Haber Ltfen Kurallar Okuyunuz.
Yeni yelerimizin Dikkatine!
Uyarlar ve Uyar Puanlar  
Yazyaz letiim

"Seviyenin olmad yerde ne zgr dnce, ne de demokratik bir ortam oluabilir."

Yazyaz Forum'a hogeldiniz.
Bir dakikanz ayrarak Trkiye'nin en zgr platformuna ye olabilir ve hemen yararlanmaya balayabilirsiniz.
ye olmak iin ltfen tklaynz...

Geri git   Yazyaz Forum > Felsefe > Toplum Felsefesi

Toplum Felsefesi Toplum, toplumsal sorunlar, toplum ve felsefe, insan-toplum ilikileri...

Seenekler
Alt 24-09-09, 20:47   #21 (permalink)

yelik tarihi: Aug 2007
Bulunduu yer: Los Angeles

Alnt:
Sayn þüpheci demi ki; Mesaj gster
Sayýn filozofish:

Yazýnýz sevgiyle örülmüþ bir dantel: Çok duygusal bir dil kullanmýþsýnýz yau: Bu sizin tarzýnýz degildi ama?

Baþlýkta yazýlanlar sizi incitmiþ olmalý gençliklerine verin: Bu arada bizim bebek yapým aþamasý 3 ayýný doldurdu: Bu düþünce bile insanýn tüylerini diken diken etmeye yeter: Çocugu olan bir kimse þöyle demiþti bana: Çocugun olsun da bak bakalým hayatýn senin mi çocugunun mu olacak? Sizin yazýnýzýn temasý da benzer: Demek ki siz çocuklusunuz:

Hep anneme derim: Anne sen beni digerlerinden az seviyorsun': Annem de der ki: Çocugun dogsun ondan sonra çýk karþýma'' ;=)

Saygýlar:
Evet duygularin bizi gercege goturmeyecegi bir gercek. Fakat konu anne-baba olmanin getirdikleri-goturdukleri olunca deneyimin ortaya koydugu duygusal degisimden bahsetmek kacinilmaz oluyor.

Bir baba olarak deneyimlediklerimi hakkiyla kelimelere dokmekde zorlaniyorum. Ozelliklede ayni seyi deneyimlememis olanlara bazi seyleri bir parca gosterebilmek zor tabiiki.

Sponsor
Alt 24-09-09, 22:05   #22 (permalink)
fke

fke - ait Kullanc Resmi (Avatar)

yelik tarihi: Sep 2009

Alnt:
Sayn filozofish demi ki; Mesaj gster
Bilemeyecegim, ama bilmem gerekiyor mu?

benim yaptigim yazilanlari okumak (bir cogu gerekcesiz dayatmalar zaten), sonra iddia edilenleri kendi deneyimlediklerim ile karsilastirmak, vede ortusme olup olmadigina bakmak. sonucta iddia sahiplerinin bir cogu deklerasyon yaptigi icin arkasindaki dusunceler bakma firsatimizda pek olmuyor.

kendi deneyimlerim eger bana farkli seyler isaret ediyorsa o zaman kendi deneyimlerimin nereden kaynaklandigi sorgulama uygun bir yontem olmali, heleki kendi deneyimlerim diger anne-baba larin deneyimleri ile ortusuyorsa butun olanlari aciklayabilmek icin kendi kendimi sorgulamamdan daha mantikli bir yontem goremiyorum.

Bu sorgulamada beni ebeveynlerin yasadiklarinin hormonal kaynakli, vede belkide evrimsel psikoloji sonucu oldugunu dusunduruyor. Fakat degismeyen bir sey var, oda ebeveyn olmadan onceki kisi ile oladuktan sonraki kisi arasinaki buyuk farklilik. Bence bu fark cocuklu yasam ile cocuksuz yasam arasinda karsilastirma yapmada anahtar. Bu farkida cocuk sahibi olmadan anlayabilmek cok guc.

Yani yanilsamaliriniz! Sizin yazdik.. pardon deklare ettiklerinizle benim deneyimlediklerim, vede neden deneyimledigime dair spekulatif olmayan gerekceler verdigim seyler arasinda ucurumlar var.

Bunu goremiyor olusunuz ise sadece ve sadece sizin sorununuz.
Peki öyle olsun.
Alt 25-09-09, 00:05   #23 (permalink)

katrin - ait Kullanc Resmi (Avatar)

yelik tarihi: Jan 2007
Bulunduu yer: Niedersachsen

<<<<<<.... serbest hayatini, rahatini bozmasina ragmen hicbir anne-babanin dunyada baska hicbir sey ile degismeyecegi bir durumdur.

<<<<<Cocugunuzu koruma icgudusu o kadar kuvvetlidirki kendi hayatinizin bu icgudu karsisinda hicbir degeri dahi olmadigini hissetmek sizi sasirtir!

sn filozofisch,

ayni deneyimleri diger anne-babalarda da görebilmekle birlikte, bunun tam tersi durumlarin da yadsinamayacak kadar cok oldugu gözden kacirilmamalidir.
Sizin cevrenizde belki bu durumu diger yönlü karsilastirabilecek olanaklar olmamis olabilir ve siz cogu anne-babada bunun böyle olabilecegini düsünmektesiniz.

