yere oturulur. Sigara icenler sigara icerler,cay ve sigara molasindan sonra büyük bir sofra kurulur . Pirin desturu ile herkes sofraya yanasir ve pirin duasindan sonra yemek yenmeye baslanir. Yemek sirasinda sohbet ve muhabbet hat safaya ulasir. Yemekten sonra ceme getirilen niyazlar herkese esit miktarda paylastirilir. Niyazi dagitan kisi pirin huzurunda "dagittim bu niyazi elimde yoktu terazi herkes oldu mu hakkina razi der ve ardindan pir niyazci duasini okur. Ceme katilan insanlar cemin agir matem havasinda hickira hickira aglarlar bol bol gözyasi dökerler. Cemden sonra insanlar saki agir bir yükü hafifletmiscesine vücutlarinda biriktirmis olduklari elektirkden kurtulurlar . Cem esitlik ilkesi temelinde sorgu ve yargiyi ahirete birakmayan,bireyin topluma ,toplumun bireye karsi davranislarni düzenleyen bir tür islev tasir. Insanlarin ibadet sirasinda ruhen yenilenmeleri saglanir. Adil ve kardesce bir yasamin ilkeleri hayata gecirilir. Anlasilacagi gibi Cem ayini Alevilerin sadece ibadet degil,ayni zamanda suclulari toplum huzurunda yargilama ve sölen bulusmasidir. Aleviler tüm sorunlarini cemde,cemaat huzurunda cözerler. Pir Mürsid rehber bu yolun yargicidir ancak kararlar cemaatin katilimi olmaksizin alinamaz. Cemdeki yargilama halk mahkemesi niteligindedir. Ufak tefek suclar özür dilenerek bagislanir, küskünler baristirilir. Ancak bagislanmasi zor suclar pir divaninda yargilanir. Aleviligi diger inanclardan ayiran bir diger özellik de özdenetim ve özyarginin karakterine sahip olmasidir. Ceme herkes katilabilir. Suclu olanlar burada özünü dara ceker. Buna dar-i Mansur denir. Suclu olanlar dara kalkar ve isledikleri suclari itiraf edip " medet ya pir" diyerek af diler. Suclular durumlara göre affedilir veya caydirici oldugu düsünülen cezalar verilir. Ancak "düskünlük yada yol düskünlügü" diye tanimlanan suclar agir sekilde cezalandirilir. Düskün ilan edilenlere karsi toplumsal bir tecrit uygulanir, bunlara selam dahi verilmez,selamlari alinmaz,ekmekleri yenmez,sulari icilmez. Pirlerin görevleri dini ayin olan cemi yönetmektir. Fakat pirlerin elinde yazili dualarin herhangi bir nüshasi falan olmaz. Genelde o anda akla gelinen dualari söylerler. Kuran okumayi bilmezler ve hicbirinin evinde kuran da yoktur. Inanclari ne kadar farkli olursa olsun bütün islam toplumunda cenaze defin islemi mutlaka bir imamla yapilir. Oysa Alevilerde böyle bir kural söz konusu degildir. Tek dini yetkili olan pirin uzaktan yakindan cenazeyle alakasi olmaz. Asagida Cemlerde söylenen bazi deyislerden örnekler veriyorum Yeri gögü arsi kürsü yaradan Ben Aliden baska tanri görmedim Yaradip kulunun kismetin veren ben Aliden baska tanri görmedim. Binbir ismi vardir bir ismi Allah Eger inanmazsan hem vallah billah Ademi görmüsüm Elhamdülillah Ben Aliden baska Tanri görmedim ------ Ne ararsin baba dervis dervislerde dem bulunur bekle pirin esigini derdine derman bulunur Eger olur isen hasta gel derdine derman iste ihlasla varirsan dosta ölür isen can bulunur alcaga indir özünü türaba cevir yüzünü pisir de söyle sözünü arasinda ham bulunur ----- Ben kainatin aynasiyim mademki ben bir insanim Hakkin varlik deryasiyim Mademki ben bir insanim Insan hakda hak insanda Cok marifet var insanda Hic eksiklik yok insanda Mademki ben bir insanim Ilim bende kelam bende nice nice alem bende yazan levh-i kalemde Mademki ben bir insanim Bunca temenni dilekler viz gelir carki felekler Bana egilsin melekler mademki ben bir insanim Tevrati yazabilirim Incili dizebilirim kurani sezebilirim mademki ben bir insanim Daimiyim harap benim ayaklarda türap benim ask ehline sarap benim mademki ben bir insanim Kaynak Roj u Hev Roj u hev Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-01-07 13:08 . |
