Yazıyaz Forum RSS beslemesi
Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Yeni Üyelerimizin Dikkatine!

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Edebi tartışmalar ve kitap tanıtımları

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Yazarlarımızın Dikkatine! / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm.

Konu Araçları
Eski11-01-07, 13:50  #1
MeRHaM FoRaL

Giriş Tarihi: Aug 2006
Yazarlarımızın Dikkatine!

Değerli Arkadaşlar,

Aslında bir yere katılmanın üslubu, o yerin gelenek ve göreneklerini öğrenmek ve bunlara hassas davranmaktır. Gerek moderatörlerimizin gerekse okuyucularımızın her türlü uyarısına rağmen özellikle yeni katılımcılarımız içerik ve dilbilgisi ile ilgili çeşitli hatalar yapmakta ve bunda da ısrarcı davranmaktalar.

Yazıyazmak, bir perspektif geliştirmektir. Yaşama karşı bir duruş, bir bakış açısı oluşturmaktır. Yazıyaz edebiyat, kişiler arası bir paylaşım alanıdır, ortak kullanıma açıktır ve bu anlamda gerek yeni katılımcılarımızın gerekse üstadlarımızın işin olmazsa olmazı olan dilbilgisi kurallarına riayet etmeleri gerekmektedir.

Çok defa değerli arkadaşlarımın bu tip konuları dile getirdiklerini ve bunu üst konu olarak sabitlediklerini biliyoruz. Ama anlaşılan o ki, göz önünde bulunsun diye sabitlenen üst konular katılımcılarımız tarafından dikkate alınmamaktadır. Bu nedenle üst konunun içeriğini aşağıya taşıdım.

Edebi çalışma yapabilmek için öncelikle kullandığınız dilin inceliklerine riayet etmeniz gerekir.

Alıntı:
Arkadaşlar:

1. Chat dili ve üslubu ile yazı yazmak kurallara aykırıdır.

2. Okurları ve üyeleri rahatsız edebilecek şekilde büyük karakterlerle, harflerle ve rengarenk fontlarla yazı yazmak kurallara aykırıdır.
3. de ve da kelimeleri ile eklerinin yazımları birbirilerinden farklıdır. lütfen eğer "üzerinde bulundurma" anlamı taşımıyorsa de ve da'yı ayrı yazalım.

4. mi soru kelimesi birleşik yazılmaz. lütfen ayrı yazalım.
5. Tek mesajlık yazılarınızı niteliğine göre "şiirler" veya "öyküler" genel başlığı altında yayınlayınız. (Örnek, Bakınız http://www.yaziyaz.com/forum/thread8538.html"]Lamira'dan Denemeler ve Öyküler[/url])

6. Eğer tek mesaj değil, bir mesajlar serisi yazacaksanız, eserinizi genel başlıkların dışında kendi başlığı ile yayınlayabilirsiniz. (Örnek, Bakınız Aşk, Arkadan Vuran Pabuç ve Öz)

Edebiyat Moderatörleri
Lütfen Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Edebiyat - Ustalardan Bölümünde Yazım ve Dilbilgisi Kurallarını Okuyunuz!
Eski11-01-07, 15:40  #2
gökçeşair

gökçeşair'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: amasya

Sevgili merham foral,

Sitenin devamlılığı ve amacına uygunluğu adına göstermiş olduğunuz üstün gayret ve edebi çabalarınızı yürekten alkışlıyorum. Aynı emeller için aynı saflarda omuz omuza olmamızın gururunu haddinden fazla hissediyorum ve mutlu oluyorum.

Benim yukarıdaki listeye eklemek istediğim bir konu daha var:

* Noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılması yazının okunmasını daha da kolaylaştıracak ve estetik yapacaktır.