Her nekadar insanin ebevyn olduktan sonra hormonal dengesinde degisikliklerin olusmasi gercegi bilimsel bir veri olsada, durumun tam tersi olaylara rastlamak gibi bir durum da söz konusudur. Ve bu bir gercektir. O zaman bu hormonal denge isine pek de inanasim gelmemektedir.

Mesela calsistigim anaokulunda (genelde sorunlu ailelerin bulundugu)bu tür ebeveynlere rastlamak, onlari birebir gözlemlemek hic de zor degil.
hatta bazen "dünya bu tür ailelerle mi dolu yoksa?" diye bir soru bile yöneltiyorum kendime.

Aslinda anlatmak istedigim suydu:
Ebeveyn olduktan sonra hormonal dengeden ziyade, hayata ve yetistireceginiz coguga bakis acinizi etkileyen, bence kisinin tamamen kendi ile ilgili durumudur.Ruh hali, deneyimleri ve kendi psikolojisiyle ne kadar barisik oldugu bir durumdur. Dünya görüsü ile ve de ona verdigi deger ile alakalidir. Bu da asagi yukari degisik algilar ortaya koymaktadir.

Sonuc olarak ama anlattiklarimdan farkli olarak sunu ekleyebilirim:
Ben tabiiki sorunlu aileleri ele alarak bunlari yazdim, normal sartlar altinda, hormonal dengenin de gücünü isin icine katarsak, saglikli ebeveynlerin asagi yukari sizin tutumunuzu sergileyebilecekleri bir gercektir.
katrin isimli ye imdilik offline konumundadr  
Alt 25-09-09, 02:25   #24 (permalink)

yelik tarihi: Aug 2007
Bulunduu yer: Los Angeles

Alnt:
Sayn katrin demi ki; Mesaj gster
<<<<<<.... serbest hayatini, rahatini bozmasina ragmen hicbir anne-babanin dunyada baska hicbir sey ile degismeyecegi bir durumdur.

<<<<<Cocugunuzu koruma icgudusu o kadar kuvvetlidirki kendi hayatinizin bu icgudu karsisinda hicbir degeri dahi olmadigini hissetmek sizi sasirtir!

sn filozofisch,

ayni deneyimleri diger anne-babalarda da görebilmekle birlikte, bunun tam tersi durumlarin da yadsinamayacak kadar cok oldugu gözden kacirilmamalidir.
Sizin cevrenizde belki bu durumu diger yönlü karsilastirabilecek olanaklar olmamis olabilir ve siz cogu anne-babada bunun böyle olabilecegini düsünmektesiniz.

Her nekadar insanin ebevyn olduktan sonra hormonal dengesinde degisikliklerin olusmasi gercegi bilimsel bir veri olsada, durumun tam tersi olaylara rastlamak gibi bir durum da söz konusudur. Ve bu bir gercektir. O zaman bu hormonal denge isine pek de inanasim gelmemektedir.

Mesela calsistigim anaokulunda (genelde sorunlu ailelerin bulundugu)bu tür ebeveynlere rastlamak, onlari birebir gözlemlemek hic de zor degil.
hatta bazen "dünya bu tür ailelerle mi dolu yoksa?" diye bir soru bile yöneltiyorum kendime.

Aslinda anlatmak istedigim suydu:
Ebeveyn olduktan sonra hormonal dengeden ziyade, hayata ve yetistireceginiz coguga bakis acinizi etkileyen, bence kisinin tamamen kendi ile ilgili durumudur.Ruh hali, deneyimleri ve kendi psikolojisiyle ne kadar barisik oldugu bir durumdur. Dünya görüsü ile ve de ona verdigi deger ile alakalidir. Bu da asagi yukari degisik algilar ortaya koymaktadir.

Sonuc olarak ama anlattiklarimdan farkli olarak sunu ekleyebilirim:
Ben tabiiki sorunlu aileleri ele alarak bunlari yazdim, normal sartlar altinda, hormonal dengenin de gücünü isin icine katarsak, saglikli ebeveynlerin asagi yukari sizin tutumunuzu sergileyebilecekleri bir gercektir.
Onemli bir nokta bencede. Mutlaka 'normal' disi olarak da niteleyebilecegimiz durumlar soz konusu olucakdir. Daha dun gazete durduk yere karisini ve 5 cocugunu bogazlarini keserek olduren bir adamin haberini okudum.

Bundan ote, sizinde belirttiginiz gibi, 'normal' olarak nitelendirebilecegimiz ebeveynler arasinda dahi cocuk yetistirmenin detaylarinda farkliliklar olucakdir. Cocuklara sevgiyi verme, egitimi verme, vb konularda cok farkli yaklasimlar mevcut (bu konuda uzman sizsiniz!).

Konuyu Toplam 1 ye okuyor. (0 Kaytl ye ve 1 Misafir)

Seenekler