| #2 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Dec 2006
| Bir sorum olcak ``Dede ``diye birşey varmıdır alevilikte? __________________
Deniz Koydum Adını. Kederi bende kaldı. Uzak köyler kurdum birbirine, Denizine aldandım. |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Aleviler Şaman mıdır ; Müslüman mıdır? Aleviler'in ibadet şekilleri ''semah'' denilen biçimdedir.Bunun İslami bir ibadet biçimi olduğu varsayılır.Ancak Alevi dediğimiz Türkmenler İslam'ı kabul etmeden önce de benzer şekilde ibadet etmekteymişler.İddialar bu yönde! Hatta; Çanakkale civarında ki Türkmenler'in cenazelerini gömüş şekiileri eski çağ dinlerini hatırlatmakta.Tabutun içerisine,mezarın içine , üstüne konan yenebilecek,içilebilecek,giyilebilecek nesneler ilgi çekici. Halbuki İslam geleneğinde bırakınız mezara malzeme koymayı , mezarın belirli olması bile pek de tercih edilmez. Hristiyanlığı kabul etmiş Gökoğuzlar'da da defin sırasında benzer tören görüntülerine rastlanabiliniyor. Konuya ilgi gösteren arkadaşlar görüşlerini paylaşırlarsa sevinirim.Teşekkürler. doğançay |
| #4 | |
| aleviler ne samandir nede Müslümandir sevgili Dogancay Alevilik basli basina bir dindir... http://www.yaziyaz.com/forum/thread9765.html bu linkte Alevilerin ibadetlerini nasil yaptigini kisaca anlattim. Forumda bazi arkadaslar bu konuya nedense cok genis bir acidan bakiyorlar. Aleviligin Müslümanliktan ayri bir din oldugu konusunda ne farklilik sunarsak Islamin farkli yorumu diyip geciyorlar Ama yukarida verdigim linkte Alevilerin ibadet seklini acikladim. Acaba Namazla benzer bir yön görebilen varsa yada bunlari müslümanlar da yapiyor diyen varsa yazsin lütfen |
| #5 | |
| Aleviler Şaman ya da Müslüman değilse ki - bu da tartışma konusudur-neden ''ille de Ali,ya Ali'' ya da on iki imamı semahtan önce sayıyorlar.Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'den bahsediyorlar?Neden evlerde on iki imamın resimleri ,Hz. Ali,Hasan ve Hüseyin'in resimleri baş köşede? Demekki Aleviler de kendi aralarında bu konuda görüş ayrılığı içerisindeler. Çünkü,''Alevilik salt kültürdür.'' diyenler olduğu gibi ''İslam'ın bir koludur.'' diyenler de vardır. doğançay doğançay Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-01-07 03:00 . |
| #6 | |
| Alevilik ritualleri gelenekleri yada kültürleri taa Zerdüstlükte bile rastlanir. Ali 12 imam bunlarin gecmisi ise sadece 500 yil gibi bir süredir. Yani 12 imam Ali bunlar Aleviligie sonradan girmistir... |
| #7 | |