Bir küçük rica da yazan arkadaşlarımdan olacak. Bu forum "seviyeyi temel unsur" olarak kabul etmiş seçkin bir saha. Forumun seviyesini düşüren ve forum üyelerinin ilgisini çekmeyecek basit yazıları eklemekten kaçınınız.

saygılarımla
gökçeşair is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-01-07, 15:50  #3
MeRHaM FoRaL

sevgili gökçeşair,

güzel sözleriniz için teşekkür ederim, gerçekten haketmesem de bunları duymak bir "insan" olarak insanın gururunu okşuyor.

bilgisiyar üzerinde elektronik yazılarda noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk konması sizin bahsettiğini zkolaylığı sağlmak üzere benimsenmiş genel bir kuraldır zaten. bu konuya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim
Eski11-01-07, 19:43  #4
Tungata

Tungata'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Sevgili MeRHaM FoRaL,

Seviyeyi temel unsur almış olan bu bölüme vermiş olduğunuz emek için size çok teşekkür ederim.Çalışmalarınızı takdir ediyor ve yazılarınızı takip ediyorum.Her ne kadar,genel kurallar belli olsa da ne yazık ki dil bilgisi konusunda çok hata yapılmaktadır.Ama bence,yapılan bu hatalar istenerek yapılmıyor.İnsanlar,okul çağlarından itibaren o kadar bozuk bir dil kullanıyorlar ki ister istemez hata yapabiliyorlar.Bazen alışkanlıkları bırakmak zor olabilmektedir.Ben,genç arkadaşlarımın daha dikkatli olacaklarına inanıyorum.
Tungata is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-01-07, 20:00  #5
Tungata

Tungata'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Sn.gökçeşair,

Bu bölümün en sevdiğim tarafı,kişiler arası paylaşım alanı olması,ortak kullanıma açık olması ve herkesin,genel kurallar dahilinde,emek vermiş olduğu yazılarını buraya yazabiliyor olmasıdır.Bu yazıların hangisinin forumun seviyesini düşürdüğünü veya forum üyelerinin ilgisini çekmeyeceğini nasıl belirleyeceğiz.Bir yazının,basit veya ciddi olduğunun tesbitini kim yapacak?Kim yazmış olduğu yazıyı seviye düşürücü,ilgi çekmeyen ve basit olarak nitelendirip de benim yazım kötü deyip,en iyisi ben buraya yazı yazmayayım der ki?Bence bu düşünce forumun ruhuna aykırı.Bir yazı hazırlanır,yayınlanır.Beğenilir veya beğenilmez.Yapıcı olmak kaydıyla eleştirilebilir.Ama,seviye düşürücü,ilgi çekmeyecek,basit yazı örneklerini eklemekten kaçınınız demek biraz kırıcı bir uslup oluyor sanırım.Unutulmamalı ki bu foruma yazı yazan pek çok insan amatör ruhla yazı yazmakta,içlerinden geldiğince,herhangi bir ticari kaygı duymadan,duygularını paylaşmaktadırlar.Konuya bir de bu açıdan bakmak gerektiği inancındayım.
Saygılarımla.

Tungata Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-01-07 20:21 .
Tungata is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-01-07, 01:14  #6
gökçeşair

gökçeşair'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: amasya

Sayın tungata,

Yazmış olduğum yorumun en altındaki küçük bir ricaya takılmış olmanızı ve sadece bir paragraf üstte hatırlattığım "noktalama işaretlerinden sonra bir karakter boşluk bırakılması," ""genel kuralını"" gözden kaçırmanızı ise üzüntüyle izliyorum. Arkadaşlardan "bu siteyi daha ileri götürmek" adına uymalarını istediğimiz kurallara riayet edilmesinin bir hayli zaman alacağını yazınızla beraber tekrar görmek üzüntümü bir kat daha artırmıştır.