| Alevilikte Zerdüslük Izleri 1- Zerdüslükte tanri "bir insan"(ahuramazda) kimligindedir. Alevilikte de (basta yeniden yaratilan Ali olmak üzere tüm insan-i kamiller) 2- Zerdüst Mazdaýa atfettigi kendi kitabi Avesta´yi kutsar,Aleviler kendi önderlerince yazilan ve ayet olarak nitelendirdikleri kendi deyislerini 3- Newroz basta olmak üzere kis ve ilkbahatda yogunlasan kimi bayramlar birbirine cok yakindir 4- Günes,ay , ates ve ocak Zerdüslüktede kutsanmaktadir, aleviliktede. Bilindigi gibi zerdüslükte ates aydinligin ve iyiligin simgesi oldugu icin kutsanmaktadir. Alevilerde de günes isiklarinin ve ates yanan ocagin ayri bir yeri vardir. Bunun yaninda alevi cemlerinde ceragci vardir görevi kandilleri yakmaktir. 5- Bedenin ölmesi ruhun devamliligi iki ögretide de ortaktir. Alevilik bunu " ölür ise ten ölür canlar ölesi degil" biciminde siirlestirir. 6- Tek kadinla evlilik ve ciftlerin birbirini bosamamasi iki dindede ortaktir 7- Zerdüstlükte süt kardesligi, alevilikte süt ve musahip kardeslerin evlenmemeleri ortak bir özelliktir. 8- Dogadaki kimi varliklar gibi agaclarin kutsanmasi iki ögretide de esastir. 9- Bilindigi gibi Zerdüst bir MED boyu olan Magilerin soylu bir ailesinden gelmektedir. Magilerin büyük bir cogunlugu sihir ve büyü ile ugrasmaktadir (ingilizcedeki Magic sözcügüde büyük bir ihtimalle buradan gelmektedir). Sihir ve büyü göstermek bilindigi gibi Alevi pirlerinin de önemli bir özelligidir 10- Bilindigi gibi Avesta´nin manzum lirik parcalari niteligindeki Gathalar bölümünde dini inanc alaninda sarki ve siirlerin okunmasi , müzikal eenstrumanlarin kullanilmasi gelenegi vardir. Alevi törenlerinde sazin, semahin ve demin özge bir yeri oldugu bilinmektedir. 11- Gerek Zerdüstlükte gerekse Alevilikte "Kemer" simgesel bir nitelik tasir. " yünden örme bu kusak kirmizi renklidir. Alevi Gülbanglarinda (dua) bu olgu 17 kemer- best olarak gecer." 12- Alevilikteki "eline diline beline hakim ol" belgisinin de Zerdüstlükten geldigi söylenir(kaynak Dr. Cemsid Bender Aleviligin tarihi kökeni 6 agustos 1985) 13 Cem de yargilananin dara kaldirilmasi, sucsuz bulunanin yada ccezasini cekenlerin dardan indirilmesi uygulamasi Zerdüstlükte Alevilige gecen bir özelliktir. (kaynak Aleviligin kökeninindeki MAzda inanci ve zerdüst ögretisi Berfin yayinlari 1995 sayfa 189-190) |
| #8 | |
| Anadolu da Sünni Türkler'de de sütkardeşler arasında ve onların diğre kardeşleri arasında da evlenme yasağı vardır.Yani evlenmeme vardır.Kabir ziyaretleri ve türbe oluşumları Alevi Şaman kaynaklıdır ancak Aleviler de daha çok yaygındır.Sünniler söylem olarak türbe ziyaretini,mum dikmeyi,çaput bağlamayı reddederler ama uygulamada onaylamadan yaparlar. Sonuç olarak Şamanizm kökenlidir.İrani Ateşperestlik farklılığı dışında Şamanizm ve Zerdüştlük büyük özellikler taşırlar. İrani olan Güneydoğu da sanırım Zerdüştlük etkisi daha yakın olsa gerek. doğançay |
| #9 | |
| Alevilik her dönemde böyle bir mozaigin tam ortasindaki bir cografyada her dinden etkilenmistir. Fakat bunlar icinde en az etkilendigi din Müslümanliktir. Yani digerleri icin Saman ,Ehli Haq ,Zerdüstlük, Pavlikanlar, Hristiyanlar hepsinden etkilenmislerdir. Ama Islama bakislari bunlardan daha uzak bir bir bakisdir. Kesinlikle Irani oldugu konusunda haklisin. Zaten Alevililik henüz Anadoluda yaygin degil iken kutsal yerleri iran cografyasinda biryerler mis diye hatirliyorum . Ama bugün en kutsal yerleri Dersim cevresidir... |
| #10 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Dec 2006
| Alevilik başlı başına bir dindir deniliyor. Peki Din olabilmesi için kutsal bir kitabı olması gerekmiyormu? __________________
Deniz Koydum Adını. Kederi bende kaldı. Uzak köyler kurdum birbirine, Denizine aldandım. |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|