Buraya sadece okumak ve bilgiyi paylaşmak için gelen insanlar vardır. Hepsi de belirli bir olgunluğa ulaşmış, içinde bulundukları mekanın genel kaidelerine uymayı erdem olarak kabul eden ve kendilerine ait özeleştiriyi göğsünü gererek yapacak kalitedeki kişilerdir. Ve bu nezih ortamda bütün duygulardan uzak, insana hiç bir düş katmayan ve tamamen arabesk duygularla kahvede sigara içer gibi yazılmış ruhsuz ve kuralsız yazılar olmaması, benim gibi bir çok forum üyesi saygıdeğer arkadaşlarımızın ortak temennisidir. Sadece dile getirmek üzerime düşmüştür. Bu ortak bir kaygı ve tamamen edebi bir sorundur.
(bir kütüphane ile kahvehane arasındaki farka benzetebiliriz bu durumu ve sanırım herkes biliyordur bu farkları)

Bir yazının basit veya ciddi olduğunu bu siteye yazı yazmak cesaretini gösteren her bireyin algıladığından eminim ayrıca. Tek kaygım seviyesinden dolayı talep gören forumun bahsi geçen yazılar yüzünden yavaş yavaş terk edilmesi telaşıdır. Ortak bir kaygıyı dile getirmekten dolayı cesaretimi kutlamanızı beklerken, ricamı büyüttüğünüzü düşünüyor ve bu yazıları yazmaktan dolayı mutlu olmadığımı belirtmek istiyorum.
(Bu yazıya bir cevap hakkınızın doğduğuna inanıyorsanız, sitedeki seviyeyi ve yazı kalitesini artırmak için ilk konuda belirtilen kurallara odaklanması beklenen ilginin daha fazla amacından uzaklaşmaması kaygısı ile cevabınızı özel mesaj olarak beklerim)

saygılarımla

gökçeşair Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-01-07 01:42 .
gökçeşair is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-01-07, 13:56  #7
MeRHaM FoRaL

sayın tungata ve sayın gökçeşair'i cesur ve seviyeli tartışma/fikir alışverişlerinden dolayı kutlarım. Sizler belki bilerek, belki bilmeyerek burada bir örnek teşkil ettiniz. Hem sayın gökçeşair hem sayın tungata,

1. ifadelerinin düzgünlüğü, yazı yazma ciddiyeti,
2. fikirlerini açık yüreklilikle, insanlar ne düşünür kaygısı duymadan dile getirme
3. başkalarının da isteklerini algılama, empati yapma

anlamında çok güzel bir örnek teşkil etmiş oldunuz. Her ikinizle birlilkte burada yazıyor olmaktan gurur duydum. Bu durumu fırsat bilip her ikinizi de kutluyorum.

Konuya eklemek istediğim çok farklı bir şey yok, çünkü burada sergilenebilecek iki farklı duruş vardı, iki farklı yazar arkadaşım tarafından samimi bir şekilde dile getirildi.

Sadece sayın tungata için şunu belirtmek isterim; yapılan yazım hataları noktasında haklısınız, insanlar elbette bilerek yapmıyorlar ama bilerek düzeltebilirler değil mi sayın tungata? ve biz, el birliği ile, burada onlara yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Eski12-01-07, 14:27  #8
MeRHaM FoRaL

Değerli dostlarım,

beğenmek ve beğendiğini bildirmek çok güzel... ama biizm forumumuzun bir özelliği,

"çok beğendim, elinize sağlık"

gibi bir iki cümlelik ifadelerle beğeni bildirimi değildir. beğendiyseniz daha anlamlı şeyler yazalım, ama yukarıdaki kısa, net ifadeler kişiye özgü olup bunu özel mesaj yoluyla bildirebilir, ya da her kullanıcının ismi altında bir terazi işareti bulunur oradan kendisine destek verebilirsiniz.
Eski12-01-07, 14:41  #9
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Merhabalar,
Sayın merham foral'ın konuya yeniden dikkat çekmesi yerinde bir karardır.Bahsettiği hatalar ne yazık ki tüm forum içerisinde zaman zaman bir çoğumuz tarafından da istemeyerek de olsa yapılmaktadır.

Yazılarımız yayınlandıktan sonra da yeniden göz atmaya fırsat bulursak belki de eski hataları düzeltme olanağı bulabiliriz.

Atladığımız konuları bu şekilde de telafi etmeye çalışabiliriz.

Hepimize kolay gelsin.
doğançay
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)